No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

BOžIDAR: 10 NAJBOLJIH ALBUMA 2018.

Izbor napravio Božidar Celić

Ovo su, shodno mom glazbenom ukusu, najbolji albumi 2018. godine. Vjerovatno se mnogi neće složiti s ovim izborom, no, kao što se često kaže, o ukusima se ne raspravlja.
Ipak, vjerujem da će naići na interes, a za neke možda i poticaj da bar neke od tih albuma i nabave.

Za većinu od odabranih albuma postoje objavljene recenzije na ovom portalu, pa je ovo i svojevrsni podsjetnik na njih.


10. Jawbone – “Jawbone”


Nakon što su se međusobno upoznali na uspješnoj londonskoj glazbenoj sceni, sastav je nastao suradnjom dvojice etabliranih glazbenika Paddy Milner-a (klavijature, vokal) i Marcus Bonfanti-a (gitara, vokal), kojima su se ubrzo priključili Rex Horan (bas gitara, vokal) i Evan Jenkins (bubnjevi, udaraljke), djelujući, u stvari, kao svojevrsna supergrupa.

Na temelju utjecaja s obe strane Atlantika, koji leže negdje između southern rock ugođaja sastava kao što su The Band, Little Feat, Creedence Clearwater Revival i Crosby, Stills, Nash & Young, te klasičnog londonskog bluesa The Rolling Stones-a, ali i miješajući eklektične glazbene pozadine koje svaki pojedini član donosi, Jawbone stvara jedinstvenu kombinaciju izraza, koja je s jedne strane retro, podsjećajući na zapise koje smo slušali cijeli život, a s druge posve vlastita.

Više u recenziji: JAWBONE – “JAWBONE”

Jawbone – “Leave No Traces”


09. Dead Can Dance – “Dionysus”


‘Dionysus’ je najnoviji studijski album sastava Dead Can Dance. Dioniz je bio grčki bog vina, ritualnog ludila i vjerske ekstaze. Album prati mit i kult ovog autsajdera, od povratka kroz obrede njegovih sljedbenika i njegovom putovanju prema životu poslije smrti.

Hedonistički rituali njegovih sljedbenika – zahvaljujući halucinogenima – čine pozadinu većine glazbe, posvećujući osjećaj napuštenosti koja se stvara. Album ima oblik oratorija u dva čina, sa ukupno sedam dijelova. Svaki od dijelova ima drugačiji zvuk i vibru (oni su pojedine skladbe, u suštini), ali sve stoji zajedno kako bi se stvorio potpuni, tematski rad.
Ovo je još jedno poglavlje nevjerojatne glazbene priče Dead Can Dance-a, snažnog albuma kojeg su proizveli u ujednačenoj ljepoti i opojnoj melodiji.

Dead Can Dance – “ACT II – The Mountain”


08. Reef – “Revelation”

Album predstavlja kolekciju zapanjujuće raznovrsnih i zrelih pjesama koje djeluju kao montaža svih uzoraka kojeg je rock’n’roll priručnik imao za ponuditi, obuhvaćajući niz žanrova od hard rocka, southern rocka, countrya, soula, ritam i bluesa, povremeno prožeto gospelom i religijom, te začinjeno britanskim pop-rock stilom šezdesetih.

Takvim korištenjem vješto izbalansiranih višestrukih utjecaja i izvrsnih glazbenih aranžmana, ‘Revelation’ je besprijekorna zbirka čvrstih gitarskih rifova, nebeskih skladbi, prekrasnih pozadinskih vokala i blaženih melodija, što Reef-u daje nevjerojatan povratnički album.

Više u recenziji: REEF – “REVELATION”

Reef – “Revelation”


07. Happy Rhodes – “Ectotrophia”


Njena glazba je prilično suptilna i istovremeno ambiciozna, s rezerviranom elektronikom koja pulsira u pozadini, ambijentalnim efektima i diskretnim ukrasima basa i gitare, programiranim, elektronskim ili rjeđe klasičnim bubnjevima, dok su glavne vokalne linije i savršeno izvedene harmonije, iskustvo koje mogu dodirnuti samo rijetki autori.

Kompozicijama koje su složene, često gotičkog ugođaja i suptilno orkestralne, pridodani su tekstovi, koji izričito i dramatično bilježe njene privatne dubine, slikovito pričajući o sanjarima, otpadnicima, ljubavnicima i drugim lijepim i zastrašujućim stvorenjima rođenim iz izvora divlje kreativnosti i podebljane mašte, ali u konačnici i o vlastitoj smrtnosti. To je ono što ukupan dojam čini vrlo liričnim, potencirajući čar njenog vokala, stvarajući melankoličnu ali ne i depresivnu atmosferu.

‘Ectotrophia’ je dvostruka kompilacija (u obliku dvostrukog vinila ili jednog CD-a) objavljena 29. lipnja 2018. pod etiketom Numero Group, sa 18 pjesama koje predstavljaju presjek njene karijere.

Više u recenziji: HAPPY RHODES – “ECTOTROPHIA”

Happy Rhodes – “Ectotrophia”


06. Big Big Train – Merchants Of Light


Njihova glazba više-ili-manje predstavlja sve što je bilo sjajno u prog rock pokretu sedamdesetih godina, pa i kasnije, kombinirajući sve značajke žanra, izražavajući zajedničke ideje i vrijednosti koje se temelje na poznatim prethodnicima ili modelima. Neodlučno koketirajući između neoprog i retroprog stila, neprestano dodavajući neke nove elemente, ali istovremeno održavajući razinu nenametljive suptilnosti, razvili su vlastiti glazbeni izraz.

Drugi po redu, live album ‘Merchants Of Light’ jednostavno je briljantan dokument sastava na svom vrhuncu, vrhuncu u smislu kreativnosti, zrelosti pisanja i glazbenih izvedbi. Snimljen je tokom nastupa u Cadogan Hall, London u jesen 2017. godine.

Iako izvrsno izveden i produciran, osjeća se kao live album sa svom toplinom živog nastupa i s mjerom prošaran prirodnim nedostacima prisutnim u live izvedbi, jer bi se u suprotnom, stekao dojam studijskog albuma.

Više u recenziji: BIG BIG TRAIN – “MERCHANTS OF LIGHT”

Big Big Train – “Swan Hunter”


05. Altan – “The Gap Of Dreams”


Album sadrži naizmjenične setove tradicionalnih tzv. ‘jigs and reels-a’, kao i prekrasnih romantičnih balada otpjevanih na engleskom i galskom (u skladu s izvornim namjerama sastava, što je ujedno Mairéad-in maternji jezik, još uvijek u upotrebi sjeverozapadno od Donegala).
Osjećaj unutarnje rafiniranosti u aranžmanima postignut je pomnim doprinosima svirača bouzouki-a Ciarán Curran i gitarista Mark Kelly-a, te Dáithí Sproule-a, pri čemu je produkcijski stvoren prostor za svaki pojedini instrument, iako se nikada ne zamagljuju Mairéad-ini prekrasni tonovi njenog eteričnog vokala.
Ovaj album je sjajan način predstavljanja užitaka glazbe grupe Altan i općenito irske tradicionalne glazbe.

Više u recenziji: ALTAN – “THE GAP OF DREAMS”

Altan – “Bacach Shil’ Andai”


04. Riverside – “Wasteland”


Nakon prerane smrti člana utemeljitelja i gitarista Piotr Grudzinskija u veljači 2016. godine, čiji je osebujni stil bio glavni dio njihove dragocjene formule, sastav nastavlja kao trio. Kao prijelazni album na Riverside-ovu sudbinu, istovremeno opterećen ambivalentnim simbolizmom, ‘Wasteland’ je konceptualni album koji se bavi temama pokušaja preživljavanja u post-apokaliptičnom svijetu, dok istodobno odražava njihovu situaciju i njihove pokušaje da pronađu svoj put u svijetu nakon takve tragedije.

‘Wasteland’ je epski, višedimenzionalan, poetičan i vrlo dubok album, duhovna katarza koja predstavlja novo poglavlje u životu Riverside-a i vraća ih na vrh gdje doista pripadaju.

Više u recenziji: RIVERSIDE – “WASTELAND”

Riverside – “Wasteland”


03. Cowboy Junkies – “All That Reckoning”


Uz njihovu mješavinu tradicionalnog countrya, bluesa, folka, rocka i jazza, ispunjenu tromim i čeznutljivim zvukom gitare i eteričnim vokalima Margo Timmins, prigušeno interpretirajući country rock i bluegrass standarde, stvorili su specifični zvuk kojim je stvoren nov obrazac unutar modernog country folkrock izražaja, mijenjajući samu percepciju country glazbe.

Nakon više od 30 godina od albuma ‘The Trinity Session’, ostajući neprekidno aktivni, snimajući, nastupajući i pritom glazbeno sazrijevajući, te takoreći istezajući parametre vlastitog prepoznatljivog zvuka, snimili su jedan od najboljih albuma svoje bogate karijere, album značajno naslovljen ‘All That Reckoning’.

Više u recenziji: COWBOY JUNKIES – “ALL THAT RECKONING”

Cowboy Junkies – “All That Reckoning (Part 1)”


02. Loreena McKennitt – “Lost Souls”


Njen deseti studijski album ‘Lost Souls’ je eklektična tapiserija pjesama izvučenih iz vlastitog arhiva, odnosno zbirka ‘ostataka’ s prethodnih albuma.
Kao i sve njene prethodne albume, ‘Lost Souls’ prožima utjecaj iz različitih kultura svijeta, s bliskoistočnom, sjevernoafričkom, španjolskom i kanadskom glazbenom tradicijom koja se neprimjetno miješa s McKennitt-ovom keltskom jezgrom.

Iako su pjesme različitog podrijetla s obzirom da su nastale tokom različitih perioda njene karijere, ‘Lost Souls’ ne djeluje kao kolekcija rijetkosti, a još manje kao retrospektiva, naprotiv, usprkos ovakvom pristupu, djeluje kao nadasve uvjerljiv i kompaktan album.
Ako labav pojam ‘world music’ ima ikakvo značenje, onda je to primjer globalnog zvuka kojeg nam pruža Loreena McKennitt.

Više u recenziji: LOREENA MCKENNITT – “LOST SOULS”

Loreena McKennitt – “Lost Souls”


01. Alan Simon – Excalibur – “The Ladies Of The Lake”


Priča u prvom dijelu ‘Excalibur’ (1999. godine) prati život kralja Artura od njegova rođenja do njegove smrti. Roger Hodgson (Supertramp) surađivao je na albumu, a kasnije i za vrijeme nastupa ove rock opere u Francuskoj. Tamo je prvi album bio vrlo velik uspjeh, a u ostatku Europe album nije izašao, baš kao i ostala dva dijela kasnije.

Godine 2007. konačno je krenuo nastavak s naslovom: ‘Excalibur II: The Celtic Ring’. Ovdje su uključeni i poznati umjetnici, na primjer: Alan Parsons, Jon Anderson (Yes) i Justin Hayward (The Moody Blues).

Pet godina nakon drugog dijela izašao je treći dio ‘Excalibur III: The Origins’. I tako je trilogija došla do kraja, barem se tako činilo. Ali, Alan Simon se očigledno nije mogao oprostiti od svoje vrlo uspješne rock opere. Jer prošle godine iznenada je došao četvrti dio ‘Excalibur, Dark Age of the Dragon’.

Album ‘Excalibur – The Ladies of the Lake’ nije novi dio nego zbirka pjesama iz prethodna četiri dijela ‘Excalibur’. Tako su snažne ženske likove u ovoj rock operi stavili u središte pozornosti. Alan Simon komentira: “Rock žanrom često dominiraju muški glazbenici, ali ne treba zaboraviti u kolikoj su mjeri Moya Brennan (Clannad), Jacqui McShee (Pentangle), Maddy Prior (Steeleye Span), Karan Casey (Solas), Kohann, Nikki Matheson, Sonja Kristina (Curved Air), Siobhan Owen i Maite Itoiz dale svoje jedinstvene glazbene talente. Ova je kompilacija počast njima, one su ‘Ladies Of The Lake’.”

U nedostatku adekvatnog videoklipa s albuma u prilogu se nalazi video s turneje 2016. godine:
Excalibur Tour 2016

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 17.12.2018Pregledi: 1038

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————