Phil Keaggy, Tony Levin, Jerry Marotta – “The Bucket List”

Siječanj – 2019.

Napokon su se zvijezde nasmiješile, planeti ušli u konstelaciju, postotak vlage pao na točno određenu vrijednost i muze se smilovale, dugo najavljivani i očekivani album u progresivnom svijetu konačno je ugledao svjetlo dana.

Poznavatelji i svi oni koji prate progresivnu underground scenu znaju da govorimo o albumu “The Bucket List”, neformalnog trija kojeg čine Phil Keaggy, Tony Levin i Jerry Marotta. Ovo neformalno je u biti formalno, jer sama činjenica da se u jednom trenutku na jednom mjestu mogu naći sve troje graniči sa znanstvenom fantastikom. Doduše, sigurno je svaki posebno odradio svoje dionice, tisućama kilometara daleko jedan od drugog, ali ipak, u jednom trenutku su ipak trebali zajedno sjesti u isti studio i finalizirati sve skupa.

To se izgleda i dogodilo, kad je Toni Levin završio turneju s King Crimsonom i imao par dana slobodnog (Robert Fripp ne dozvoljava nikome duži odmor!).


Phil Keaggy, Tony Levin, Jerry Marotta – “The Bucket List” / promo

A za one koji ne znaju, samo par crtica o svakom.

Phil Keaggy je vjerojatno najveća enigma na ovim prostorima, ali samo na ovim. Jer, Phil je najpoznatiji svjetski gitarista vjerske provenijencije, izdao preko 60 albuma tijekom 40 godina duge karijere. Jedan je od neutjecajnih gitarista današnjice. Sa svojim bendom Glass Harp je izdao osam albuma.

Tony Levin je najpoznatiji član trija, aktivno je radio i još uvijek radi s King Crimsonom, a prije toga angažmana je bio stalni član pratećeg benda Petera Gabriela. Poznat je još i kao bas multi instrumentalist, (klasični el. bas gitara, Chapman Stick, upright bas, i to sve uz obilnu upotrebu elektroničkih pomagala). Ni solo karijera, a ni kolaboracije s drugim umjetnicima nisu ništa manje uspješne, (Liquid Tension Experiment, Bruford Levin Upper Extremities, ProjeKct One i ProjeKct Four). Sa svojim bendom Stick Men izdaje visoko ocijenjene albume progresivnog usmjerenja.


Phil Keaggy, Tony Levin, Jerry Marotta – “Sometimes 11”

Jerry Marotta je vrhunski prog bubnjar koji u posljednje vrijeme uglavnom snima i odlazi na turneje sa zvučnim imenima. Njegove usluge su koristili Peter Gabriel, Hall & Oats, Sarah McLachlan, John Mayer, Tears for Fears, Elvis Costello, Cher, Paul McCartney, Carly Simon, Lawrence Gowan, … , a trenutno je angažiran na turnejama s Flav Martinom, The Security Project, (neka vrsta cover benda ranih radova Peter Gabriela) i Marotta Brothers Banda with Rick Marottaom.

Album “The Bucket List” je rezultat zajedničkog napora sve trojice članova i kao takav je i potpisan, bez obzira na to što je ipak netko dao u jednom trenutku više, a netko manje. Sastoji se od 12 kompozicija koje su redom svi instrumentali i to naravno, prog provenijencije.

Možda se ovo sve kupa nekome čini komplicirano, pa i dosadno, ali sjetite se, koliko je bendova danas koji u svojim redovima imaju osobe koje su snimale, nastupale i radile s King Crimsonom, Peter Gabrielom, Pink Floyd, Yes, … .
Plus solo izdanja, plus suradnje, plus vlastiti bendovi.
Da glava zaboli!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci