No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Recenzije

JEREMIAH’S – “TIME TO ROB”

Mala zemlja velikog “bluesa”!

Kad se za neki bend kaže da su blues band, bilo da je blues u korijenima ili pak u cjelokupnom izričaju, onda se poprilično jasno nadzire ono o čemu se priča.

Kako je blues kao forma evoluirao u bezbroj svojih pravaca i još više derivata, sama oznaka „blues“ je postala veoma rastezljiv pojam. Dakako, blues puritanci će uvijek zagovarati “čisti” blues izričaj (“Wake up this mornimg..” / “My Babe left me …”), možda tek s nešto osuvremenjenom crtom urbane verzije. 

Odavna je taj okvir probijen, no svako malo ispliva na površinu neki bend koji se vrati unutar njega i trkom iziđe van noseći u njedrima esencu na kojoj nadograđuje ono što bi trebalo biti njihovo.
Pa i ta je priča do danas ispričana bezbroj puta, katkad uspješno, katkad manje uspješno.

Dvadeset i prvo stoljeće je donijelo pomalo neočekivane obrate u muzici, počevši od velikog povratka vinila, pa sve do oživljavanja formi za koje se mislio da pripadaju prošlom stoljeću i ladici zvanoj “nostalgija”.
I ne samo to, posljednjih smo godina svjedoci nevjerojatnih obrata, kako u samoj muzici tako i medijima koji je prate. Ono što je ostala konstanta jest nažalost nezainteresiranost mainstream medija za bilo kakvu aktivnost osim za žutilom obojene senzacije.

Na svjetskoj sceni su se tako profilirali bendovi na koje se po isteku prošlog stoljeća nitko ne bi kladio ni u jedan peni, a i u nas je došlo do svojevrsnog booma “bluesa” i svega što forma predstavlja.  Zahvaljujući naporima entuzijasta, a potom i glavnih aktera ove priče, blues scena u Hrvatskoj možda i nije najjača na Starom Kontinentu, ali da je svojom raznolikošću, kvalitetom na samom vrhu, to se potvrđuje svaki dan.
Skoro doslovno, svakih nekoliko dana na svjetlo dana izađe singlica ili album koji u sebi nosi blues, bilo u osnovnom izričaju, bilo esencialno.

Jedan od takvih vrućih izdanja je i album prvjenac grupe Jeremiah’s, nove mlade i energične nade, ponikle na našim prostorima.

Odmah na početku, kazati da je Jeremiah’s blues grupa bilo bi isto kao i reći da je Greta Van Fleet blues formacija, ali isto tako, nazvati ih klasičnim rock bandom bi bilo isto kao i grupi Algiers reći da su klasični rock band.

Ukratko, Jeremiah’s je tipičan predstavnik nove generacije koji svoju inspiraciju crpi u ostavštini prošlog stoljeća, ali ne samo s jednog izvora. Možda su i najbolji primjer za tu tvrdnju, jer su u svom “pohodu” pokupili toliko toga i provukli kroz svoje filtere, da svako klasificiranje jednostavno gubi svoj smisao.

Jeremiah’s su moderan rock band sa svojim izričajem, kojeg još uvijek razvijaju. Potraga generira pristup kompozicijama kao cjelinama, koje pak svaka na svoju stranu predstavljaju grupu, ali je i odmiču od šablona u koje može upasti. Dobro, ne može se odreći blues kao neka baza, ali samo kao to.

Album “Time to Rob” je sastavljen od devet kompozicija raspršenih na različitim poljima izričaja, ali ipak unutar okvira koji bi u budućnosti trebao postati njihov originalni i po kojem će se od prve note prepoznati potpis benda.
Lutanja o kojima govorim su i te kako poželjna, jer bend u svakoj kompoziciji donosi neku vrstu “peaka“, kojeg u svojim sljedećim radovima može jednostavno ubrati, spojiti, prespojiti, kanalizirati s nekim drugim i tako doći do evoluiranog izričaja. Ovo je proces za kojeg se nadam da nikada neće završiti, dapače, da će kontinuirano teći i teći i teći, … .

Zašto tako smjela tvrdnja?

Pa jednostavno, jer već na prvo slušanje album liježe svakom, pa i nenaviklom uhu na ovu vrst muzike. Ono što je još bitnije od toga, iz albuma izvire ogroman potencijal autora i samih članova benda. Ingenioznost pristupa konstrukciji kompozicija uz koketiranje s klasičnom formom bend vodi na put kreativnog uspjeha.

Iako je blues osnova, ono što krasi nekoliko (večinu) kompozicija na ovom albumu jest fuzzy gitara, izum kraja šezdesetih i čemu nitko u to vrijeme nije odolio. (više o ovom efektu koji je vladao u prošlom stoljeću možete naći ovdje!).
No fuzzy efekt sam po sebi i ne bi bio nešto veliko, da ga pri tom ne prati atmosfera koju očito autori žele zazvati i u tome su u potpunosti uspjeli.

Jeremiah’s jesu mladi bend, njihov album prvijenac jest proizvod kreativnog lutanja unutar granica kojima se očito kreću afiniteti glavnih aktera.
Svaka pjesma na albumu je svojim postojanjem pokazala, ali i dokazala na bogatstvo naše scene koja buja ispod medijske površine. Hoće li ikada doći do točke ključanja i izbiti na površinu, veliko je pitanje?

Ako se to ikada dogodi, Jeremiah’s će biti na samom vrhu gejzira koji će “ruknuti” iz undergrounda!


Jeremiah’s – “Vegetation”

Jeremiah’s – “Monkey”

Jeremiah’s – “Little Brains”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.12.2018Pregledi: 3126

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana