No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Recenzije

JEREMIAH’S – “TIME TO ROB”

Mala zemlja velikog “bluesa”!

Kad se za neki bend kaže da su blues band, bilo da je blues u korijenima ili pak u cjelokupnom izričaju, onda se poprilično jasno nadzire ono o čemu se priča.

Kako je blues kao forma evoluirao u bezbroj svojih pravaca i još više derivata, sama oznaka „blues“ je postala veoma rastezljiv pojam. Dakako, blues puritanci će uvijek zagovarati “čisti” blues izričaj (“Wake up this mornimg..” / “My Babe left me …”), možda tek s nešto osuvremenjenom crtom urbane verzije. 

Odavna je taj okvir probijen, no svako malo ispliva na površinu neki bend koji se vrati unutar njega i trkom iziđe van noseći u njedrima esencu na kojoj nadograđuje ono što bi trebalo biti njihovo.
Pa i ta je priča do danas ispričana bezbroj puta, katkad uspješno, katkad manje uspješno.

Dvadeset i prvo stoljeće je donijelo pomalo neočekivane obrate u muzici, počevši od velikog povratka vinila, pa sve do oživljavanja formi za koje se mislio da pripadaju prošlom stoljeću i ladici zvanoj “nostalgija”.
I ne samo to, posljednjih smo godina svjedoci nevjerojatnih obrata, kako u samoj muzici tako i medijima koji je prate. Ono što je ostala konstanta jest nažalost nezainteresiranost mainstream medija za bilo kakvu aktivnost osim za žutilom obojene senzacije.

Na svjetskoj sceni su se tako profilirali bendovi na koje se po isteku prošlog stoljeća nitko ne bi kladio ni u jedan peni, a i u nas je došlo do svojevrsnog booma “bluesa” i svega što forma predstavlja.  Zahvaljujući naporima entuzijasta, a potom i glavnih aktera ove priče, blues scena u Hrvatskoj možda i nije najjača na Starom Kontinentu, ali da je svojom raznolikošću, kvalitetom na samom vrhu, to se potvrđuje svaki dan.
Skoro doslovno, svakih nekoliko dana na svjetlo dana izađe singlica ili album koji u sebi nosi blues, bilo u osnovnom izričaju, bilo esencialno.

Jedan od takvih vrućih izdanja je i album prvjenac grupe Jeremiah’s, nove mlade i energične nade, ponikle na našim prostorima.

Odmah na početku, kazati da je Jeremiah’s blues grupa bilo bi isto kao i reći da je Greta Van Fleet blues formacija, ali isto tako, nazvati ih klasičnim rock bandom bi bilo isto kao i grupi Algiers reći da su klasični rock band.

Ukratko, Jeremiah’s je tipičan predstavnik nove generacije koji svoju inspiraciju crpi u ostavštini prošlog stoljeća, ali ne samo s jednog izvora. Možda su i najbolji primjer za tu tvrdnju, jer su u svom “pohodu” pokupili toliko toga i provukli kroz svoje filtere, da svako klasificiranje jednostavno gubi svoj smisao.

Jeremiah’s su moderan rock band sa svojim izričajem, kojeg još uvijek razvijaju. Potraga generira pristup kompozicijama kao cjelinama, koje pak svaka na svoju stranu predstavljaju grupu, ali je i odmiču od šablona u koje može upasti. Dobro, ne može se odreći blues kao neka baza, ali samo kao to.

Album “Time to Rob” je sastavljen od devet kompozicija raspršenih na različitim poljima izričaja, ali ipak unutar okvira koji bi u budućnosti trebao postati njihov originalni i po kojem će se od prve note prepoznati potpis benda.
Lutanja o kojima govorim su i te kako poželjna, jer bend u svakoj kompoziciji donosi neku vrstu “peaka“, kojeg u svojim sljedećim radovima može jednostavno ubrati, spojiti, prespojiti, kanalizirati s nekim drugim i tako doći do evoluiranog izričaja. Ovo je proces za kojeg se nadam da nikada neće završiti, dapače, da će kontinuirano teći i teći i teći, … .

Zašto tako smjela tvrdnja?

Pa jednostavno, jer već na prvo slušanje album liježe svakom, pa i nenaviklom uhu na ovu vrst muzike. Ono što je još bitnije od toga, iz albuma izvire ogroman potencijal autora i samih članova benda. Ingenioznost pristupa konstrukciji kompozicija uz koketiranje s klasičnom formom bend vodi na put kreativnog uspjeha.

Iako je blues osnova, ono što krasi nekoliko (večinu) kompozicija na ovom albumu jest fuzzy gitara, izum kraja šezdesetih i čemu nitko u to vrijeme nije odolio. (više o ovom efektu koji je vladao u prošlom stoljeću možete naći ovdje!).
No fuzzy efekt sam po sebi i ne bi bio nešto veliko, da ga pri tom ne prati atmosfera koju očito autori žele zazvati i u tome su u potpunosti uspjeli.

Jeremiah’s jesu mladi bend, njihov album prvijenac jest proizvod kreativnog lutanja unutar granica kojima se očito kreću afiniteti glavnih aktera.
Svaka pjesma na albumu je svojim postojanjem pokazala, ali i dokazala na bogatstvo naše scene koja buja ispod medijske površine. Hoće li ikada doći do točke ključanja i izbiti na površinu, veliko je pitanje?

Ako se to ikada dogodi, Jeremiah’s će biti na samom vrhu gejzira koji će “ruknuti” iz undergrounda!


Jeremiah’s – “Vegetation”

Jeremiah’s – “Monkey”

Jeremiah’s – “Little Brains”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 11.12.2018Pregledi: 3020

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————