No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

J.R. AUGUST – “BLACK WATERS”

Kapljice za umornu dušu!

Nikola Vranić aka J.R. August je izdao EP “Black Waters”.

Na njemu se nalaze samo tri kompozicije, “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, sve redom snažne i upečatljive tvorevine koje dižu ovog umjetnika na jedan viši nivo kreativnog vala.
Nažalost, izdavanje EP-a je bilo jedino rješenje u financijskoj besparici i već sada izgledno, ogromna šteta što Nikola nije uspio realizirati cijeli album “Dangerous Waters”. Besparica, taj pratitelj svih umjetnika i duša sklonih višim sferama postojanja i ovaj put je uzela svoj danak
Stoga već na samom početku moramo se pomiriti s time da je ovaj EP u biti okrnjeni album.

Žalost za neizdavanjem albuma ipak pada kad se poslušaju sve tri kompozicije. Kontekst u kojem egzistiraju je ujedno umjetnički okvir koji je sam autor postavio u nekom labavom odnosu spram svojoj volji i formi koju njeguje.

Ne imajući dostojnog partnera na našoj (a i stranoj!) sceni, Nikola plovi svojim izričajem kao mornar koji i kroz oluju jedri punim jedrima, iako grabi more bokovima postojano stoji na ruti bez ikakvih skretanja.

Nevjerojatna atmosfera muzičkih vinjeta prožeta melankoličnom lirikom i pored svojih moćnih nanosa, ipak je podređena vokalu. U toj sferi Nikola briljira, bilo da isporučuje svoj prirodni vokal ili falsetu. Interesantan je u sferi falseta, u kojoj egzistira kao riba u vodi. Izvanredno su artikulirane do mjere da predstavljaju dio osnovnog izričaja, kako vokalnog djela, ali i ukupne kompozicije.

I u tom trenutku dolazimo da jednog bitnog faktora koji krasi ovaj EP, snažna igra asocijacija na Al Stewarta i njegov opus iz faze prije, ali i poslije globalnog hita “Year of the Cat”. (op.a. neminovna posljedica dugotrajnoj izloženosti muzici!)
Kao i Al, Nikola je pjesnik senzibiliteta, prigušenih melodija. Atmosferom u kompozicijama ne samo da boja paletu (sumornih) boja, već nam donosi izričaj s kojim se poistovjećuje.

Ne znam kako izgleda ostatak kompozicija koje bi bile na albumu da je izašao, ali “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, su pjesme koje će trajati, jer svojom kvalitetom i bezvremenskom komponentom prodiru u najintimnije kutke slušateljeve duše.

J.R. August je skoro nepoznato ime van „underground“ miljea, teško ga se može naći u medijima, a pogotovo ga nema u mainstream izdanjima.
Toliko o pravdi na ovom svijetu, jer da je kojim slučajem Coldplay stavio pjesmu Severine, Rozge ili Thompsona na svoju listu nadarenih glazbenika, svi bi mediji brujali o velikom uspjehu “naše gore lista“. Ovako, kad Coldplay to napravi s Nikolom i njegovom pjesmom “Man with the Magnificent Mind”, skoro pa, nikom ništa…

Tu smo gdje jesmo, Al Stewart je imao tu “nesreću” da mu se omakao veliki hit, i godinu nakon još jedan, ali njegovo stvaralaštvo je bilo na sasvim drugoj strani, koja je samo djelom došla do izražaja na ovim hitovima. No istovremeno, pomoglo mu je da stekne sljedbeništvo koje je prepoznalo vrijednost samozatajnog umjetnika duše.

Kao i Al, i Nikola kreće istom stazom, i nadajmo se da će mu se omaknuti veliki hit koji bi ga lansirao u sfere rezervirane za „državne“ umjetnike, od kojih većina s umjetnošću baš i nema veze. Kako bi plivao u tim vodama, teško je predvidjeti, ali primjer Arsena Dedića zorno pokazuje smjer.

Držim fige Nikoli i svima oko njega, jer bez prave ekipe nema proboja ograda i preskakanja žutih barijera.


J.R. August – “MindHeart”

J.R. August – “When I Wake Up Tomorrow”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 22.12.2018Pregledi: 1471

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana