No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

J.R. AUGUST – “BLACK WATERS”

Kapljice za umornu dušu!

Nikola Vranić aka J.R. August je izdao EP “Black Waters”.

Na njemu se nalaze samo tri kompozicije, “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, sve redom snažne i upečatljive tvorevine koje dižu ovog umjetnika na jedan viši nivo kreativnog vala.
Nažalost, izdavanje EP-a je bilo jedino rješenje u financijskoj besparici i već sada izgledno, ogromna šteta što Nikola nije uspio realizirati cijeli album “Dangerous Waters”. Besparica, taj pratitelj svih umjetnika i duša sklonih višim sferama postojanja i ovaj put je uzela svoj danak
Stoga već na samom početku moramo se pomiriti s time da je ovaj EP u biti okrnjeni album.

Žalost za neizdavanjem albuma ipak pada kad se poslušaju sve tri kompozicije. Kontekst u kojem egzistiraju je ujedno umjetnički okvir koji je sam autor postavio u nekom labavom odnosu spram svojoj volji i formi koju njeguje.

Ne imajući dostojnog partnera na našoj (a i stranoj!) sceni, Nikola plovi svojim izričajem kao mornar koji i kroz oluju jedri punim jedrima, iako grabi more bokovima postojano stoji na ruti bez ikakvih skretanja.

Nevjerojatna atmosfera muzičkih vinjeta prožeta melankoličnom lirikom i pored svojih moćnih nanosa, ipak je podređena vokalu. U toj sferi Nikola briljira, bilo da isporučuje svoj prirodni vokal ili falsetu. Interesantan je u sferi falseta, u kojoj egzistira kao riba u vodi. Izvanredno su artikulirane do mjere da predstavljaju dio osnovnog izričaja, kako vokalnog djela, ali i ukupne kompozicije.

I u tom trenutku dolazimo da jednog bitnog faktora koji krasi ovaj EP, snažna igra asocijacija na Al Stewarta i njegov opus iz faze prije, ali i poslije globalnog hita “Year of the Cat”. (op.a. neminovna posljedica dugotrajnoj izloženosti muzici!)
Kao i Al, Nikola je pjesnik senzibiliteta, prigušenih melodija. Atmosferom u kompozicijama ne samo da boja paletu (sumornih) boja, već nam donosi izričaj s kojim se poistovjećuje.

Ne znam kako izgleda ostatak kompozicija koje bi bile na albumu da je izašao, ali “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, su pjesme koje će trajati, jer svojom kvalitetom i bezvremenskom komponentom prodiru u najintimnije kutke slušateljeve duše.

J.R. August je skoro nepoznato ime van „underground“ miljea, teško ga se može naći u medijima, a pogotovo ga nema u mainstream izdanjima.
Toliko o pravdi na ovom svijetu, jer da je kojim slučajem Coldplay stavio pjesmu Severine, Rozge ili Thompsona na svoju listu nadarenih glazbenika, svi bi mediji brujali o velikom uspjehu “naše gore lista“. Ovako, kad Coldplay to napravi s Nikolom i njegovom pjesmom “Man with the Magnificent Mind”, skoro pa, nikom ništa…

Tu smo gdje jesmo, Al Stewart je imao tu “nesreću” da mu se omakao veliki hit, i godinu nakon još jedan, ali njegovo stvaralaštvo je bilo na sasvim drugoj strani, koja je samo djelom došla do izražaja na ovim hitovima. No istovremeno, pomoglo mu je da stekne sljedbeništvo koje je prepoznalo vrijednost samozatajnog umjetnika duše.

Kao i Al, i Nikola kreće istom stazom, i nadajmo se da će mu se omaknuti veliki hit koji bi ga lansirao u sfere rezervirane za „državne“ umjetnike, od kojih većina s umjetnošću baš i nema veze. Kako bi plivao u tim vodama, teško je predvidjeti, ali primjer Arsena Dedića zorno pokazuje smjer.

Držim fige Nikoli i svima oko njega, jer bez prave ekipe nema proboja ograda i preskakanja žutih barijera.


J.R. August – “MindHeart”

J.R. August – “When I Wake Up Tomorrow”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 22.12.2018Pregledi: 1413

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————