No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

J.R. AUGUST – “BLACK WATERS”

Kapljice za umornu dušu!

Nikola Vranić aka J.R. August je izdao EP “Black Waters”.

Na njemu se nalaze samo tri kompozicije, “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, sve redom snažne i upečatljive tvorevine koje dižu ovog umjetnika na jedan viši nivo kreativnog vala.
Nažalost, izdavanje EP-a je bilo jedino rješenje u financijskoj besparici i već sada izgledno, ogromna šteta što Nikola nije uspio realizirati cijeli album “Dangerous Waters”. Besparica, taj pratitelj svih umjetnika i duša sklonih višim sferama postojanja i ovaj put je uzela svoj danak
Stoga već na samom početku moramo se pomiriti s time da je ovaj EP u biti okrnjeni album.

Žalost za neizdavanjem albuma ipak pada kad se poslušaju sve tri kompozicije. Kontekst u kojem egzistiraju je ujedno umjetnički okvir koji je sam autor postavio u nekom labavom odnosu spram svojoj volji i formi koju njeguje.

Ne imajući dostojnog partnera na našoj (a i stranoj!) sceni, Nikola plovi svojim izričajem kao mornar koji i kroz oluju jedri punim jedrima, iako grabi more bokovima postojano stoji na ruti bez ikakvih skretanja.

Nevjerojatna atmosfera muzičkih vinjeta prožeta melankoličnom lirikom i pored svojih moćnih nanosa, ipak je podređena vokalu. U toj sferi Nikola briljira, bilo da isporučuje svoj prirodni vokal ili falsetu. Interesantan je u sferi falseta, u kojoj egzistira kao riba u vodi. Izvanredno su artikulirane do mjere da predstavljaju dio osnovnog izričaja, kako vokalnog djela, ali i ukupne kompozicije.

I u tom trenutku dolazimo da jednog bitnog faktora koji krasi ovaj EP, snažna igra asocijacija na Al Stewarta i njegov opus iz faze prije, ali i poslije globalnog hita “Year of the Cat”. (op.a. neminovna posljedica dugotrajnoj izloženosti muzici!)
Kao i Al, Nikola je pjesnik senzibiliteta, prigušenih melodija. Atmosferom u kompozicijama ne samo da boja paletu (sumornih) boja, već nam donosi izričaj s kojim se poistovjećuje.

Ne znam kako izgleda ostatak kompozicija koje bi bile na albumu da je izašao, ali “Mind Heart”, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow”, su pjesme koje će trajati, jer svojom kvalitetom i bezvremenskom komponentom prodiru u najintimnije kutke slušateljeve duše.

J.R. August je skoro nepoznato ime van „underground“ miljea, teško ga se može naći u medijima, a pogotovo ga nema u mainstream izdanjima.
Toliko o pravdi na ovom svijetu, jer da je kojim slučajem Coldplay stavio pjesmu Severine, Rozge ili Thompsona na svoju listu nadarenih glazbenika, svi bi mediji brujali o velikom uspjehu “naše gore lista“. Ovako, kad Coldplay to napravi s Nikolom i njegovom pjesmom “Man with the Magnificent Mind”, skoro pa, nikom ništa…

Tu smo gdje jesmo, Al Stewart je imao tu “nesreću” da mu se omakao veliki hit, i godinu nakon još jedan, ali njegovo stvaralaštvo je bilo na sasvim drugoj strani, koja je samo djelom došla do izražaja na ovim hitovima. No istovremeno, pomoglo mu je da stekne sljedbeništvo koje je prepoznalo vrijednost samozatajnog umjetnika duše.

Kao i Al, i Nikola kreće istom stazom, i nadajmo se da će mu se omaknuti veliki hit koji bi ga lansirao u sfere rezervirane za „državne“ umjetnike, od kojih većina s umjetnošću baš i nema veze. Kako bi plivao u tim vodama, teško je predvidjeti, ali primjer Arsena Dedića zorno pokazuje smjer.

Držim fige Nikoli i svima oko njega, jer bez prave ekipe nema proboja ograda i preskakanja žutih barijera.


J.R. August – “MindHeart”

J.R. August – “When I Wake Up Tomorrow”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 22.12.2018Pregledi: 1354

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————