No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

ARNOLD LAYNE & ALHEMIJA – “JEDNOM NOGOM U GROBU”

a drugom, .. ?

Ako na ovim prostorima postoji neki bend koji radi na marginama medijskog interesa i neopravdano je u potpunosti ignoriran od istih, onda bi Arnold Layne & Alhemija došao bar na tu listu, kad ga već zaobilaze top liste.

Bend je na sceni od osamdesetih godina prošlog stoljeća i do današnjih dana je „uletio“ u tri hibernacije, koje su u biti poslužile da se bend presloži i krene novim putevima.
Posljednje preslaganje je došlo slučajno. Ohrabreni uspjehom dokumentarca o njima “Kumovi” (The Best Men), podnaslova, “A Story of the Band that Almost Made It”, okupili su se za jedan koncert u čast preminulog člana, Srđana Jovanovića.
Tijekom uvježbavanja za koncert rodila se kemija te su odlučili pokušati napisati nove stvari. Nije trebalo puno čekati i prvi obrisi su se ukazali i time dali krila nadi.
Rezultat je izašao u obliku albuma “Jednom nogom u grobu”. Ne odstupajući od svojih načela grupa ponovo kreće i na albumu utiskuje svoj „novi“ pečat.

Album je sastavljen od devet kompozicija, vinjeta socijalno političke tematike. Iz svake pjesme je vidljivo da se kompozicijski oslanjaju na legislativu prošlog stoljeća i to u velikom rasponu. Preuzimajući u neku ruku logiku minimalizma ala Lou Reed i moćnu ritam sekciju po uzoru na rane Stranglerse, dobivaju koncizni izričaj kojeg podcrtavaju još minimalnijom upotrebom klavijatura.

Muzičku sliku obogaćuju „zvukom“, koji ih vodi van standardnog aranžmanskog pristupa žanra.

No album je ipak na drugoj strani. Lirika je ta koja determinira album, određuje mu mjesto i identificira ga kao produkt vremena i trenutka u kojem je nastao.
Narativnog stila protakana stadionskim refrenima nosi u sebi formulu koja jednostavno mora upaliti kod šireg kruga slušatelja, mora!

Labavo podijeljena na ljubavno angažiranu i političko protestnu, u kojoj ipak prevladava ova druga, jednostavnim rječnikom, katkad brutalnim, govori ono što je svakome jasno ili bi bar trebalo biti. U ovom posljednjem se krije poruka cijelog albuma, jer iako se pokušava nametnuti ta samorazumljivost poruke, po slušanju albuma ostaje bljutav dojam kojom autori „priznaju“ uzaludnosti napora, kojeg su uostalom poentirali samim naslovom albuma.

Egzistirajući u tmurna vremena demokracije i potpune kontrole medija od strane vladajuće politike, koja pak ima ispred sebe samo jedan cilj, ostati na vlasti što duže i po bilo koju cijenu, Arnold Layne & Alhemija s ovim albumom prodire ne samo u srž socijalno političkog miljea u Srbiji, već jednostavnim preslikavanjem i u svim sredinama i centrima moći koji su nastali raspadom bivše države.

Nenad Cvetičanin, Dejan Krasić, Miomir Ranđelović, Zoran Cvetković i Antonije Pejčić mogu biti zadovoljni učinjenim. Album ne ulazi u uho na prvo slušanje, ali mu ne treba beskonačno ponavljane da bi se uselio. Nedugo nakon prvog – drugog slušanja već se razaznaju konture cjeline, te se uz još par puta u potpunosti otvara.

I to je to, ostaje užitak slušanja angažirane muzike koja muzički i tekstualno zarobljava svakog tko na nju želi obratiti pažnju.

U ovu grupu smještam sebe, a preporučujem i vama!


Arnold Layne & Alhemija – “Incident”

Arnold Layne & Alhemija – “Licemerje i ludilo”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 16.12.2018Pregledi: 3658

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————