No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

ARNOLD LAYNE & ALHEMIJA – “JEDNOM NOGOM U GROBU”

a drugom, .. ?

Ako na ovim prostorima postoji neki bend koji radi na marginama medijskog interesa i neopravdano je u potpunosti ignoriran od istih, onda bi Arnold Layne & Alhemija došao bar na tu listu, kad ga već zaobilaze top liste.

Bend je na sceni od osamdesetih godina prošlog stoljeća i do današnjih dana je „uletio“ u tri hibernacije, koje su u biti poslužile da se bend presloži i krene novim putevima.
Posljednje preslaganje je došlo slučajno. Ohrabreni uspjehom dokumentarca o njima “Kumovi” (The Best Men), podnaslova, “A Story of the Band that Almost Made It”, okupili su se za jedan koncert u čast preminulog člana, Srđana Jovanovića.
Tijekom uvježbavanja za koncert rodila se kemija te su odlučili pokušati napisati nove stvari. Nije trebalo puno čekati i prvi obrisi su se ukazali i time dali krila nadi.
Rezultat je izašao u obliku albuma “Jednom nogom u grobu”. Ne odstupajući od svojih načela grupa ponovo kreće i na albumu utiskuje svoj „novi“ pečat.

Album je sastavljen od devet kompozicija, vinjeta socijalno političke tematike. Iz svake pjesme je vidljivo da se kompozicijski oslanjaju na legislativu prošlog stoljeća i to u velikom rasponu. Preuzimajući u neku ruku logiku minimalizma ala Lou Reed i moćnu ritam sekciju po uzoru na rane Stranglerse, dobivaju koncizni izričaj kojeg podcrtavaju još minimalnijom upotrebom klavijatura.

Muzičku sliku obogaćuju „zvukom“, koji ih vodi van standardnog aranžmanskog pristupa žanra.

No album je ipak na drugoj strani. Lirika je ta koja determinira album, određuje mu mjesto i identificira ga kao produkt vremena i trenutka u kojem je nastao.
Narativnog stila protakana stadionskim refrenima nosi u sebi formulu koja jednostavno mora upaliti kod šireg kruga slušatelja, mora!

Labavo podijeljena na ljubavno angažiranu i političko protestnu, u kojoj ipak prevladava ova druga, jednostavnim rječnikom, katkad brutalnim, govori ono što je svakome jasno ili bi bar trebalo biti. U ovom posljednjem se krije poruka cijelog albuma, jer iako se pokušava nametnuti ta samorazumljivost poruke, po slušanju albuma ostaje bljutav dojam kojom autori „priznaju“ uzaludnosti napora, kojeg su uostalom poentirali samim naslovom albuma.

Egzistirajući u tmurna vremena demokracije i potpune kontrole medija od strane vladajuće politike, koja pak ima ispred sebe samo jedan cilj, ostati na vlasti što duže i po bilo koju cijenu, Arnold Layne & Alhemija s ovim albumom prodire ne samo u srž socijalno političkog miljea u Srbiji, već jednostavnim preslikavanjem i u svim sredinama i centrima moći koji su nastali raspadom bivše države.

Nenad Cvetičanin, Dejan Krasić, Miomir Ranđelović, Zoran Cvetković i Antonije Pejčić mogu biti zadovoljni učinjenim. Album ne ulazi u uho na prvo slušanje, ali mu ne treba beskonačno ponavljane da bi se uselio. Nedugo nakon prvog – drugog slušanja već se razaznaju konture cjeline, te se uz još par puta u potpunosti otvara.

I to je to, ostaje užitak slušanja angažirane muzike koja muzički i tekstualno zarobljava svakog tko na nju želi obratiti pažnju.

U ovu grupu smještam sebe, a preporučujem i vama!


Arnold Layne & Alhemija – “Incident”

Arnold Layne & Alhemija – “Licemerje i ludilo”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 16.12.2018Pregledi: 3748

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana