No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

ARNOLD LAYNE & ALHEMIJA – “JEDNOM NOGOM U GROBU”

a drugom, .. ?

Ako na ovim prostorima postoji neki bend koji radi na marginama medijskog interesa i neopravdano je u potpunosti ignoriran od istih, onda bi Arnold Layne & Alhemija došao bar na tu listu, kad ga već zaobilaze top liste.

Bend je na sceni od osamdesetih godina prošlog stoljeća i do današnjih dana je „uletio“ u tri hibernacije, koje su u biti poslužile da se bend presloži i krene novim putevima.
Posljednje preslaganje je došlo slučajno. Ohrabreni uspjehom dokumentarca o njima “Kumovi” (The Best Men), podnaslova, “A Story of the Band that Almost Made It”, okupili su se za jedan koncert u čast preminulog člana, Srđana Jovanovića.
Tijekom uvježbavanja za koncert rodila se kemija te su odlučili pokušati napisati nove stvari. Nije trebalo puno čekati i prvi obrisi su se ukazali i time dali krila nadi.
Rezultat je izašao u obliku albuma “Jednom nogom u grobu”. Ne odstupajući od svojih načela grupa ponovo kreće i na albumu utiskuje svoj „novi“ pečat.

Album je sastavljen od devet kompozicija, vinjeta socijalno političke tematike. Iz svake pjesme je vidljivo da se kompozicijski oslanjaju na legislativu prošlog stoljeća i to u velikom rasponu. Preuzimajući u neku ruku logiku minimalizma ala Lou Reed i moćnu ritam sekciju po uzoru na rane Stranglerse, dobivaju koncizni izričaj kojeg podcrtavaju još minimalnijom upotrebom klavijatura.

Muzičku sliku obogaćuju „zvukom“, koji ih vodi van standardnog aranžmanskog pristupa žanra.

No album je ipak na drugoj strani. Lirika je ta koja determinira album, određuje mu mjesto i identificira ga kao produkt vremena i trenutka u kojem je nastao.
Narativnog stila protakana stadionskim refrenima nosi u sebi formulu koja jednostavno mora upaliti kod šireg kruga slušatelja, mora!

Labavo podijeljena na ljubavno angažiranu i političko protestnu, u kojoj ipak prevladava ova druga, jednostavnim rječnikom, katkad brutalnim, govori ono što je svakome jasno ili bi bar trebalo biti. U ovom posljednjem se krije poruka cijelog albuma, jer iako se pokušava nametnuti ta samorazumljivost poruke, po slušanju albuma ostaje bljutav dojam kojom autori „priznaju“ uzaludnosti napora, kojeg su uostalom poentirali samim naslovom albuma.

Egzistirajući u tmurna vremena demokracije i potpune kontrole medija od strane vladajuće politike, koja pak ima ispred sebe samo jedan cilj, ostati na vlasti što duže i po bilo koju cijenu, Arnold Layne & Alhemija s ovim albumom prodire ne samo u srž socijalno političkog miljea u Srbiji, već jednostavnim preslikavanjem i u svim sredinama i centrima moći koji su nastali raspadom bivše države.

Nenad Cvetičanin, Dejan Krasić, Miomir Ranđelović, Zoran Cvetković i Antonije Pejčić mogu biti zadovoljni učinjenim. Album ne ulazi u uho na prvo slušanje, ali mu ne treba beskonačno ponavljane da bi se uselio. Nedugo nakon prvog – drugog slušanja već se razaznaju konture cjeline, te se uz još par puta u potpunosti otvara.

I to je to, ostaje užitak slušanja angažirane muzike koja muzički i tekstualno zarobljava svakog tko na nju želi obratiti pažnju.

U ovu grupu smještam sebe, a preporučujem i vama!


Arnold Layne & Alhemija – “Incident”

Arnold Layne & Alhemija – “Licemerje i ludilo”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 16.12.2018Pregledi: 3566

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————