No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

058 – SPLIT, HOK / 30.STUDENOGA-2018.

Promocija novog singla i još poneka nota!

Nakon perioda medijske hibernacije, grupa 058 je izašla na pozornicu. Ovaj put u prostoru HOK-a, koji se pokazao skoro pa idealan za ovakvu vrst događanja. Crta “pre” akustičnosti radi same konstrukcije krova i poda nije previše zasmetala.

Povod ovog ukazanja grupe jest bila promocija novog singla “Rulet”, a i predstavljanje nove pjevačice Jelene Rade, koja je zamijenila Neru koja je otišla iz benda radi studija.

Uz decentno kašnjenje, bend je izašao na pozornicu i počela je predstava Americane u srcu Dalmacije.

Iako je primarni razlog ovog okupljanja bila promocija jedne pjesme, bend je održao skoro cjelovečernji koncert kojim su ponovo pokazali i dokazali da su jedinstvena pojava na našoj sceni i da svojim djelovanjem pune ogromnu prazninu koja zjapi u mnogim segmentima moderne muzike kod nas.


Kako sam već poprilično pisao o njima, ne bih se ponavljao osim u jednoj notornoj, ovo je bend koji vam vraća osmjeh na lice i drži ga dugo vremena nakon što utihnu note. Doduše, i sama muzika je takve vrste, lepršava i time po “defaultu” puna optimizma, tako da bend u biti samo treba svojim angažmanom naglasiti tu komponentnu i na kraju poentirati na njenoj izvornoj esenci.
To 058 radi u obilnim količinama.

Nova singlica “Rulet” je vani i na prvo slušanje je jasno da je poprilično odmaknuta od izvora Americane, ali to joj ne smeta da vam uđe u uho na prvo slušanje. I ne samo to, svakim ponovnim slušanjem se otvara i pokazuje raskoš konstrukcije kompozicije, logiku izlaganja fragmenata kao i pamtljivi refren. Ukratko, bez obzira na stil koji njeguje bend ovo je veliki potencijalni hit ne samo u segmentu auditorija koji voli Americanu i njene derivate.

Možda bi grupa mogla pogledati u prošlost i vidjeti da je rani Fleetwood Mac živio dva paralelna života i to na globalnom nivou. Jedan blues orijentiran, koji je išao maksimalno do njegove urbane verzije i jedan drugi život koji je obitavao na top listama i nosio je punokrvne rock hitove. Jasno je da su vremena bila takva onda i da je danas, danas, ali, eto, volio bih čuti još nešto od grupe u ovom smjeru, tko zna!

Predstavljanje nove pjevačice je isto tako proteklo u vedrom raspoloženju. Jelena je u potpunosti zamijenila Neru, tako da bend ima razloga za zadovoljstvo. Bespredmetno je razglabati koja je bolja od koje, svaka sa sobom nosi svoj pečat koji je omeđen glasom i njegovim mogućnostima i obje su se lijepo uklopile u izričaj kojeg njeguje bend.
Drugim riječima, Jelena je sada dio 058 i 058 je dio nje, tu sve počinje i završava!

Grupa ima velike planove, držimo im fige, jer rijetka su pojava i dio su naše kulturne baštine, koja živi tu, među nama i dio je svih nas

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 01.12.2018Pregledi: 920

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana