Kako su dobili ime: Bob Dylan?

Robert Allen Zimmerman je rastao s tim imenom sve dok nije ušao u pubertet. Tektonski poremećaji u hormonskim redovima su doveli do njegovog angažmana na političkoj sceni i pri tom je uzeo gitaru u ruke i kroz svoje pjesme pokušao promijeniti svijet.

Robert Allen Zimmerman i nije bilo baš ime koje bi  u svijetu muzike moglo polučiti neke asocijacije, a ponajmanje garantirati neku individualnost. Tako je još u ranom pubertetu odlučio da se više neće tako zvati, te mijenja Robert u Bob.

Allen Zimmerman je promijenjeno u Dylan i to po uzoru na idola, Matt Dillona, šerifa iz TV western serije “Gunsmoke”.

Te 1958. godine, Bob je objavio svojim školskim kolegama da će se zvati Bob Dillon i da se posvećuje muzici kao svom osnovnom i jedinom zanimanju u životu. Evolucija prezimena iz Dillon u Dylan je proizašla iz čisto pragmatičkih razloga, stilskih, ali i marketinških.

Interesantno u ovoj priči jest činjenica da je promjenu prezimena u Dillon pravdao djevojačkim imenom svoje majke, što nije bila istina.

Eto, tako je Robert Allen Zimmerman postao Bob Dylan!


Bob Dylan – “The times they are a changing”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci