No Banner to display

Koncerti

The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 31. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

“SRCE”

Priča o jednom albumu!

Rutinski šetam mokrim pločnicima u prohladnoj zimskoj noći. Hladnoća mi se počela uvlačiti u kosti i pogledom sam tražio gdje bih se mogao ugrijati. Skrenuo sam sa standardne rute i ušao u mračnu usku ulicu u kojoj se kočoperio neonski naziv Jazz Club.
„Tamo ću sigurno naći toplinu čaše“, pomislio sam dok sam otvarao vrata koja su nekako visjela na oronulom pročelju zgrade.

Kamene stepenice vode prema utrobi zgrade, a nepogrešivi miris ustajalog duhanskog dima označava da sam na pravom putu. Crni grmalj na ulazu me opako gleda dok prolazim pokraj njega, ali propušta me bez riječi.

Prostorija nevelika, desetak stolova i mala pozornica. Na svakom stolu svjetiljka, koja teško da nosi neku radost, prije dočarava turobnu atmosferu ambijenta. Za stolovima tek nekoliko parova.

Kao da smo se dogovorili, bend je izašao na pozornicu čim sam sjeo i naručio, Chivas s dvije kocke leda u visokoj uskoj čaši. Konobar me je prezirno pogledao, ali odavno sam naučio ignorirati te poglede (znalaca?) kad naručujem svoje omiljeno piće.

Zapalio sam da prikratim vrijeme i dok mi ne dođe piće. Iako je u klubu bilo tek desetak ljudi, za šankom nitko, konobar je došao tek za desetak minuta, noseći u ruci široku čašu, koja je kao za viski.
Sad sam ja njega prezirno pogledao.

Prvi gutljaj je kliznuo prema odredištu, osjetio sam kako je krv počela kolati. Otpuhnuo sam duboki dim i usredotočio se na pozornicu.

Iako sam imao namjeru samo izaći van četiri zida stana i po mogućnosti sjesti negdje u tišini i popiti dozu, dvije, prvi su me zvukovi uvodne teme “Atrium” privukli svojom nenametljivošću i kratkotrajnim, ali sadržajnim izlaganjem. Napravljena u formi fusion vinjete, nagovijestila je dobru zabavu.

Ženski vokal se pridružio ekipi na pozornici i koncert je krenuo jednim drugim smjerom. Iako odmah i nije bilo vidljivo, koncert se fizički podijelio u dva djela, instrumentalni i vokalni.

Instrumentalni se sveo na tri kompozicije i sve manje više naginju izričaju opusa grupe Chui. Ono što karakterizira ove teme jest njihova uronjenost u legislativu proga i fuzije prošlog stoljeća, a to je teren na kojem rado obitavam. Stoga nije ni čudo da su me svi instrumentali oduševili, ali posebno me dojmila „Azimut Theme“, koja svojim jamovskom konstrukcijom obogaćuje prostor, širi horizonte, isporučuje atmosferu i ostavlja dovoljno da svatko nađe sebe u njoj.

Vokalni dio je nešto „zagasitiji“, melankolično obojen, u potpunosti u skladu s ambijentom prostora u kojem se sve skupa odvijalo. Sve pjesme ovog djela su dobile svoj prostor, svaka za sebe igra neku igru i vodi svoj život.
Slušajući liriku teško se može oduprijeti osjećaju izrazite personifikacije. Iako u potpunosti okrenuta ljubavi i njenim senzacijama, lirika na albumu je smislena, katkad naivna, što joj daje šarm nevinosti.

Prostorom dominira melankolični pop vokal, jazzy stila, Tin Pan provenijencije. Strast kojom pjeva stihove kazuje na duboku proživljenost tematikom i tim više poentira na osobnom stavu kojeg iznosi u njima.

U tom kontekstu su interesantne melodijske linije. Iako jazz orijentacije, ali s izrazitim pop senzibilitetom, ulaze u uho skoro na prvo slušanje, što je dobro, ali u neku ruku baš i nije, jer kasnije nikako da izađu iz glave 🙂 .

Balans instrumentala i vokalnih pjesma je nešto narušen, ali to ne smeta da se cijeli materijal sagleda kao kompaktna cjelina sastavljena od dva djela.
Pored dobre produkcije, aranžmani su ti koji odskaču od sivila koje dominira našim prostorima. Možda ne toliko razigrani, jer su u službi kompozicije, ali su svjetlosnim godinama udaljeni od infantilnog prosjeka uravnilovke koje danas vlada.

Nisam ostao do kraja, bend je počeo izvoditi remixove kompozicija koji mi nisu bili toliko interesantni kao originali koji tvore album i daju mu osjećaj cjeline. Stara sam škola i izdanja, pa i koncerte još uvijek doživljavam kao cjelinu, tako da u principu bonus kompozicije automatski anuliram. Na drugu pak stranu što je ne jednom bonus paket taj koji je razvodnio do tada kompaktni album (John Foxx – „Garden“!)

Pozvao sam konobara, platio popijeno i ostavio mu decentnu napojnicu. Nasmijao mi se dok sam se dizao sa stola i odlazio. Ipak je zapamtio, „visoka, uska čaša“, vidjelo mu se to po očima.

Isti grmalj je još bio na ulazu, skoro nepomičan, kao kip s rukama prekriženim na stomaku ispod struka. Ovaj put sam ga malo bolje promotrio, imao je tužan izraz lica i par ožiljaka, vjerojatno od tučnjava.

Istim stepenicama sam se uspeo na svjež zrak i tek sada vidio plakat na ulazu koji je pozivao goste: „Večeras Mangroove i njihov novi album „Srce““

Bilo mi je drago što sam prisustvovao ovom malom događaju koji je obogatio bezidejnu večer, dao joj smisao, i nekako ulio nadu da će sutra ipak osvanuti ljepši dan.

I jest, kupio sam album!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 30.11.2018Pregledi: 1309

Flash news

Peter Fonda – R.I.P.!
„Easy Rider“ legende odlaze jedna za drugom, preminuo je Peter Fonda.
Jack Nicholson je još jedini živ.
Početkom ovog mjeseca Ed Sheeran je oborio jedan od najprestižnijih rekorda u muzičkoj industriji. Naime, njegova aktualna turneja „Divide“, je dosegla najveću sumu koja se ikada inkasirala na koncertima. Drugim riječima, turneja koja traje već dvije godine i obuhvatila je do sada 246 koncerata, inkasirala je impresivnih 737 milijuna dolara. Kad se zna da je do kraja turneje ostalo još devet koncerata, očito je da će se rekord i te kako „debelo“ premašiti. Dosadašnji rekorderi su bili U2 i turnejom iz 2011. godine, kad su inkasirali 736 milijuna dolara.
Danas smo u stilu, koncerti i lova!
Nakon 37 koncerata Paul McCartney je sa svojom „Freshen Up“ turnejom do sada inkasirao ravnih 129 milijuna dolara, s prodanih 928 252 ulaznica. Ovo ga smješta unutar deset najuspješnijih prema Billboardu! (a tek mu je 70 i neka!)
Weed legenda, Willie Nelson otkazao koncerte najavljene turneje rad iz zdravstvenih razloga.
Devo najavili nastup na Desert Daze festivalu i istovremeno obavijestili medije da će im to vjerojatno biti posljednji nastup.
Nevoljama nikad kraja, kad Murphy hoće, onda hoće. Nakon peripetija s organizacijom turneje, The Allman Betts Band su prebacili više od 30 koncerta na druge datume, jer je Devon Allman svršio u bolnicu na operaciju slijepog crijeva. Odgođeni koncerti su se trebali održati u USA i Europi.
Ogranak korporacije Warner Brothers, Warner Music je objavio rezultate kvartalnog poslovanja. Iako očekivano, ipak nisu očekivali toliki rast streaming, koji je samo u četiri mjeseca narastao za dvocifreni broj i time zaokružio prihode na jednu milijardu dolara. (koliko je rast streaminga u brojkama, za sada ostaje tajna!)
Santana je objavio datume održavanja intimnih koncerata u Las Vegasu za sjedeću godinu. Kako su svi ovogodišnji „resident“ koncerti bili mjesecima unaprijed rasprodani, Santana nije imao dilema za sljedeću godinu. Istovremeno je u medije plasirao datume predstojeće turneje.
Byrd NO MORE!
Roger McGuinn je odbio bilo kakvu mogućnost ujedinjenja s David Crosbyjem i ponovnom oformljivanju legendarne grupe Byrds.
Dušan Kojić Koja, (Disciplina kičme), doživio moždani udar i nalazi se u bolnici u induciranoj komi.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Imagin’Aria – “Exeligere”
ESP Project – “The Rising”
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
25 Yard Screamer – “Natural Satellite”
CIRKUS – “Voodooland”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana