Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

JAWBONE – “JAWBONE”

“Nebo me ne želi, a vrag ne zna tko sam”

“Heaven doesn’t want me, and the devil doesn’t know who I am! “ stih je iz “Leave No Traces”, prekrasne uvodne skladbe na ovom debitantskom albumu sastava Jawbone.

Nakon što su se međusobno upoznali na uspješnoj londonskoj glazbenoj sceni, sastav je nastao suradnjom dvojice etabliranih glazbenika Paddy Milner-a (klavijature, vokal) i Marcus Bonfanti-a (gitara, vokal), kojima su se ubrzo priključili Rex Horan (bas gitara, vokal) i Evan Jenkins (bubnjevi, udaraljke), djelujući, u stvari, kao svojevrsna supergrupa. Naime, svaki od njih je respektabilan glazbenik u ovoj industriji. Osim solo karijera, usko su surađivali s nizom renomiranih imena kao što su Tom Jones, Eric Clapton, Jack Bruce, Ten Years After, Van Morrison, Robert Plant, David Gilmour, Cliff Richard, Ginger Baker, Ronnie Wood, Phil Manzanera, Garth Hudson i mnogim drugim.

U siječnju 2018. godine, Jawbone su pozvani kao podrška Eric Clapton-u, Van Morrison-u i Tom Jones-u na legendarnom dobrotvornom spektaklu Paul Jonesa, “G-Live” u Guildford-u, pri čemu su dobili žarke pohvale kako od prisutnih umjetnika tako i od strane publike.

Ime su odabrali po pjesmi sa istoimenog albuma sastava The Band iz 1969. godine.

Sukladno tome, uz pozivanje starih glazbenih duhova, odabrali su proces slobodnog udruživanja s prošlošću koji im je pomogao da pronađu način da, naizgled po volji, stvore novu glazbu na starim temeljima koja bi mogla uzburkati nostalgične duhove povezane s tom poviješću.

Na temelju utjecaja s obe strane Atlantika, koji leže negdje između southern rock ugođaja sastava kao što su The Band, Little Feat, Creedence Clearwater Revival i Crosby, Stills, Nash & Young, te klasičnog londonskog bluesa The Rolling Stones-a, ali i miješajući eklektične glazbene pozadine koje svaki pojedini član donosi, Jawbone stvara jedinstvenu kombinaciju izraza, koja je s jedne strane retro, podsjećajući na zapise koje smo slušali cijeli život, a s druge posve vlastita.

Evidentno, okrećući se ne samo od prevladavajućih svjetskih trendova, već uveliko i od stilova iz vlastitog dvorišta, inteligentno kanalizirajući spomenute utjecaje u nečemu jedinstvenom, stvorili su album izgrađen na snažnom izvornom materijalu, prvenstveno temeljen na pisanju pjesama, slatkim harmonijama, alternativnim glavnim vokalima i sjajnoj instrumentaciji. Kao rezultat toga, album, uključujući naslovnicu, ima organski osjećaj sa suvremenim produkcijskim vrijednostima i glazbenu mješavinu koja pridonosi debitantskom nastupu.

Iako je autentičnost uvijek neugodna stvar u odnosu na bilo koji sastav, Jawbone su stvorili vlastiti zvuk koji je veći od zbroja njegovih dijelova.

S grandioznim harmonijama sastava, glazbeno se toliko toga događa, a izmjenjujući vodeće vokale donosi osjećaj raznolikosti, nijanse i kontrasta.
Bonfanti-ovi vokali savršeno se podudaraju s Milner-ovim, pri čemu je njihova harmonija prilično besprijekorna, dok Horan dodaje iznenađujuće učinkovit falsetto Bonfanti-jevom težem baritonu, tako da takve kombinacije omogućuju sastavu veliku paletu stilova i oblika.

Album je lirski također prilično bogat. Kao da su se pridružili točkama iz prošlosti i dodali neke zanosne umjetničke radove i suvremene tekstove kao dio svog jedinstvenog izraza.
Svaka od pjesama na albumu nosi svoju priču, bilo da su djelomično autobiografske, nastale samoanaliziranjem, ili pune maštovitih tema s kratkim trenucima retrospekcije, dobrog humora, poigravanja s prošlošću, pa čak i nostalgije. Jednostavno rečeno, sastav ponovno evocira prošlost u sadašnjosti kroz integritet svog glazbenog izraza i stihova koji su svježi i originalni.

To je ono što predstavlja istinsku glazbu, koja nikad ne blijedi i prilagođava se odmah uhu, bez obzira na vrijeme u kojem je nastala. Album ne sadrži gotovo nijednu pjesmu koju bi prilikom slušanja poželjeli preskočiti, štaviše, uspijeva zadržati vrlo visoku razinu dosljednosti.

Mogao bih nastaviti satima o detaljima svake pojedine pjesme na albumu, ali priloženi videoklipovi u nastavku govore već sasvim dovoljno.

Jawbone nisu sastavni dio skrivenih dubina – ono što vidite je općenito ono što dobivate. Unatoč nekim prilično jasnim ograničenjima, ovo je jedan od najrespektabilnijih debitantskih zapisa unazad nekoliko godina, njihovo trajno remek-djelo.

No, njihove najbolje godine zasigurno su tek ispred njih.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.  


Jawbone – “Leave No Traces”

Jawbone – “Rolling On The Underground”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 26.11.2018Pregledi: 581

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————