No Banner to display

Koncerti

Mashup Circus by DJ Tedi Sralato – Split, Circus (Monty Python)/15.Veljače-2019.
Little sister – Split, Plan B / 15. Veljače-2019.
Harpoon Blues – Hvar, Veneranda / 16. Veljaće-2019.
Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

JAWBONE – “JAWBONE”

“Nebo me ne želi, a vrag ne zna tko sam”

“Heaven doesn’t want me, and the devil doesn’t know who I am! “ stih je iz “Leave No Traces”, prekrasne uvodne skladbe na ovom debitantskom albumu sastava Jawbone.

Nakon što su se međusobno upoznali na uspješnoj londonskoj glazbenoj sceni, sastav je nastao suradnjom dvojice etabliranih glazbenika Paddy Milner-a (klavijature, vokal) i Marcus Bonfanti-a (gitara, vokal), kojima su se ubrzo priključili Rex Horan (bas gitara, vokal) i Evan Jenkins (bubnjevi, udaraljke), djelujući, u stvari, kao svojevrsna supergrupa. Naime, svaki od njih je respektabilan glazbenik u ovoj industriji. Osim solo karijera, usko su surađivali s nizom renomiranih imena kao što su Tom Jones, Eric Clapton, Jack Bruce, Ten Years After, Van Morrison, Robert Plant, David Gilmour, Cliff Richard, Ginger Baker, Ronnie Wood, Phil Manzanera, Garth Hudson i mnogim drugim.

U siječnju 2018. godine, Jawbone su pozvani kao podrška Eric Clapton-u, Van Morrison-u i Tom Jones-u na legendarnom dobrotvornom spektaklu Paul Jonesa, “G-Live” u Guildford-u, pri čemu su dobili žarke pohvale kako od prisutnih umjetnika tako i od strane publike.

Ime su odabrali po pjesmi sa istoimenog albuma sastava The Band iz 1969. godine.

Sukladno tome, uz pozivanje starih glazbenih duhova, odabrali su proces slobodnog udruživanja s prošlošću koji im je pomogao da pronađu način da, naizgled po volji, stvore novu glazbu na starim temeljima koja bi mogla uzburkati nostalgične duhove povezane s tom poviješću.

Na temelju utjecaja s obe strane Atlantika, koji leže negdje između southern rock ugođaja sastava kao što su The Band, Little Feat, Creedence Clearwater Revival i Crosby, Stills, Nash & Young, te klasičnog londonskog bluesa The Rolling Stones-a, ali i miješajući eklektične glazbene pozadine koje svaki pojedini član donosi, Jawbone stvara jedinstvenu kombinaciju izraza, koja je s jedne strane retro, podsjećajući na zapise koje smo slušali cijeli život, a s druge posve vlastita.

Evidentno, okrećući se ne samo od prevladavajućih svjetskih trendova, već uveliko i od stilova iz vlastitog dvorišta, inteligentno kanalizirajući spomenute utjecaje u nečemu jedinstvenom, stvorili su album izgrađen na snažnom izvornom materijalu, prvenstveno temeljen na pisanju pjesama, slatkim harmonijama, alternativnim glavnim vokalima i sjajnoj instrumentaciji. Kao rezultat toga, album, uključujući naslovnicu, ima organski osjećaj sa suvremenim produkcijskim vrijednostima i glazbenu mješavinu koja pridonosi debitantskom nastupu.

Iako je autentičnost uvijek neugodna stvar u odnosu na bilo koji sastav, Jawbone su stvorili vlastiti zvuk koji je veći od zbroja njegovih dijelova.

S grandioznim harmonijama sastava, glazbeno se toliko toga događa, a izmjenjujući vodeće vokale donosi osjećaj raznolikosti, nijanse i kontrasta.
Bonfanti-ovi vokali savršeno se podudaraju s Milner-ovim, pri čemu je njihova harmonija prilično besprijekorna, dok Horan dodaje iznenađujuće učinkovit falsetto Bonfanti-jevom težem baritonu, tako da takve kombinacije omogućuju sastavu veliku paletu stilova i oblika.

Album je lirski također prilično bogat. Kao da su se pridružili točkama iz prošlosti i dodali neke zanosne umjetničke radove i suvremene tekstove kao dio svog jedinstvenog izraza.
Svaka od pjesama na albumu nosi svoju priču, bilo da su djelomično autobiografske, nastale samoanaliziranjem, ili pune maštovitih tema s kratkim trenucima retrospekcije, dobrog humora, poigravanja s prošlošću, pa čak i nostalgije. Jednostavno rečeno, sastav ponovno evocira prošlost u sadašnjosti kroz integritet svog glazbenog izraza i stihova koji su svježi i originalni.

To je ono što predstavlja istinsku glazbu, koja nikad ne blijedi i prilagođava se odmah uhu, bez obzira na vrijeme u kojem je nastala. Album ne sadrži gotovo nijednu pjesmu koju bi prilikom slušanja poželjeli preskočiti, štaviše, uspijeva zadržati vrlo visoku razinu dosljednosti.

Mogao bih nastaviti satima o detaljima svake pojedine pjesme na albumu, ali priloženi videoklipovi u nastavku govore već sasvim dovoljno.

Jawbone nisu sastavni dio skrivenih dubina – ono što vidite je općenito ono što dobivate. Unatoč nekim prilično jasnim ograničenjima, ovo je jedan od najrespektabilnijih debitantskih zapisa unazad nekoliko godina, njihovo trajno remek-djelo.

No, njihove najbolje godine zasigurno su tek ispred njih.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.  


Jawbone – “Leave No Traces”

Jawbone – “Rolling On The Underground”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 26.11.2018Pregledi: 529

Flash news

Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
Scorpions, Kansas i Skid Row najavili nove albume za ovu godinu.
——————————
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
Cabinets of Curiosity – “The Chaos Game”
Eris Pluvia – “Tales from Another Time”
Labirinto – “Divino Afflante Spiritu”
——————————