Koncerti

EgoFree Festival 2019 – Split, Turska Kula / 26.-28. Travnja-2019.
Strenght – Split, Circus (Monty Python) / 27. Travnja-2019.
Crvena Jabuka – Split, Zenta Club / 27. Travnja-2019.
Cima & Co – Split, Circus (Monty Python) / 30. Travnja-2019.
Jeff Dale & Harpoon Blues Band – Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Đubrivo – Split, Judino Drvo / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Zadar, Arsenal / 10. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Mike Parker’s Trio Theory – Split, Judino Drvo / 13. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

BRIT FLOYD – RIJEKA, ZAMET / 21. NOVEMBRA-2018.

A moglo je bolje!

Brit Floyd se vratio u Hrvatsku!

Iako je koncert bio pristojno oglašavan u medijima, pred dvoranom se u zakazano vrijeme nije okupilo baš previše ljudi. Dojam se još više pojačao na ulasku u dvoranu, desetak minuta prije početka, kad je parter zjapio skoro prazan, a tribine bile tek napola popunjene. Do samog početka ipak je nešto publike stiglo, parter se na pola napunio, a na tribinama je i pored uočljivih praznih mjesta bilo pristojno ljudi.
Sve skupa pomalo čudno, pogotovo u usporedbi s koncertom u Splitu kad su u lijepo napunili Spaladium Arenu.
Koncert u Splitu je protekao kako je potekao, o njemu možete više saznati ovdje, i s nestrpljenjem se očekivao početak, bar radi usporedbe s njime.

Koncert je otvorio, po običaju „Shine on You Crazy Diamond“. Bio je to lijepi uvod u koncert, ali i uvod koji je iznad glava postavio upitnik, koji se zove „zvuk“. Iako kristalno jasan i čist, jačina zvuka je poništavala moćnu poruku prebogatu emocijama ove epske kompozicije.
Ugodno iznenađenje je uslijedilo u obliku “Arnold Layne“, i od te numere je sve krenulo predvidljivom tokom. Redale su se “High Hopes”, “Another Brick in the Wall Part 2”, “Mother”, “Sorrow”, “Money”, sve do „Pigs (Three Diffrent Ones), kad je bend najavio kratku pauzu.

U prvom djelu koncerta je najimpresivnija ipak bila izvedba „Sorrow“, koja je u najboljoj Pink Floyd maniri izvedena kako vjerno, tako i s pečatom samog cover benda.

Nakon pauze uslijedio je set s „Dark Side of the Moon“, („Breathe“, „Time“ i „The Great Gig in the Sky“). Kako je zvuk u dvorani bio prigušen, sve su numere zvučale pomalo blijedo, pa čak i na momente sterilno bez moćne komponente koja im daje snagu koja pokreće gledalište. Ipak u ovom se setu „potkrao“ prvi highlight večeri, kad je Roberta Freeman (izvinjavam se ako sam pogriješio ime!) u „The Great Gig in the Sky“ dala vrhunsku vokalnu izvedbu, na momente se opasno približavajući originalu.

Nastavak koncerta su obilježile numere koje su pristojno držale atmosferu u gledalištu, iako je i ona varirala iz pjesme u pjesmu.

I onda … , „ola, la“, mix put se probudio, namjerno ili ne, a vjerujem ono prvo, „On of These Days“ je otvorio koncert u svoj svojoj raskoši. Potenciometri su otišli na pravu poziciju, “strop dvorane je zabrujao”, srca se razgalila i bend je isporučio moćnu verziju najpopularnijeg standarda psihodeličnog miljea.

Sve je napokon bilo na svom mjestu, onako kako je trebalo biti na početku i kako je trebalo biti u Splitu dvije godine ranije. Što je najbitnije, i mora se naglasiti, bubnjevi su bili vrhunski ozvučeni, jer priznali to ili ne, ovo je tema u kojoj ritam sekcija radi SVE!

Zvuk je u dvorani bio savršen, moćan, iznenađujuće kristalan, čist, dubok, visok, bez feed backa, bez rezonanca, bez i jednog suvišnog šuma i u svakom krešendu se točno do u notu razaznavao svaki instrument.
Bili su to trenutci kad je „dinamička“ produkcija pokazivala svu svoju svrsishodnost i neophodnost na ovakvim koncertima. (a i na koncertima uopće!)

Zašto tako nije moglo od početka, to ostaje na dušu bendu da objasni, jer razlika u zvuku u prve dvije trećine koncerta i posljednjoj trećini je bio razlika „nebo:zemlja“.

Od tog trenutka koncert je krenuo sasvim drugim tokom.
No ni tu iznenađenjima nije bio kraj. Iako (nepravedno) zapostavljen, album „Final Cut“ je našao svoje mjesto na koncertu, te su izveli dvije numere, „Southampton Dock“ i naslovnu „Final Cut“. Ne samo da su je izveli, već su je toliko dobro odradili da se na trenutke činilo da ispred sebe imamo one prave PF. Tome je pridonio i Ian Cattelli sa svojim vokalom, koji kao i Waters svira bas gitaru, tako da je i to nekako pridonijelo identifikaciji s originalom.

Prema očekivanju, posljednja je numera je bila „Comfortably Numb“, koji je isto tako perfektno odrađen, i koji je „okončao“ u krešendu zvuka i svjetla.

Na bis su izveli tri numere s DSOTM, “Brain Damage”, “Eclipse”, i dakako, posljednja demolirajuće kataklizmička, kaotično ritmička, „Run Like A Hell“.
I koncert je bio gotov!

Kad su se svjetla upalila nad njime se nadvilo ono osnovno pitanje, zašto je bend napravio to što je napravio. Da je zvuk bio reduciran od počeka za par postotaka i tijekom koncerta doveden u punu snagu, bilo bi to nešto što je do sada stotinu puta viđeno i teško da bi itko imao što reći, jer bi koncert bio veoma blizu savršenog. Ovako, cijeli prvi dio i dio drugog djela koncerta je protekao u skoro „komornoj“ atmosferi koja ne priliči ovoj muzici, gubi se osnovna komponenta zbog čega ova muzika jest to što je. Moćne poruke i valjajući psych ritmovi su se ublažili do vodnjikavosti u kojoj je sterilnost toliko uzimala prostor da se počelo nametati pitanje svrsishodnosti svega viđenog.

Onaj pravi dio koncerta koje je počeo s „One of These Days“, je ipak pokazao opravdanost cijelog koncepta i otvorio opciju za ponovni posjet kad se ukaže prilika.

Ako je bend htio polako dizati tenziju u gledalištu, postojali su i drugi načini od ovog. Izborom repertoara i njihovim rasporedom se moglo i te kako dobiti na dinamici koncerta. Primjera je poprilično, ali onaj najočitiji je bio smještaj „Wish You Were Here“ odmah iza „Have a Cigar“. Iako je to identičan raspored s albuma, u konceptu koncerta „Wish You Were Here“ je trebala biti jedna od udarnih tema, koja je svojom lokacijom na koncertu izgubila oštricu, pa i moć refrena.

Za razliku od koncerta u Splitu, kad je mix pult u potpunosti podbacio s ritam sekcijom, na ovom koncertu je ne samo ispravio sve što je „zasrao“ onda (sorry, ali ovo je jedina adekvatna riječ!), već je lansirao sasvim novu dimenziju prezentacije ritam sekcije u zvučnoj slici, koja svojom dinamikom i ingenioznošću zaslužuje jedno veliko, „kapa dolje“!

Vjerojatno je do sada jasno da su utisci čak i nakon prospavane noći miješani i očito da je tu žal za propuštenom prilikom da se odgleda vrhunski koncert, s vrhunskim reproduktivcima, s vrhunskom tehnikom, s vrhunskom produkcijom, … .

Šteta, sve je bilo tu, trebalo je samo uskočiti ranije u vagon koji nas je odveo do „One of These Days“.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.11.2018Pregledi: 719

Flash news

Zaklada koja se brine o ostavštini Princa najavila izlazak novog albuma “Originals”, koji će sadržavati 14 do sada neobjavljenih snimaka.
Neil Young najavio novi album s pratečom grupom Crazy Horse.
Eric Clapton je objavio datume mini turneje po Americi. Istovremeno je lansirao obavijest svim zainteresiranim za ovogodišnji Crossroads Guitar Festival koji se održava u Dallasu, da izgube nadu ako nemaju kartu u ruci. Naime, oba su dana festivala u potpunosti rasprodana!
Govorkanja su se pokazala istinita, trenutno je odgođen početak prodaje ulaznica za veliki jubilarni Woodstock 50. Iako su ulaznice trebale krenuti u prodaju 12. Travnja, trenutno još nema vijesti o njihovom statusu.
Aretha Franklin posthumno dobila veliku Pulitzerovu nagradu za doprinos muzici i kulturi uopće.
Brian Setzer najavio novi album matične grupe The Stray Cats. Bit će to prvo izdanje grupe u zadnjih 25 godina.
Nijedan rock bend nije bio među 10 najprodavanijih i najslušanijih prošle godine, prošla je godina bila prva u povijesti Coachelle da nitko od rock izvođača nije bio među glavnim izvođačima, čak i ovogodišnji Woodstock za headlinere ima Jay-Z-ja i Miley Cyrus. Ispred rocka sad su pop, hip-hop i plesna elektronika (izvor: N1).
Simptomatično!
Mick Jagger objavio par fotografija nakon operacije. Oporavak ide dobro, te se uskoro očekuju vijesti o početku turneje.
The B-52s najavili veliku svjetsku turneju u povodu 40 godina od osnutka.
ZZ Top objavili detalje jubilarne turneje. Slavlje u povodu pola stoljeća od osnutka počinje 16. Kolovoza koncertom U Washingtonu. Na turneji će ih pratiti Cheap Trick i Lynyrd Skynyrd. Potonji na samo dva koncerta u Kaliforniji.
Journey se vraća u Las Vegas radi održavanja devet uzastopnih koncerata u Colosseumu u Caesars Palaceu.
Bob Dylan najavio otvaranje svoje destilerije viskija u Nashville, 2020. godine.
——————————
Alberto Rigoni feat. Thomas Lang – “Metal Injection”
Galaad – “Frat3r”
Brighteye Brison – “V”
Hidden Lapse – “Butterflies”
Sweet Oblivion feat. Geoff Tate – “Sweet Oblivion”
Jordsjø – “Nattfiolen”
——————————