No Banner to display

Koncerti

Mashup Circus by DJ Tedi Sralato – Split, Circus (Monty Python)/15.Veljače-2019.
Little sister – Split, Plan B / 15. Veljače-2019.
Harpoon Blues – Hvar, Veneranda / 16. Veljaće-2019.
Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Osvrti

BRIT FLOYD – RIJEKA, ZAMET / 21. NOVEMBRA-2018.

A moglo je bolje!

Brit Floyd se vratio u Hrvatsku!

Iako je koncert bio pristojno oglašavan u medijima, pred dvoranom se u zakazano vrijeme nije okupilo baš previše ljudi. Dojam se još više pojačao na ulasku u dvoranu, desetak minuta prije početka, kad je parter zjapio skoro prazan, a tribine bile tek napola popunjene. Do samog početka ipak je nešto publike stiglo, parter se na pola napunio, a na tribinama je i pored uočljivih praznih mjesta bilo pristojno ljudi.
Sve skupa pomalo čudno, pogotovo u usporedbi s koncertom u Splitu kad su u lijepo napunili Spaladium Arenu.
Koncert u Splitu je protekao kako je potekao, o njemu možete više saznati ovdje, i s nestrpljenjem se očekivao početak, bar radi usporedbe s njime.

Koncert je otvorio, po običaju „Shine on You Crazy Diamond“. Bio je to lijepi uvod u koncert, ali i uvod koji je iznad glava postavio upitnik, koji se zove „zvuk“. Iako kristalno jasan i čist, jačina zvuka je poništavala moćnu poruku prebogatu emocijama ove epske kompozicije.
Ugodno iznenađenje je uslijedilo u obliku “Arnold Layne“, i od te numere je sve krenulo predvidljivom tokom. Redale su se “High Hopes”, “Another Brick in the Wall Part 2”, “Mother”, “Sorrow”, “Money”, sve do „Pigs (Three Diffrent Ones), kad je bend najavio kratku pauzu.

U prvom djelu koncerta je najimpresivnija ipak bila izvedba „Sorrow“, koja je u najboljoj Pink Floyd maniri izvedena kako vjerno, tako i s pečatom samog cover benda.

Nakon pauze uslijedio je set s „Dark Side of the Moon“, („Breathe“, „Time“ i „The Great Gig in the Sky“). Kako je zvuk u dvorani bio prigušen, sve su numere zvučale pomalo blijedo, pa čak i na momente sterilno bez moćne komponente koja im daje snagu koja pokreće gledalište. Ipak u ovom se setu „potkrao“ prvi highlight večeri, kad je Roberta Freeman (izvinjavam se ako sam pogriješio ime!) u „The Great Gig in the Sky“ dala vrhunsku vokalnu izvedbu, na momente se opasno približavajući originalu.

Nastavak koncerta su obilježile numere koje su pristojno držale atmosferu u gledalištu, iako je i ona varirala iz pjesme u pjesmu.

I onda … , „ola, la“, mix put se probudio, namjerno ili ne, a vjerujem ono prvo, „On of These Days“ je otvorio koncert u svoj svojoj raskoši. Potenciometri su otišli na pravu poziciju, “strop dvorane je zabrujao”, srca se razgalila i bend je isporučio moćnu verziju najpopularnijeg standarda psihodeličnog miljea.

Sve je napokon bilo na svom mjestu, onako kako je trebalo biti na početku i kako je trebalo biti u Splitu dvije godine ranije. Što je najbitnije, i mora se naglasiti, bubnjevi su bili vrhunski ozvučeni, jer priznali to ili ne, ovo je tema u kojoj ritam sekcija radi SVE!

Zvuk je u dvorani bio savršen, moćan, iznenađujuće kristalan, čist, dubok, visok, bez feed backa, bez rezonanca, bez i jednog suvišnog šuma i u svakom krešendu se točno do u notu razaznavao svaki instrument.
Bili su to trenutci kad je „dinamička“ produkcija pokazivala svu svoju svrsishodnost i neophodnost na ovakvim koncertima. (a i na koncertima uopće!)

Zašto tako nije moglo od početka, to ostaje na dušu bendu da objasni, jer razlika u zvuku u prve dvije trećine koncerta i posljednjoj trećini je bio razlika „nebo:zemlja“.

Od tog trenutka koncert je krenuo sasvim drugim tokom.
No ni tu iznenađenjima nije bio kraj. Iako (nepravedno) zapostavljen, album „Final Cut“ je našao svoje mjesto na koncertu, te su izveli dvije numere, „Southampton Dock“ i naslovnu „Final Cut“. Ne samo da su je izveli, već su je toliko dobro odradili da se na trenutke činilo da ispred sebe imamo one prave PF. Tome je pridonio i Ian Cattelli sa svojim vokalom, koji kao i Waters svira bas gitaru, tako da je i to nekako pridonijelo identifikaciji s originalom.

Prema očekivanju, posljednja je numera je bila „Comfortably Numb“, koji je isto tako perfektno odrađen, i koji je „okončao“ u krešendu zvuka i svjetla.

Na bis su izveli tri numere s DSOTM, “Brain Damage”, “Eclipse”, i dakako, posljednja demolirajuće kataklizmička, kaotično ritmička, „Run Like A Hell“.
I koncert je bio gotov!

Kad su se svjetla upalila nad njime se nadvilo ono osnovno pitanje, zašto je bend napravio to što je napravio. Da je zvuk bio reduciran od počeka za par postotaka i tijekom koncerta doveden u punu snagu, bilo bi to nešto što je do sada stotinu puta viđeno i teško da bi itko imao što reći, jer bi koncert bio veoma blizu savršenog. Ovako, cijeli prvi dio i dio drugog djela koncerta je protekao u skoro „komornoj“ atmosferi koja ne priliči ovoj muzici, gubi se osnovna komponenta zbog čega ova muzika jest to što je. Moćne poruke i valjajući psych ritmovi su se ublažili do vodnjikavosti u kojoj je sterilnost toliko uzimala prostor da se počelo nametati pitanje svrsishodnosti svega viđenog.

Onaj pravi dio koncerta koje je počeo s „One of These Days“, je ipak pokazao opravdanost cijelog koncepta i otvorio opciju za ponovni posjet kad se ukaže prilika.

Ako je bend htio polako dizati tenziju u gledalištu, postojali su i drugi načini od ovog. Izborom repertoara i njihovim rasporedom se moglo i te kako dobiti na dinamici koncerta. Primjera je poprilično, ali onaj najočitiji je bio smještaj „Wish You Were Here“ odmah iza „Have a Cigar“. Iako je to identičan raspored s albuma, u konceptu koncerta „Wish You Were Here“ je trebala biti jedna od udarnih tema, koja je svojom lokacijom na koncertu izgubila oštricu, pa i moć refrena.

Za razliku od koncerta u Splitu, kad je mix pult u potpunosti podbacio s ritam sekcijom, na ovom koncertu je ne samo ispravio sve što je „zasrao“ onda (sorry, ali ovo je jedina adekvatna riječ!), već je lansirao sasvim novu dimenziju prezentacije ritam sekcije u zvučnoj slici, koja svojom dinamikom i ingenioznošću zaslužuje jedno veliko, „kapa dolje“!

Vjerojatno je do sada jasno da su utisci čak i nakon prospavane noći miješani i očito da je tu žal za propuštenom prilikom da se odgleda vrhunski koncert, s vrhunskim reproduktivcima, s vrhunskom tehnikom, s vrhunskom produkcijom, … .

Šteta, sve je bilo tu, trebalo je samo uskočiti ranije u vagon koji nas je odveo do „One of These Days“.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.11.2018Pregledi: 661

Flash news

Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
Scorpions, Kansas i Skid Row najavili nove albume za ovu godinu.
——————————
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
Cabinets of Curiosity – “The Chaos Game”
Eris Pluvia – “Tales from Another Time”
Labirinto – “Divino Afflante Spiritu”
——————————