No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

“BOHEMIAN RHAPSODY”

Queen has landed!

Kad su prije skoro pola stoljeća četvorica golobradih klinaca stali na binu pred par nezainteresiranih slušatelja, vjerojatno nitko u tom trenutku nije vidio buduće zvijezde koje će prodavati milijune albuma, puniti stadione i naposljetku, o kojima će se jednog dana snimiti visokobudžetski film.
I to je u par riječi povijest grupe Queen, materijalizirana u obliku filma koji ovih dana puni kino dvorane.

I prije početka dužan sam malu ispravku, “Bohemian Rhapsody” nije film o grupi Queen, ma kako to izgledalo, već biografski film o Freddie Mercuryju, vokalu i zaštitnom znaku grupe. Pa i ovo biografski nije sasvim točno, jer u filmu se i ta tematika površno iznosi, ali .. .

Ne ocjenjujući film kroz prizmu povijesti grupe Queen ipak treba podcrtati nekoliko momenta, jer oni su bitni kako za grupu tako i za samog Freddiea .

U filmu se poprilično aljkavo, da ne kažem, šlampavo prikazuje povijest grupe na počecima, te se razdoblje prije hita “Killer Queen” donosi veoma selektivno, ne prikazujući bar ono osnovno i veoma bitno, a to je, što je pridonijelo da primarni interes medija bude usmjeren prema grupi Queen?
Tu je još jedna činjenica, niti malo ugodna po samu grupu, kontekst vremena, te stog vjerojatno namjerno ispuštena, jer danas kotiraju kao jedna od najvećih grupa u povijesti.

Odgovor na prvo pitanje leži u triku managera, koji je na početku karijere benda, po povratku u London s mini turneje, u medije pustio glasinu da na aerodromu slijeće Kraljica. Misleći da se radi o pravoj kraljici kraljevstva, mediji su pohrlili na doček. Kad su četiri čupava mulca izašla iz aviona, nisu imali baš previše izbora, kad su već bili tu, na brzinu je sklapana konferencija za medije i lavina se počela kotrljati.

Odgovor na drugo pitanje, o kojem u filmu nema niti naznake, jest činjenica da su u godinama kad je grupa izdala prva tri albuma (1973./1974. godina) scenu čvrsto držali velikani ponikli iz booma šezdesetih, te je novi val Otočkog rocka morao sebi izboriti pravo na postojanje. Bio je to Sizifov posao, a ni kritika nije baš pomogla, proglasila je grupu Queen, Cockney Rebel, Mott The Hoople i suvremenike, za “manje talentirane supstitute”, koji nisu vrijedni zraka kojeg udišu.
To je povijest!

Film se dakako ne bavi s time, jer je orijentiran na onu drugu, glamuroznu stranu povijesti grupe i Mercuryja, a u tome je, moramo biti pošteni, u potpunosti uspio.
Iako je “tamna strana” Freddievog života, njegova homoseksualnost i razuzdani život samo navlaš nataknuta, i u samo u par eksplicitnijih scena, daje se naslutiti volumen koji se odigravao u stvarnom životu.

Ono što fascinira u filmu jest uloga Rami Maleka kao Freddie Mercuryja, njegovo uživljavanje u ulogu i ulazak pod kožu lika kojeg igra. Freddie je bio veoma nesretna osoba, koja skoro cijeli život nije smjela reći tko je u biti, te je komponiranje bio ventil preko kojeg se „praznio“. I to je Malek majstorski „skinuo“!

Film obiluje „snapshoot“ scenama koje dižu atmosferu filma, ali ono što ga pogoni jest dinamika dobivena kratkim rezovima i brutalnom izmjenom tempa radnje i trenutka, dakako, popraćeno moćnim sekvencama iz pjesama grupe.

Bryan Singer i Dexter Fletcher su snimili dobar film, film koji će u nekoj budućnosti stati uz bok Stoneovom “The Doors”, iako za razliku od njega ne ponire toliko duboko u samu utrobu umjetnika o kojem ga snimaju.
Za razliku od Stoneovog filma, ovaj obiluje muzikom i to u onom originalnom obliku. Kao i “The Doors” film se nažalost osim u dva primjera, ne bavi kreativnim procesom grupe i Mercuryja, već samo u naznaka veoma rijeko prikazuje genezu nastanka nekih od, danas, vječnih hitova.
Šteta, ali to bi onda bio film o grupi Queen.

Obilje muzike je komponenta koja će oduševiti sve ljubitelje ovog benda, a posebno je bačen akcent na „Live Aid“, na kojem su Queenukrali” predstavu veličinama koje su nastupile nakon njih. U filmu je prikazan dobar dio rekonstruiranog nastupa grupe pred prepunim Wembley stadionom.

Kad se upale svjetla nakon projekcije i kad se zapitate, što je upravo odgledano, odgovor i nije baš jednoznačan, ali nije ni bitan.
Za povijest su ostale zabilježene neke činjenice, ne baš kronološki poredane, ali kolektivna memorija je ionako ravna ploča na kojoj malo što ostane ispisano onako kako je uistinu bilo.

Ni ovaj film nije izuzetak!


Kupite album grupe Queen

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 13.11.2018Pregledi: 1279

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana