Koncerti

Aerodrom – Zagreb, Šalata / 31. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
The Black Lips – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 12. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

“BOHEMIAN RHAPSODY”

Queen has landed!

Kad su prije skoro pola stoljeća četvorica golobradih klinaca stali na binu pred par nezainteresiranih slušatelja, vjerojatno nitko u tom trenutku nije vidio buduće zvijezde koje će prodavati milijune albuma, puniti stadione i naposljetku, o kojima će se jednog dana snimiti visokobudžetski film.
I to je u par riječi povijest grupe Queen, materijalizirana u obliku filma koji ovih dana puni kino dvorane.

I prije početka dužan sam malu ispravku, “Bohemian Rhapsody” nije film o grupi Queen, ma kako to izgledalo, već biografski film o Freddie Mercuryju, vokalu i zaštitnom znaku grupe. Pa i ovo biografski nije sasvim točno, jer u filmu se i ta tematika površno iznosi, ali .. .

Ne ocjenjujući film kroz prizmu povijesti grupe Queen ipak treba podcrtati nekoliko momenta, jer oni su bitni kako za grupu tako i za samog Freddiea .

U filmu se poprilično aljkavo, da ne kažem, šlampavo prikazuje povijest grupe na počecima, te se razdoblje prije hita “Killer Queen” donosi veoma selektivno, ne prikazujući bar ono osnovno i veoma bitno, a to je, što je pridonijelo da primarni interes medija bude usmjeren prema grupi Queen?
Tu je još jedna činjenica, niti malo ugodna po samu grupu, kontekst vremena, te stog vjerojatno namjerno ispuštena, jer danas kotiraju kao jedna od najvećih grupa u povijesti.

Odgovor na prvo pitanje leži u triku managera, koji je na početku karijere benda, po povratku u London s mini turneje, u medije pustio glasinu da na aerodromu slijeće Kraljica. Misleći da se radi o pravoj kraljici kraljevstva, mediji su pohrlili na doček. Kad su četiri čupava mulca izašla iz aviona, nisu imali baš previše izbora, kad su već bili tu, na brzinu je sklapana konferencija za medije i lavina se počela kotrljati.

Odgovor na drugo pitanje, o kojem u filmu nema niti naznake, jest činjenica da su u godinama kad je grupa izdala prva tri albuma (1973./1974. godina) scenu čvrsto držali velikani ponikli iz booma šezdesetih, te je novi val Otočkog rocka morao sebi izboriti pravo na postojanje. Bio je to Sizifov posao, a ni kritika nije baš pomogla, proglasila je grupu Queen, Cockney Rebel, Mott The Hoople i suvremenike, za “manje talentirane supstitute”, koji nisu vrijedni zraka kojeg udišu.
To je povijest!

Film se dakako ne bavi s time, jer je orijentiran na onu drugu, glamuroznu stranu povijesti grupe i Mercuryja, a u tome je, moramo biti pošteni, u potpunosti uspio.
Iako je “tamna strana” Freddievog života, njegova homoseksualnost i razuzdani život samo navlaš nataknuta, i u samo u par eksplicitnijih scena, daje se naslutiti volumen koji se odigravao u stvarnom životu.

Ono što fascinira u filmu jest uloga Rami Maleka kao Freddie Mercuryja, njegovo uživljavanje u ulogu i ulazak pod kožu lika kojeg igra. Freddie je bio veoma nesretna osoba, koja skoro cijeli život nije smjela reći tko je u biti, te je komponiranje bio ventil preko kojeg se „praznio“. I to je Malek majstorski „skinuo“!

Film obiluje „snapshoot“ scenama koje dižu atmosferu filma, ali ono što ga pogoni jest dinamika dobivena kratkim rezovima i brutalnom izmjenom tempa radnje i trenutka, dakako, popraćeno moćnim sekvencama iz pjesama grupe.

Bryan Singer i Dexter Fletcher su snimili dobar film, film koji će u nekoj budućnosti stati uz bok Stoneovom “The Doors”, iako za razliku od njega ne ponire toliko duboko u samu utrobu umjetnika o kojem ga snimaju.
Za razliku od Stoneovog filma, ovaj obiluje muzikom i to u onom originalnom obliku. Kao i “The Doors” film se nažalost osim u dva primjera, ne bavi kreativnim procesom grupe i Mercuryja, već samo u naznaka veoma rijeko prikazuje genezu nastanka nekih od, danas, vječnih hitova.
Šteta, ali to bi onda bio film o grupi Queen.

Obilje muzike je komponenta koja će oduševiti sve ljubitelje ovog benda, a posebno je bačen akcent na „Live Aid“, na kojem su Queenukrali” predstavu veličinama koje su nastupile nakon njih. U filmu je prikazan dobar dio rekonstruiranog nastupa grupe pred prepunim Wembley stadionom.

Kad se upale svjetla nakon projekcije i kad se zapitate, što je upravo odgledano, odgovor i nije baš jednoznačan, ali nije ni bitan.
Za povijest su ostale zabilježene neke činjenice, ne baš kronološki poredane, ali kolektivna memorija je ionako ravna ploča na kojoj malo što ostane ispisano onako kako je uistinu bilo.

Ni ovaj film nije izuzetak!


Kupite album grupe Queen

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 13.11.2018Pregledi: 1236

Flash news

Jerry Lee Lewis otkazao najavljene koncerte ovog ljeta, još uvijek se oporavlja od srčanog udara kojeg je pretrpio u Veljači.
Držimo palčeve starom, starijem, najstarijem rockeru!
Posljednje!
Woodstock 50 ipak ide dalje. Organizator je upravo objavio da je pronašao novog ulagača.
Detalji uskoro!
Woodstock 50 izgleda ipak ide dalje.
Sudska parnica je završena, investitor se povukao, ali i ostavio legalnu opciju da na njegovo mjesto uskoći netko drugi. Dakle, trakavica zvana Woodstock 50 se nastavlja, ovog uputa u obliku potrage za investitorima.
Multinacionalna korporacija, koja je nekada bila bend a odazivala se na ime Kiss, je trenutno na turneji, The End of the Road World Tour. Prvi dio je iza njih, a bankovni računi se pune lijepom brzinom., Do sada su inkasirali čistih 50 M dolara.
David Byrne najavio Broadway izdanje svoje predstave “American Utopia”.
ZZ Top najavio veliku kompilaciju “Goin’ 50”. Kao što samo ime kaže, album će biti lansiran u povodu 50-te obljetnice postojanja benda. Nakon izlaska albuma ZZ Top kreće na turneju. Na nastupima u Kaliforniji će im se pridružiti Lynyrd Skynyrd i Cheap Trick.
Josh Homme najavio novi album matične grupe Desert Sessions.
Na sljedećem Cannes Film Festivalu će biti predstavljen novi dokumentarac o grupi Led Zeppelin. Za sada nepoznatog imena, dokumentarac će pokriti polustoljetno razdoblje, od osnutka grupe, njenog raspada, pa se do danas, te donijeti razgovore s Jimmy Pageom, Robert Plantom i John Paul Jonesom. Isto tako, u filmu će biti prikazan, do sada neobjavljen razgovor s preminulim bubnjarem, John Bonhamom.
——————————
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
This Winter Machine – “A Tower Of Clocks”
Warmrain – “Back Above The Clouds”
IZZ – “Don’t Panic”
Nad Sylvan – “The Regal Bastard”
AKKU Quintet – “Depart”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana