No Banner to display

Koncerti

BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Cloud 68 – Zagreb, Močvara / 03. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
Screaming Females – Zagreb, Močvara / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

“BOHEMIAN RHAPSODY”

Queen has landed!

Kad su prije skoro pola stoljeća četvorica golobradih klinaca stali na binu pred par nezainteresiranih slušatelja, vjerojatno nitko u tom trenutku nije vidio buduće zvijezde koje će prodavati milijune albuma, puniti stadione i naposljetku, o kojima će se jednog dana snimiti visokobudžetski film.
I to je u par riječi povijest grupe Queen, materijalizirana u obliku filma koji ovih dana puni kino dvorane.

I prije početka dužan sam malu ispravku, “Bohemian Rhapsody” nije film o grupi Queen, ma kako to izgledalo, već biografski film o Freddie Mercuryju, vokalu i zaštitnom znaku grupe. Pa i ovo biografski nije sasvim točno, jer u filmu se i ta tematika površno iznosi, ali .. .

Ne ocjenjujući film kroz prizmu povijesti grupe Queen ipak treba podcrtati nekoliko momenta, jer oni su bitni kako za grupu tako i za samog Freddiea .

U filmu se poprilično aljkavo, da ne kažem, šlampavo prikazuje povijest grupe na počecima, te se razdoblje prije hita “Killer Queen” donosi veoma selektivno, ne prikazujući bar ono osnovno i veoma bitno, a to je, što je pridonijelo da primarni interes medija bude usmjeren prema grupi Queen?
Tu je još jedna činjenica, niti malo ugodna po samu grupu, kontekst vremena, te stog vjerojatno namjerno ispuštena, jer danas kotiraju kao jedna od najvećih grupa u povijesti.

Odgovor na prvo pitanje leži u triku managera, koji je na početku karijere benda, po povratku u London s mini turneje, u medije pustio glasinu da na aerodromu slijeće Kraljica. Misleći da se radi o pravoj kraljici kraljevstva, mediji su pohrlili na doček. Kad su četiri čupava mulca izašla iz aviona, nisu imali baš previše izbora, kad su već bili tu, na brzinu je sklapana konferencija za medije i lavina se počela kotrljati.

Odgovor na drugo pitanje, o kojem u filmu nema niti naznake, jest činjenica da su u godinama kad je grupa izdala prva tri albuma (1973./1974. godina) scenu čvrsto držali velikani ponikli iz booma šezdesetih, te je novi val Otočkog rocka morao sebi izboriti pravo na postojanje. Bio je to Sizifov posao, a ni kritika nije baš pomogla, proglasila je grupu Queen, Cockney Rebel, Mott The Hoople i suvremenike, za “manje talentirane supstitute”, koji nisu vrijedni zraka kojeg udišu.
To je povijest!

Film se dakako ne bavi s time, jer je orijentiran na onu drugu, glamuroznu stranu povijesti grupe i Mercuryja, a u tome je, moramo biti pošteni, u potpunosti uspio.
Iako je “tamna strana” Freddievog života, njegova homoseksualnost i razuzdani život samo navlaš nataknuta, i u samo u par eksplicitnijih scena, daje se naslutiti volumen koji se odigravao u stvarnom životu.

Ono što fascinira u filmu jest uloga Rami Maleka kao Freddie Mercuryja, njegovo uživljavanje u ulogu i ulazak pod kožu lika kojeg igra. Freddie je bio veoma nesretna osoba, koja skoro cijeli život nije smjela reći tko je u biti, te je komponiranje bio ventil preko kojeg se „praznio“. I to je Malek majstorski „skinuo“!

Film obiluje „snapshoot“ scenama koje dižu atmosferu filma, ali ono što ga pogoni jest dinamika dobivena kratkim rezovima i brutalnom izmjenom tempa radnje i trenutka, dakako, popraćeno moćnim sekvencama iz pjesama grupe.

Bryan Singer i Dexter Fletcher su snimili dobar film, film koji će u nekoj budućnosti stati uz bok Stoneovom “The Doors”, iako za razliku od njega ne ponire toliko duboko u samu utrobu umjetnika o kojem ga snimaju.
Za razliku od Stoneovog filma, ovaj obiluje muzikom i to u onom originalnom obliku. Kao i “The Doors” film se nažalost osim u dva primjera, ne bavi kreativni procesom grupe i Mercuryja, već samo u naznaka veoma rijeko prikazuje genezu nastanka nekih od, danas, vječnih hitova.
Šteta, ali to bi onda bio film o grupi Queen.

Obilje muzike je komponenta koja će oduševiti sve ljubitelje ovog benda, a posebno je bačen akcent na „Live Aid“, na kojem su Queenukrali” predstavu veličinama koje su nastupile nakon njih. U filmu je prikazan dobar dio rekonstruiranog nastupa grupe pred prepunim Wembley stadionom.

Kad se upale svjetla nakon projekcije i kad se zapitate, što je upravo odgledano, odgovor i nije baš jednoznačan, ali nije ni bitan.
Za povijest su ostale zabilježene neke činjenice, ne baš kronološki poredane, ali kolektivna memorija je ionako ravna ploča na kojoj malo što ostane ispisano onako kako je uistinu bilo.

Ni ovaj film nije izuzetak!


Kupite album grupe Queen

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 13.11.2018Pregledi: 1146

Flash news

Peter Tork – R.I.P.!
Preminuo basista i vokal grupe Monkees.
Ozzy otkazao i koncerte po Australiji, Novom Zelandu i Japanu!
Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
——————————
On The Raw – “Climbing The Air”
Cosmograf – “Mind Over Depth”
O.R.k. – “Ramagehead”
Mortanius – “Till Death Do Us Part”
Grice – “one thousand birds”
——————————