No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

THE RESIDENTS – “INTRUDERS”

“Always different, always the same” / John Peel!

Kad je netko na pozornici više od pola stoljeća i tijekom cijelog tog bivstvovanja neprestano traži, nalazi i isporučuje novo, novo i uvijek novo, postavlja se ne baš retoričko pitanje, pa što novoga pobogu mogu The Residents isporučiti nakon svega što su do sada napravili?

Prethodnik, “The Ghost of Hope” je poharao underground i onako kako samo The Residents znaju, kapitalizirao na svemu što ih čini onim to što jesu. (namjerno preskačem album koji je izdan početkom godine “I Am A Resident”).

Nastao na tragovima najboljih ostvarenja “The Ghost of Hope” je bacio iskricu svjetla u “rock mainstream”, ali kao i uvijek, ta će sredina reagirati, ako uopće, tek za koju godinu. Opisujući katastrofalne željezničke nesreće The Residents su kroz prizmu tragedija na osobnim razinama sasjekli kataklizmu modernog društva.

Nakon turneje, pri kojoj su posjetili i naše krajeve, Homer Flynn i ekipa se povlače u studio. Bilo je za očekivati da će napraviti album, ali ne tako brzo. Razlog donekle ubrzanom radu je očito bila najava smrti Hardy Foxa i težnja da ga ovaj album zatekne živog.

Možda radi toga, ali ne nužno, album je daleko „jednostavnije“ odrađen, dok je na drugu stranu dobio pitkost nekog hit albuma s vrhova top lista. Hardy je sigurno bio zadovoljan onim što je čuo na samrti, a moram priznati, njegovo zadovoljstvo dijelim i osobno.

Album je sazdan od jedanaest kompozicija od kojih svaka priča neku svoju priču o neželjenim gostima u “the darker recesses of the mind”. Sve su to mračne teme o “uljezima”, od kojih je ono “drugo ja” u biti najčešći oblik nasilnog useljavanja u naše duše, te reflektira tamni eho u praznini postojanja.
Kao iz nekog inata, ukupan dojam albuma je neka toplina i svijetle boje koje izviru kao opći utisak nakon njegovog slušanja.

Iako je humoristično/satirička komponenta lirike protkana cijelom dužinom trajanja, u neku ruku The Residents, ili još bolje rečeno, Homer Flynn je napravio svojevrsnu “odu radosti” (sada već pokojnom) Hardyju. Kao da mu poklanja lijepi paket, čokoladnu bombonijeru (Bajaderu!) da mu se nađe na putu do konačnog odredišta.

Pored komično/jezovite komponentne, muzika je na ovom albumu ipak definirana s nekom vrstom hibrida Tom Waitsa, Captain Beefhearta i neizostavnog, Frank Zappe. Na tom nivou idu skoro pa klasične duhaće linije, ma koliko bile neobične za opus ove grupe.
Izostale su uvrnute eskapade i manijakalne igre sa zvukom, dok su mjesto zauzele melodije i ritmovi, skoro pa u nekoj vrsti klasične forme.
The Residents i klasična forma rocka, hm, da i to je moguće!

Stoga je muzika na albumu očaravajuća, prepuna obrata i pored pristupa, ipak obiluje čudnim zvukovima, koji savršeno egzistiraju u ambijentu koji teži jednostavnosti.
Ono što zaista krasi ovaj konceptualni album jest njegova dinamika koju isporučuje, i ruku na srce, koja se ne viđa svaki dan, pogotovo ne kod stare garde. Ta dinamika je oboružana neodoljivim šarmom, te ne preostaje drugo nego konstatirati da album plijeni cijelom dužinom trajanja, bez i jedne slabe točke. Uvlači se pod kožu i što je još simptomatičnije, uvlači se u svijest, dušu i time postaje, … INTRUDER!

The Residents su napravili dobar album, usudio bih se reći, odličan, koji će zasigurno zauzeti značajno i visoko mjesto u ogromnom opusu benda. Lako se “lijepi”, na njega se ne treba puno privikavati, jer je glazura kojom su ga omotali pitka i svima jednostavno razumljiva.

Izdati ovako svjež album nakon toliko decenija na sceni može samo veliki bend i veliki umjetnici koji ga čine (izgleda da je Homer Flynn trenutno jedni originalni član).

Nadam se da će krenuti na turneju i da će po nekom dobrom običaju svratiti u naše krajeve. Odlazak na koncert The Residentsa je hodočašće koje se ne propušta. Nije bitno na koliko ste njihovih koncerata bili, uvijek je prvi put!

Tako će biti i s ovim!


The Residents – “Voodoo Doll”

The Residents – “Frank’s Lament”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Residents

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 20.11.2018Pregledi: 866

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana