Koncerti

Aerodrom – Zagreb, Šalata / 31. Svibnja-2019.
Bare & Majke – Zagreb, Šalata / 01. Lipnja-2019.
The Black Lips – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 12. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

THE RESIDENTS – “INTRUDERS”

“Always different, always the same” / John Peel!

Kad je netko na pozornici više od pola stoljeća i tijekom cijelog tog bivstvovanja neprestano traži, nalazi i isporučuje novo, novo i uvijek novo, postavlja se ne baš retoričko pitanje, pa što novoga pobogu mogu The Residents isporučiti nakon svega što su do sada napravili?

Prethodnik, “The Ghost of Hope” je poharao underground i onako kako samo The Residents znaju, kapitalizirao na svemu što ih čini onim to što jesu. (namjerno preskačem album koji je izdan početkom godine “I Am A Resident”).

Nastao na tragovima najboljih ostvarenja “The Ghost of Hope” je bacio iskricu svjetla u “rock mainstream”, ali kao i uvijek, ta će sredina reagirati, ako uopće, tek za koju godinu. Opisujući katastrofalne željezničke nesreće The Residents su kroz prizmu tragedija na osobnim razinama sasjekli kataklizmu modernog društva.

Nakon turneje, pri kojoj su posjetili i naše krajeve, Homer Flynn i ekipa se povlače u studio. Bilo je za očekivati da će napraviti album, ali ne tako brzo. Razlog donekle ubrzanom radu je očito bila najava smrti Hardy Foxa i težnja da ga ovaj album zatekne živog.

Možda radi toga, ali ne nužno, album je daleko „jednostavnije“ odrađen, dok je na drugu stranu dobio pitkost nekog hit albuma s vrhova top lista. Hardy je sigurno bio zadovoljan onim što je čuo na samrti, a moram priznati, njegovo zadovoljstvo dijelim i osobno.

Album je sazdan od jedanaest kompozicija od kojih svaka priča neku svoju priču o neželjenim gostima u “the darker recesses of the mind”. Sve su to mračne teme o “uljezima”, od kojih je ono “drugo ja” u biti najčešći oblik nasilnog useljavanja u naše duše, te reflektira tamni eho u praznini postojanja.
Kao iz nekog inata, ukupan dojam albuma je neka toplina i svijetle boje koje izviru kao opći utisak nakon njegovog slušanja.

Iako je humoristično/satirička komponenta lirike protkana cijelom dužinom trajanja, u neku ruku The Residents, ili još bolje rečeno, Homer Flynn je napravio svojevrsnu “odu radosti” (sada već pokojnom) Hardyju. Kao da mu poklanja lijepi paket, čokoladnu bombonijeru (Bajaderu!) da mu se nađe na putu do konačnog odredišta.

Pored komično/jezovite komponentne, muzika je na ovom albumu ipak definirana s nekom vrstom hibrida Tom Waitsa, Captain Beefhearta i neizostavnog, Frank Zappe. Na tom nivou idu skoro pa klasične duhaće linije, ma koliko bile neobične za opus ove grupe.
Izostale su uvrnute eskapade i manijakalne igre sa zvukom, dok su mjesto zauzele melodije i ritmovi, skoro pa u nekoj vrsti klasične forme.
The Residents i klasična forma rocka, hm, da i to je moguće!

Stoga je muzika na albumu očaravajuća, prepuna obrata i pored pristupa, ipak obiluje čudnim zvukovima, koji savršeno egzistiraju u ambijentu koji teži jednostavnosti.
Ono što zaista krasi ovaj konceptualni album jest njegova dinamika koju isporučuje, i ruku na srce, koja se ne viđa svaki dan, pogotovo ne kod stare garde. Ta dinamika je oboružana neodoljivim šarmom, te ne preostaje drugo nego konstatirati da album plijeni cijelom dužinom trajanja, bez i jedne slabe točke. Uvlači se pod kožu i što je još simptomatičnije, uvlači se u svijest, dušu i time postaje, … INTRUDER!

The Residents su napravili dobar album, usudio bih se reći, odličan, koji će zasigurno zauzeti značajno i visoko mjesto u ogromnom opusu benda. Lako se “lijepi”, na njega se ne treba puno privikavati, jer je glazura kojom su ga omotali pitka i svima jednostavno razumljiva.

Izdati ovako svjež album nakon toliko decenija na sceni može samo veliki bend i veliki umjetnici koji ga čine (izgleda da je Homer Flynn trenutno jedni originalni član).

Nadam se da će krenuti na turneju i da će po nekom dobrom običaju svratiti u naše krajeve. Odlazak na koncert The Residentsa je hodočašće koje se ne propušta. Nije bitno na koliko ste njihovih koncerata bili, uvijek je prvi put!

Tako će biti i s ovim!


The Residents – “Voodoo Doll”

The Residents – “Frank’s Lament”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe The Residents

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 20.11.2018Pregledi: 834

Flash news

Jerry Lee Lewis otkazao najavljene koncerte ovog ljeta, još uvijek se oporavlja od srčanog udara kojeg je pretrpio u Veljači.
Držimo palčeve starom, starijem, najstarijem rockeru!
Posljednje!
Woodstock 50 ipak ide dalje. Organizator je upravo objavio da je pronašao novog ulagača.
Detalji uskoro!
Woodstock 50 izgleda ipak ide dalje.
Sudska parnica je završena, investitor se povukao, ali i ostavio legalnu opciju da na njegovo mjesto uskoći netko drugi. Dakle, trakavica zvana Woodstock 50 se nastavlja, ovog uputa u obliku potrage za investitorima.
Multinacionalna korporacija, koja je nekada bila bend a odazivala se na ime Kiss, je trenutno na turneji, The End of the Road World Tour. Prvi dio je iza njih, a bankovni računi se pune lijepom brzinom., Do sada su inkasirali čistih 50 M dolara.
David Byrne najavio Broadway izdanje svoje predstave “American Utopia”.
ZZ Top najavio veliku kompilaciju “Goin’ 50”. Kao što samo ime kaže, album će biti lansiran u povodu 50-te obljetnice postojanja benda. Nakon izlaska albuma ZZ Top kreće na turneju. Na nastupima u Kaliforniji će im se pridružiti Lynyrd Skynyrd i Cheap Trick.
Josh Homme najavio novi album matične grupe Desert Sessions.
Na sljedećem Cannes Film Festivalu će biti predstavljen novi dokumentarac o grupi Led Zeppelin. Za sada nepoznatog imena, dokumentarac će pokriti polustoljetno razdoblje, od osnutka grupe, njenog raspada, pa se do danas, te donijeti razgovore s Jimmy Pageom, Robert Plantom i John Paul Jonesom. Isto tako, u filmu će biti prikazan, do sada neobjavljen razgovor s preminulim bubnjarem, John Bonhamom.
——————————
Different Light – “Binary Suns (Part 1 – Operant Condition)”
This Winter Machine – “A Tower Of Clocks”
Warmrain – “Back Above The Clouds”
IZZ – “Don’t Panic”
Nad Sylvan – “The Regal Bastard”
AKKU Quintet – “Depart”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana