No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Osvrti

ŠEZDESETE … CIAO!

Bilo nam drago ili ne!

U povodu „Nacionalnog dana albuma” (da, i to postoji u UK!), objavljena je lista omiljenosti pojedinih albuma na Otoku.

Rezultati su dobiveni na reprezentativnom uzorku potrošača svih godišta, te kao kombinacija prodaje, skidanja i streaminga.
Na čelo je zasjeo “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, od the Beatlesa, što je dobra vijest, no ona manje dobra je u tome da je ovo ujedno i jedini album iz šezdesetih godina koji se našao na listi.

U objektivnost liste nema sumnje, jer ju je objavila ustanova Official Charts Company, koja se bavi isključivo rangiranjem izdanja na top listama, ali i njihovom kontrolom.
Ili pak drugim riječima, to je to!

Album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je izdan daleke 1967. godine i do danas se prodao u tiraži od 5.34 miliona kopija. Za njim slijedi album “21” od Adele, te na trećem mjestu “tavori“(What’s the Story) Morning Glory?”, grupe Oasis.
Za njima slijede “The Dark Side of the Moon”, grupe Pink Floyd i album Michael Jacksona, “Thriller”, ali sve su to izdanja iz sedamdesetih godina i poslije.

Voljeli mi to ili ne, ovo je stvarna slika afiniteta auditorija na Otoku i nema sumnje da šezdesete ipak polako, ali sigurno tonu u prašini arhiva, time i zaborava.

Teško je možda priznati da Cream, Family, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Doors i mnogi drugi velikani iz šezdesetih danas veoma malo, ako išta znače populaciji koja sluša i kupuje muziku.

Znam da je teško priznati ove surove činjenice, ali šezdesete su definitivno iza nas, ma koliko nam značile. Sedamdesete se još nekako drže, jer je generacija koja je stasala u to vrijeme sada još uvijek u kupovnoj moći i generira prodaju albuma izdanih u to vrijeme.

Nema sumnje da će veoma skoro, za par godina netko pisati ovakav, identičan tekst, samo što će umjesto šezdesete biti sedamdesete, a umjesto sedamdesete, osamdesete.

“Show must go on” jest krilatica za sva vremena i u konačnici, vrijeme radi svoje, napredak ili pak “nazadovanje” nitko ne može zaustaviti. S vremenima se mijenjaju i navike pa i načini prihvaćanja, nekada esencijalnog, danas usputnog.

Prisjetimo se samo jednog podatka.
Šezdesetih i sedamdesetih muzika je bila način života, razmišljanja pa i rada na svim poljima ljudske kreativnosti. Danas je svedena na puku zabavu i potrošnu robu u kojoj ono vrijedno tavori na marginama, jer je industrija odredila da to nije profitabilno.
Ovce, ups, sorry, potrošači se povinuju svemu ponuđenom i pri tom su lišeni bilo kakvog kritičkog rasuđivanja, jer slogan je tu i kroz njega se vidi budućnost: “Samo Zabava!”.

Koje su šanse da se dogodi neki drugi „boom“?
Teoretski, skoro da ne postoje jer su mediji kontrolirani do te mjere da u tančine nameću i određuju ukus publici koja bi možda i krenula nekim drugim putem, ali …
To veliko „ali“ je i uvod u svojevrstan apsurd. Naime, informacije nikad kao danas nisu bile tako dostupne, muzika je bliža konzumentu više nego ikada. Ne treba kopati po novinama ili čekati neku vijest koja se prenosila od usta do usta (Led Zeppelin, njihove turneje su se odvijale bez ikakve reklame, samo usmena predaja!), sve se može obavit iz udobnosti stana i opet, nije dovoljno ili baš radi toga.
Možda se dostupnošću izgubila ekskluzivnost?

Da li ima nade?
„Nada zadnja umire!“, nije za ništa ova izreka pustila korijenje i danas nam pomaže da ipak sagledamo stanje u muzici.
Da, postoji bezbroj mladih bendova, za malo kojeg se zna, ali isto tako, postoje bendovi i solo umjetnici koji su ipak uspjeli koliko toliko isplivati na površinu bez da žrtvuju umjetnički integritet.

I odgovor, DA, ima nade, dok god na sceni imamo Lanegana, Algiers, Afghan Wigs /Dullija, Earthless. … . Pa čak i mainstream ovih dana bruji o novim Zeppelinima. Osobno se ne bih složio, ali ono s čime se moram složiti jesu njihove godine.

Stoga, pokušajmo progledati, kroz prašumu smeća i retardiranosti ipak promalja smisleni izričaj koji budi nadu u bolje sutra. Ako ne na top listama i mainstreamu onda u undergroundu.

Pa zar tako nije sve počelo!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 31.10.2018Pregledi: 795

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————