No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Osvrti

ŠEZDESETE … CIAO!

Bilo nam drago ili ne!

U povodu „Nacionalnog dana albuma” (da, i to postoji u UK!), objavljena je lista omiljenosti pojedinih albuma na Otoku.

Rezultati su dobiveni na reprezentativnom uzorku potrošača svih godišta, te kao kombinacija prodaje, skidanja i streaminga.
Na čelo je zasjeo “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, od the Beatlesa, što je dobra vijest, no ona manje dobra je u tome da je ovo ujedno i jedini album iz šezdesetih godina koji se našao na listi.

U objektivnost liste nema sumnje, jer ju je objavila ustanova Official Charts Company, koja se bavi isključivo rangiranjem izdanja na top listama, ali i njihovom kontrolom.
Ili pak drugim riječima, to je to!

Album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je izdan daleke 1967. godine i do danas se prodao u tiraži od 5.34 miliona kopija. Za njim slijedi album “21” od Adele, te na trećem mjestu “tavori“(What’s the Story) Morning Glory?”, grupe Oasis.
Za njima slijede “The Dark Side of the Moon”, grupe Pink Floyd i album Michael Jacksona, “Thriller”, ali sve su to izdanja iz sedamdesetih godina i poslije.

Voljeli mi to ili ne, ovo je stvarna slika afiniteta auditorija na Otoku i nema sumnje da šezdesete ipak polako, ali sigurno tonu u prašini arhiva, time i zaborava.

Teško je možda priznati da Cream, Family, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Doors i mnogi drugi velikani iz šezdesetih danas veoma malo, ako išta znače populaciji koja sluša i kupuje muziku.

Znam da je teško priznati ove surove činjenice, ali šezdesete su definitivno iza nas, ma koliko nam značile. Sedamdesete se još nekako drže, jer je generacija koja je stasala u to vrijeme sada još uvijek u kupovnoj moći i generira prodaju albuma izdanih u to vrijeme.

Nema sumnje da će veoma skoro, za par godina netko pisati ovakav, identičan tekst, samo što će umjesto šezdesete biti sedamdesete, a umjesto sedamdesete, osamdesete.

“Show must go on” jest krilatica za sva vremena i u konačnici, vrijeme radi svoje, napredak ili pak “nazadovanje” nitko ne može zaustaviti. S vremenima se mijenjaju i navike pa i načini prihvaćanja, nekada esencijalnog, danas usputnog.

Prisjetimo se samo jednog podatka.
Šezdesetih i sedamdesetih muzika je bila način života, razmišljanja pa i rada na svim poljima ljudske kreativnosti. Danas je svedena na puku zabavu i potrošnu robu u kojoj ono vrijedno tavori na marginama, jer je industrija odredila da to nije profitabilno.
Ovce, ups, sorry, potrošači se povinuju svemu ponuđenom i pri tom su lišeni bilo kakvog kritičkog rasuđivanja, jer slogan je tu i kroz njega se vidi budućnost: “Samo Zabava!”.

Koje su šanse da se dogodi neki drugi „boom“?
Teoretski, skoro da ne postoje jer su mediji kontrolirani do te mjere da u tančine nameću i određuju ukus publici koja bi možda i krenula nekim drugim putem, ali …
To veliko „ali“ je i uvod u svojevrstan apsurd. Naime, informacije nikad kao danas nisu bile tako dostupne, muzika je bliža konzumentu više nego ikada. Ne treba kopati po novinama ili čekati neku vijest koja se prenosila od usta do usta (Led Zeppelin, njihove turneje su se odvijale bez ikakve reklame, samo usmena predaja!), sve se može obavit iz udobnosti stana i opet, nije dovoljno ili baš radi toga.
Možda se dostupnošću izgubila ekskluzivnost?

Da li ima nade?
„Nada zadnja umire!“, nije za ništa ova izreka pustila korijenje i danas nam pomaže da ipak sagledamo stanje u muzici.
Da, postoji bezbroj mladih bendova, za malo kojeg se zna, ali isto tako, postoje bendovi i solo umjetnici koji su ipak uspjeli koliko toliko isplivati na površinu bez da žrtvuju umjetnički integritet.

I odgovor, DA, ima nade, dok god na sceni imamo Lanegana, Algiers, Afghan Wigs /Dullija, Earthless. … . Pa čak i mainstream ovih dana bruji o novim Zeppelinima. Osobno se ne bih složio, ali ono s čime se moram složiti jesu njihove godine.

Stoga, pokušajmo progledati, kroz prašumu smeća i retardiranosti ipak promalja smisleni izričaj koji budi nadu u bolje sutra. Ako ne na top listama i mainstreamu onda u undergroundu.

Pa zar tako nije sve počelo!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 31.10.2018Pregledi: 845

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————