No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

ŠEZDESETE … CIAO!

Bilo nam drago ili ne!

U povodu „Nacionalnog dana albuma” (da, i to postoji u UK!), objavljena je lista omiljenosti pojedinih albuma na Otoku.

Rezultati su dobiveni na reprezentativnom uzorku potrošača svih godišta, te kao kombinacija prodaje, skidanja i streaminga.
Na čelo je zasjeo “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, od the Beatlesa, što je dobra vijest, no ona manje dobra je u tome da je ovo ujedno i jedini album iz šezdesetih godina koji se našao na listi.

U objektivnost liste nema sumnje, jer ju je objavila ustanova Official Charts Company, koja se bavi isključivo rangiranjem izdanja na top listama, ali i njihovom kontrolom.
Ili pak drugim riječima, to je to!

Album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” je izdan daleke 1967. godine i do danas se prodao u tiraži od 5.34 miliona kopija. Za njim slijedi album “21” od Adele, te na trećem mjestu “tavori“(What’s the Story) Morning Glory?”, grupe Oasis.
Za njima slijede “The Dark Side of the Moon”, grupe Pink Floyd i album Michael Jacksona, “Thriller”, ali sve su to izdanja iz sedamdesetih godina i poslije.

Voljeli mi to ili ne, ovo je stvarna slika afiniteta auditorija na Otoku i nema sumnje da šezdesete ipak polako, ali sigurno tonu u prašini arhiva, time i zaborava.

Teško je možda priznati da Cream, Family, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, The Doors i mnogi drugi velikani iz šezdesetih danas veoma malo, ako išta znače populaciji koja sluša i kupuje muziku.

Znam da je teško priznati ove surove činjenice, ali šezdesete su definitivno iza nas, ma koliko nam značile. Sedamdesete se još nekako drže, jer je generacija koja je stasala u to vrijeme sada još uvijek u kupovnoj moći i generira prodaju albuma izdanih u to vrijeme.

Nema sumnje da će veoma skoro, za par godina netko pisati ovakav, identičan tekst, samo što će umjesto šezdesete biti sedamdesete, a umjesto sedamdesete, osamdesete.

“Show must go on” jest krilatica za sva vremena i u konačnici, vrijeme radi svoje, napredak ili pak “nazadovanje” nitko ne može zaustaviti. S vremenima se mijenjaju i navike pa i načini prihvaćanja, nekada esencijalnog, danas usputnog.

Prisjetimo se samo jednog podatka.
Šezdesetih i sedamdesetih muzika je bila način života, razmišljanja pa i rada na svim poljima ljudske kreativnosti. Danas je svedena na puku zabavu i potrošnu robu u kojoj ono vrijedno tavori na marginama, jer je industrija odredila da to nije profitabilno.
Ovce, ups, sorry, potrošači se povinuju svemu ponuđenom i pri tom su lišeni bilo kakvog kritičkog rasuđivanja, jer slogan je tu i kroz njega se vidi budućnost: “Samo Zabava!”.

Koje su šanse da se dogodi neki drugi „boom“?
Teoretski, skoro da ne postoje jer su mediji kontrolirani do te mjere da u tančine nameću i određuju ukus publici koja bi možda i krenula nekim drugim putem, ali …
To veliko „ali“ je i uvod u svojevrstan apsurd. Naime, informacije nikad kao danas nisu bile tako dostupne, muzika je bliža konzumentu više nego ikada. Ne treba kopati po novinama ili čekati neku vijest koja se prenosila od usta do usta (Led Zeppelin, njihove turneje su se odvijale bez ikakve reklame, samo usmena predaja!), sve se može obavit iz udobnosti stana i opet, nije dovoljno ili baš radi toga.
Možda se dostupnošću izgubila ekskluzivnost?

Da li ima nade?
„Nada zadnja umire!“, nije za ništa ova izreka pustila korijenje i danas nam pomaže da ipak sagledamo stanje u muzici.
Da, postoji bezbroj mladih bendova, za malo kojeg se zna, ali isto tako, postoje bendovi i solo umjetnici koji su ipak uspjeli koliko toliko isplivati na površinu bez da žrtvuju umjetnički integritet.

I odgovor, DA, ima nade, dok god na sceni imamo Lanegana, Algiers, Afghan Wigs /Dullija, Earthless. … . Pa čak i mainstream ovih dana bruji o novim Zeppelinima. Osobno se ne bih složio, ali ono s čime se moram složiti jesu njihove godine.

Stoga, pokušajmo progledati, kroz prašumu smeća i retardiranosti ipak promalja smisleni izričaj koji budi nadu u bolje sutra. Ako ne na top listama i mainstreamu onda u undergroundu.

Pa zar tako nije sve počelo!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 31.10.2018Pregledi: 915

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana