No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

GRETA VAN FLEET – “ANTHEM OF THE PEACEFUL ARMY”

Sasvim običan album!

Najočekivaniji album ovog stoljeća je pred nama. Medijski napumpana euforija i dalje ne splašnjava, a album se vrti već na milijunima uređaja.

Kritika je rekla svoje, svatko po svom nahođenju, reakcije auditorija će biti sublimirane za koji dan.

Kad su se 2012. godine pojavila četvorica golobradih klinaca i snimila “Highway Tune”, po nekoj ustaljenoj shemi bili su na mah ubačeni u grupu “next Led Zeppelin”.

Kako je grupa poprilično puna promašenih nada, teško je bilo išta iščitati iz tog statusa. Prvim EP-jem „Black Smoke Rising“ ipak su odskočili od prosjeka grupe i pribilježili se za ozbiljniji uzlet.

Bio je to vjerojatno trenutak kad je  management/marketing uzeo stvar u svoje ruke ne želeći ispustiti eventualnu buduću zlatnu koku.
Od tog trenutka sve su informacije bile dozirane, fotografije se plasirale u skladu s objavama, sam kontekst i image grupe se poprilično izmijenio. (Ništa nova pod kapom nebeskom.)

Prva singlica “When the Curtain Falls” koja je nagovijestila album, je pokazala dobar smjer, jer su redom svi svjetski mediji počeli brujati o novim Zeppelinima. Ulje na vatru je dodao sam Plant s blagonaklonim komentarom o pjevaču grupe Josh Kiszkai, kao i za dotadašnji opus kojeg je usporedio s početnom fazom Zeppelina i prvog albuma.

Tijekom mjeseci informacije o grupi su ciljano izlazile kao i singlice s albuma, da bi tik pred izlazak bila lansirana singlica „Lover, Leaver” koja je u biti najhitoidnija kompozicija na albumu.

Dan izlaska je pažljivo tempiran da bude u stilu, te je odabran dan kad je izašao prvi album Led Zeppelina. Vremenska razlika u životu ova dva albuma je točno pola stoljeća.
Dakako, po izlasku je najavljena turneja i to bi bilo to što se tiče faktografskog dijela.

Album otvara neugledna “Age of Man”, koja pored atraktivnog uvoda, isforsiranom orkestracijom ne pruža bog zna koji užitak osim upoznavanja s bendom.

Nastavci su daleko dojmljiviji, a na dinamici se dobiva sredinom druge kompozicije „The Cold Wind“ da bi nas u biti u album uvela prva singlica skinuta s njega, „When the Curtain Falls“.
Izuzev „Lover, Leaver“, koja odskače svojom hitoidnosšću, sve su kompozicije ujednačene. Ni jedna ne strši konstrukcijom ili pak nečim pamtljivim, što albumu daje kompaktnost na jednu stranu, ali na drugoj leži sklizak teren, neprepoznatljivost!

Isto tako, mora se priznati da na albumu ima sjajnih trenutaka, kako vokalnih tako i instrumentalnih. Posebno je impresivan kraj „Lover, Leaver (Taker, Beleiver)”, koji u najboljoj maniri Led Zeppelina privodi kompoziciju kraju.

Da, album nije loš, daleko od toga, ali teško da bi mogao opravdati famu koja ga je pratila i još uvijek prati.
Od prvih se dana nameće usporedba s prvim albumom Led Zeppelina, ali sad kad imamo oba ostvarenja pred sebe, neke su stvari ipak jasnije. Prvijenac Led Zeppelina je daleko više „umočen“ u blues, (što je i normalno s obzirom na vrijeme nastanka!), ali ono što ih dijeli jest „punoća” i zaokruženost kompozicija. Isto tako, uzimajući u obzir samu njihovu konstrukciju teško ih je uspoređivati poglavito u aranžerskom i produkcijskom segmentu.

Tu moramo biti pošteni i reći da je Greta Van Fleet na albumu lansirao samo svoje autorske kompozicije, što nije bio slučaj s Led Zeppelin.

Vokal Josh Kiszka je ipak udaljen  od (mladog) Planta i da, postoje trenutci kad (veoma) podsjeća na njega. No, isto tako postoje trenutci kad podsjeća na Geddy Leeja, ali ma koliko se o tome i ne govorilo, najbliži je David Surkampu, vokalu grupe Pavlov’s Dog.

U tom kontekstu postaje očito da Greta Van Fleet u mnogočemu podsjeća na Led Zeppelin, ali je esencijalno vezana za Davidovu matičnu grupu.

Iako su kao autori navedeni svi članovi grupe, teško je ne prepoznati različite potpise u pojedinim kompozicijama, no to je već tematika s legalnim predznakom.

Produkcijski album je napravljen, hm, savršeno, možda i pre-savršeno. Tanka nit koja ga dijeli od sterilnog izričaja na sreću nije pređena. Bar ne u velikom djelu trajanja albuma, jer je na trenutke ipak pre-produciran. I u tom segmentu ovi faktori gone vodu na drugi mlin, ne Led Zeppelin, ne Rush, već ponovo, Pavlov’s Dog!

Ono što je ipak dobro s produkcijske strane jest hibrid današnje tehnologije i šarmantno arhaične note koja zove prošlost i to onu slavnu, veliku, kad su divovi hodali zemljom.

Najveći kapital benda je njihova mladost. U dobi su kad se u rocku daje sve i uspinje visoko. Današnja scena ne pozna grupu tih godina sa statusom kojeg ima Greta Van Fleet i ta prednost im daje pravo da gledaju naprijed.

No, da ne bude zabune, s albumom “Anthem Of The Peaceful Army” su samo kupili kartu za budućnost, kupili su nekoliko mjesta koje mogu zauzeti, ali ne ležerno. Jer prvi album je uvijek rezultat ambicije, sirove energije, želje za uspjehom i nadasve rezultat dugogodišnjeg rada na autorskim kompozicijama. Drugi je taj koji lomi, ne za ništa uz njega se veže sinonim “prokletstvo drugog albuma”. Na tom će se izdanju vidjeti gdje je u biti Greta Van Fleet.

Ukoliko u razvoju izričaja dođu do nekog „Whole Lotta Love “ ili pak do „Julia“-e i napune ostatak albuma prepoznatljivim punokrvnim materijalom, tek tada će moći bar na trenutak odahnuti i krenuti prema nečem što može biti klasika dvadeset i prvog stoljeća.
Talenta za to očito imaju, vrijeme je na njihovoj strani.

Dotle, imamo album “Anthem Of The Peaceful Army”, koji jest album na kojem se svira pomalo arhaični punokrvni rock, jednostavan i efektan. Možda je samo to i dovoljno u ovom trenutku, povratak u prošlost na valovima „danas“.

No ako to i prihvatimo, ne smijemo otrgnuti glamuroznu ambalažu, jer se ispod nje ukazuje sasvim običan sadržaj. To što je i ovakav sadržaj danas rijetkost i u neku ruku senzacija, to je već tema za neku drugu raspravu. Usporedbe radi, ovakvih je albuma u sedamdesetima bilo na stotine i teško da ih se danas itko sjeća.

Ovim jednostavno želim u budućnosti od Greta Van Fleet čuti nešto veće od njega, bolje u samoj esenci, ali i razvoj izričaja koji će evolucijskom procesu dati pečat po kojem će Greta Van Fleet postati poznat zato jer je Greta Van Fleet, a ne „next Led Zeppelin“

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 25.10.2018Pregledi: 835

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana