No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Lokalna scena, Vijesti

KORNI GRUPA – POVRATAK!

Nadam se!

Moram priznati, iznenadilo me je, Korni Grupa se planira vratiti na sceni. Da je to bilo povodom nekog događaja i s jednim koncertom, to bi bilo, hajmo reći, očekivano. Svako malo se velike grupe iz prošlosti vraćaju povodom nekog događaja, održe koncert i to je to.
No, Kornelije Kovač je rezolutan, Korni Grupa se vraća da bi ostala!

Vremena nisu ista, i ne samo to, toliko su se promijenila da će biti teško pridobiti nove sljedbenike dok je dio starijih otišao kod sv. Petra, veliki dio se osuo i veoma mala jezgra je ostala u nekim muzičkim krugovima.

Iz izjave lidera očito je da će za povratničke koncerte osnova biti stari repertoar, sastavljen poglavito od nekadašnjih hitova i pokoje prog teme. (‘Etida’, ‘Jedna žena’, ‘Moja generacija’, ‘Put za istok’, ‘Divlje jagode’, ‘Prvo svetlo…’).

S prvog albuma najavljen je samo “Put Za Istok”, što nije dobra vijesti, jer prvi album grupe jest taj analogijski koji ih dan danas drži na površini progresivnog pokreta na našim prostorima. Najmarkantnija kompozicija na albumu “Glas sa obale boja” jednostavno vapi za izvedbom, za skidanjem prašine s njenih leda. Ni “Moj bol”, a ni “Bezglave JA-HA horde” ne zaslužuju lošiji tretman. Stoga, vjerujem da će Kornelije dobro razmisliti o repertoaru koncerata koji bi trebali povratiti nekadanji sjaj ove velike i u mnogo čemu legendarne grupe.

Da se prisjetimo, Korni Grupa je oformljena 1968. godine, prije točno pola stoljeća, i u njoj su svirali i prodefilirali svi koji nešto znače u povijesti rock muzike na Balkanu. Spomenimo li da su grupi pjevali Dušan Prelević “Prele”, Dalibor Brun, Dado Topić, Zdravko Čolić i naposljetku Zlatko Pejaković, onda se postaje jasno.

Nema smisla spominjati Josipa Bočeka, majstora na gitari koji je s grupom proveo cijeli njen životni vijek. (izuzev kratkog period nakon osnutka kad je gitaru svirao Velibor Kacl “Borko”), ni bubnjare i basiste koji su svojim sviranjem obilježili epohu i naposljetku mastermind grupe Kornelije Kovač koji je po napuštanju Indexa osnovao Korni Grupu.

Kao i sve velike grupe u to vrijeme i Korni Grupa je imala dva paralelna života i lica. Pa stoga se ne treba čuditi već sagledati u kontekstu vremena da je Korni Grupa pored skladanja progresivnih kompozicija isto tako otišla na Pjesmu Eurovizije s pjesmom “Moja generacija” . Dakako imali su i drugih “mainstream” hitova.

Sve je to iza nas, a ispred su koncerti koje je najavio Kornelije Kovač. Prvi će se održati 30. Studenoga u Sava Centru u Beogradu. Drugi datumi i mjesta nisu objavljeni, ali obećano je da će se ukazati uskoro.

Držim fige za nešto južnije lokacije!!


Korni grupa – “Jedna žena”live 1987

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 21.10.2018Pregledi: 311

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————