No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Vijesti

KORNI GRUPA – POVRATAK!

Nadam se!

Moram priznati, iznenadilo me je, Korni Grupa se planira vratiti na sceni. Da je to bilo povodom nekog događaja i s jednim koncertom, to bi bilo, hajmo reći, očekivano. Svako malo se velike grupe iz prošlosti vraćaju povodom nekog događaja, održe koncert i to je to.
No, Kornelije Kovač je rezolutan, Korni Grupa se vraća da bi ostala!

Vremena nisu ista, i ne samo to, toliko su se promijenila da će biti teško pridobiti nove sljedbenike dok je dio starijih otišao kod sv. Petra, veliki dio se osuo i veoma mala jezgra je ostala u nekim muzičkim krugovima.

Iz izjave lidera očito je da će za povratničke koncerte osnova biti stari repertoar, sastavljen poglavito od nekadašnjih hitova i pokoje prog teme. (‘Etida’, ‘Jedna žena’, ‘Moja generacija’, ‘Put za istok’, ‘Divlje jagode’, ‘Prvo svetlo…’).

S prvog albuma najavljen je samo “Put Za Istok”, što nije dobra vijesti, jer prvi album grupe jest taj analogijski koji ih dan danas drži na površini progresivnog pokreta na našim prostorima. Najmarkantnija kompozicija na albumu “Glas sa obale boja” jednostavno vapi za izvedbom, za skidanjem prašine s njenih leda. Ni “Moj bol”, a ni “Bezglave JA-HA horde” ne zaslužuju lošiji tretman. Stoga, vjerujem da će Kornelije dobro razmisliti o repertoaru koncerata koji bi trebali povratiti nekadanji sjaj ove velike i u mnogo čemu legendarne grupe.

Da se prisjetimo, Korni Grupa je oformljena 1968. godine, prije točno pola stoljeća, i u njoj su svirali i prodefilirali svi koji nešto znače u povijesti rock muzike na Balkanu. Spomenimo li da su grupi pjevali Dušan Prelević “Prele”, Dalibor Brun, Dado Topić, Zdravko Čolić i naposljetku Zlatko Pejaković, onda se postaje jasno.

Nema smisla spominjati Josipa Bočeka, majstora na gitari koji je s grupom proveo cijeli njen životni vijek. (izuzev kratkog period nakon osnutka kad je gitaru svirao Velibor Kacl “Borko”), ni bubnjare i basiste koji su svojim sviranjem obilježili epohu i naposljetku mastermind grupe Kornelije Kovač koji je po napuštanju Indexa osnovao Korni Grupu.

Kao i sve velike grupe u to vrijeme i Korni Grupa je imala dva paralelna života i lica. Pa stoga se ne treba čuditi već sagledati u kontekstu vremena da je Korni Grupa pored skladanja progresivnih kompozicija isto tako otišla na Pjesmu Eurovizije s pjesmom “Moja generacija” . Dakako imali su i drugih “mainstream” hitova.

Sve je to iza nas, a ispred su koncerti koje je najavio Kornelije Kovač. Prvi će se održati 30. Studenoga u Sava Centru u Beogradu. Drugi datumi i mjesta nisu objavljeni, ali obećano je da će se ukazati uskoro.

Držim fige za nešto južnije lokacije!!


Korni grupa – “Jedna žena”live 1987

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 21.10.2018Pregledi: 438

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————