No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

COCTEAU TWINS – “TREASURE HIDING: THE FONTANA YEARS”

Za nove generacije sanjara

Cocteau Twins su škotski sastav aktivan od 1979. do 1997. godine, u sastavu Elizabeth Fraser (vokal), Robin Guthrie (gitara) i Will Heggie (bas), kojega je zamijenio multiinstrumentalist Simon Raymonde 1983. godine.

Sa spektrom utjecaja od celtic do gothic korijena, s minornim bliskoistočnim elementima, sve do ambijentalne glazbe, činilo se kao da su se Cocteau Twins pojavili u potpunosti formirani iz nekog mračnog, sjenovitog križanja viktorijanske elegancije i post-punk raspoloženja.

Zvuk Cocteau Twins-a na prvim snimkama oslanjao se na kombinaciju Heggie-ovih ritmičkih basova, Guthriejeve minimalističke gitarističke melodije i Fraserovog vokala. Uz Simon Raymonde-a, čiji se doprinosi ne bi smjeli diskontirati, pronašli su nove načine korištenja postojećih instrumenata u osamdesetima, u procesu osmišljavanja jedinstvenog i potpuno zapanjujućeg zvuka.

Da je punk lovio ljepotu umjesto slavne ružnoće, da je goth naglašavao svjetlo, ti pokreti bi mogli zvučati poput Cocteau Twins-a, koji su imali suvremenike, ali bez pravih vršnjaka. Nekako postoji ogromna agresija i subverzija u ljepoti ove glazbe, što je čini više nego samo umjetnost zbog umjetnosti.

Fraserov glas se ne ponaša kao što tipično pjevački glas ponaša, niti Guthriejeva gitara donosi uobičajen zvuk, melodiju ili ritam – to je u suštini princip kako djeluje glazba Cocteau Twins-a.
Sam Guthrie je priznao da se njegovo oslanjanje na efekte i raslojavanje zvuka u biti pripisuje vlastitim tehničkim ograničenjima.

Iako su temeljni zvuk Cocteau Twins-a kreirali Guthrie i Raymonde, njegova osnovna značajka je prepoznatljiv vokal i stil pjevanja Elizabeth Fraser, koji se uglavnom koristio kao instrument, a manje kao lirski izraz, koji često zamagljuje nepovezane, besmislene riječi i uživa u vokalnoj gimnastici, te u kojem je ukupna fonetska slika puno važnija od lirskog sadržaja.
S obzirom na nježnu prirodu njenog vokala, kao takav dovodi do očaravajućih, nevidljivih svjetova, uz neuobičajeno zanemarivanje čitavih tekstova koji se manifestiraju očaravajućom glosolalijom, te koja pokazuje primamljivu individualnost njezina prepoznatljivog stila, čime je zaradila nadimak ‘Glas Božji‘.

Teško je uvidjeti kako Fraserovi tekstovi mogu značiti bilo što, s obzirom na to da nije pjevala u punim razumljivim rečenicama, te iako je sastav sigurno imao svoje tematski upečatljive trenutke sudeći po naslovima skladbi, postoji obilje pjesama koje ne proizlaze iz dubokih pripovijesti ili otkrića, nego iz njihovog utjelovljenja čistog zvučnog blaženstva.

Tako su razvili zvuk koji je postao zlatni standard za eterični dream-pop, koji je postao kamen temeljac zvuka 4AD etikete, gotovo njen sinonim, iako to u stvari nije bio.

Njihova prva dva albuma ‘Garlands’ (1982) i ‘Head Over Heels’ (1983) djelomično su uspješna, ali ipak ostaju kao nepotpuni pokušaji pronalaženja savršenstva. Zatim, nakon što je ta savršenost pronađena na ‘Treasure’ 1984. godine, koji je bio prvi album na kojem je doista uhvaćena divljina Fraserova vokala i Guthrie-evi ambiciozni strukturalni aranžmani i zapanjujuće obojeni zvuk, smanjili su volumen u korist suptilnosti, uz savršenu ravnotežu između jedinstvene umjetničke vizije i pristupačnosti, čime se Cocteau Twins pretvorio u uzvišen i neponovljiv čin.

Neprestano evoluirajući, morfizirajući i prihvaćajući nove oblike tijekom 1980-ih i 90-ih, Cocteau Twins su na kraju napustili 4AD i snimili posljednja dva albuma za etiketu Fontana Records, ‘Four Calendar Cafe’ 1993. i ‘Milk & Kisses’ 1996. godine.

Devedesete godine su bile znatno više transformativno razdoblje za sastav, definiran ekstremno visokim i bolnim padovima, neizbježnim poremećajima bivanja u jednom od najsjajnijih svjetskih sastava sastavljen od tri bespomoćna perfekcionista, što je u konačnici dovelo do raspada.

‘Treasure Hiding: The Fontana Years’, izdan 12. Listopada ove godine, je box set s četiri CD-a masteriran s originalnih vrpci u Abbey Road studiju od strane Alexa Gordona, uz blagoslov Robin Guthrie-a, koji donosi ta dva posljednja albuma Cocteau Twins-a, dok posljednja dva diska okupljaju pjesme koje se pojavljuju na šest EP-a i singlova objavljenih tijekom tog razdoblja, zajedno s radijskim snimkama i par rijetkosti.

Glazba Cocteau Twins-a uvijek je zvučala izvan svijeta, uz nerazjašnjive nijanse i užitke, čineći vječno otkrivenje i duševno afirmirajuće iskustvo slušanja, a ja bih radije zamišljao da su ti zvukovi djelomično shvaćeni, možda kao sasvim lijepe poruke iz nebeske svijesti izvan našeg punog razumijevanja.

Ova kolekcija još uvijek ima moć da nas premjesti natrag na one uzbudljive dane kad su Cocteau Twins stvarali prekrasnu glazbu, budući da se držimo uzaludne nade da će trio jednog dana uskrsnuti svoju priču za nove generacije sanjara.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Cocteau Twins – “Bluebeard”

Cocteau Twins – “Seekers Who Are Lovers”

Cocteau Twins – “Alice”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Cocteau Twins

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 20.10.2018Pregledi: 523

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————