No Banner to display

Koncerti

Krešo Bengalka – Split, Circus (Monty Python) / 12. Prosinca-2018.
Partibrejkers – Split, Quasimodo / 14. Prosinca-2018.
Little Sister – Split, Paradox / 14. Prosinca-2018.
Sana Garić – Split, Judino Drvo / 14. Prosinca-2018.
Byebye Band – Split, Rock-O / bar / 14. Prosinca-2018.
TWIST OFF Bend – Slatine / 14. Prosinca-2018.
Harpoon – Split, Rock-O / 14. Prosinca-2018.
Visoki Napon – Split, Bounty / 14. Prosinca-2018.
Fogsellers – Šibenik, Azimuz / 15. Prosinca-2018.
Little sister – Kaštel Stari, Red Lion / 15. Prosinca-2018.
Čuvari Svirala – Split, Circus (Monty Python) / 15. Prosinca-2018.
Harpoon – Split, Galway / 15. Prosinca-2018.
Piknik Park (Linkin Park tribute) – Split, Kocka / 15. Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Stand up: Open mic – Split, Circus (Monty Python) / 17. Prosinca-2018.
Ki – Split, Circus (Monty Python) / 20. Prosinca-2018.
Trio Harmony – Split, Bounty / 21. Prosinca-2018.
Super Funk Session – Šibenik, Azimut / 22. Prosinca-2018.
ARTAN LILI – Split, Quasimodo / 22. Prosinca-2018.
Krešo Bengalka – Split, Zenta / 22. Prosinca-2018.
Harpoon – Orebić / 22. Prosinca-2018.
Urban & 4 – ZAdar, Arsenal / 22. Prosinca-2018.
Noa & Funkblasters – Split, Circus (Monty Python) / 24. Prosinca-2018.
TBF – Split, Judino Drvo / 25. Prosinca-2018.
058 – Split, Galway / 28. Prosinca-2018.
Justin’s Johnson – Split, Circus (Monty Python) / 28. Prosinca-2018.
In Roots – Split, Bounty / 28. Prosinca-2018.
Gužva u 16ercu – Split, Circus (Monty Python) / 29. Prosinca-2018.
Ekskurzija Poljoprivredne škole & Špurijus – Split, Quasimodo / 05. Siječnja-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

TANGERINE DREAM – “QUANTUM GATE QUANTUM KEY”

Promjena kozmičke adrese!

Postoje dvije vrste legendi u glazbi. Ona koja je nagrađena bezbrojnim biografijama, beskonačnim proslavama, rasprodanim arenama i hrpama platinskih ploča. A onda postoji i vrsta legende čiji umjetnički otisak nadilazi javno priznanje, bez obzira je li razlog u glazbenoj opskurnosti ili jednostavno nepravednom zapostavljanju.

Tangerine Dream svakako pripada u drugu kategoriju. No, iako je sastav ostao relativno skriven od reflektora, efekti njihove glazbe mogu se čuti posvuda. Moguće je da nisu samo jedan od najboljih i najvažnijih sastava utjecajnog njemačkog eksperimentalnog krautrocka 70-ih, već su i kumovi kozmičke i ambijentalne glazbe.

Odabravši svoje nadrealno zvučno ime inspirirani tekstom pjesme ‘Lucy In The Sky With Diamonds’, The Beatles-a, Tangerine Dream su svoju početnu karizmu stvorili nizom sada legendarnih nastupa u underground klubovima u Njemačkoj kasnih šezdesetih godina.

Kombinacijom Edgar Froese-ove psihodelične gitare s ponavljajućim udaraljkama i elektronskim efektima koji su se čuli na prva dva albuma, ‘Electronic Meditation’ i ‘Alpha Centauri’, potvrdili su svoj status kao jedan od najtežih i najinovativnijih europskih space rock rodonačelnika.

Fascinirani tehnologijom koristeći je za stvaranje glazbe, u potrazi za novim apstraktnim zvučnim svjetovima daleko od konvencionalnih kompozicijskih shema, izvršili su temeljni utjecaj na elektronsku i progresivnu glazbu od njihovog nastanka u Berlinu 1967. godine, inspirirajući glazbenike širom svijeta, glazbene žanrove i druge umjetničke oblike.

Sastav, kojeg je sve do nedavno predvodio Edgar Froese, primio je sedam Grammy nominacija, izdao preko 100 studijskih albuma i nebrojeno live albuma i razvio odmah prepoznatljivu instrumentalnu (uz rijetke iznimke) glazbu temeljenu na psihodelično meditativnom glazbenom iskustvu koje se doživljavalo 70-ih i 80-ih godina.

Njihova glazba je tematski uvijek bila povezana s književnošću, slikarstvom, ranim oblikom multimedije, znanošću ili čak metafizikom i mistikom. Čini se kao da samo najvidljivije ideje privlače pozornost, što Froese komentira: “U apsurdu često leži ono što je umjetnički moguće”.

Tangerine Dream je doživio mnoge promjene u kadrovskoj liniji unutar pedesetogodišnje povijesti. Najpopularnija era nije čak ni ona izvorna. Samo Edgar Froese ostao je u svakoj od brojnih inkarnacija, no kao posljednja izvorna komponenta Tangerine Dream-a, nakon teške bolesti umro je 2015. godine, dvije godine prije nego što je sastav proslavio svoju 50. obljetnicu.

U razdoblju neposredno prije njegova odlaska, Edgar Froese radio je na novim glazbenim idejama, s namjerom da vrati glazbeni izričaj Tangerine Dream-a natrag svojoj čistoj elektroničkoj prošlosti i, recimo, slavnim danima.
Imao je prekrasnu ideju prevođenja trenutnog znanja o kvantnoj fizici, za koju je bio jako zainteresiran, u zvuk i već je započeo ovaj projekt prije svoje smrti. ‘Mala Kunia’ bio je prvi album iz serijala ‘Quantum years’ (kako Tangerine Dream običava dijeliti svoju diskografiju, odnosno faze rada) koji je objavljen u studenom 2014. godine povodom MMW festivalskog koncerta u Melbourneu.

Ostali članovi sastava Thorsten Quaeschning (klavijature, gitara, bubnjevi), Ulrich Schnauss (klavijature, sequencer control / ableton, FX) i Hoshiko Yamane (violina, čelo, ableton push), uz Froese-ovu udovicu Bianca Froese-Acquaye koja je stvorila neka od zapanjujućih umjetničkih djela omota albuma, nastavili su raditi zajedno kako bi shvatili Edgarove vizije i očekivanja konceptualnog tijela pokušavajući prevesti aspekte kvantne fizike i filozofije u glazbu.

Ulrich Schnauss komentira: “Trenutačno gotovo da niti jedno drugo područje znanosti ne dovodi u pitanje naš koncept stvarnosti (linearnost vremena itd.) tako duboko kao istraživanje kvantne fizike. Stoga nije iznenađujuće da je Edgar bio privučen tim idejama s obzirom da je uvijek bio usmjeren na podsjećanje slušatelja o postojanju ‘neotvorenih vrata’.”

‘Quantum Key’ izdan je kao EP 2015. godine, nedugo nakon što je Edgar Froese preminuo. Sadrži kompozicije temeljene na teorijskim konceptima i vizijama koje je Edgar nagovijestio, ali i na velikom broju stvarnih glazbenih skica koje je srećom već pripremio tijekom početne faze procesa reformacije sastava, ali ih nije stigao realizirati u konačnici. Tako je ostatak sastava nastavio razvijati ove glazbene ideje nakon Edgarove smrti.
Nakon toga, od preostalih dodatnih skica i fragmenata snimljen je i objavljen album ‘Quantum Gate’, izdan u rujnu 2017. godine, koji slavi 50. obljetnicu postojanja sastava.

‘Quantum Gate Quantum Key’, kao što je vidljivo iz samog naslova, sastoji se od ova dva odvojena izdanja koja su konačno spojena u koherentnu cjelinu kao konceptualna ideja. Oba seta su izvanredna postignuća i duša Tangerine Dream-a duboko je ugrađena u glazbu.
Ovo je Tangerine Dream koji se vraća natrag svojoj kozmičkoj prošlosti kako bi iznova procijenio svoju budućnost.
Ovaj novi opus smatra se i novim početkom i svjedočanstvom neprestanog nadahnuća i sveprisutne kreativnosti Edgar Froese-a.

Kako sugeriraju neki naslovi kompozicija, nadahnuće je pronašao u suvremenim spoznajama kvantne fizike koje sve više ocrtavaju mističnu stvarnost i napuštanje materijalizma. Pokušao je glazbom dočarati i time potaknuti sposobnost ljudskog uma da sam shvati ultimativnu stvarnost, te postaviti izazov prihvaćanja dubljeg razumijevanja.
Svijet fizike i znanosti donio je razumijevanje koje je vodilo mistike i mudrace od početka vremena. Razumijevanje o međusobno povezanoj cjelini sa svjesnom esencijom, gdje postoji interakcija između sve materije i događaja, jer su vrijeme, prostor i udaljenost iluzija u odnosu na perspektivu. Razumijevanje da je sve svjesno, čak i beživotni predmeti i naoko prazan prostor, što je upravo definicija, ako je takva moguća, mistične ili duhovne stvarnosti.

Kao što je A. Einstein jednom izjavio da se uvažavanje zagonetnog nalazi u središtu svake prave znanosti, dodao bih, i u središtu svake prave umjetnosti, pa tako i u ovom slučaju.

Unatoč visokim znanstvenim ambicijama, njihova glazba ima kaleidoskopsku kvalitetu, sa zvukovima koji se prenose u valovima, kao vizije boja i oblika, koja vodi slušatelja u prostore otvorene percepcije, dok izaziva nadosjetilne ideje o stvarnosti, kao dijete koje zuri u vedro noćno nebo i vidi čudo univerzuma sluteći njegovu tajanstvenost.

Ovaj album donosi ažurirani, suvremeni razvoj njihovog zvuka kao primarnog zaštitnog znaka: dinamička linija sekvencirane elektronike koja dominira glavnom fabulom albuma kao i većina radova Tangerine Dream-a, uz moćnu ritmičku osnovu, te dodatak raznih sintetiziranih ukrasa, povremene solo gitare i simfonijski ključnih uboda, čime pokriva širok raspon raspoloženja i atmosfere od ambijentalnih zvukova do energetskih, optimističnih trenutaka.
Glazbenici stvaraju skladnu harmoniju između kontinuiranih ritmičko-sintetičkih zvukova i toplog, molitvenog tona violine Yoshiko Yamane iako, u većini kompozicija jedva čujne, izuzev u skladbi ‘Genesis Of Precious Thoughts‘.

U skladu s pretpostavkom da je Tangerine Dream s vremenom postao više ideja nego definirana skupina glazbenika, projekt je dokazan i nastavit će se, vjerovatno s nizom budućih inkarnacija.

Saga Tangerine Dream-a još nije završena, ali gdje je stvarno njihova budućnost, teško je reći. Od međuzvjezdanog medija kojeg je sada dio, između plina i prašine, Edgar Froese je i dalje prisutan sa svojim intergalaktičkim oscilacijama.

Ili kao što je sam jednom rekao:
“There is no death, there is just a change of our cosmic address.”


Tangerine Dream – “Tear Down The Grey Skies”

Tangerine Dream – “Identity Proven Matrix”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Tangerine Dream

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 05.10.2018Pregledi: 581

Flash news

Greta Van Fleet, Alice in Chains i Ghost među nominiranima za ovogodišnji Grammy.
Todd Rundgren najavio svjetsku turneju u godini koja nam je pred vratima. Za sada su poznati datumi koncerata u 26 gradova Europi, gdje turneja počinje koncertom u Theater Am Mareintor u Duisburgu u Njemačkoj, a završava u NHK Hall u Osaki u Japanu, 23. Svibnja.
Metallica se vraća u Europu ovo ljeto. Koncerti počinju u Svibnju i završavaju u Kolovozu. Detalji još nisu objavljeni.
Duff McKagan (Guns N’ Roses) najavio novi solo album za sljedeću godinu.
Bohemian Rhapsody obara rekorde gledanosti na svim kontinentima. Zauzeo je prvo mjesto gledanosti u Americi, zaradivši pri tom ravnih 500 milijuna dolara. Suma se povećava svakim satom!
Na krilima uspjeha filma, grupe Queen s Adam Lambertom najavila veliku turneju po Americi za sljedeću godinu. Za sada su objavljeni datumi za 23 koncerta, redom na stadionima.
Joe Bailey – “A Price To Pay”
Mind’s Doors – “The Edge of the World”
Spurge – “Spurge”
Dissonant Distance – “Dissonant Distance”
Phil Keaggy, Tony Levin, Jerry Marotta – “The Bucket List”
——————————