No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

CAFE DEL MAR – “XXIV (VOLUMEN VEINTIQUATRO)”

Glazba za konzumaciju uz more

Od šezdesetih godina španjolski otok Ibiza bio je meka za osobe iz javnog života, hedoniste, lifestajlere i druge ljude željne zabave iz cijelog svijeta.

Doživljaj uživanja pića, promatranja zalaska sunca, praćen najboljom glazbom na svijetu, istinski je čaroban. To je bila izvorna vizija osnivača bara Cafe del Mar lociranog u gradiću Sant Antoni de Portmany na Ibizi 1980. godine kada je otvoren.

Danas, Cafe Del Mar je postao jedno od ekskluzivnih mjesta na Ibizi s nizom sličnih barova i restorana diljem svijeta.

Španjolski DJ Jose Padilla počeo je prikupljati prve zapise negdje 70-ih, eklektične melodije koje hvataju duh onog što će se kasnije zvati “Cafe Del Mar”.
Zbirke glazbe namijenjene kao pozadinska glazba za vinske barove i pristojne večere, u početku su se na kazetama prodavale krajem osamdesetih godina.

Početkom 90-ih godina rave gužva odvažila je Padilla-u da počne izdavati kompilacijske albume kao moderna alternativa agresivnim i snažnim elektronskim zvukovima koje su ljudi plesali na rave-u.

Počevši od 1994. godine, CD-ovi kompilacije Cafe del Mar izdavali su se na raznim etiketama. Godine 1999. vlasnik bara osnovao je etiketu Cafe del Mar Music.

Prvi, po mom mišljenju i najbolji albumi Cafe Del Mar, uglavnom dolaze iz vremena Josea Padilla kao kustosa serije i ostaju ključni snimci tople, tehnološke post-dance glazbe.

Cafe Del Mar Volume 1 (izdan 1994. godine) je dobar kao startna osnova i nudi predložak za sve albume koji slijede: kompozicije uglavnom nepoznatih umjetnika, čak i jedna od Padilla-ovih skladbi, stvarajući eklektičnost koja je uvijek iznenađujuća. Primjerice, tko bi još mogao uvrstiti nerdy folk minimaliste Penguin Cafe Orchestra i techno superzvijezde Underworld na istom albumu i integrirati ih u cjelinu kompilacije na način da djeluje uvjerljivo, bez imalo odstupanja?

Nažalost, Padilla je 1999. godine završio svoju ulogu u seriji, službeno nastavljajući solo djelo, ali i jasno razočaranje s rastućim komercijalizmom Ibiza scene. Njegova zamjena bio je francuski Bruno Lepetre ili DJ Bruno, koji je već bio iskusan lokalni DJ. U prvom trenutku Bruno se suočio s zastrašujućim zadatkom, jer ne samo da je Padilla definirao balearsku chillout scenu sa svojom vlastitom vizijom, već je ova glazba uvelike zaokupila većinu svijeta sa zbirkama koje doslovce preplavljuju tržište.
No, njegove zbirke su podjednako dobro bile prihvaćene.

Cijela kultura koja okružuje chillout glazbu evoluirala je od otvaranja legendarnog mjesta. Kao primjer suvremenog chillouta, ove kompilacije su sinteza dubokog ambijentalnog techno i spacemusic djela koje uključuje sljedeće podžanrove: downtempo, lounge, chillhouse, trip hop, house, liquid dub, nu-beats, nu jazz, blissout soulful jazz, acid jazz, latin melodies, ethno-ambient, old-school ambient, balearic elektroniku, i mnoge druge.
Ponekad postoje snopovi filtriranog vokala usred opuštene pauze i ambijentalnog housa, povremeno čak i čitave pjesme. Žanrovski tako različite kompozicije koje tvore koherentnu glazbenu kombinaciju, svojim ponavljajućim ritmovima i toplim melodijama uvijek postavljaju ‘eargazam’ izvan dosega, stoga privlačnost chillout glazbe je teško objasniti ljudima koji nisu ljubitelji žanra.

Omoti albuma suptilno dodaju ukus ovim kompilacijama, kao što se vidi iz predloženog.

Posljednjih nekoliko godina u posao je ušao i finski kustos po imenu Toni Simonen i izdao nekoliko vjerodostojnih izdanja, pa tako i ovo.

“Cafe del Mar XXIV” je deluxe dvostruko CD izdanje nesumnjivo najuspješnije svjetske zbirke chillout glazbe. Ovaj put, soundtrack za nadolazeće ljeto (izdan je početkom ovog ljeta) dolazi s prekrasnim pjesmama velikih stručnjaka za chillout, ambijentalne i downbeat glazbe kao što su Moby, Nightmares On Wax, Penguin Cafe, Maricopa, Ozo i mnogi drugi.

Izvođači glazbe na ovoj kompilaciji i njihov kustos Toni Simonen uspjeli su predstaviti dva CD-a s žanrovski raznovrsnim popisom pjesama na istoj razini kao i najuspješnija izdanja ove velike serije kompilacija.

U smislu žanra koji definira čitav jedan kulturni utjecaj i stil života, moderna chillout glazba bez Caffe Del Mar je poput glazbe 60-tih godina bez The Beatlesa.
Cafe del Mar je savršen krajolik koji pruža uživanje u ekskluzivnoj kombinaciji svjetlosti, vode i zvuka; primarna ikona kulta zalaska sunca, bez ikakve sumnje, jednog od najljepših i najnevjerovatnijih mjesta na planetu. Cafe del Mar-ov duh je dosegao sve strane svijeta, i kao što kažu “rođen je kako bi glazbu stavio na zalaske sunca”.

Ovi su albumi već na prvo slušanje privlačni, izazivaju stanje auditativne blaženosti i otkrivaju svoju dubinu i složenost onima koji im se prepuste.

Stoga, sjedi, slušaj i uživaj!

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Café del Mar Vol. 24 (Album Preview)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Café del Mar

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 03.09.2018Pregledi: 641

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————