No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

CAFE DEL MAR – “XXIV (VOLUMEN VEINTIQUATRO)”

Glazba za konzumaciju uz more

Od šezdesetih godina španjolski otok Ibiza bio je meka za osobe iz javnog života, hedoniste, lifestajlere i druge ljude željne zabave iz cijelog svijeta.

Doživljaj uživanja pića, promatranja zalaska sunca, praćen najboljom glazbom na svijetu, istinski je čaroban. To je bila izvorna vizija osnivača bara Cafe del Mar lociranog u gradiću Sant Antoni de Portmany na Ibizi 1980. godine kada je otvoren.

Danas, Cafe Del Mar je postao jedno od ekskluzivnih mjesta na Ibizi s nizom sličnih barova i restorana diljem svijeta.

Španjolski DJ Jose Padilla počeo je prikupljati prve zapise negdje 70-ih, eklektične melodije koje hvataju duh onog što će se kasnije zvati “Cafe Del Mar”.
Zbirke glazbe namijenjene kao pozadinska glazba za vinske barove i pristojne večere, u početku su se na kazetama prodavale krajem osamdesetih godina.

Početkom 90-ih godina rave gužva odvažila je Padilla-u da počne izdavati kompilacijske albume kao moderna alternativa agresivnim i snažnim elektronskim zvukovima koje su ljudi plesali na rave-u.

Počevši od 1994. godine, CD-ovi kompilacije Cafe del Mar izdavali su se na raznim etiketama. Godine 1999. vlasnik bara osnovao je etiketu Cafe del Mar Music.

Prvi, po mom mišljenju i najbolji albumi Cafe Del Mar, uglavnom dolaze iz vremena Josea Padilla kao kustosa serije i ostaju ključni snimci tople, tehnološke post-dance glazbe.

Cafe Del Mar Volume 1 (izdan 1994. godine) je dobar kao startna osnova i nudi predložak za sve albume koji slijede: kompozicije uglavnom nepoznatih umjetnika, čak i jedna od Padilla-ovih skladbi, stvarajući eklektičnost koja je uvijek iznenađujuća. Primjerice, tko bi još mogao uvrstiti nerdy folk minimaliste Penguin Cafe Orchestra i techno superzvijezde Underworld na istom albumu i integrirati ih u cjelinu kompilacije na način da djeluje uvjerljivo, bez imalo odstupanja?

Nažalost, Padilla je 1999. godine završio svoju ulogu u seriji, službeno nastavljajući solo djelo, ali i jasno razočaranje s rastućim komercijalizmom Ibiza scene. Njegova zamjena bio je francuski Bruno Lepetre ili DJ Bruno, koji je već bio iskusan lokalni DJ. U prvom trenutku Bruno se suočio s zastrašujućim zadatkom, jer ne samo da je Padilla definirao balearsku chillout scenu sa svojom vlastitom vizijom, već je ova glazba uvelike zaokupila većinu svijeta sa zbirkama koje doslovce preplavljuju tržište.
No, njegove zbirke su podjednako dobro bile prihvaćene.

Cijela kultura koja okružuje chillout glazbu evoluirala je od otvaranja legendarnog mjesta. Kao primjer suvremenog chillouta, ove kompilacije su sinteza dubokog ambijentalnog techno i spacemusic djela koje uključuje sljedeće podžanrove: downtempo, lounge, chillhouse, trip hop, house, liquid dub, nu-beats, nu jazz, blissout soulful jazz, acid jazz, latin melodies, ethno-ambient, old-school ambient, balearic elektroniku, i mnoge druge.
Ponekad postoje snopovi filtriranog vokala usred opuštene pauze i ambijentalnog housa, povremeno čak i čitave pjesme. Žanrovski tako različite kompozicije koje tvore koherentnu glazbenu kombinaciju, svojim ponavljajućim ritmovima i toplim melodijama uvijek postavljaju ‘eargazam’ izvan dosega, stoga privlačnost chillout glazbe je teško objasniti ljudima koji nisu ljubitelji žanra.

Omoti albuma suptilno dodaju ukus ovim kompilacijama, kao što se vidi iz predloženog.

Posljednjih nekoliko godina u posao je ušao i finski kustos po imenu Toni Simonen i izdao nekoliko vjerodostojnih izdanja, pa tako i ovo.

“Cafe del Mar XXIV” je deluxe dvostruko CD izdanje nesumnjivo najuspješnije svjetske zbirke chillout glazbe. Ovaj put, soundtrack za nadolazeće ljeto (izdan je početkom ovog ljeta) dolazi s prekrasnim pjesmama velikih stručnjaka za chillout, ambijentalne i downbeat glazbe kao što su Moby, Nightmares On Wax, Penguin Cafe, Maricopa, Ozo i mnogi drugi.

Izvođači glazbe na ovoj kompilaciji i njihov kustos Toni Simonen uspjeli su predstaviti dva CD-a s žanrovski raznovrsnim popisom pjesama na istoj razini kao i najuspješnija izdanja ove velike serije kompilacija.

U smislu žanra koji definira čitav jedan kulturni utjecaj i stil života, moderna chillout glazba bez Caffe Del Mar je poput glazbe 60-tih godina bez The Beatlesa.
Cafe del Mar je savršen krajolik koji pruža uživanje u ekskluzivnoj kombinaciji svjetlosti, vode i zvuka; primarna ikona kulta zalaska sunca, bez ikakve sumnje, jednog od najljepših i najnevjerovatnijih mjesta na planetu. Cafe del Mar-ov duh je dosegao sve strane svijeta, i kao što kažu “rođen je kako bi glazbu stavio na zalaske sunca”.

Ovi su albumi već na prvo slušanje privlačni, izazivaju stanje auditativne blaženosti i otkrivaju svoju dubinu i složenost onima koji im se prepuste.

Stoga, sjedi, slušaj i uživaj!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Café del Mar Vol. 24 (Album Preview)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album Café del Mar

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 03.09.2018Pregledi: 542

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————