No Banner to display

Koncerti

Floydian – Split, Ovčice / 19. Siječnja-2019.
Tri Cheri – Hvar, Veneranda / 19.Siječnja-2019.
Footloose – Kaštel Stari, Red Lion / 19. Siječnja-2019.
The Splitters – Split, Circus (Monty Python) / 19. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

ALGIERS – “ALGIERS”

Bila bi čast biti Jon Landau!

Što je u biti gospel muzika?
Njeno prvo zabilježeno postojanje potječe iz 17 stoljeća i već od tih ranih dana se profilira kao muzika s jakim vjerskim akcentom, ali ne samo to. U većini slučajeva na svojim počecima, ali i kasnije, pjeva se a capella.
No esenca gospel muzike leži u ritmici, koju prenosi vokalima. U biti, kad govorimo o gospelu onda govorimo o vokalnoj artikulaciji tribalnih ritmova ili pak njihovom “kondenziranom kanaliziranju”.

Što je u biti punk muzika?
Embrio je rođen krajem šezdesetih, a rođenje slavi od sredine sedamdesetih prošlog stoljeća. Esencijalno teži negiranju okruženja u kojem je nastao i u tom samo uništavajućem pohodu se pretvara u svoju negaciju, dakle u ono čemu je osporavao pravo na postojanje.

Što je to u biti noise muzika?
Mnogo je napisano do današnjih dana, ali malo rečeno, pogotovo u kontekstu samog rađanja žanra i njegovog embrionalnog djela.
Možda će se nekome učiniti morbidno ili čudno, ali početak noise muzike seže u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća kad Phil Spector kreira i lansira specifičnu produkciju koja će kasnije dobiti naziv “zvučni zid”.
Iako sazdan od drugačijeg materijala nego današnji “noise”, “zvučni zid” onda, a noise danas tvori ogromnu strukturu koja dominira zvučnom slikom, omeđuje je, ali i determinira u većoj ili manjoj mjeri.

Što je to angažirana poezija?
Nekoć davno, u vrijeme kad su vlade strahovale od protesta i kad su muzičari proglašavani za “državne neprijatelje br.#1“, umjetnici s gitarom u ruci su slikali ondašnju stvarnost i odašiljali poruke stotinama tisuća koje su ih slijedile.
Poruke su bile smislene, protestne i kritizirale su aktualne političke klike na vlasti i njihove postupke.

E sad, ako se dobro pročitali četiri gornja pasusa onda pri spajanju sva četiri u jedan izvire samo jedno ime, Algiers!

Bilo je pokušaja, s manjim i većim uspjehom da se gospel integrira u rock izričaj, no ono što su Algiers napravili sa svojim pokušajem nadvisuje sve zajedno za “dva koplja”.

Od prve uvodne razoružavajuće “Remains” do posljednje monstruozne “In Parallax”, Algiers plovi “tamnom esencom” moderne muzike, eksploatirajući gospel, napokon, van religijskog ambijenta.

No taj gospel je samo dio, jest najjači, ali ipak samo dio, jer oblačeći mu noise ruho dobiva pozadinu na kojoj bi Phil Spector, da je kojim slučajem u studiju, digao ruke prema nebu i rekao, NAPOKON!

Ako ste mislili da je to sve, onda ste se prevarili, jer pored gospela, noisea u izričaju Algiersa leži još puno toga, od punka, koji je uzet kao forma, do soula kojeg „nemilosrdno“ eksploatiraju u par kompozicija, od kojih je “Games” nedvojbeno bliska senzibilitetu Percy Sledgea, dok je “Bolood” Screaming Jay Hawkings do neba.

Mnogo će se kopalja slomiti oko toga koji su peakovi albuma, da li je to retro “Games” ili pak “Blood” koji diše tribalnim dahom ili pak “In Parallax” koji distopijskim ambijentom i prijetećim narativnim vokalom donosi sumorni „danas“, ali ništa manje svjetlije „sutra“.

Možda bi bilo najpoštenije reći da je sam album peak za sebe i time ne izdvajati ni jednu kompoziciju s njega.

Ali zato oko closera nema dileme.
“In Parallax” je closer kojeg se čekalo desetljećima, na svim mogućim albumima. Možda još od vremena Joy Division, ako ne i od samih The Doorsa.

Teško je o ovom albumu trezveno pisati, kako to izvesti kad se album ne može trezveno slušati. Pri svakom slušanju emocije naviru u slapovima i suze nekontrolirano teku niz obraze.

Što napisati o albumu kojeg slušate mjesec dana bez stanke i svaki, ali baš svaki put vas “opali” svojom snagom impresije, ekspresije i nadasve svojim opojnim zvukom.
Zvukom koji se može opisati samo jednom riječju Algiers.

Da li je rock čekao na nove proroke?
Da li je rock dobio novo svjetlo koje obasjava zvjezdano nebo i ubrizgava svoju životnu tamu u umjetnu svjetlost koja nas okružuje?
Moj je odgovor DA!

Algiers je sljedeće novo, veliko!

I za kraj, ne neću parafrazirati Jon Landaua, već ću ga citirati: “I’ve seen the future of rock ‘n’ roll!”


Algiers – “Blood”

Algiers – “In Parallax”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Algiers

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 28.08.2018Pregledi: 390

Flash news

The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
Symphony X najavili novu turneju po Europi u Svibnju i Lipnju.
The Who najavili veliku stadionsku turneju po Americi ove godine, no prije nje će izdat novi album. Nikakvih detalja trenutno nema, ostanite na MLP-U frekvencijama za detalje kad budu dostupni, jer između redaka čita se i Europa!
Zahvaljujući filmu “Bohemian Rhapsody”, svjetla medija su uprta u nove projekte sličnog žanra. I nije tajna, već je u medije pušten trailer “Rocketman” o životu i radu Elton Johna, slijede bio film o Motley Crue, “The Dirt”, pa film o Lynyrd Skynyrd, “Street Survivors”, koji je tek nedavno dobio zeleno svjetlo sudskom odlukom, te naposljetku film o grupi Journey i o the Beatlesima, trenutno bez imena. Govorka se isto tako i o filmu o životu i radu Keith Moona.
——————————
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
Cheeto’s Magazine – “Amazingous”
Pinn Dropp – “Perfectly Flawed”
Sithu Aye – “Homebound”
——————————