No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

ALGIERS – “ALGIERS”

Bila bi čast biti Jon Landau!

Što je u biti gospel muzika?
Njeno prvo zabilježeno postojanje potječe iz 17 stoljeća i već od tih ranih dana se profilira kao muzika s jakim vjerskim akcentom, ali ne samo to. U većini slučajeva na svojim počecima, ali i kasnije, pjeva se a capella.
No esenca gospel muzike leži u ritmici, koju prenosi vokalima. U biti, kad govorimo o gospelu onda govorimo o vokalnoj artikulaciji tribalnih ritmova ili pak njihovom “kondenziranom kanaliziranju”.

Što je u biti punk muzika?
Embrio je rođen krajem šezdesetih, a rođenje slavi od sredine sedamdesetih prošlog stoljeća. Esencijalno teži negiranju okruženja u kojem je nastao i u tom samo uništavajućem pohodu se pretvara u svoju negaciju, dakle u ono čemu je osporavao pravo na postojanje.

Što je to u biti noise muzika?
Mnogo je napisano do današnjih dana, ali malo rečeno, pogotovo u kontekstu samog rađanja žanra i njegovog embrionalnog djela.
Možda će se nekome učiniti morbidno ili čudno, ali početak noise muzike seže u ranim šezdesetim godinama prošlog stoljeća kad Phil Spector kreira i lansira specifičnu produkciju koja će kasnije dobiti naziv “zvučni zid”.
Iako sazdan od drugačijeg materijala nego današnji “noise”, “zvučni zid” onda, a noise danas tvori ogromnu strukturu koja dominira zvučnom slikom, omeđuje je, ali i determinira u većoj ili manjoj mjeri.

Što je to angažirana poezija?
Nekoć davno, u vrijeme kad su vlade strahovale od protesta i kad su muzičari proglašavani za “državne neprijatelje br.#1“, umjetnici s gitarom u ruci su slikali ondašnju stvarnost i odašiljali poruke stotinama tisuća koje su ih slijedile.
Poruke su bile smislene, protestne i kritizirale su aktualne političke klike na vlasti i njihove postupke.

E sad, ako se dobro pročitali četiri gornja pasusa onda pri spajanju sva četiri u jedan izvire samo jedno ime, Algiers!

Bilo je pokušaja, s manjim i većim uspjehom da se gospel integrira u rock izričaj, no ono što su Algiers napravili sa svojim pokušajem nadvisuje sve zajedno za “dva koplja”.

Od prve uvodne razoružavajuće “Remains” do posljednje monstruozne “In Parallax”, Algiers plovi “tamnom esencom” moderne muzike, eksploatirajući gospel, napokon, van religijskog ambijenta.

No taj gospel je samo dio, jest najjači, ali ipak samo dio, jer oblačeći mu noise ruho dobiva pozadinu na kojoj bi Phil Spector, da je kojim slučajem u studiju, digao ruke prema nebu i rekao, NAPOKON!

Ako ste mislili da je to sve, onda ste se prevarili, jer pored gospela, noisea u izričaju Algiersa leži još puno toga, od punka, koji je uzet kao forma, do soula kojeg „nemilosrdno“ eksploatiraju u par kompozicija, od kojih je “Games” nedvojbeno bliska senzibilitetu Percy Sledgea, dok je “Bolood” Screaming Jay Hawkings do neba.

Mnogo će se kopalja slomiti oko toga koji su peakovi albuma, da li je to retro “Games” ili pak “Blood” koji diše tribalnim dahom ili pak “In Parallax” koji distopijskim ambijentom i prijetećim narativnim vokalom donosi sumorni „danas“, ali ništa manje svjetlije „sutra“.

Možda bi bilo najpoštenije reći da je sam album peak za sebe i time ne izdvajati ni jednu kompoziciju s njega.

Ali zato oko closera nema dileme.
“In Parallax” je closer kojeg se čekalo desetljećima, na svim mogućim albumima. Možda još od vremena Joy Division, ako ne i od samih The Doorsa.

Teško je o ovom albumu trezveno pisati, kako to izvesti kad se album ne može trezveno slušati. Pri svakom slušanju emocije naviru u slapovima i suze nekontrolirano teku niz obraze.

Što napisati o albumu kojeg slušate mjesec dana bez stanke i svaki, ali baš svaki put vas “opali” svojom snagom impresije, ekspresije i nadasve svojim opojnim zvukom.
Zvukom koji se može opisati samo jednom riječju Algiers.

Da li je rock čekao na nove proroke?
Da li je rock dobio novo svjetlo koje obasjava zvjezdano nebo i ubrizgava svoju životnu tamu u umjetnu svjetlost koja nas okružuje?
Moj je odgovor DA!

Algiers je sljedeće novo, veliko!

I za kraj, ne neću parafrazirati Jon Landaua, već ću ga citirati: “I’ve seen the future of rock ‘n’ roll!”


Algiers – “Blood”

Algiers – “In Parallax”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Algiers

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 28.08.2018Pregledi: 439

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————