No Banner to display

Koncerti

Ki – Split, Circus (Monty Python) / 20. Prosinca-2018.
The Borderlines – Split, Ghetto / 20. Prosinca-2018.
Trio Harmony – Split, Bounty / 21. Prosinca-2018.
Super Funk Session – Šibenik, Azimut / 22. Prosinca-2018.
ARTAN LILI – Split, Quasimodo / 22. Prosinca-2018.
Krešo Bengalka – Split, Zenta / 22. Prosinca-2018.
Harpoon – Orebić / 22. Prosinca-2018.
Urban & 4 – ZAdar, Arsenal / 22. Prosinca-2018.
Noa & Funkblasters – Split, Circus (Monty Python) / 24. Prosinca-2018.
TBF – Split, Judino Drvo / 25. Prosinca-2018.
058 – Split, Galway / 28. Prosinca-2018.
Justin’s Johnson – Split, Circus (Monty Python) / 28. Prosinca-2018.
In Roots – Split, Bounty / 28. Prosinca-2018.
Gužva u 16ercu – Split, Circus (Monty Python) / 29. Prosinca-2018.
Porto Morto – Šibenik, Azimut / 29. Prosinca-2018.
Dreamers – Split, Ovčice / 30. Prosinca-2018.
Ekskurzija Poljoprivredne škole & Špurijus – Split, Quasimodo / 05. Siječnja-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Pivarij / 12. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Lokalna scena, Vijesti

OVčICE BLUES DAYS

Tradicija u usponu!

Zahvaljujući blueseru Jonny Childsu, prva subota u Kolovozu se slavi kao Dan Bluesa!
Taj dan je prilika da se prisjetimo veterana koji su ovu formu proveli kroz burna razdoblja posvemašnje ignorancije i s bluesa skinuli stigmu “najprizemnije forme koja služi za zabavu najneobrazovanijem puku američkog društva“, „zabava za nižu klasu!“.

Stigma je skinuta poglavito zahvaljujući British Boomu, ali isto tako, forma treba zahvaliti svoj dugovječni život žilavosti samih ljubitelja bluesa.
Nekada na top listama, danas skoro pa na marginama industrije zabave, blues se svim žilama upire da ne doživi sudbinu jazza i postane zabava za odabrane i forma elitnih druženja koja su sama sebi svrhom.

I tu tom grmu leži nastojanje Jonny Childsa i ekipe koja se okupila oko njega.
Proglašenjem Dana Bluesa jednom na godinu se skreće pažnja širokih masa da jedna forma koja je u biti promijenila svijet, još uvijek živi i diše punim plućima.

U skladu s time, klub Ovčice organizira fešte „o’bluesa“, koje se protežu na dva dana.

Sve je počelo 2016. godine.

#1. Ovčice Blues Days

Prvi je festival bluesa organiziran na Ovčicama 2016. godine, kad je prvi dan, 05. Kolovoza nastupio sastav Super Funk Sessions iz Zagreba.

Kao što samo ime sugerira radi se o sastavu koji njeguje blend bluesa, funka, jazza s elementima rocka. Svi su članovi već etablirani muzičari s respektabilnom diskografijom iza sebe, te su Ovčice prve večeri bile mjesto “gdje se trebalo biti!”

Drugi dan festivala su zauzeli Slovaci, Luboš Bena i Bonzo Radvanyi.
Ovaj blues duo je već imao iza sebe nekoliko gostovanja u Lijepoj Našoj. Svaki od članova dua ima svoju karijeru i cijenjeni su ne samo u Slovačkoj. Bilo je interesantno vidjeti, a i čuti kombinaciju i izričaj koji nude, jer zahvaljujući sposobnosti da sviraju različite instrumente i prate se kao vokali, ovaj „two man orchestra“ u ovakvom konceptu je pružio izuzetnu predstavu.
Uz ovaj duo, kao gosti su nastupili Rola i Hrepa iz grupe Sunnysiders.

Bio je prvi i uvodni festival bluesa kojim su se Ovčice upisale na muzičkoj blues mapi!

#2. Ovčice Blues Days

Jedna od rijetkih svetkovina koja u sebi nosi note i okus dalekih obala, Ovčicel Blues Days festival, se održao 4 & 5 Kolovoza 2017. godine. Bila je to druga fešta od bluesa, kojom je ovaj klub proslavio međunarodni Blues Day.

Prvog dana je nastupio psihodelični blues sastav Go Lilly i kao atrakcija večeri Denis Makin & Wheels of Blues.
Go Lilly nisu nepoznato ime splitske scene. Prije dvije godine otvorili su „Split Blues Festival“. Sviraju samo autorske pjesme. Tu i tamo “uleti” koja obrada, poglavito od stare garde, Fleetwood Mac i Cream.

Denis Makin je poznati istarski gitarista, autor i pjevač iz Novigrada. Iza sebe ima bogatu karijeru reproduktivca, jer je godinama krstario diljem Europe s repertoarom Jimi Hendrixa i Steve Raya.
Na koncertu su ga pratili Leo Anđelković na bubnjevima i Boris Hrepić Hrepa na basu.

Drugog dana u goste su bili svjetski putnici, blues legende, Michael Roach i Duck Baker .
Michael Roach je etablirani blues umjetnik, vlasnik šest studijskih albuma. Ono što krasi ovog čovjeka je nesebičnost davanja, te je već godinama aktivan kao predavač bluesa na respektabilnoj “African American musical/cultural heritage” akademiji.
I još uz to, tijekom svoje karijere je osnovao „European Blues Association“, organizaciju koja se brine o promociji bluesa u Europi. Ukratko, rođeni Amerikanac, naturalizirani Englez, Michael je bio pravo blues osvježenje u vrućoj ljetnoj noći.

Duck Baker je bio zvijezda druge večeri.
Duck je na površni isplivao prvenstveno zahvaljujući svom stilu sviranja gitare. „Fingerstyle“ kojeg promovira je posljednjih godina doživio eksploziju, poglavito među dobrim poznavateljima i sviračima gitare. Bila je to jedinstvena prilika doživjeti njegov način sviranja gitare.

Duck Baker uz blues njeguje jazz, gospel, ragtime i folk. Na sve ovo, svoje kreacije ne rijetko blendira utjecajima irske i škotske narodne muzike.
Drugim riječima, Duck nam je donio neku verziju akustične etno fuzije.

Završetak koncerta kao i samog festivala je protekao u „nadmetanjuRoacha i Bakera, jer su oboje bili na pozornici i isporučili nesvakidašnju mješavinu Delta Bluesa i njegove urbane verzije.

#3. Ovčice Blues Days

Klub Ovčice organizira fešte „o’bluesa“, koje se protežu na dva dana. Ove godine je to 3. i 4. Kolovoza, kad su uz more u Ovčicama gostovali Be Ha Ve i bluesaman Mike Francis .

Prvu je večer otvorio Denis Bižaca s kvizom čija je tematika vezana za sam festival. U opuštenom izdanju i poprilično upitnika iznad glava okupljenih, kviz je lijepo otvorio događaj i uveo nas u prvu svirku.

Spontanosti atmosfere je pridonio i neplanirani događaj. Naime, Be Ha Ve se još pripremao za nastup, a Denis je završio s prvim djelom kviza, te je sjeo za bubnjeve i počeo lagani jam. Na pozornici mu se pridružio Hrepa na usnoj harmonici i potom Cima na gitari. Svi zajedno su odradili kratki jam i digli raspoloženje gledališta.
Prst gore!

Prvi dan, odnosno večer festivala je pripala Zagrepčanima, grupi Be Ha Ve, okorjelim bluesermai koji su formu usvojili kao svoj osnovni izričaj i samostalno krenuli u eksploataciju bluesa i countryja u manjoj mjeri.

Izvodeći autorske pjesme sa svojih albuma i singlica Be Ha Ve je u sparnu ljetnu noć donio dašak američkog juga s mirisom znoja i patnje. Iako je sam izričaj filtriran te u njemu ima samo tragova root bluesa, ipak forma je zadržala svoj prvobitni oblik i obogaćena country/rock utjecajima stvara dojam neke druge geografske širine.

Taj je južnjački naboj bio prisutan tijekom cijelog izvođenja pjesama i očito je da su akteri duboko uronjeni u samu esencu i iz nje crpe inspiraciju.

Za vrijeme kratke pauze, Denis je proglasio pobjednike kviza, Be Ha Ve se vratio na pozornicu i odradio ostatak seta.

Produkcija zvuka u Ovčicama se već ustalila na svoj nivo kvalitete, te je izuzev par kratkih izleta „s onu stranu“, zvuk bio dobar, jasan i čist. Ovčice su bile pristojno pune te i s te strane organizator ima razloga za zadovoljstvo. Iako na otvorenom Be Ha Ve je uspio stvoriti intimnu atmosferu zatvorenog prostora te je publika u nekoliko navrata bila aktivni sudionik događanja na sceni.

Sve u svemu, prva večer nije bila uvod u drugu, već samostojna lijepa bluesom obojena ljetna večer kakvu svi želimo da bude i kakvu ćemo zapamtiti.

Podnaslov druge večeri bi komotno mogao biti, “oču, neću, oču, neću, ma neću, a mogli bi, ma nećemo, ama ajmo, … !”

To bi u najkraćim crtama bio uvod u nesvakidašnju večer u kojoj se trebao odvijati drugi dan blues festivala na Ovčicama. Vjerujem da je jasno da je vrijeme bilo presudni faktor, jer se festival odvija na otvorenom.
Rasprava se protegla do nivoa otkazivanja, ali naposljetku, kako se vrijeme smirilo, prognoza nije nagovještavala nove pljuskove, pozornica se ponovo počela puniti instrumentima.
Mike Francis je u ovom debelo pridonio svojom upornošću i voljom za nastupom, te se napokon našao na pozornici pred pristojno popunjenim gledalištem, koje se punilo ubrzanim tempom.

Vjerojatno je nekada u prošlosti pokušavajući pronaći svoj put nabasao na set pedala kojima se počeo igrati provlačeći zvuk akustične gitare kroz filtere. Loop sequencer je vjerojatno bila sljedeća igračka i kad je spojio sva tri instrumenta u jedno, dobio je svoj zvuk i pogodio.

Zvuči toliko različito od ostalih, a opet, ni trunka nije ugazio van granica koje klasični blues omeđuje.
Unutar tog okvira spaja moderno, efekti i loop, s arhaičnim blues izričajem i publici, čemu kriti, isporučuje nesvakidašnji ugođaj Memphisa u kombinaciji sa Silicone Valley.
Taj spoj modernog i arhaičnog je toliko “ljepljiv” da svaka autorska kompozicija, iako po prvi put čujna, odzvanja dugo u glavama slušatelja. Kompozicije su mu u skladu sa zvukom, neortodoksno blueserske.
Teško za opisati, a nepodnošljivo lako za poslušati!

Mike Francis je osoba koja na ovim prostorima egzistira već neko vrijeme i to je nedavno objavio u obliku EP-a “What side of the Cactus are you on?“. Naslovna kompozicija je nastala za njegovog boravka na Visu i u sebi nosi interesantnu priču.

Iako je kviz trebao otvoriti večer, kako je sve bilo pomjereno, na početku je otpao, ali se na kraju ipak održao i to je začinilo malu blues feštu i dalo joj slatki kraj.
Denis Bižaca je u svom stilu, polu-šeretski, polu-splitski, vodio kviz i publika je odgovorila na svoj način.
Nagrade su bile slatke, a publika se upirala odgovoriti na postavljena pitanja.

Napisano izgleda malo suhoparno, ali, po tko zna koji put, treba doći, vidjeti, osjetiti i ponijeti sa sobom uspomenu na lijepu večer.
Drugi dan Blues Festivala na Ovčicama je bio baš to!

Nije obećavao, ali možda je to i najbolje što mu se moglo dogoditi, jer se iz skoro otkazane predstave pretvorio u spontano druženje pozornice i gledališta.

Ne može se puno klubova pohvaliti s time!

Vidimo se dogodine!

 

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 25.08.2018Pregledi: 375

Flash news

Film “Bohemian Rhapsody” postavio novi rekord u zaradi. Postao je najprofitabilniji film ove vrste u povijesti kinematografije, zaradivši do sada oko 600 milijuna dolara.
Guns N’ Roses najavili novi album sljedeće godine. Za sada sve je u fazi govorkanja i poricanja od strane Axla.
Morrissey najavio novi album “Calfironia Son”, ovaj put isključivo s obradama pjesma drugih autora. Iako je album gotov, nema datuma izlaska
Keith Richards prestao s druženjem alkoholom!
Najebali smo, dok je živio u alkoholnim parama zakazao je oproštajni koncert 2059. godine. Ovako, vjerojatno se godina pomiče na sljedeće stoljeće … a i to je upitno !
Samo da se ne ostavi cigareta!
Zbog ogromnog interesa, Foo Fighters najavili još jedan koncert u pulskoj Areni.
Datum, 19. Lipnja 2019.
Prodaja karata (7000 !) počinje u petak, 14. Prosinca u 10:00!
Tedeschi Trucks Band objavili detalje ljetne turneje “Wheels of Soul”. Na njoj će ih pratiti Blackberry Smoke i Shovels & Rope. Istovremeno su potvrdili izlazak novog albuma, četvrtog po redu. Izlazak albuma početkom sljedeće godine.
——————————
Lithium Dawn – “Gravity Waves”
Central Unit – “Whatever Day Suits You Best”
Zhaoze – “Birds Contending | 争鸣”
Egor Lappo – “Way Without Light”
Frank Macchia – Brock Avery – “Rhythm Kaleidoscope”
——————————