MLP-U > Cowboy Junkies - All That Reckoning >

No Banner to display

Koncerti

Sara Renar (Solin Music Summer) – Solin / 16. Kolovoza-2018.
Psihomodo Pop (AJ CHA) – Split, Bedem Cornaro / 17. Kolovoza-2018.
Francesco & Southern Cooking – Slatine, Mačak / 18. Kolovoza-2018.
Dubioza Kolektiv (AJ CHA) – Split, Staro Hajdukovo / 18. Kolovoza-2018.
Rock In Solin 2018. – Solin / 24. Kolovoza-2018.
Kraftwerk – Pula, Arena / 29. Kolovoza-2018.
Darko Rundek – Split, Bedem Cornaro / 01. Rujna-2018.
Bryan Ferry – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 02. Rujna-2018.
Evo Ruke – Split, Đardin / 18. Srpnja – 09. Rujna-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 11. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Recenzije

COWBOY JUNKIES – ALL THAT RECKONING

Očito nije sve rečeno…

U trenucima opuštanja ponekad poželim biti sam. Kao, uostalom, bilo tko drugi. Sam, ali ne i usamljen. Tada glazba najbolje pomaže. Pažljivo biram album. Mora biti dobar.
Stvarno dobar.
Vrhunski…

Formirani 1985. godine u Torontu, Ontario, Canada, Cowboy Junkies su alt-country folkrock sastav čiju okosnicu čine Alan Anton (bas gitara), Michael Timmins (gitara i glavni tekstopisac), Peter Timmins (bubnjevi) i Margo Timmins (vokal) (obitelj Timmins su braća i sestra). Ovaj sastav je do danas ostao nepromijenjen, osim što su na nekoliko albuma nastupali gostujući glazbenici, prije svega Jeff Bird prisutan na svim albumima osim prvog.

Nakon prvog albuma “Whites Off Earth Now!!”, izdanog 1986. godine, sljedeće su godine snimili album “The Trinity Session”, koji im je donio naklonost kritike, široku publiku i svjetsku slavu, te u relativno kratkom vremenu postao višestruko platinast.

Snimljen u crkvi “Church of the Holy Trinity” u Torontu, u relativno skromnim uvjetima, koristeći ambisonični mikrofon, te uz njihovu mješavinu tradicionalnog countryja, bluesa, folka, rocka i jazza, ispunjenu tromim i čeznutljivim zvukom gitare i eteričnim vokalima Margo Timmins, prigušeno interpretirajući country rock i bluegrass standarde, stvorili su specifični zvuk kojim je stvoren nov obrazac unutar modernog country folkrock izražaja, mijenjajući samu percepciju country glazbe.

Nakon više od 30 godina od albuma “The Trinity Session”, ostajući neprekidno aktivni, snimajući, nastupajući i pritom glazbeno sazrijevajući, te takoreći istezajući parametre vlastitog prepoznatljivog zvuka, snimili su jedan od najboljih albuma svoje bogate karijere, album značajno naslovljen “All That Reckoning”, objavljen 13. Srpnja 2018. godine.

Naslanjajući se na tradiciju albuma “The Trinity Session”, ali ne pokušavajući jednostavno kopirati staru formulu, pridodajući još zahtjevnije aranžmane i aktualnije teme, te zasigurno bolju produkciju, podigli su ponovno visoko ljestvicu vlastitog standarda.

Dok je sastav na mnogo načina bio model dosljednosti, bilo bi pogrešno pretpostaviti da privrženost glazbenom pristupu odražava nedostatak mašte, a ne duboko povjerenje u vlastiti identitet.

Mračna vremena dovode do kreativnih eksplozija, mračna vremena koja prožimaju i ovaj album.

Opojni vokal Margo Timmins je glavni instrument koji nas vodi kroz kontinuirane scenarije albuma i oživotvoruje mješavinu iskrivljene stvarnosti i snažnih poruka u tekstovima Michael Timminsa, emocionalno bogatom poezijom nastalom promatranjem vlastite prošlosti, tajanstvenim terenom ljudske intimnosti i čežnje, i traženjem smisla u ovom bešćutnom, ispraznom svijetu.

Ovo je zasigurno politički i socijalno najangažiraniji album kojeg je sastav do sada snimio, jer se bavi političkim, društvenim i osobnim situacijama karakterističnim za 21. stoljeće, vrijeme kada se toliko osobnih, društvenih i institucionalnih konstrukata raspada i odbacuje.

Međutim, pored svih izraza trenutačne tjeskobe, postoji i spremnost vidjeti nadu, nadu u povratak jednostavnijim vremenima i tradicionalnim sustavima vjerovanja.

Kao takvi, tekstovi su izvrsno integrirani s hipnotičkim ambijentom harmonija, postignutim, između ostaloga, i odmjerenim kalibriranjem blues rifova i gritty rock zvuka, uz gostujuće zvuke violine i klavijatura, pri čemu je osnovni element njihova izraza senzualnost.

Album ima nostalgičan, meditativan ugođaj, prenoseći slušatelja u vrijeme kada su albumi bili svrhoviti i strastveni, te su se slušali temeljito uz mnogobrojna preslušavanja, pronalazeći pri svakom sljedećem slušanju još po neki novi interesantan detalj, istovremeno potičući slušatelja na razmišljanje.
Pa i sam Michael Timmins opisuje ovaj album kao najdublji i najcjelovitiji album do sada.

Naslovna skladba pojavljuje se na albumu dva puta, u dva različita aranžmana, pri čemu svaki od njih pruža različita emocionalna iskustva, čime se ističe pojam dualnosti, prisutan na cijelom albumu, istražujući kolebljive linije između straha i mržnje, ljutnje i kajanja, radosti i bijesa.

“All That Reckoning Part I” otvara album i odmah daje do znanja da ovaj album neće biti tek povremeni doživljaj slušanja.
Vokal Margo Timmins pokazuje nevjerojatno dobru formu, toliko živahnu da zvuči bolje nego ikad. Naizgled govoreći o ponovno pronađenoj izgubljenoj ljubavi, u stvari odražava trend ljudskog previranja u današnjem svijetu. Pjesma ostavlja onaj sanjarski dojam kako to samo Cowboy Junkies mogu.

Kovitlajuća, fuzz distorzirana verzija te pjesme naslovljena “All That Reckoning Part II”, postavljena negdje pri kraju albuma, značajno potencira buku diskretno prisutnu u prvom dijelu, zadržavajući pritom razinu primarne energije.

Briljantna “The Things We Do To Each Other” odraz je čovječanstva kao cjeline i prikazuje širi kontekst, govoreći neizravno o moći i manipulaciji, a doslovno protiv populističkih pokušaja segregacije protiv svakoga tko nije jedan od nas: “Fear is not so far from hate/So if you get the folks to fear/It only takes one small twist/To kick it up a gear”.
Glazbena pozadina je kombinirana izvrsnim združivanjem gitarskih i bas linija, s akustičnom gitarom lagano postavljenom nešto više nego na ostalim pjesmama, te suptilnim zvukom udaraljki.

Postoji poniznost i pristojnost u njihovoj osobnosti koja je, između ostaloga, stvorila takvo ime sastava (što sugerira sebičnost i egoizam), iako kontradiktorno pogrešno ime.
Primjeri takve poniznosti i pristojnosti dolaze iz njihovih neprestanih glazbenih priznanja pokojnim umjetnicima i drugim ljudima koji su utjecali na njihove živote i glazbu, te u njihovu nastojanju da ljude povežu svojom glazbom.

Iako Cowboy Junkies nikada nisu previše brinuli o komercijalnom uspjehu, prisutna je apsolutna žudnja za umjetničkim uspjehom kojom postižu neukrotive ambicije u svakoj pjesmi na ovom prekrasnom ostvarenju, ostvarenju koje je moglo nastati samo na temelju dugog i bogatog životnog iskustva.

Stoga će, možda, ljepota i cjelokupna glazbena i lirska kreativnost albuma “All That Reckoning” pomoći proširiti interes za glazbu Cowboy Junkiesa.

No, čak i ako se to ne dogodi, ovo je svakako još jedan impresivan naslov pridodan njihovom katalogu, te ilustracija kako s godinama vrsni talenti ne pokazuju nikakve znakove zamora.
Naprotiv!

Očito, još nije sve rečeno…

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Cowboy Junkies – “All That Reckoning (Part 1)”

Cowboy Junkies – “The Things We Do To Each Other”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Cowboy Junkies

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 06.08.2018Pregledi: 207

Flash news

Bob Dylan najavio kratku turneju.
Održat će 25 koncerata diljem Amerike. Prvi koncert je zakazan za 09. Listopada, a bit će održan u Midlandu u Texasu.
Robert Redford najavio povlačenje iz svijeta filma nakon što završi film na kojem upravo radi.
Bit će to veliki gubitak za sve nas, jer Robert Redford je ne samo vrhunski glumac koji u biti cijelog života nije glumio u ni jednom lošem filmu, već i vrhunski redatelj.
Svaki njegov film, bilo da je pred kamerama ili iza nje je veliki film!
Basista grupe Rush, Geddy Lee najavio knjigu “Big Beautiful Book of Bass”, u kojoj prikazuje povijest ovog instrumenta, od nekih početaka do danas.
Interesantno je da će se u knjizi naći opisi 250 najpoznatijih i najrjeđih bas gitara kao i razgovori s najvećim basistima koji su se pojavili na sceni.
Knjiga će se objaviti 04. Prosinca.
“Premda” je snimljen na Visu, “Mamma Mia! Here We Go Again”, sound track istoimenog filma je zasjeo na prva mjesta top lista s obje strane Atlantika!
Boz Scaggs najavio izlazak novog albuma “Out Of The Blues”
Vjerujem da je nepotrebno objašnjavati o kojoj se muzici radi.
Nekada davno, tamo sredinom prošlog stoljeća, točnije 1969. godine Neil Young i Joni Mitchell su imali zajednički nastup u dvorani Canterbury Houseand na University of Michigan.
Nastup je bio dio kontra kulturnog pokreta tog doba i obuhvaćao je pored imenovanih i druge umjetnike tog doba, Tim Buckleyja, Odetta, David Acklesa i Dave Van Ronkothersa.
U tijeku su pregovori o uvjetima objavljivanja snimaka pod jednim naslovom.
Uglavnom, sam promotor mogućeg izdanja je najavio albuma kao “historically significant”.
Velika underground vijest!!!
The Residents najavili novi album “Intruders.
Datum izlaska još nepoznat, ali spekulira se negdje početkom Listopada.
Detalji na MLP-U portalu čim budu dostupni!
Saxon najavio izdanje koncertne verzije albuma “Thunderbolt”.
Izlazak je najavljen za 07. Rujna.
Phideaux – “Infernal”
Mogwai – “KIN: Original Motion Picture Soundtrack”
Haken – “Vector”
R-U Kauser – “Desde la Oscuridad”
Zevious – “Lowlands”
Dead Letter Circus – “Dead Letter Circus”
Syndone – “Mysoginia”
Karcius – “The Fold”
A Dying Planet – “Facing The Incurable”
——————————