No Banner to display

Koncerti

ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Cota G4 – Split, Circus (Monty Python) / 18. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.

Recenzije

THE SEA WITHIN – “THE SEA WITHIN”

Još samo jedna prog supergrupa?

Supergrupa je rock sastav sačinjen od renomiranih muzičara iz već etabliranih sastava.
Sukladno medijskoj pompi koja ih općenito prati, pristupamo im s velikom dozom očekivanja, s obzirom na to da se radi o već dokazanim, talentiranim pojedincima koji zajedničkim radom mogu proizvesti vrhunska djela.

No, uz velika očekivanja, već iskustveno, ide i velika doza predrasuda. Naime, osnovna prednost takvih sastava ujedno može biti i nedostatak.

Iako je općenito smisao sastava da ukupan dojam bude više od zbroja pojedinaca, odnosno da kroz suradnju ostvari djelo koje nadilazi sumu pojedinačnih kreativnih izraza, to nije uvijek slučaj, pa ponekad takvi projekti pate od nedostatka autentičnog zvuka.
Pored toga, često se ispostavi da su takvi projekti jednostavno dizajnirani za ostvarivanje profita na temelju slave.

Konačno su, u mnogim slučajevima, prvenstveno zahvaljujući egoizmu članova i međusobnoj netrpeljivosti, kratkog daha (primjerice Cream ili Blind Faith).

Nakon svijetlih primjera kao što su Emerson, Lake & Palmer, Asia, Explorers Club, Gordian Knot, Transatlantic, The Tangent, Flying Colors i mnogi drugi, supergrupe u progresivnom rocku su postale tako uobičajene da nas takvi pothvati sve manje iznenađuju, iako još uvijek jednako izazivaju pažnju.

Uz sve glazbene atribute koje istoimeni album prvijenac nove progresivne rock supergrupe The Sea Within posjeduje, njegovi motivi nastanka nisu puno drugačiji, s obzirom na prirodu njihove formacije.

U stvari, pozadina projekta nastala je iz posve praktičnih razloga, objašnjava Roine Stolt: “Zvuči pomalo dosadno reći da je bend sastavljen na prijedlog diskografske kuće, ali da budem posve iskren, to je upravo ono što se dogodilo”, kaže on, možda previše iskreno. Pri tome je mislio na prijedlog Thomas Wabera iz njemačke nezavisne izdavačke kuće Inside Out Music, čija je ideja bila da kolektivno komponiranje može stvoriti jedinstveni stil.

Svjestan zamke u koju se upušta, misleći prvenstveno na fuzijske supergrupe sedamdesetih koje su se bazirale više na individualnim instrumentalnim dokazivanjem, kao osnovnu ideju dao je naglasak na komponiranje pjesama zajedničkim snagama svih članova, čime bi originalne ideje pojedinačnom kreativnom nadogradnjom poprimale s vremenom sasvim novi oblik.
U konačnici bi takav projekt dobio sasvim novu dimenziju, drugačiju od svega onoga što su članovi prethodno radili.

Bit ovog projekta najbolje mogu dočarati reference pojedinih članova, koje ni zemljopisna udaljenost (ovo je takoreći interkontinentalna suradnja) nije omela u ovoj namjeri:

ROINE STOLT (gitara, klavijature, vokal)
Osnovao je The Flower Kings devedesetih godina s kojima je još dan danas, iako bi povremeno napravio koji izlet s imenima kao što su Transatlantic (uz njega tu su i Mike Portnoy, Neal Morse i Pete Trewavas), Kaipa, The Tangent, 3rd World Electric, Agents Of Mercy, čime je ostvario impozantnu karijeru, stekao iskustvo i iza sebe ostavio bogatu diskografiju. Prije dvije godine ostvario je suradnju sa Yes legendom Jon Andersonom u projektu jednostavno nazvanim Anderson/Stolt čiji je album “Invention Of Knowledge” za svaku preporuku, a u pripremi je i novi album “TBA”.

JONAS REINGOLD (bas gitara)
Jedan od najbližih Stoltovih suradnika, čija je suradnja započela u sastavu Kaipa, da bi se kasnije pridružio njegovom sastavu The Flower Kings. Vrijedne spomena su i suradnje s Karmakanic, Agents Of Mercy, Steve Hackett i Nad Sylvan. Također, njegov talent uključuje i rad kao producenta, što je najočitije na albumu “Trustworks” grupe The Syn iz 2016. godine.
Uz Stolta predstavlja okosnicu ovog projekta, s kojim je u samom početku izradio listu glazbenika koje su smatrali idealnim za projekt.

TOM BRISLIN (klavijature, vokal)
Stoltov i Reingoldov stari prijatelj, koji je osim s njima surađivao na mnogim drugim projektima. Mnogi ga pamte po suradnji s grupom Yes na njihovoj Symphonic turneji, ali surađivao je i s imenima kao što su Meat Loaf, Debbie Harry, Camel, Renaissance i Spiraling.

MARCO MINNEMANN (bubnjevi, vokal)
Pored vlastitog sastava The Aristocrats, surađivao je s imenima kao što su UK, Steven Wilson i Joe Satriani.

DANIEL GILDENLÖW (gitara, vokal)
Prvenstveno poznat kao gitarist i pjevač sastava Pain Of Salvation, njegova karijera uključuje i rad s Ayreon, The Flower Kings, Transatlantic, Ephrat, te Spastic Ink.
Nažalost, napustio je projekt prije izdavanja albuma, zbog poslovnih i obiteljskih obaveza.

Uz gostujuća imena:

CASEY MCPHERSON (gitara, vokal) (Endochine, Alpha Rev, Flying Colors) posuđujući svoj vokal u pjesmama “Broken Cord”, “The Hiding of Truth” i “Goodbye”. Vrlo izvjesno je da će zamijeniti Gildenlowa kao vokalistu na predstojećim nastupima.

JON ANDERSON (vokal) (Yes, Anderson Bruford Wakeman Howe, Vangelis, Anderson/Stolt) čija strast za glazbom ne jenjava, te je na Stoltov poziv, uz McPhersona, posudio svoj vokal u pjesmi “Broken Cord”.

JORDAN RUDESS (klavir) (Dream Theater, Liquid Tension Experiment) jedan od trenutno najpoznatijih klavijaturista, pojavljuje se s predivnom klavirskom dionicom u pozadini pjesme “The Hiding of Truth”.

ROB TOWNSEND (tenor saksofon) (Sam Rivers, Eddie Henderson, Bill Bruford, Django Bates, Tim Garland, Laurence Cottle, James Taylor i Steve Hackett’s band) primarno jazz glazbenik, pojavljuje se u pjesmi “The Ashes of Dawn”.

Kao što je vidljivo iz predloženog, glazbeni izvori su vrlo različiti, od proga, kao osnovne žanrovske strukture, preko jazza, hard rocka, folka, punka, elektronike i konačno popa.
Implementiranje tako različitih glazbenih utjecaja na albumu doprinijelo je svježini ukupnog dojma. S čak šest pjevača, odnosno varijacijom njihovih vokalnih boja, album dobiva dodatno na raznovrsnosti, što je Stoltova ideja.

Unatoč svim predrasudama, naročito znajući prirodu nastanka projekta, ostvarena je željena kohezija, prvenstveno zahvaljujući osnovnoj ideji projekta. Time je The Sea Within stvorio raznolik, ali kompaktan, osebujan album, koji još jednom dokazuje da tzv. supergrupe mogu postati pravi sastavi sami po sebi.

Najuspješnije skladbe na albumu su potpuno suradničke. Jedna od njih je i “Ashes Of Dawn” koja otvara album, te iako duboka, tamna i zastrašujuća po svom glazbenom izražaju i tekstualnom sadržaju, pokazuje već u samom početku albuma njegovu grandioznost. Ima nešto u njoj što evocira duh King Crimsona.
Vokalne dionice dijele Gildenlow i Stolt, a Townsendov samosvojni solo na saksofonu daje joj dodatni pečat.

Za ljubitelje prog rock-a ovo je “must have” album, za sve ostale preporuka.

Njihova suradnja nastavit će se nastupima na prog festivalima i planiranom turnejom, potvrđujući da je ovaj privlačan čin daleko više od samo jednog studijskog projekta.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


The Sea Within – “Studio Trailer”

The Sea Within – “Studio Trailer 2”

The Sea Within – “Ashes Of Dawn”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 04.07.2018Pregledi: 197

Flash news

Objavljeni su službeni nalazi o uzroku smrti Vinnie Paula, bubnjara bendova Pantera i Hellyeah. Kao uzrok smrti se navodi kardiomiopatija, zatajenje srca.
Vinnie je preminuo 23. Lipnja u svom domu u Las Vegasu.
Ann Wilson je izjavila da pokušava nagovoriti sestru Nancy da sjedeće godine ponovo oforme grupu Heart. Grupa se službeno raspala 2016. godine kad su se sukobili Annin muž i Nancy i to oko porodičnih problema.
Za sad nema odgovora s druge strane.
Najveći album Jimi Hendrixa, “Electric Ladyland” se ponovo izdaje i to u povodu ravnih pola stoljeća od prvog izdanja.
Najavljuje se luksuzi box set u svim mogućim varijantama, sve do prebacivanja originalnog analognog zapisa na vinil.
Robby Krieger (ex-The Doors) se na pozornici pridružio bendu Alice In Chains i s njima izveo kompoziciju “Rooster“.
The Spacious Mind – The Drifter

Seasons Of Time – Welcome To The Unknown

Sunshine Riot – Lonely Hotel

Dark Sarah – The Golden Moth

Nosound – Allow Yourself

Delta Moon – Babylon Is Falling

Billy F Gibbons – The Big Bad Blues

Slash (feat. Myles Kennedy & The Conspirators) – Living the Dream

Yellowjackets – Raising Our Voice

The Harvest Colour – Turn to Blue

Dirty Streets – Distractions

The Dark Third – Even As the Light Grows

Shineback – Dial

Nick Mason – Unattended Luggage (2018) (box koji uključuje Fictitious Sports, Profiles i White of the Eye)

Voodoo Ramble – That’s Why

Renaissance – A Symphonic Journey (Live)

Ana Popovic – Like It On Top

Crippled Black Phoenix – Great Escape

Joe Bonamassa – Redemption

John McLaughlin & The 4th Dimension – Live in San Francisco

Luminous Newts – Songs From A Local Universe

Panic Room – Skin (Extended Edition)

Ape Machine – Darker Seas

Clutch – Book Of Bad Decisions

Nashville Pussy – Pleased To Eat You

Simply They – Calendar

Yes – Live At The Apollo

Dirty Dogs – Get Dirty

The Moody Blues – Days Of Future Passed Live

Steve Hughes – Holding Onto Normal

Journey – Live at the Record Plant

Crystal Palace – Scattered Shards

The Gathering – A Sound Relief (Live)

Phideaux – Infernal

Uriah Heep – Living The Dream (Japanese Edition)

Seconds Before Landing – Trio, Vol. 1 (Ep)

Ifsounds – An Gorta Mór

Crack The Sky – Crackology

Crack The Sky – Living In Reverse

Umphrey’s Mcgee – It’s You

Strange Land – Galactic Drift: Impact Event Part Two

Facing Forever – Metanoia

Conny Conrad – The World Anthem
Xavier Boscher – “Eternity”
DAAL – “Decalogue of Darkness”
DAAL – “Navels Falling into a Living Origami”
Slap Guru – “Diagrams of pagan life”
D Project – “Find Your Sun”
BASta!² – “Vertigo”
——————————