No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Recenzije

THE SEA WITHIN – “THE SEA WITHIN”

Još samo jedna prog supergrupa?

Supergrupa je rock sastav sačinjen od renomiranih muzičara iz već etabliranih sastava.
Sukladno medijskoj pompi koja ih općenito prati, pristupamo im s velikom dozom očekivanja, s obzirom na to da se radi o već dokazanim, talentiranim pojedincima koji zajedničkim radom mogu proizvesti vrhunska djela.

No, uz velika očekivanja, već iskustveno, ide i velika doza predrasuda. Naime, osnovna prednost takvih sastava ujedno može biti i nedostatak.

Iako je općenito smisao sastava da ukupan dojam bude više od zbroja pojedinaca, odnosno da kroz suradnju ostvari djelo koje nadilazi sumu pojedinačnih kreativnih izraza, to nije uvijek slučaj, pa ponekad takvi projekti pate od nedostatka autentičnog zvuka.
Pored toga, često se ispostavi da su takvi projekti jednostavno dizajnirani za ostvarivanje profita na temelju slave.

Konačno su, u mnogim slučajevima, prvenstveno zahvaljujući egoizmu članova i međusobnoj netrpeljivosti, kratkog daha (primjerice Cream ili Blind Faith).

Nakon svijetlih primjera kao što su Emerson, Lake & Palmer, Asia, Explorers Club, Gordian Knot, Transatlantic, The Tangent, Flying Colors i mnogi drugi, supergrupe u progresivnom rocku su postale tako uobičajene da nas takvi pothvati sve manje iznenađuju, iako još uvijek jednako izazivaju pažnju.

Uz sve glazbene atribute koje istoimeni album prvijenac nove progresivne rock supergrupe The Sea Within posjeduje, njegovi motivi nastanka nisu puno drugačiji, s obzirom na prirodu njihove formacije.

U stvari, pozadina projekta nastala je iz posve praktičnih razloga, objašnjava Roine Stolt: “Zvuči pomalo dosadno reći da je bend sastavljen na prijedlog diskografske kuće, ali da budem posve iskren, to je upravo ono što se dogodilo”, kaže on, možda previše iskreno. Pri tome je mislio na prijedlog Thomas Wabera iz njemačke nezavisne izdavačke kuće Inside Out Music, čija je ideja bila da kolektivno komponiranje može stvoriti jedinstveni stil.

Svjestan zamke u koju se upušta, misleći prvenstveno na fuzijske supergrupe sedamdesetih koje su se bazirale više na individualnim instrumentalnim dokazivanjem, kao osnovnu ideju dao je naglasak na komponiranje pjesama zajedničkim snagama svih članova, čime bi originalne ideje pojedinačnom kreativnom nadogradnjom poprimale s vremenom sasvim novi oblik.
U konačnici bi takav projekt dobio sasvim novu dimenziju, drugačiju od svega onoga što su članovi prethodno radili.

Bit ovog projekta najbolje mogu dočarati reference pojedinih članova, koje ni zemljopisna udaljenost (ovo je takoreći interkontinentalna suradnja) nije omela u ovoj namjeri:

ROINE STOLT (gitara, klavijature, vokal)
Osnovao je The Flower Kings devedesetih godina s kojima je još dan danas, iako bi povremeno napravio koji izlet s imenima kao što su Transatlantic (uz njega tu su i Mike Portnoy, Neal Morse i Pete Trewavas), Kaipa, The Tangent, 3rd World Electric, Agents Of Mercy, čime je ostvario impozantnu karijeru, stekao iskustvo i iza sebe ostavio bogatu diskografiju. Prije dvije godine ostvario je suradnju sa Yes legendom Jon Andersonom u projektu jednostavno nazvanim Anderson/Stolt čiji je album “Invention Of Knowledge” za svaku preporuku, a u pripremi je i novi album “TBA”.

JONAS REINGOLD (bas gitara)
Jedan od najbližih Stoltovih suradnika, čija je suradnja započela u sastavu Kaipa, da bi se kasnije pridružio njegovom sastavu The Flower Kings. Vrijedne spomena su i suradnje s Karmakanic, Agents Of Mercy, Steve Hackett i Nad Sylvan. Također, njegov talent uključuje i rad kao producenta, što je najočitije na albumu “Trustworks” grupe The Syn iz 2016. godine.
Uz Stolta predstavlja okosnicu ovog projekta, s kojim je u samom početku izradio listu glazbenika koje su smatrali idealnim za projekt.

TOM BRISLIN (klavijature, vokal)
Stoltov i Reingoldov stari prijatelj, koji je osim s njima surađivao na mnogim drugim projektima. Mnogi ga pamte po suradnji s grupom Yes na njihovoj Symphonic turneji, ali surađivao je i s imenima kao što su Meat Loaf, Debbie Harry, Camel, Renaissance i Spiraling.

MARCO MINNEMANN (bubnjevi, vokal)
Pored vlastitog sastava The Aristocrats, surađivao je s imenima kao što su UK, Steven Wilson i Joe Satriani.

DANIEL GILDENLÖW (gitara, vokal)
Prvenstveno poznat kao gitarist i pjevač sastava Pain Of Salvation, njegova karijera uključuje i rad s Ayreon, The Flower Kings, Transatlantic, Ephrat, te Spastic Ink.
Nažalost, napustio je projekt prije izdavanja albuma, zbog poslovnih i obiteljskih obaveza.

Uz gostujuća imena:

CASEY MCPHERSON (gitara, vokal) (Endochine, Alpha Rev, Flying Colors) posuđujući svoj vokal u pjesmama “Broken Cord”, “The Hiding of Truth” i “Goodbye”. Vrlo izvjesno je da će zamijeniti Gildenlowa kao vokalistu na predstojećim nastupima.

JON ANDERSON (vokal) (Yes, Anderson Bruford Wakeman Howe, Vangelis, Anderson/Stolt) čija strast za glazbom ne jenjava, te je na Stoltov poziv, uz McPhersona, posudio svoj vokal u pjesmi “Broken Cord”.

JORDAN RUDESS (klavir) (Dream Theater, Liquid Tension Experiment) jedan od trenutno najpoznatijih klavijaturista, pojavljuje se s predivnom klavirskom dionicom u pozadini pjesme “The Hiding of Truth”.

ROB TOWNSEND (tenor saksofon) (Sam Rivers, Eddie Henderson, Bill Bruford, Django Bates, Tim Garland, Laurence Cottle, James Taylor i Steve Hackett’s band) primarno jazz glazbenik, pojavljuje se u pjesmi “The Ashes of Dawn”.

Kao što je vidljivo iz predloženog, glazbeni izvori su vrlo različiti, od proga, kao osnovne žanrovske strukture, preko jazza, hard rocka, folka, punka, elektronike i konačno popa.
Implementiranje tako različitih glazbenih utjecaja na albumu doprinijelo je svježini ukupnog dojma. S čak šest pjevača, odnosno varijacijom njihovih vokalnih boja, album dobiva dodatno na raznovrsnosti, što je Stoltova ideja.

Unatoč svim predrasudama, naročito znajući prirodu nastanka projekta, ostvarena je željena kohezija, prvenstveno zahvaljujući osnovnoj ideji projekta. Time je The Sea Within stvorio raznolik, ali kompaktan, osebujan album, koji još jednom dokazuje da tzv. supergrupe mogu postati pravi sastavi sami po sebi.

Najuspješnije skladbe na albumu su potpuno suradničke. Jedna od njih je i “Ashes Of Dawn” koja otvara album, te iako duboka, tamna i zastrašujuća po svom glazbenom izražaju i tekstualnom sadržaju, pokazuje već u samom početku albuma njegovu grandioznost. Ima nešto u njoj što evocira duh King Crimsona.
Vokalne dionice dijele Gildenlow i Stolt, a Townsendov samosvojni solo na saksofonu daje joj dodatni pečat.

Za ljubitelje prog rock-a ovo je “must have” album, za sve ostale preporuka.

Njihova suradnja nastavit će se nastupima na prog festivalima i planiranom turnejom, potvrđujući da je ovaj privlačan čin daleko više od samo jednog studijskog projekta.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


The Sea Within – “Studio Trailer”

The Sea Within – “Studio Trailer 2”

The Sea Within – “Ashes Of Dawn”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 04.07.2018Pregledi: 345

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————