No Banner to display

Koncerti

Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
10. Gljevstock Festival – Gljev / 22. Lipnja-2019.
Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije

THE SEA WITHIN – “THE SEA WITHIN”

Još samo jedna prog supergrupa?

Supergrupa je rock sastav sačinjen od renomiranih muzičara iz već etabliranih sastava.
Sukladno medijskoj pompi koja ih općenito prati, pristupamo im s velikom dozom očekivanja, s obzirom na to da se radi o već dokazanim, talentiranim pojedincima koji zajedničkim radom mogu proizvesti vrhunska djela.

No, uz velika očekivanja, već iskustveno, ide i velika doza predrasuda. Naime, osnovna prednost takvih sastava ujedno može biti i nedostatak.

Iako je općenito smisao sastava da ukupan dojam bude više od zbroja pojedinaca, odnosno da kroz suradnju ostvari djelo koje nadilazi sumu pojedinačnih kreativnih izraza, to nije uvijek slučaj, pa ponekad takvi projekti pate od nedostatka autentičnog zvuka.
Pored toga, često se ispostavi da su takvi projekti jednostavno dizajnirani za ostvarivanje profita na temelju slave.

Konačno su, u mnogim slučajevima, prvenstveno zahvaljujući egoizmu članova i međusobnoj netrpeljivosti, kratkog daha (primjerice Cream ili Blind Faith).

Nakon svijetlih primjera kao što su Emerson, Lake & Palmer, Asia, Explorers Club, Gordian Knot, Transatlantic, The Tangent, Flying Colors i mnogi drugi, supergrupe u progresivnom rocku su postale tako uobičajene da nas takvi pothvati sve manje iznenađuju, iako još uvijek jednako izazivaju pažnju.

Uz sve glazbene atribute koje istoimeni album prvijenac nove progresivne rock supergrupe The Sea Within posjeduje, njegovi motivi nastanka nisu puno drugačiji, s obzirom na prirodu njihove formacije.

U stvari, pozadina projekta nastala je iz posve praktičnih razloga, objašnjava Roine Stolt: “Zvuči pomalo dosadno reći da je bend sastavljen na prijedlog diskografske kuće, ali da budem posve iskren, to je upravo ono što se dogodilo”, kaže on, možda previše iskreno. Pri tome je mislio na prijedlog Thomas Wabera iz njemačke nezavisne izdavačke kuće Inside Out Music, čija je ideja bila da kolektivno komponiranje može stvoriti jedinstveni stil.

Svjestan zamke u koju se upušta, misleći prvenstveno na fuzijske supergrupe sedamdesetih koje su se bazirale više na individualnim instrumentalnim dokazivanjem, kao osnovnu ideju dao je naglasak na komponiranje pjesama zajedničkim snagama svih članova, čime bi originalne ideje pojedinačnom kreativnom nadogradnjom poprimale s vremenom sasvim novi oblik.
U konačnici bi takav projekt dobio sasvim novu dimenziju, drugačiju od svega onoga što su članovi prethodno radili.

Bit ovog projekta najbolje mogu dočarati reference pojedinih članova, koje ni zemljopisna udaljenost (ovo je takoreći interkontinentalna suradnja) nije omela u ovoj namjeri:

ROINE STOLT (gitara, klavijature, vokal)
Osnovao je The Flower Kings devedesetih godina s kojima je još dan danas, iako bi povremeno napravio koji izlet s imenima kao što su Transatlantic (uz njega tu su i Mike Portnoy, Neal Morse i Pete Trewavas), Kaipa, The Tangent, 3rd World Electric, Agents Of Mercy, čime je ostvario impozantnu karijeru, stekao iskustvo i iza sebe ostavio bogatu diskografiju. Prije dvije godine ostvario je suradnju sa Yes legendom Jon Andersonom u projektu jednostavno nazvanim Anderson/Stolt čiji je album “Invention Of Knowledge” za svaku preporuku, a u pripremi je i novi album “TBA”.

JONAS REINGOLD (bas gitara)
Jedan od najbližih Stoltovih suradnika, čija je suradnja započela u sastavu Kaipa, da bi se kasnije pridružio njegovom sastavu The Flower Kings. Vrijedne spomena su i suradnje s Karmakanic, Agents Of Mercy, Steve Hackett i Nad Sylvan. Također, njegov talent uključuje i rad kao producenta, što je najočitije na albumu “Trustworks” grupe The Syn iz 2016. godine.
Uz Stolta predstavlja okosnicu ovog projekta, s kojim je u samom početku izradio listu glazbenika koje su smatrali idealnim za projekt.

TOM BRISLIN (klavijature, vokal)
Stoltov i Reingoldov stari prijatelj, koji je osim s njima surađivao na mnogim drugim projektima. Mnogi ga pamte po suradnji s grupom Yes na njihovoj Symphonic turneji, ali surađivao je i s imenima kao što su Meat Loaf, Debbie Harry, Camel, Renaissance i Spiraling.

MARCO MINNEMANN (bubnjevi, vokal)
Pored vlastitog sastava The Aristocrats, surađivao je s imenima kao što su UK, Steven Wilson i Joe Satriani.

DANIEL GILDENLÖW (gitara, vokal)
Prvenstveno poznat kao gitarist i pjevač sastava Pain Of Salvation, njegova karijera uključuje i rad s Ayreon, The Flower Kings, Transatlantic, Ephrat, te Spastic Ink.
Nažalost, napustio je projekt prije izdavanja albuma, zbog poslovnih i obiteljskih obaveza.

Uz gostujuća imena:

CASEY MCPHERSON (gitara, vokal) (Endochine, Alpha Rev, Flying Colors) posuđujući svoj vokal u pjesmama “Broken Cord”, “The Hiding of Truth” i “Goodbye”. Vrlo izvjesno je da će zamijeniti Gildenlowa kao vokalistu na predstojećim nastupima.

JON ANDERSON (vokal) (Yes, Anderson Bruford Wakeman Howe, Vangelis, Anderson/Stolt) čija strast za glazbom ne jenjava, te je na Stoltov poziv, uz McPhersona, posudio svoj vokal u pjesmi “Broken Cord”.

JORDAN RUDESS (klavir) (Dream Theater, Liquid Tension Experiment) jedan od trenutno najpoznatijih klavijaturista, pojavljuje se s predivnom klavirskom dionicom u pozadini pjesme “The Hiding of Truth”.

ROB TOWNSEND (tenor saksofon) (Sam Rivers, Eddie Henderson, Bill Bruford, Django Bates, Tim Garland, Laurence Cottle, James Taylor i Steve Hackett’s band) primarno jazz glazbenik, pojavljuje se u pjesmi “The Ashes of Dawn”.

Kao što je vidljivo iz predloženog, glazbeni izvori su vrlo različiti, od proga, kao osnovne žanrovske strukture, preko jazza, hard rocka, folka, punka, elektronike i konačno popa.
Implementiranje tako različitih glazbenih utjecaja na albumu doprinijelo je svježini ukupnog dojma. S čak šest pjevača, odnosno varijacijom njihovih vokalnih boja, album dobiva dodatno na raznovrsnosti, što je Stoltova ideja.

Unatoč svim predrasudama, naročito znajući prirodu nastanka projekta, ostvarena je željena kohezija, prvenstveno zahvaljujući osnovnoj ideji projekta. Time je The Sea Within stvorio raznolik, ali kompaktan, osebujan album, koji još jednom dokazuje da tzv. supergrupe mogu postati pravi sastavi sami po sebi.

Najuspješnije skladbe na albumu su potpuno suradničke. Jedna od njih je i “Ashes Of Dawn” koja otvara album, te iako duboka, tamna i zastrašujuća po svom glazbenom izražaju i tekstualnom sadržaju, pokazuje već u samom početku albuma njegovu grandioznost. Ima nešto u njoj što evocira duh King Crimsona.
Vokalne dionice dijele Gildenlow i Stolt, a Townsendov samosvojni solo na saksofonu daje joj dodatni pečat.

Za ljubitelje prog rock-a ovo je “must have” album, za sve ostale preporuka.

Njihova suradnja nastavit će se nastupima na prog festivalima i planiranom turnejom, potvrđujući da je ovaj privlačan čin daleko više od samo jednog studijskog projekta.

Autor: Božidar Celić

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


The Sea Within – “Studio Trailer”

The Sea Within – “Studio Trailer 2”

The Sea Within – “Ashes Of Dawn”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 04.07.2018Pregledi: 397

Flash news

Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
Nakon pola stoljeća “kišanja”, najavljen je živi album grupe Creedence Clearwater Revival, koji je snimljen na prvom Woodstock festivalu.
Wendy Dio, supruga i dugogodišnji manager preminulog Ronnie Jamesa Dioa najavila dokumentarac o Diou. Film bi trebao pokriti razdoblje života ovog velikana zaključno s albumom “Heaven and Hell”, kojeg je snimio kao član Black Sabbath.
——————————
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
iamthemorning – “The Bell”
Fine Soft Day – “You Are Here”
Atom Works – “The Life Of Spice”
Oh Hiroshima – “Oscillation”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana