No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Vremeplov

ANDERSON BRUFORD WAKEMAN HOWE – “ABWH”

Lipanj – 1989.

Anderson Bruford Wakeman Howe izdaju jedini studijski album nazvan po imenu grupe.

Album pobuđuje neočekivano zanimanje jer u neku ruku svojim postojanjem produžava progresivnu liniju matične grupe muzičara u njemu, grupe Yes.

Drugim riječima, godinu dana ranije, 1988. godine Jon Anderson napušta grupu Yes nezadovoljan smjerom kojim grupa ide. Naime, pod utjecajem Trevor Rabina grupa doživljava komercijalnu renesansu, ali ne i kreativnu. Trevor je svojim kompozicijama grupu usmjerio u komercijalne vode, a izričaj je opasno skrenuo u mainstream.

Jon Anderson napušta grupu te poziva bivše članove da mu se pridruže u osnivanju nove. Svi se redom odazivaju, te uz Andersona grupu tvore Rick Wakeman, Bill Bruford i Steve Howe.
Bill sa sobom vodi prijatelja iz King Crimsona, Toni Levina na basu i inkarnacija je bila oformljena.

Ulazak u studio nije bio problematičan, jer su imali dovoljno materijala, od demoa koje su napravili za vrijeme boravka u grupi Yes, do ostataka sa solo projekata, ali i novih kompozicija.

Interesantna u ovom kontekstu je kompozicija “The Meeting”, koju je Rick Wakeman skladao za svoju suprugu, godinama prije nego se grupa oformila, ali nije želio da je itko otpjeva osim Andersona.
Kad se zna kontekst i pozadina, sve jasno.

Album “ABWH” izlazi i skreće pažnju na grupu. I kritika i publika ga prihvaćaju kao produžetak života matične grupe, čije ime nisu mogli uzeti radi legalnih razloga.

Album doživljava komercijalni uspjeh te se u Americi penje na #03. mjesto Billboarda, a u UK dolazi do #14. mjesta nacionalne top liste.
Ni u ostatku svijeta nije lošije prošao!

S albuma su skinute tri singlice (ako se tako mogu nazvati!?), “Brother of Mine”, “Order of the Universe”, i “I’m Alive”.

Sam album dobiva zlatni certifikat u Americi nepuna dva mjeseca od izlaska.
To već nešto govori!

Autor omota albuma je stari prijatelj grupe Yes i jedan od najvećih likovnih umjetnika u muzičkom miljeu, Roger Dean.

Anderson Bruford Wakeman Howe će nastaviti svoj život godinama nakon izlaska albuma, poglavito na turnejama po američkom kontinentu, gdje grupa Yes uživa kultni status.

Frustracije i trvenja između svih članova grupe Yes tijekom minulih desetljeća su dosizale sudske razmjere, da bi u jednom trenutku 2017. godine na turneji po sjevernoameričkom kontinentu bile dvije inkarnacije grupe Yes.
Bizarno!
No to je već neka druga priča.

Jedini album grupe Anderson Bruford Wakeman Howe će ostati upamćen kao posljednji dašak progresivnog vjetra prošlog stoljeća, koji se ugasio nakon nekoliko godina i opstao na vjetrometini tržišta kao povjetarac koji tu i tamo zapuše kad se grupa ponovo oformi i krene na turneju.

Premalo!


ABWH – “The Meeting”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Yes

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.06.2018Pregledi: 115

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————