No Banner to display

Koncerti

Hologram – Kaštela, Red Lion / 17. Studenoga-2018.
Brit Floyd – Rijeka, Zamet Center / 21. Studenoga-2018.
An eagle in your mind – Split, Kocka / 23. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Hologram – Split, Rock- o Bar / 24. Studenoga-2018.
Emma Morton & The Graces – Šibenik, Azimut / 26. Studenoga-2018.
Chui – Split, Kocka / 30. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
Go Lilly – Split, Circus (Monty Python) / 11. Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
Sana Garić – Split, Judino Drvo / 14. Prosinca-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Built To Spilla – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.

Vremeplov

ANDERSON BRUFORD WAKEMAN HOWE – “ABWH”

Lipanj – 1989.

Anderson Bruford Wakeman Howe izdaju jedini studijski album nazvan po imenu grupe.

Album pobuđuje neočekivano zanimanje jer u neku ruku svojim postojanjem produžava progresivnu liniju matične grupe muzičara u njemu, grupe Yes.

Drugim riječima, godinu dana ranije, 1988. godine Jon Anderson napušta grupu Yes nezadovoljan smjerom kojim grupa ide. Naime, pod utjecajem Trevor Rabina grupa doživljava komercijalnu renesansu, ali ne i kreativnu. Trevor je svojim kompozicijama grupu usmjerio u komercijalne vode, a izričaj je opasno skrenuo u mainstream.

Jon Anderson napušta grupu te poziva bivše članove da mu se pridruže u osnivanju nove. Svi se redom odazivaju, te uz Andersona grupu tvore Rick Wakeman, Bill Bruford i Steve Howe.
Bill sa sobom vodi prijatelja iz King Crimsona, Toni Levina na basu i inkarnacija je bila oformljena.

Ulazak u studio nije bio problematičan, jer su imali dovoljno materijala, od demoa koje su napravili za vrijeme boravka u grupi Yes, do ostataka sa solo projekata, ali i novih kompozicija.

Interesantna u ovom kontekstu je kompozicija “The Meeting”, koju je Rick Wakeman skladao za svoju suprugu, godinama prije nego se grupa oformila, ali nije želio da je itko otpjeva osim Andersona.
Kad se zna kontekst i pozadina, sve jasno.

Album “ABWH” izlazi i skreće pažnju na grupu. I kritika i publika ga prihvaćaju kao produžetak života matične grupe, čije ime nisu mogli uzeti radi legalnih razloga.

Album doživljava komercijalni uspjeh te se u Americi penje na #03. mjesto Billboarda, a u UK dolazi do #14. mjesta nacionalne top liste.
Ni u ostatku svijeta nije lošije prošao!

S albuma su skinute tri singlice (ako se tako mogu nazvati!?), “Brother of Mine”, “Order of the Universe”, i “I’m Alive”.

Sam album dobiva zlatni certifikat u Americi nepuna dva mjeseca od izlaska.
To već nešto govori!

Autor omota albuma je stari prijatelj grupe Yes i jedan od najvećih likovnih umjetnika u muzičkom miljeu, Roger Dean.

Anderson Bruford Wakeman Howe će nastaviti svoj život godinama nakon izlaska albuma, poglavito na turnejama po američkom kontinentu, gdje grupa Yes uživa kultni status.

Frustracije i trvenja između svih članova grupe Yes tijekom minulih desetljeća su dosizale sudske razmjere, da bi u jednom trenutku 2017. godine na turneji po sjevernoameričkom kontinentu bile dvije inkarnacije grupe Yes.
Bizarno!
No to je već neka druga priča.

Jedini album grupe Anderson Bruford Wakeman Howe će ostati upamćen kao posljednji dašak progresivnog vjetra prošlog stoljeća, koji se ugasio nakon nekoliko godina i opstao na vjetrometini tržišta kao povjetarac koji tu i tamo zapuše kad se grupa ponovo oformi i krene na turneju.

Premalo!


ABWH – “The Meeting”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Yes

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 29.06.2018Pregledi: 155

Flash news

Alex Lifeson (ex Rush) i Marco Minnemann najavili suradnju. Još je neizvjesno tko će biti basista.
Nakon problema s infekcijom i otkazivanja koncerata, Ozzy Osbourne objavio nove datume “No More Tours 2” turneje po Sjevernoj Americi. Svi su datumi pomaknuti za sljedeću godinu. Prateći bend je već standardan, Zakk Wylde (gitara), Rob “Blasko” Nicholson (bas), Tommy Clufetos (bubnjevi) i Adam Wakeman (klavijature).
Sve koncerte će mu otvarati Megadeth.
Salebluesman Sale – R.I.P.!

Izgleda da najbolji uvik odlaze najbrže i nenadano.
Zbogom druže Salebluesman Sale. Hvala ti na spontanom i toplom prijateljstvu u Splitu, Pelješcu, Makedoniji, Skradinu i blues svemiru gdje vjerujem da si sada!
D.Bobanac
Risha – Tvornica kulture / 16.11

Inženjeri zvuka Edwards/Hacke…poznatiji pod zajedničkim imenom Risha/pero…na arap./ u utorak navečer su u novom ruhu zagrebačke Tvornice kulture svojim šamansko egzorcističkim nastupom doslovno pojeli publiku i istjerali nečastivog iz tristotinjak grešnih duša svojim psihodelično melankoličnim elektro noiseom…
Što reći….Sjajno…!!!
autor: Toni Pešutić
Lucas Ray Exp – “Sphinx”
Orion Dust – “Legacy”
Daniel Eliseev Project (D.E.P.) – “Night Shadow”
Progeland – “Harmony Of The Universe”
The John Irvine Band – “Metaphysical Attractions”
——————————