No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Recenzije

TOMISLAV GOLUBAN FEAT. TONI STAREšINIć – “VELVET SPACE LOVE”

“Major Tom to Ground Control”

“This is Major Tom to Ground Control
I’m stepping through the door
And I’m floating in a most peculiar way
And the stars look very different today”©


Svakim danom naša scena dobiva po nekog aduta u rukavu, kojeg može izvući po potrebi. Bez obzira o kojoj se situaciji radi, taj adut je onaj koji pokazuje, dokazuje i ukazuje na postojanost, kvalitetu i nadasve inventivnu scenu koja u Hrvatskoj buja ispod površine.

Ovo uranjanje van main stream medija poglavito možemo zahvaliti općem trendu žutila koje prevladava manje-više svim medijima na ovim prostorima, ne dajući priliku ničemu, iole kvalitetnijem i različitom da ispliva na površinu.

Najbolji primjer jest album kojeg su snimili Tomislav Goluban i Toni Starešinić, dokazujući po tko zna koji put da ne postoje muzičke forme koje se ne mogu ljubiti do razine „vodonepropusnosti

Poznajući Golubana i njegov opus s jedne strane, te Tonija i njegov opus s druge strane, bilo je teško zamisliti kako bi mogao izgledati zajednički uradak.
No već je prva singlica, “Space Drive” raspršila sve sumnje i donijela na svjetlo dana novi zvuk, pa čak i izričaj, nepoznat na našim prostorima. (bar u ovom obliku)

Spajajući nespojivo, Tomislav na usnoj harmonici, Toni na “klavijaturama” isporučuju zvuk za uši i otvoreni um. Teško će ova muzika leći „kockastom“ umu i još teže onom ograničenom, ali za njih i nije napravljena.

Bez obzira na “genetske” predispozicije, album “Velvet Space Love” otvara jedno novo poglavlje u stvaralaštvu ovih umjetnika, a nama daje nesvakidašnji koktel eklektike, mješavinu bluesa, jazza, elektronike, space atmosfere i još mnogočega. To dakako upućuje na nemogućnost klasificiranja ove muzike u ikakvu ladicu. I što je još ljepše u ovoj prići, time gura na otvoreni prostor nevjerojatne opcije u kojem pravcu eventualni nastavak može krenuti.

Album je u biti sastavljen od četiri djela i svaki za sebe odskače u specifičnom muzičkom izričaju, pokušavajući se smjestiti u ravnopravni položaj u okruženju albuma.

U toj točki dolazimo do najslabije karike ovog albuma, jer uvodni modul “Deep Space Zone” lijepo funkcionira u nekim svojim gabaritima, dok se bez logičnog nastavka na njega naslanja “Still Dreaming” dio. Iako nije naslonjen na prethodne četiri kompozicije, “Still Dreaming” živi unutar albuma kao koncepta, dok “Remixed Zone” pak egzistira sam za sebe i nekom sasvim drugačijem okruženju, van prevladavajućeg koncepta i pored toga što je sastavljen od verzija kompozicija iz „Deep Space Zone“.

I naposljetku “Tribute Zone” u kojoj egzistira samo jedna kompozicija „Man With a Harmonica”. Zapravo radi se o (prekrasnoj!) obradi teme Ennnnia Morriconea, koja ipak lijepo liježe kao closer albuma.

Stilska nedosljednost koja je svoje opravdanje našla u lomljenju albuma u četiri (nejednake) cjeline ipak nije smanjila doživljaj albuma.

Tomislav i Toni su majstori onoga što rade i očito je da su za ovaj projekt žrtvovali veliki dio svog ega podređujući ga zajedničkom konačnom cilju.

Album se sluša s lakoćom.
Tijekom slušanja “vuče” mnogobrojne asocijacije, pogotovo radi višeslojnosti pa i same kvalitete prezentiranog.

Za sam kraj majka svih pitanja koje se nadvije nad ovim albumom!
Muzika novog stoljeća?
“Deep Space Zone” definitivno, DA!

Sklon sam uvjerenju da je suradnja Tomislava i Tonija na početku, jer album ostavlja iza sebe širok prostor koji teško itko može napuniti osim njih dvoje.
Kako i kojim smjerom, ostaje slatko iščekivanje i gledanje u blisku budućnost koja bi trebala donijeti nasljednika koji će potvrditi ono DA!


Tomislav Goluban feat. Toni Starešinić – “Space Drive”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 15.06.2018Pregledi: 547

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————