No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Vijesti

DANNY KIRWAN – R.I.P.!

Preminuo je Danny Kirwan, nekada član benda koji je harao top listama diljem svijeta, danas zaboravljen i marginalizirani beskućnik koji umire u siromaštvu i bijedi.

Kako sve u životu ima svoje uzroke i posljedice, tako i njegov kraj u okolnostima u kojima ga je zadesio posjet ultimativnog posjetitelja.

Danny je početkom šezdesetih svirao u bendu Boilerhouse, kad ih otkriva producent Fleetwood Maca, Mike Vernon. Mike javlja Peteru Greenu o mladom gitaristi perspektivnog benda. Kao i uvijek u tim situacijama, Green uskače da bi pomogao. Nudi bendu profesionalni angažman, no ritam sekcija nije bila spremna na taj korak. Na audiciji na kojoj su preslušali oko 300 kandidata, ni jedan nije prošao Greenov prag, te je napravio jedino što mu je ostalo da ne izgubi mladu nadu. Privolio ga je da se pridruži Fleetwood Macu, koji je već u to vrijeme imao iza sebe dva albuma i status velikih zvijezda.

Prvi su koncerti pokazali da je Green bio apsolutno u pravu kad je Dannyja doveo u bend, jer Fleetwood Mac su dobili bogat, puniji i reskiji zvuk.
Prvi ulazak u studio je rezultirao objavom najvećeg hita Fleetwood Maca, instrumentala “Albatross”.
Sam je Green, iako autor kompozicije rekao da bez Kirwana ne bi bilo ni “Albatrossa”.

Grupa je nakon američke turneje na kojoj je Kirwan briljirao ušla u studio i na svjetlo dana je izašao “Then Play On”, „swan song“ najveće blues grupe svih vremena. Na originalnom izdanju albuma se našlo ni manje ni više nego sedam Kirwanovih kompozicija, što jasno upućuje koji mu je status podario Green.

U kasnijim izdanjima, poglavito za američko tržište, broj kompozicija na album pada, tako u nekoj finalnoj verziji koja danas egzistira kao službena, Kirwan ima pet kompozicija.

Odlazak Petera Greena iz Fleetwood Maca je bio težak udarac za ostale članove, čak se javljala ideja o prestanku rada. Na sreću, Spencer i Kirwan su uspjeli premostiti Greenovo odsustvo, te je bend krenuo dalje, da bi na albumu “Bare Trees” Kirwan opet odnio primat u skladanju s pet kompozicija na njemu.

Turneja koja je uslijedila je prošla katastrofalno, jer je Spencer u sred nje nestao i kasnije se ispostavilo da se pridružio nekom vjerskom kultu kojeg je vidio na ulici, a Kirwanovi psihički problemi doživljavaju svoju kulminaciju.
Danny Kirwan biva izbačen iz benda jer su droge i alkohol u kombinaciji sa psihičkim problemima toliko načele normalno ponašanje da je teško uopće mogao funkcionirati.

Odlaskom iz grupe surađuje s nekoliko eminentnih muzičara tog doba i snima tri solo albuma od kojih ni jedan nije uspio privući niti kurtoaznu pažnju. Pa čak i reizdanja na CD formatu su lansirana samo u Japanu i to u minimalnim nakladama.

Psihički nestabilan Kirwan tone na dno i tu ga smrt zatiče, u posvemašnjem siromaštvu, ostavljen i zaboravljen.
Bend kojem je „debelo“ pridonio da ima status kojeg danas uživa i koji je posljednjih dvadesetak godinaodštampao” više od milijardu dolara, nije našao za shodno da mu pomogne s bilo kojom crkavicom, ako ne ništa onda bar na ime ljudskosti i nekadašnjeg prijateljstva. (sasvim različita priča od Pink Floyd i Syd Barretta!)

Danny Kirwan će uvijek ostati upamćen kao član benda koji je lansirao najveće hitove prošlog vijeka i time se upisao u vječnost.

Kombinacija imena, Peter Green, Danny Kirwan, Jeremy Spencer, John McVie i Mick Fleetwood znače samo jedno – Fleetwood Mac.

Sve ostalo su varijacije na temu koje teško da mogu doći do koljena ovoj inkarnaciji!

R.I.P. Danny!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.06.2018Pregledi: 768

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————