No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vijesti

JOHN BONHAM & SPOMENIK!

Zar i ti sine Bonhame!

John Bonham je još jedan u nizu velikih rockera prošlog stoljeća koji su život okončali u tragediji.

Od jučer ima svoj spomenik.
Time se upisao u već popriličan dug niz umjetnika koji su “poslani” u besmrtnost time što su izliveni u bronzi.

Jasna je ideja o ovjekovječenju i posveti jednom od najvećih bubnjara epohe, ali … svaki put kad se krene ovim pravcem iskrsne ono veliko ALI!

John Bonham, kao i John Lennon, pa i Syd Barrett, Hendrix i Brian Jones i Lemmy i Joe Strummer i Morrison, .. i mnogi „vlasnici“ spomenika, nakon smrti u biti doživljavaju negaciju svojih ideala.

Na stranu komercijalna strana (koja je u mnogim, ako ne i u svim slučajevima presudna!), svi su ovi umjetnici svoj život proveli u borbi protiv establišmenta, protiv uštogljenih normi promovirajući slobodu ponašanja i još više slobodu duha.

U tim borbama na prvoj crti napada je bio establišment koji je u svom komodu nastojao sve kanalizirati, prilagoditi pa i uz uporabu grube vojne sile (Ohio !) sebi počiniti kako bi ostao na vlasti i nastavio s … , danas smo svjedoci čime …

U tom kontekstu redikulozno zvuče spomenici preminulim “prvoborcima” koji su se za života baš borili protiv istih spomenika.

No danas je danas, rijetko tko pamti Radio Caroline, rijetko tko pamti četvero mrtvih u Ohiou u sukobu s vojskom (ne s policijom, jer ona je djelom prešla na stranu studenata, djelom bila poražena od tih istih studenata!!), rijetko tko pamti da je John Lennon bio proglašen za Državnog Neprijatelja #1 u Americi, u rangu s najgorim kriminalcima kao što su bili Al Capone, Dillinger i ostale ubice, rijetko tko pamti Angelu Davis i njeno propovijedanje, uostalom, tko se uopće sjeća najvećeg na tom polju, Bob Dylana čiji je izlazak na ulici drmao Bijelu Kuću.
Tko se sjeća Pariza šezdeseti i sedamdesetih, pa i cijele Europe u vulkanu uličnih prosvjeda koji su mijenjali socijalnu i političku mapu Starog Kontinenta.
Čak u ondašnjoj Jugoslaviji, studentski krik je bio toliko jak da se Tito javno izvinjavao studentima što su ih zapostavili.
I još puno puno toga ….

Sve je to danas dio prošlosti, prošlosti koja se sustavno zatire i baca na marginu tumačeći je kao pojedinačne ekscese. I uspjeli su, jer “samo zabava” moto je prevladao i danas imamo to što imamo, armije socijalnih i političkih zombija, ispranih mozgova, koji bespogovorno i bez trunke kritičke misli prihvaćaju ono što im establišment nudi na pladnju kao konačnu istinu.

Između ostalog i spomenike rockerima!

Da se ne shvati pogrešno, veličina kao što je Bonham zaslužuje svoj spomenik i nije riječ o tom, već jednostavno o konceptu koji bezobzirno gazi sve za što su se ti isti ljudi za života borili.

Kanalizirajući sve i svašta u službeni tijek povijesti koji je već danas toliko pročišćen od “suvišnih” činjenica, da je onome tko je sve skupa proživio te događanja, redikulozno čitati te tekstove.

Nažalost, ovo nije kraj, bit će toga još!

I sigurno je jedno, da se pita Bonhama, Lennona, Strummera, Morrisona, .., odgovorili bi,

“uživajte u muzici, a spomenike ostavite golubovima neka seru po njima!”

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 02.06.2018Pregledi: 413

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————