Jethro Tull – “The Chateau d’Isaster Tapes” aka “The Chateau D’Herouville Sessions”

Razjebano remek djelo koje to nije nikada postalo!

“Majka svih konceptualnih albuma” je bio vani, trijumfalna turneja iza njih i Jethro Tull se uputio u Indiju.

Taj put teško da bi ostao zabilježen da u sebi nije nosio embrio najvećeg napuštenog projekta u povijesti muzike. Priča kaže da su Jethro Tull iz Indije stigli u Njemačku, gdje su počeli rad na novom albumu, nasljedniku “Tick As Brick”. Već na putu za Njemačku su se pojavile zdravstvene tegobe kod svih članova, posljedica boravka u Indiji.

Desetkovani problemima, grupa odlazi u Francusku u dvorac Chateau D’Herouville, kojeg su zakupili da bi u njemu realizirali album u nastajanju. (Kurioziteta radi, iz njega su upravo izašli Pink Floyd koji su u njemu snimili album “Obscured by Clouds”.)


Jethro Tull – “The Chateau d’Isaster Tapes: a) Scenario; b) Audition; c) No Reharsal”

Zdravstvene tegobe nisu jenjavale, štoviše, pogoršale su se uz pomoć neadekvatne (francuske) prehrane. No, svi su bili upregnuti u projekt i guralo se, nekako. Kako ni uvjeti u dvorcu nisu bili bajni, plus problemi s tehnikom i jednog dana, u sred kreativnog procesa, Andersonupuca film” i napušta set, vrača se u London.
Nezadovoljan svime skupa odlučuje sve baciti u koš i krenuti ispočetka! U tim se trenucima rađa stvarni nasljednik “Tick As Brick” albuma, “Passion Play“.

Anderson je iz „smeća“ uzeo temu „Critique Oblique“ i prilagodio je novom albumu. Isto tako, na sljedećem ‘War Child”, uzima samo dvije teme “Skating Away” i “Only Solitaire”. Ostatak kvalificira kao smeće.
Da pamet stane kad se posluša to SMEĆE!

Doduše, dio snimke je izdan na albumu „Nightcap“, na kojem su se našle neobjavljene snimke sastava, dok je napokon 2003. godine po prvi put na svjetlo dana izišla cijela snimka i to kao “companion“ disk re-izdanju albuma “Passion Play”.

Sudbina je htjela da dođem u posjed snimke koja je nastala u tom “prokletom” dvorcu, nesuđeni dupli album sa snimljene samo tri strane vinila. Četvrta nikad nije ni započeta.

Da je kojim slučajem ovaj album završen, vjerojatno bi “Passion Play” doživio drugačiju sudbinu. Album je naime bio mlako primljen. Nakon euforije s “Tick As Brick” svi su očekivali nastavak, a “Passion Play” to nije bio. Rijetko tko, ako itko je tada zaista znao zašto?
Odgovor je tu pred nama!

Nesuđeni, nedovršeni album jest nastavak albuma “Tick As Brick”. Savršeno ga nadovezuje, kako senzibilitetom, stilom, konceptom, muzikom i svime ostalim čime se karakterizira jedno muzičko djelo. Nakon ovog albuma “Passion Play” je razumljiviji i daleko prihvatljiviji.

No, povijest je već ispisana i što je tu je. Treba konstatirati gorku činjenicu i zagristi još gorču jabuku, jer….


Jethro Tull – “Post Last”

Materijal koji se proteze na tri strane nikad objavljenog vinila je u najmanju ruku, monstruozan.
Sirove snimke funkcioniraju skoro kao završene, djelovi nisu povezani čvrstim šavovima. Neki šavovi su solidni, a neki uopće ne postoje. Očito su ostavljeni da ih se kasnije doda.

Na snimci se nižu briljantni pasaži, magični trenuci i nadasve nadahnuti fragmenti. Na stranu što su proljev, dizenterija, tifus, kuga, kolera, ospice, artritis … i ostale boleštine spriječile da se album završi, ovo što imamo jest okvir još jednog remek djela. Suze dolaze na oči, kako od muzike tako i od muke samo na spomen kako bi ovaj album mogao izgledati da je završen.

Snimljeni materijal traje 59 minuta i ne računajući nikad snimljenih petnaestak/dvadeset za četvrtu stranu albuma, sam po sebi uz minimalne intervencije može zaokružiti koncept i svoj život.

Pomalo ostaje nejasno zašto Anderson, kad je već „prizdravio“, (ne mislim samo na bolest!), nije bacio pogled na ovaj materijal i krenuo u njegovu revitalizaciju. Bio bi to jedan od bolji Jethro albuma uopće. (djelomično u tom smjeru ide i njegova nedavna izjava: „Although I have to say that perhaps with modern equipment and the expertise developed over the years, it sounds a lot better now than the last time I heard it back in 1972 or 3,“)

“The Chateau d’Isaster Tapes” aka “The Chateau D’Herouville Sessions” je mogao biti album koji je trebao biti dostojan nasljednik mega hita “Tick As Brick” i svojim postojanjem iskoračiti u novo polje istovremeno tabajući stazu za “Passion Play”.
Ovako…


Jethro Tull – “Critique Oblique”

Album je trebao biti sastavljen od nekoliko cjelina, trebala ga je tvorili “The God and Theatre”, na “a” strani prvog vinila. Na “b“ strani je trebao biti “Man and Animal”, na trećoj, “a” strani drugog vinila, “The Man and Critic” i četvrta, “b” strana drugog vinila, .. .to nikada nećemo saznati …!

Kako je na netu isplivalo nekoliko verzija ovog „sessiona“, okorjeli fanovi su se potrudili i sastavili listu pjesama, tema, onako kako bi trebale ići s obzirom na smještaj u snimci i tematiku koju pokrivaju.

Isto tako, ne baš rijetko, u biti, veoma, veoma često se navodi da je ovaj album trebao biti remek djelo koje bi nadvisilo samu „majku konceptualnih albuma“.

Neke stvari nikad nećemo saznati, tko je ubio Kennedyja, da li postoje NLO .. pa tako ni kako bi ovaj album izgledao da je gotov i sređen u studiju. Život piše ne samo romane i bizarne priče, piše nevjerojatne u koje je teško povjerovati.

Ako ovu priču pridružimo onoj o Rodrigu Sextu, onda dobivamo kontekst u kojem sve postaje moguće, koji se jednostavnim rječnikom zove, muzika prošlog stoljeća!


Jethro Tull – “Chateau D’Isaster”
(lista napravljena od strane fanova!)

Side 1 (22 min)

1. Prelude
2. Scenario
3. Audition
4. Skating Away (On the Thin Ice of the New Day)
5. Sailor
6. No Rehearsal

Side 2 (22 min)

1. First Post
2. Animelee
3. Tiger Toon
4. Look at the Animals
5. Law of the Bungle
6. Law of the Bungle Part II
7. Bungle in the Jungle (without strings)

Side 3 (21 min)

1. Left Right
2. Solitaire
3. Critique Oblique
4. Post Last

Side 4 (?? min)

Unrecorded


Jethro Tull – “The Chateau d’Isaster Tapes” aka “The Chateau D’Herouville Sessions” / rijetka snimka ( I dio)

Jethro Tull – “The Chateau d’Isaster Tapes” aka “The Chateau D’Herouville Sessions” / rijetka snimka ( II dio)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci