No Banner to display

Koncerti

Špurijus – Split, Circus (Monty Python) / 22. Rujna-2018.
ŽEN – Split, Circus (Monty Python) / 29. Rujna-2018.
Son Lux – Zagreb, Tvornicai kulture / 07. Listopada-2018.
Spain – Zagreb, Tvornica Kulture / 11. Listopada-2018.
Jethro Tull – Zagreb, Dom Sportova / 13. Listopada-2018.
David Garrett – Zagreb, Arena / 13. Listopada-2018.
Life Of Agony – Zagreb, Tvornica Kulture / 24. Listopad-2018.
Parni Valjak – Zadar, Arsenal / 26. Listopada-2018.
Trio Trabacool – Split, Circus (Monty Python) / 30. Listopada-2018.
David Eugene Edwards / Alexander Hacke – Zagreb, Tvornica Kulture / 06. Studenoga-2018.
Josipa Lisac – Zadar, Arsenal / 10.Studenoga-2018.
Armored Saint – Zagreb, Močvara / 10. Studenog-2018.
Wayne Kramer (ex-MC5) – Budimpešta / 24. Studenog-2018.
Clutch – Zagreb, Tvornica Kulture / 09.Prosinca-2018.
The Dead Daisies – Zagreb, Boogaloo / 11. Prosinac-2018.
A Perfect Circle – Beč / 16. Prosinca-2018.
Velvet Insane – Zagreb, Hard Place / 10. Siječnja-2019.

Recenzije

ALTAN – “THE GAP OF DREAMS”

Kada je san rođen iz ljubavi i strasti, nikada neće nestati!

Iako je bračni par Frankie Kennedy i Mairéad Ni Mhaonaigh počeo zajedno nastupati još sedamdesetih godina, te u međuvremenu, 1983. godine objavio album „Ceol Aduaidh“ (značajan po suradnji s Enyaom), ova keltska folk grupa je osnovana tek 1987. godine u okrugu Donegal u Irskoj.

Te je godine u proširenom sastavu (u pratnji, Ciara Curran na bouzoukiu, Mark Kelly na gitari i Mairéadove sestre Anna Ní Mhaonaigh) i pod imenom Altan, snimila svoj prvi istoimeni album, nazvan po jezeru u sjeverozapadnom Donegalu.

Nedugo nakon završetka albuma, glazbenici su se složili nastaviti suradnju, po svemu sudeći vrlo uspješnu i dugotrajnu, iako je Kennedyjeva bolest i prerana smrt 1994. godine to donekle poremetila.

No, unatoč svemu, Altan i danas predstavlja jedan od vodećih irskih tradicionalnih sastava.
Njihov repertoar sadrži uglavnom irske tradicionalne pjesme prvenstveno iz okruga Donegal, ali s obzirom na povijesne veze sa Škotskom, njihov glazbeni izražaj je apsorbirao utjecaje kako iz irskih tako i škotskih izvora.
Te predivne pjesme dočaravaju slušatelju životni stil ruralnog Donegala, još iz vremena prije elektrifikacije, kada su se ljudi okupljali u zimskim mjesecima oko vatre kako bi pričali priče, pjevali pjesme i plesali duboko u noć.


Glazba bi podigla duhove mještana i pomogla im da se izdignu iznad teškoća svakodnevice kao što su glad, sukobi i iseljavanje. Upravo je taj duh utjecao na razvoj sastava kroz svoje brojne faze, od dueta koji je nastupao u pubovima do kompletnog sastava koji gotovo u kontinuitetu snima albume i nastupa na međunarodnim turnejama.

S vremenom su stvorili i vjerno sljedbeništvo kako u Velikoj Britaniji tako i u SAD-u.

Godine 2017. Mairéad je nagrađena jednim od najviših glazbenih priznanja Irske kada je proglašena TG4 Gradam Ceoil / tradicionalnom glazbenicom godine, uvažavajući njenu istaknutu ulogu u podupiranju, njegovanju i jačanju irske tradicionalne glazbe.

Neumorni kakvi jesu, nakon više od trideset godina, sastav se vratio u svoj voljeni kraj na brežuljke Donegala, kako bi snimio novi album „The Gap of Dreams“, objavljen u Ožujku ove godine.
Impresivna kolekcija pjesama i instrumentala, koja kao da na svoj način prkosi vremenu, je prožeta inspiracijom ljubljenog kraja i sadrži suštinu njihove glazbe, kao stvorena za Dan sv. Patricka.

Naslov albuma je posuđen iz poeme Francis Carlina, „The Ballad of Douglas Bridge“ u kojoj se navodi „The Gap of Dreams is never shut“ („jaz snova nikada nije zatvoren“), koji se odnosi na jaz između ovoga svijeta i onog drugog, pri čemu je drugi svijet uvijek imao veliki utjecaj na tradiciju okruga Donegal i često je služio kao inspiracija za glazbu i općenito folklor tamošnjih ljudi.

Album sadrži naizmjenične setove tradicionalnih tzv. „Jigs and reelsa“, kao i prekrasnih romantičnih balada otpjevanih na engleskom i galskom (u skladu s izvornim namjerama sastava, što je ujedno Mairéadin materinji jezik, još uvijek u upotrebi sjeverozapadno od Donegala).
Osjećaj unutarnje rafiniranosti u aranžmanima postignut je pomnim doprinosima svirača bouzoukia Ciarán Currana i gitarista Mark Kellya, te Dáithí Sproulea, pri čemu je produkcijski stvoren prostor za svaki pojedini instrument, iako se nikada ne zamagljuju Mairéadini prekrasni tonovi njenog eteričnog vokala.

Ovaj album je sjajan način predstavljanja užitaka glazbe grupe Altan i općenito irske tradicionalne glazbe.

Jedini problem je da će te, jednom kad se „nakačite“ na ovakvu vrstu glazbe, poželjeti kupiti sve ostale njihove albume, a onda ćete ovo morati proslijediti i svojim prijateljima.

Promovirajući svoj novi album, ali i inače poznat po živahnim live nastupima, Altan je trenutno na turneji, koja pokriva 19 gradova i 13 država diljem sjevernoameričkog kontinenta.

Prilika da se doživi ovaj tridesetogodišnji aktivni bend znači doživjeti živu tradiciju irske glazbe.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Altan – “The Gap Of Dreams” / nastajanje !

Altan – “Bacach Shil’ Andai”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 11.05.2018Pregledi: 460

Flash news

Još jedno izdanje u povodu 30 godina od izlaska originalnog albuma .Ovaj puta ANTHRAX i njihov četvrti studijski album “State of Euphoria”.
Izdanje kreće u prodaju 05. Listopada.
Svečano izdanje će biti lansirano kao dupli CD, dupli vinil i kao limitirano izdanje žutog vinila.
DSL Dire Straits Legacy, kojeg sačinjavaju četvorica bivših članova originalne grupe (Alan Clark, Danny Cummings, Mel Collins i Phil Palmer) upravo kreće na prvu sjevernoameričku turneju.
Iako nije potvrđeno službeno, AC/DC rade na novom albumu. Koliko se za sada zna, materijal će bit sazdan oko rifova nastalih iz suradnje Angus i Malcolm Younga, a koji su nastali prije poprilično godina. (Malcolm je preminuo prošle godine!)
Bad Company najavili turneju po Americi. Tijekom turneje će kombinirati nastupe s Lynyrd Skynyrd i jedan nastup s Cheap Trick. Dakako, veći dio turneje će biti u solo aranžmanu.
Mick Ralphs neće krenuti s pajdašima radi zdravstvenog stanja, tako da će od originalne postave na pozornici biti samo Paul Rodgers i Simon Kirke (Boz Burrell je preminuo 2006. godine!)
Burt Reynold – R.I.P.!
Smoky odlazi u povijest!
Preminuo veliki šmeker filmskog platna iz prošlog stoljeća.
Conway Savage – R.I.P.!
Preminuo Conway Savage, pijanist grupe The Bad Seeds.
Conway je bio dugogodišnji suradnik Nick Cavea i neizostavni član svake njegove turneje.
Robbie Robertson najavio novi solo album. Istovremeno je najavio i obnovljeni katalog matične grupe The Band. Prije par dana je u prodavaonice stigla obnovljena i proširena verzija debut albuma grupe “Music From Big Pink”
BASta!² – “Vertigo”
Ed Wynne – “Shimmer into Nature”
Celeste – “Il Risveglio del Principe”
The Red Masque – “Fathomless”
Tacita Intesa – “FARO”
——————————