No Banner to display

Koncerti

Mashup Circus by DJ Tedi Sralato – Split, Circus (Monty Python)/15.Veljače-2019.
Little sister – Split, Plan B / 15. Veljače-2019.
Harpoon Blues – Hvar, Veneranda / 16. Veljaće-2019.
Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Recenzije

ALTAN – “THE GAP OF DREAMS”

Kada je san rođen iz ljubavi i strasti, nikada neće nestati!

Iako je bračni par Frankie Kennedy i Mairéad Ni Mhaonaigh počeo zajedno nastupati još sedamdesetih godina, te u međuvremenu, 1983. godine objavio album „Ceol Aduaidh“ (značajan po suradnji s Enyaom), ova keltska folk grupa je osnovana tek 1987. godine u okrugu Donegal u Irskoj.

Te je godine u proširenom sastavu (u pratnji, Ciara Curran na bouzoukiu, Mark Kelly na gitari i Mairéadove sestre Anna Ní Mhaonaigh) i pod imenom Altan, snimila svoj prvi istoimeni album, nazvan po jezeru u sjeverozapadnom Donegalu.

Nedugo nakon završetka albuma, glazbenici su se složili nastaviti suradnju, po svemu sudeći vrlo uspješnu i dugotrajnu, iako je Kennedyjeva bolest i prerana smrt 1994. godine to donekle poremetila.

No, unatoč svemu, Altan i danas predstavlja jedan od vodećih irskih tradicionalnih sastava.
Njihov repertoar sadrži uglavnom irske tradicionalne pjesme prvenstveno iz okruga Donegal, ali s obzirom na povijesne veze sa Škotskom, njihov glazbeni izražaj je apsorbirao utjecaje kako iz irskih tako i škotskih izvora.
Te predivne pjesme dočaravaju slušatelju životni stil ruralnog Donegala, još iz vremena prije elektrifikacije, kada su se ljudi okupljali u zimskim mjesecima oko vatre kako bi pričali priče, pjevali pjesme i plesali duboko u noć.


Glazba bi podigla duhove mještana i pomogla im da se izdignu iznad teškoća svakodnevice kao što su glad, sukobi i iseljavanje. Upravo je taj duh utjecao na razvoj sastava kroz svoje brojne faze, od dueta koji je nastupao u pubovima do kompletnog sastava koji gotovo u kontinuitetu snima albume i nastupa na međunarodnim turnejama.

S vremenom su stvorili i vjerno sljedbeništvo kako u Velikoj Britaniji tako i u SAD-u.

Godine 2017. Mairéad je nagrađena jednim od najviših glazbenih priznanja Irske kada je proglašena TG4 Gradam Ceoil / tradicionalnom glazbenicom godine, uvažavajući njenu istaknutu ulogu u podupiranju, njegovanju i jačanju irske tradicionalne glazbe.

Neumorni kakvi jesu, nakon više od trideset godina, sastav se vratio u svoj voljeni kraj na brežuljke Donegala, kako bi snimio novi album „The Gap of Dreams“, objavljen u Ožujku ove godine.
Impresivna kolekcija pjesama i instrumentala, koja kao da na svoj način prkosi vremenu, je prožeta inspiracijom ljubljenog kraja i sadrži suštinu njihove glazbe, kao stvorena za Dan sv. Patricka.

Naslov albuma je posuđen iz poeme Francis Carlina, „The Ballad of Douglas Bridge“ u kojoj se navodi „The Gap of Dreams is never shut“ („jaz snova nikada nije zatvoren“), koji se odnosi na jaz između ovoga svijeta i onog drugog, pri čemu je drugi svijet uvijek imao veliki utjecaj na tradiciju okruga Donegal i često je služio kao inspiracija za glazbu i općenito folklor tamošnjih ljudi.

Album sadrži naizmjenične setove tradicionalnih tzv. „Jigs and reelsa“, kao i prekrasnih romantičnih balada otpjevanih na engleskom i galskom (u skladu s izvornim namjerama sastava, što je ujedno Mairéadin materinji jezik, još uvijek u upotrebi sjeverozapadno od Donegala).
Osjećaj unutarnje rafiniranosti u aranžmanima postignut je pomnim doprinosima svirača bouzoukia Ciarán Currana i gitarista Mark Kellya, te Dáithí Sproulea, pri čemu je produkcijski stvoren prostor za svaki pojedini instrument, iako se nikada ne zamagljuju Mairéadini prekrasni tonovi njenog eteričnog vokala.

Ovaj album je sjajan način predstavljanja užitaka glazbe grupe Altan i općenito irske tradicionalne glazbe.

Jedini problem je da će te, jednom kad se „nakačite“ na ovakvu vrstu glazbe, poželjeti kupiti sve ostale njihove albume, a onda ćete ovo morati proslijediti i svojim prijateljima.

Promovirajući svoj novi album, ali i inače poznat po živahnim live nastupima, Altan je trenutno na turneji, koja pokriva 19 gradova i 13 država diljem sjevernoameričkog kontinenta.

Prilika da se doživi ovaj tridesetogodišnji aktivni bend znači doživjeti živu tradiciju irske glazbe.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Altan – “The Gap Of Dreams” / nastajanje !

Altan – “Bacach Shil’ Andai”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Božidar CelićBožidar Celić // 11.05.2018Pregledi: 573

Flash news

Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
Scorpions, Kansas i Skid Row najavili nove albume za ovu godinu.
——————————
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
Cabinets of Curiosity – “The Chaos Game”
Eris Pluvia – “Tales from Another Time”
Labirinto – “Divino Afflante Spiritu”
——————————