No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Lokalna scena, Osvrti

ELECTRIC MOMBASA – CHILLTON / 13. TRAVNJA-2018.

Coveri koji to na trenutke i nisu!

Chillton je jedno puno interesantno mjesto.

Teško za njega može reći da je bar, još teže da je klub, jer svojim gabaritima nekako najviše leži u nekom okviru između ta dva pojma.

No i pored nedostatka prostora, kako za publiku, tako i za muzičare, Chillton je stjecište interesantnih svirki, koje na pojedinim koncertima odskaču daleko od samog statusa ovog prostora.

Ne tako davno, Chillton je ugostio prvorazrednu atrakciju, Perfect Idiots, grupu koja je u stanju zapaliti stadion, a kamoli ne prostor u kojem stane pedesetak osoba (sretnika).

Ili pak nedavna svirka naše akvizicije, Riks i Topli Mungosi, koja je u Chilltonu priredila veliki koncert pred ….

Bazirajući koncept na multimedijalnom pristupu organizatori povremeno naprave izlete i u cover vode, koje pored autorskih tvore samo jednu paletu ponude koju ima ovaj klub.

 Sama riječ “cover band” danas ipak izaziva skepsu, jer nemojmo se zavaravati, cover bendova ima na tone i nema tome davno da je u nebo lansirana izreka, “ako želiš stalne gaže i dobru lovu, osnuj cover band“.
Drugim riječima, organizatorima je to skoro pa siguran pogodak da njihov novac neće biti bačen, već će donijeti i profit.

Stoga nije ni čudno da se cover bendova namnožilo na stotine, od kojih su neki stvarno vrhunski i teško im se može uputiti zamjerka, neki su korektni, a nekima ipak nije mjesto pod suncem ..

No, posvetimo se onim koji imaju “raison d’être“ i u neku ruku, pored statusa reproduktivaca, žive nekim svojim specifičnim životom.

Jedan od takvih “specifičnih“ bendova jest Electric Mombasa.
Iskreno govoreći, samo ime i ne ulijeva povjerenje, a niti nagovještava ono što isporučuju, a pogotovo ne način na koji to rade.
Kako sam u onoj pravoj Mombasi proveo dobru godinu dana, asocijacije na zvukove i muziku su sasvim različiti, ali ovo je ipak osobno.

Ova Mombasa isporučuje nešto drugo.
Repertoar se sastoji od kompozicija grupa The Doors, Santana, The Rolling Stones, Wishbone Ash, Azre, ... .
Sam odabir grupa nameće pred slušatelja ipak ogradu koja se zove, klišej koji se ogleda u beskonačnom „odslušavanju“ već prožvakanih kompozicija, koje su odavno postale dio naše povijesti pa i kulture.

U tom kontekstu, na sreću Electric Mombasa nema što tražiti iz jednostavnog razloga što svakoj kompoziciji, ma kojeg autora bila, prilazi sa svoje strane .
Netko voli da mu cover band izvodi u copy-paste izvedbi, što u nekim slučajevima i nije loše, ali isto tako, neki bendovi izvode svoje verzije standarda, verzije koje su manje ili više uspješne, ali uglavnom različite od do tada čujnoga.

I tu je Electric Mombasa jak.

Od samog otvorenja koncerta sa psihodeličnim uvodom ionako veoma atmosferične “Fly Like an Eagle”, preko “Spy”, “Peace Frog”, “Brainstorm” i napokon do Santaninog dijela opusa, Electric Mombasa isporučuje pomalo šporku, skoro pa garažnu varijantu rock standarda i pri tom čvrsto ostaje u esenci originala.
Namjerno sam Santanu ostavio za kraj, jer u izvedbama ovog majstora Electric Mombasa zvuči moćno, toliko različito od svega oko sebe, da u neku ruku daje svoj pečat pjesmama koje odavno znamo.
Pa i verzije iz opusa The Doorsa isto tako žive na sličan način, dok je najslabija karika u ovom lancu ipak dio opusa The Rolling Stonesa, kojeg su dijelom odsvirali uz pomoć Davora Bobanca na usnoj harmonici.

Razlog ovome vjerojatno leži ipak u jednoj drugoj činjenici koju u ovakvim situacijama jednostavno moramo zanemariti i maknuti po strani, jer ne kvari ugođaj koncerta.
Radi se o uigranosti sastava, kojem je ovo bio drugi nastup u ovoj formaciji. Gledajući kroz tu prizmu sve je jasno.

Trio je na pozornici izašao u sastavu Davor Bilić – bas gitara, Dražen Krolo, bubnjevi i Goran Batovanja, gitara i vokal.

Lakoća svirke Davora Bilića je zapanjujuća, a njegov tretman bas gitare odaje rafiniranosti umjetnika koji živi sa svojim instrumentom.
Za to vrijeme Dražen Krolo na bubnjevima ritmički dobro prati situaciju. Kako je cijelo vrijeme bio fokusiran na “sljedeći pokret” teško da je mogao isporučiti po koji break, ali i to je dio folklora kad se bend uigrava. Ostaje da ga vidimo u punoj snazi jednom kad se bend uigra.
I naposljetku Goran Batovanja, sa svojim specifičnim, na momente “fingerpicking“ stilom sviranja gitare, a još više njezinim zvukom kojeg je isporučio i time se odmakao od originala u dovoljnoj mjeri da se verzija može poistovjetiti s bendom, a opet da se ne udalji previše od samog kostura.

Sve u svemu, Electric Mombasa je održao dobar koncert, pun “šporkog” zvuka i uz po koju litru znoja, što očito govori o tome koliko su sva trojica angažirana na pozornici.

Nitko nije prorok u svom selu, pa ni ja, ali osjećam da bi ovaj trio mogao dati puno, daleko više od onog što smo imali prilike čuti na ovom koncertu u Chilltona.
Potencijal je tu, a gdje će krenuti sam bend i u kojem sastavu, ostaje da vidimo.

Dotle, ako imate priliku i vidite da negdje nastupa Electric Mombasa, otiđite, uzmite si pivo i opustite se.

Ostalo će odraditi oni na pozornici!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 15.04.2018Pregledi: 2972

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————