No Banner to display

Koncerti

Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 25. Siječnja-2019.
In Roots – Split, Rock-O Bar / 25. Siječnja-2019.
Damir UrbanG4 – Split, Circus (Monty Python) / 26. Siječnja-2019.
Waveform – Split, Circus (Monty Python) / 30. Siječnja-2019.
Afterfire – Split, Circus (Monty Phyton) / 07. Veljače-2019.
Jucifer / Vukojarac – Split, Kocka / 07. Veljače-2019.
Algiers – Zagreb, Močvara / 12. Veljače-2018.
Algiers – Šibenik, Azimut / 13.Veljače-2018.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 15. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

KING CRIMSON – “LIZARD”

Prosinac – 1970.

KCLizNasl

King Crimson izdaje treći album “Lizard”.

Bio je to ogroman odmak od prethodnika i pravac u kojem ni jedna grupa prije nije kročila.
Ostavljajući iza sebe sympho bazu izričaja, Robert Fripp se okreće jazzu, kombinirajući ga s folkom i slobodnom formom. I ne samo to, već na blend dodaje psihodeliju, pa kad i to nije bilo dovoljno, koketira s klasikom.

Rezultat je bio stravičan, u svakom pogledu i predznaku. Klatno omiljenosti se klatilo do krajnjih granica, od potpunog negiranja od strane autora Frippa, do obožavanja djela kritike i velikog djela sljedbeništva grupe.

No, prava vrijednost albuma se pokazala tek u novom stoljeću, kad je King Crimson ponovo osvanuo na policama sa svojim izdanjima, ovaj put ulickana od strane Stevena Wilsona. Najsjajniji biser u tom ciklusu izdanja je bio baš “Lizard” koji se napokon otvorio u svojoj raskoši i bezvremenskom životu.

Nastanak albuma je bio sve samo ne lagan. S dva albuma iza sebe, King Crimson gubi sve članove osim osnivača i master-minda, Roberta Frippa. (Tako se u biti album “Lizard” može promatrati i kao njegovo solo ostvarenje.)

Atmosfera u studiju je bila nategnuta, Fripp je maltretirao sve oko sebe, dovodeći novo pridošle članove do ruba očaja i razmišljanja o odlasku usred snimanja. (što se i dogodilo nakon završetka rada u studiju!).

Album predstavlja zaokret kakav se rijetko viđa u muzici, i donosi King Crimson u sasvim drugom svjetlu od prethodnika. Jaz utjecaj je bio toliko jak da je album u nekim katalozima svrstan pod jaz izdanja.

Kako radi kompleksnosti materijala, toliko i radi raspada formacije koja je sudjelovanja u njegovom stvaranju, “Lizard’ nikada nije izveden u živo. Tek je u ovom stoljeću, posljednja inkarnacije King Crismona izvela neke fragmenta s njega, ostavljajući povijesti zabilješku, “djelo nikada u cijelosti nije bilo izvedeno u živo”.

Status albuma “Lizard” u opusu King Crimsona, ali i cjelokupne umjetnosti prošlog stoljeća se mijenja iz godine u godinu, i to s pozitivnim predznakom. Od prvih dana, kad ga je sam autor proglasio “neslušljivim”, do epiteta na prelazu stoljeća “najneprobavljiviji album grupe”, do današnjih, kad nije rijetkost naći recenziju koja završava s epitetom “bezvremensko remek djelo”, album proživljava nesvakidašnji život i to ga čini jedinstvenom pojavom u umjetnosti.

Omot albuma je priča sama za sebe i o njemu bi se mogla knjiga napisati. (Ovo je tema za neku drugu priliku!)

Postoji jedan fragment života ovog albuma za kojeg nitko, uključujući i samog autora, nikad ni u snu nije sanjao da bi mogao nastati. „Lizard“ je postao „row model“ naraštajima koji dolaze. Danas nije rijetkost čuti u undergroundu da je ovaj album izvor inspiracije i uzor po kojem se ravnaju mlade grupe u traženju puta prema svom izričaju.

Moram se pohvalili ovom prilikom, od prvih dana od njegova izlaska, odnosno od kako sam uspio nabavi LP, album sam proglašavao za remek djelo muzike uopće, i nakon skoro pola stoljeća, stiže potvrda 🙂 !

Čovjeku neke stvari gode, makar došle s polustoljetnim zakašnjenjem!


King Crimson – “Prince Rupert Awakes”

King Crimson – “The Battle Of Glass Tears (Dawn Song, Last Skirmish, Prince Rupert’s Lament)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe King Crimson

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.12.2018Pregledi: 81

Flash news

Ted McKenna – R.I.P.!
Preminuo bubnjar iz sjene. Ted McKenna je radio s Michael Schenkerom, Ian Gillanom, Rory Gallagherom, the Sensational Alex Harvey Bandom, … .
Greta Van Fleet počela s medijskim otklonom od uspoređivanja s Led Zeppelin. Očito je ovaj medijski balon ispunio očekivanja i postao smetnja grupi. No, komparacije se ne otklanjanju izjavama, već radom. Stoga, GVF je i dalje u sjeni LZ, do sljedećeg albuma, a potom ćemo vidjeti.
The Red Hot Chili Peppers najavili neobičan koncert. Krećući stopama sastava Grateful Dead najavili su nastup u Gizi, pod piramidama. Datum, 15. Ožujka.
Opširnije uskoro!
Carlos Santana najavio sjevernoameričku turneju u čast 50 godina od Woodstocka koji ga je i lansirao među zvijezde. Isto tako, na turneji će slaviti punih 20 godina od izlaska velikog “comebacka”, “Supernatural”. Specijalni gosti na koncertima će biti the Doobie Brothers.
Lemmy Kilmister je dobio još jedno priznanje. Po njemu je nazvan novootkriveni prahistorijski kokodril, za kojeg se pretpostavlja da je bio najjača životinja koja je hodala zemljom. Točan naziv kokodrila je Lemmysuchus obtusidens!
Sting najavio novi album, ali bez friškog materijala. Na albumu će se naime naći prepjevi njegovih hitova. Ovo i nije prvi put da Sting radi prepjeve svojim pjesma. Počeo je još dok je matična grupa Police bila aktivna, i nastavio u nekim intervalima do danas.
James Blake najavio izlazak novog albuma “Assume Form“. Datum objave, 18. Siječnja.
——————————
Protomythos – “Heavy Crowns”
Mythopoeic Mind – “Mythopoetry”
Swifan Eolh & The Mudra Choir – “The Key”
Tucana – “Legacy”
Red Bazar – “Things As They Appear”
In Continuum – “Acceleration Theory”
——————————