No Banner to display

Koncerti

Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Just Split Jazz – Split, Paradox / 22. Ožujka-2019.
Mile Kekin – Split, Quasimodo / 23. Ožujka-2019.
Little sister – Split, Plan B / 23. Ožujka-2019.
Dreamers – Split, Versi / 23. Ožujka-2019.
Debeli precjednik + Stepped out Split, Circus (Monty Python) / 23. Ožujka-2019.
Juraj Belković Band – Zagreb, Sax / 28. Ožujka-2019.
Dan Stuart & Don Antonio – Šibenik, Azimut / 30. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Gert Taberner i Matteo E. Basta – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
The Strange – Zagreb, Vintage Industrial Bar / 11. Travnja-2019.
Disciplin A Kitschme – Split, Judino Drvo / 12. Travnja-2019.
Ogenj – Šibenik, Azimut / 12. Travnja-2019.
Black Coffee – Šibenik, Azimut / 18. Travnja-2018.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
FNC Diverzant Split, Circus (Monty Python) / 04. Svibnja-2019.
Laibach – Rijeka, Pogon kulture / 11. Svibnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
ABOP (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 13. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
Dream of Life (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
Foxy Head (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 14. Lipnja-2019.
King Fest #5 – Knin, Tvrđava / 14. Lipnja-2019.
Grefran (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
Punčke (Lovestock fest) – Kaštel Lukšić / 15. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019

Vremeplov

KING CRIMSON – “LIZARD”

Prosinac – 1970.

KCLizNasl

King Crimson izdaje treći album “Lizard”.

Bio je to ogroman odmak od prethodnika i pravac u kojem ni jedna grupa prije nije kročila.
Ostavljajući iza sebe sympho bazu izričaja, Robert Fripp se okreće jazzu, kombinirajući ga s folkom i slobodnom formom. I ne samo to, već na blend dodaje psihodeliju, pa kad i to nije bilo dovoljno, koketira s klasikom.

Rezultat je bio stravičan, u svakom pogledu i predznaku. Klatno omiljenosti se klatilo do krajnjih granica, od potpunog negiranja od strane autora Frippa, do obožavanja djela kritike i velikog djela sljedbeništva grupe.

No, prava vrijednost albuma se pokazala tek u novom stoljeću, kad je King Crimson ponovo osvanuo na policama sa svojim izdanjima, ovaj put ulickana od strane Stevena Wilsona. Najsjajniji biser u tom ciklusu izdanja je bio baš “Lizard” koji se napokon otvorio u svojoj raskoši i bezvremenskom životu.

Nastanak albuma je bio sve samo ne lagan. S dva albuma iza sebe, King Crimson gubi sve članove osim osnivača i master-minda, Roberta Frippa. (Tako se u biti album “Lizard” može promatrati i kao njegovo solo ostvarenje.)

Atmosfera u studiju je bila nategnuta, Fripp je maltretirao sve oko sebe, dovodeći novo pridošle članove do ruba očaja i razmišljanja o odlasku usred snimanja. (što se i dogodilo nakon završetka rada u studiju!).

Album predstavlja zaokret kakav se rijetko viđa u muzici, i donosi King Crimson u sasvim drugom svjetlu od prethodnika. Jaz utjecaj je bio toliko jak da je album u nekim katalozima svrstan pod jaz izdanja.

Kako radi kompleksnosti materijala, toliko i radi raspada formacije koja je sudjelovanja u njegovom stvaranju, “Lizard’ nikada nije izveden u živo. Tek je u ovom stoljeću, posljednja inkarnacije King Crismona izvela neke fragmenta s njega, ostavljajući povijesti zabilješku, “djelo nikada u cijelosti nije bilo izvedeno u živo”.

Status albuma “Lizard” u opusu King Crimsona, ali i cjelokupne umjetnosti prošlog stoljeća se mijenja iz godine u godinu, i to s pozitivnim predznakom. Od prvih dana, kad ga je sam autor proglasio “neslušljivim”, do epiteta na prelazu stoljeća “najneprobavljiviji album grupe”, do današnjih, kad nije rijetkost naći recenziju koja završava s epitetom “bezvremensko remek djelo”, album proživljava nesvakidašnji život i to ga čini jedinstvenom pojavom u umjetnosti.

Omot albuma je priča sama za sebe i o njemu bi se mogla knjiga napisati. (Ovo je tema za neku drugu priliku!)

Postoji jedan fragment života ovog albuma za kojeg nitko, uključujući i samog autora, nikad ni u snu nije sanjao da bi mogao nastati. „Lizard“ je postao „row model“ naraštajima koji dolaze. Danas nije rijetkost čuti u undergroundu da je ovaj album izvor inspiracije i uzor po kojem se ravnaju mlade grupe u traženju puta prema svom izričaju.

Moram se pohvalili ovom prilikom, od prvih dana od njegova izlaska, odnosno od kako sam uspio nabavi LP, album sam proglašavao za remek djelo muzike uopće, i nakon skoro pola stoljeća, stiže potvrda 🙂 !

Čovjeku neke stvari gode, makar došle s polustoljetnim zakašnjenjem!


King Crimson – “Prince Rupert Awakes”

King Crimson – “The Battle Of Glass Tears (Dawn Song, Last Skirmish, Prince Rupert’s Lament)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe King Crimson

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.12.2018Pregledi: 127

Flash news

Organizator ovogodišnjeg Glastonbury Festivala objavio finalnu listu izvođača. Dakle, tko voli, nek’ izvoli.
Imena su: The Killers, The Cure, Stormzy, Kylie Minogue, Janet Jackson, George Ezra, Liam Gallagher, Miley Cyrus, Tame Impala, The Chemical Brothers, Vampire Weekend, Lauryn Hill, Janelle Monaé, Christine and the Queens, Billie Eilish, Hozier i Wu-Tang Clan.
Phil Collins najavio turneju simptomatičnog naziva, „Not Dead Yet“! Prvi koncert je najavljen za 23. Rujna u Dallasu. Većinu vremena na pozornici Phill će provoditi u invalidskim kolicima.
Objavljena finalna lista izvođača za The Woodstock 50. Pogled na nju baca nedoumice, a prva i najveća, rap na ovom festivalu je šaka u oko svakom rockeru. Potom ide ostalo.
Detalji uskoro!
“Live In Newcastle” je novo izdanje iz serije Collector’s Club, grupe King Crimson. Snimka je slučajno pronađena kod jednog od tonaca koji su producirali njihove koncerte daleke 1972. godine. Sam podatak da je snimka nastala neposredno prije nego je grupa ušla u studio i snimila antologijski album “Larks’ Tongues in Aspic”, daje joj pridjev MUST za sve ljubitelje ove grupe, ali i muzike uopće.
Datum izlaska 26. Travanj.
Francuska je prva zemlja koja je objavila da je streaming nadmašio fizičku prodaju nosaća zvuka ili brojkama, streaming je 2018. godine pokrivao 57 % od ukupne prodaje muzike.
Bernie Tormé – R.I.P.!
Preminuo gitarist koji je naslijedio Randy Rhoadsa u pratećem bendu Ozzy Osbournea. Bio je i gitarista Ian Gillan Benda.
Imao je 66 godina!
Alan White (Yes) najavio mogućnost izdavanja snimaka koje su nastale kao plod njegove suradnje s basistom Chris Squireom i Jimmy Pageom. Pri tom je pozvao Robert Planta da uđe u studio i “odradi” vokalni dio. Snimke su ostale iz perioda kad je lansirana kratkoživuća super grupa XYZ (Ex Yes & Led Zeppelin). Grupa nikad nije suživjela i raspala se poglavito radi još uvijek svježih rana koje su ostale odlaskom John Bonhama. No to je bio samo jedan od razloga.
——————————
Djam Karet – “A Sky Full of Stars for a Roof”
Inventions – “Logica”
Dreadnought – “Emergence”
Bjorn Riis – “A Storm Is Coming”
Huis – “Abandoned”
——————————