No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

KING CRIMSON – “LIZARD”

Prosinac – 1970.

KCLizNasl

King Crimson izdaje treći album “Lizard”.

Bio je to ogroman odmak od prethodnika i pravac u kojem ni jedna grupa prije nije kročila.
Ostavljajući iza sebe sympho bazu izričaja, Robert Fripp se okreće jazzu, kombinirajući ga s folkom i slobodnom formom. I ne samo to, već na blend dodaje psihodeliju, pa kad i to nije bilo dovoljno, koketira s klasikom.

Rezultat je bio stravičan, u svakom pogledu i predznaku. Klatno omiljenosti se klatilo do krajnjih granica, od potpunog negiranja od strane autora Frippa, do obožavanja djela kritike i velikog djela sljedbeništva grupe.

No, prava vrijednost albuma se pokazala tek u novom stoljeću, kad je King Crimson ponovo osvanuo na policama sa svojim izdanjima, ovaj put ulickana od strane Stevena Wilsona. Najsjajniji biser u tom ciklusu izdanja je bio baš “Lizard” koji se napokon otvorio u svojoj raskoši i bezvremenskom životu.

Nastanak albuma je bio sve samo ne lagan. S dva albuma iza sebe, King Crimson gubi sve članove osim osnivača i master-minda, Roberta Frippa. (Tako se u biti album “Lizard” može promatrati i kao njegovo solo ostvarenje.)

Atmosfera u studiju je bila nategnuta, Fripp je maltretirao sve oko sebe, dovodeći novo pridošle članove do ruba očaja i razmišljanja o odlasku usred snimanja. (što se i dogodilo nakon završetka rada u studiju!).

Album predstavlja zaokret kakav se rijetko viđa u muzici, i donosi King Crimson u sasvim drugom svjetlu od prethodnika. Jaz utjecaj je bio toliko jak da je album u nekim katalozima svrstan pod jaz izdanja.

Kako radi kompleksnosti materijala, toliko i radi raspada formacije koja je sudjelovanja u njegovom stvaranju, “Lizard’ nikada nije izveden u živo. Tek je u ovom stoljeću, posljednja inkarnacije King Crismona izvela neke fragmenta s njega, ostavljajući povijesti zabilješku, “djelo nikada u cijelosti nije bilo izvedeno u živo”.

Status albuma “Lizard” u opusu King Crimsona, ali i cjelokupne umjetnosti prošlog stoljeća se mijenja iz godine u godinu, i to s pozitivnim predznakom. Od prvih dana, kad ga je sam autor proglasio “neslušljivim”, do epiteta na prelazu stoljeća “najneprobavljiviji album grupe”, do današnjih, kad nije rijetkost naći recenziju koja završava s epitetom “bezvremensko remek djelo”, album proživljava nesvakidašnji život i to ga čini jedinstvenom pojavom u umjetnosti.

Omot albuma je priča sama za sebe i o njemu bi se mogla knjiga napisati. (Ovo je tema za neku drugu priliku!)

Postoji jedan fragment života ovog albuma za kojeg nitko, uključujući i samog autora, nikad ni u snu nije sanjao da bi mogao nastati. „Lizard“ je postao „row model“ naraštajima koji dolaze. Danas nije rijetkost čuti u undergroundu da je ovaj album izvor inspiracije i uzor po kojem se ravnaju mlade grupe u traženju puta prema svom izričaju.

Moram se pohvalili ovom prilikom, od prvih dana od njegova izlaska, odnosno od kako sam uspio nabavi LP, album sam proglašavao za remek djelo muzike uopće, i nakon skoro pola stoljeća, stiže potvrda 🙂 !

Čovjeku neke stvari gode, makar došle s polustoljetnim zakašnjenjem!


King Crimson – “Prince Rupert Awakes”

King Crimson – “The Battle Of Glass Tears (Dawn Song, Last Skirmish, Prince Rupert’s Lament)”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe King Crimson

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 10.12.2018Pregledi: 184

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana