No Banner to display

Koncerti

Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
10. Gljevstock Festival – Gljev / 22. Lipnja-2019.
Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

ROXY MUSIC / GLAMOUR, ART & $!

II dio!

1973 godine izlazi album izlazi treči album “Stranded”. O omotu albuma ovaj put ni riječi, ali ga treba pogledati, prekrasan je.

Po izlasku album zauzima #1. mjesto Engleske top liste, te lansira grupu Bryan Ferrya u orbitu popularnosti. Na albumu se ne primječuje odsutnost Briana Enoa.

Kreativni i muzički potencijal grupe se ujedinjuje i pred publiku postavja jedan album malo mekšeg zvuka, ali definitivno bez lošeg mjesta. Album je toliko ujednačen u kvliteti da ga neki kritičari proglašavaju “Greatest Hits” albumom. (govorimo o 1973. godini kada je ta rijeć imala neku težinu).

Po izlasku albuma grupa odlazi na uspješnu turneju po Europi i UK. Amerika je i poslije ovog albuma ostala neosvojiva tvrđava za sastav. Jednostavno visoko intelektualan izričaj i različiti “look” nisu nalazili na polodno tlo s druge strane Velike Bare.

Sve se stubkom mijenja 1974. godine izlaskom albuma “Country Life”.
Prije izlaska album je dobio fantastičnu reklamu. Naime naslovnica albuma je bila, kako za to doba, a pogotovo za danas, veoma prvokativna. Dvije djevojke koje rukama prekrivaju svoje intimne djelove.

Naslovnica je u Engleskoj radi protesta puritanaca bila zabranjena, te je prva naklada izdana u “mekšem” i puritancima prihvatljivom omotu. Istine radi to prvo izdanje s “mekšim” omotom danas ima astronomsku cjenu, jer su ostala izdanja izdana u normalnom omotu.

Koliko je orginalan omot dobar dovoljno govori to što je po izborima skoro svih revalantnih muzičkih magazina uvršten među 100 naj. Ta reklama daje albumu krila te se ime Roxy Music probija i na američke top liste. Penje se na #37. mesto Billboarda.

U Europi uz freneticne kritike dospijeva na prva mjesta u Engleskoj, Njemackoj, Italiji, Francuskoj i Jugoslaviji.

“Country Life” je briljantni album i zaslužuje počasno mjesto u iole ozbiljnijoj kolekciji. Od početka pa do kraja, to je bez vremenski album.
Frenetičan ritam u pjesmi “The Thrill of It All” ostavja bez daha, “Casanova” uz teškometalne ritmove budi tjeskobi i nemir u slušateju. Bezvremenska “Out of the Blue” iznenađuje strahovitim i iznenadujučim promjenama ritma.
Što pak reči o finalu i velikoj “Prairie Rose”?!

Jednostavno album bez mane “Country life” je vrhunac rane faze djelovanja grupe. Predstavja grupu na kreativnom vrhuncu, bez upliva soula i plesnih ritmova koji će doći kasnije.

S neke povjesne distance prva četiri albuma grupe Roxy Music su istinska remek djela. Toliko kohezije i energije, te sklonosti umjetničkom izričaju se ne nalaze baš često u rock kulturi. Mozda samo kod grupa King Crismosn, Genesis, Pink Floyd, EL&P, … . Kad se uspoređuju s takvim veličinama, padaju sve ograde.

Prvu fazu grupe zavrsava album “Siren” izdan 1975. godine.
Istine radi i ovaj album po izlasku dobiva frenetične kritike. I ovaj album Rolling Stone stavlja među 500 naj, ovaj put na #371. mjesto.

Medutim ovaj album nagovještava ulazak u “srednjostrujaške“ vode. Zvuk je amerikaniziran i omogučuje samoj grupi proboj na veliko Američko tržište.

Album prati singlica “Love is a Drug” koja se nesmiljeno emitira na sjeverno američkim FM radio stanicama. Sam album ima brijantnih momenata, ali nagovještava komercijalizaciju muzičkog
izričaja.
Kao i prije Ferry vuče sve konce, ali za progresivni milje, to više nije bilo to!

I onda 1976. godine izlazi live album “Viva”. Jedan od največih albuma ikada snimljen na nekom koncertu.

S albumom “Viva” završava prva faza života grupe i počinje ona druga, okrenuta mainstream auditoriju.

Kako je u ovom osvrtu fokusirana progresivna nota kreativnog djelovanja, ostali albumi, koji su harali top listama jednostavno nisu krucijalni u ovom kontekstu.
Albumi koji su slijedili nakon, “Manifesto”, “Avalon” i “Flash+ Blood” su pored svoje komercijalne veličine donijeli malo na progresivnom polju.

Roxy Music se nikada nisu zvanično raspali. Par puta se (bez Briana Enoa) sastajala i imala kratke turneje. Jedan od reunion je zabilježen na fantastičnom DVD-u “Live in Apollo”. Izdanje je praznik za oči i uši.

Što na kraju reći o grupi Roxy Music?

U svojim počecima bili su avangarda koja je nagovijestila promjene u muzičkom izričaju. O kvaliteti muzike koju su stvarali je deplasirano govoriti, prva četiri albuma i “Viva” obavezni su dio bilo kakve ozbiljne audiofilske kolekcije.

O samim članovima isto tako – Ferry, Eno, Manzanera, McCay su reference kvalitete.

Nažalost danas se Roxy Music pamti po obradi Lennonove pjesme “Jealous Guy”, koja je ujedno i prvi singl kojim su zasjeli na prvo mjesto UK top liste singlica.

Roxy Music su djelovali u pomalo čudnim vrimenima. Ta vremena će se možda za 100-tinjak godina zvati “Drugom Renesansom”, jer toliko intelektualne slobode i sofisticiranosti u umjetničkom, u ovo slučaju, muzičkom izričaju danas nema ni u promilima.

U takvim okolnostima biti drugačiji je bilo uspjeh.

Roxy Music su to napravili!

Autor: Marin Hrabar

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Roxy Music – “The Thrill Of It All”

Roxy Music – “Love Is The Drug”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Roxy Music

Related Posts

Marin HrabarMarin Hrabar // 05.09.2018Pregledi: 312

Flash news

Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
Nakon pola stoljeća “kišanja”, najavljen je živi album grupe Creedence Clearwater Revival, koji je snimljen na prvom Woodstock festivalu.
Wendy Dio, supruga i dugogodišnji manager preminulog Ronnie Jamesa Dioa najavila dokumentarac o Diou. Film bi trebao pokriti razdoblje života ovog velikana zaključno s albumom “Heaven and Hell”, kojeg je snimio kao član Black Sabbath.
——————————
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
iamthemorning – “The Bell”
Fine Soft Day – “You Are Here”
Atom Works – “The Life Of Spice”
Oh Hiroshima – “Oscillation”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana