No Banner to display

Koncerti

Kosturi – Split, Circus (Monty Python) / 19. Veljače-2019.
Haiku Garden // Semafor i sat – Split, Kocka / 19. Veljače-2019.
Magul – Split, Circus (Monty Python) / 21. Veljače-2019.
BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Osvrti

ROXY MUSIC / GLAMOUR, ART & $!

II dio!

1973 godine izlazi album izlazi treči album “Stranded”. O omotu albuma ovaj put ni riječi, ali ga treba pogledati, prekrasan je.

Po izlasku album zauzima #1. mjesto Engleske top liste, te lansira grupu Bryan Ferrya u orbitu popularnosti. Na albumu se ne primječuje odsutnost Briana Enoa.

Kreativni i muzički potencijal grupe se ujedinjuje i pred publiku postavja jedan album malo mekšeg zvuka, ali definitivno bez lošeg mjesta. Album je toliko ujednačen u kvliteti da ga neki kritičari proglašavaju “Greatest Hits” albumom. (govorimo o 1973. godini kada je ta rijeć imala neku težinu).

Po izlasku albuma grupa odlazi na uspješnu turneju po Europi i UK. Amerika je i poslije ovog albuma ostala neosvojiva tvrđava za sastav. Jednostavno visoko intelektualan izričaj i različiti “look” nisu nalazili na polodno tlo s druge strane Velike Bare.

Sve se stubkom mijenja 1974. godine izlaskom albuma “Country Life”.
Prije izlaska album je dobio fantastičnu reklamu. Naime naslovnica albuma je bila, kako za to doba, a pogotovo za danas, veoma prvokativna. Dvije djevojke koje rukama prekrivaju svoje intimne djelove.

Naslovnica je u Engleskoj radi protesta puritanaca bila zabranjena, te je prva naklada izdana u “mekšem” i puritancima prihvatljivom omotu. Istine radi to prvo izdanje s “mekšim” omotom danas ima astronomsku cjenu, jer su ostala izdanja izdana u normalnom omotu.

Koliko je orginalan omot dobar dovoljno govori to što je po izborima skoro svih revalantnih muzičkih magazina uvršten među 100 naj. Ta reklama daje albumu krila te se ime Roxy Music probija i na američke top liste. Penje se na #37. mesto Billboarda.

U Europi uz freneticne kritike dospijeva na prva mjesta u Engleskoj, Njemackoj, Italiji, Francuskoj i Jugoslaviji.

“Country Life” je briljantni album i zaslužuje počasno mjesto u iole ozbiljnijoj kolekciji. Od početka pa do kraja, to je bez vremenski album.
Frenetičan ritam u pjesmi “The Thrill of It All” ostavja bez daha, “Casanova” uz teškometalne ritmove budi tjeskobi i nemir u slušateju. Bezvremenska “Out of the Blue” iznenađuje strahovitim i iznenadujučim promjenama ritma.
Što pak reči o finalu i velikoj “Prairie Rose”?!

Jednostavno album bez mane “Country life” je vrhunac rane faze djelovanja grupe. Predstavja grupu na kreativnom vrhuncu, bez upliva soula i plesnih ritmova koji će doći kasnije.

S neke povjesne distance prva četiri albuma grupe Roxy Music su istinska remek djela. Toliko kohezije i energije, te sklonosti umjetničkom izričaju se ne nalaze baš često u rock kulturi. Mozda samo kod grupa King Crismosn, Genesis, Pink Floyd, EL&P, … . Kad se uspoređuju s takvim veličinama, padaju sve ograde.

Prvu fazu grupe zavrsava album “Siren” izdan 1975. godine.
Istine radi i ovaj album po izlasku dobiva frenetične kritike. I ovaj album Rolling Stone stavlja među 500 naj, ovaj put na #371. mjesto.

Medutim ovaj album nagovještava ulazak u “srednjostrujaške“ vode. Zvuk je amerikaniziran i omogučuje samoj grupi proboj na veliko Američko tržište.

Album prati singlica “Love is a Drug” koja se nesmiljeno emitira na sjeverno američkim FM radio stanicama. Sam album ima brijantnih momenata, ali nagovještava komercijalizaciju muzičkog
izričaja.
Kao i prije Ferry vuče sve konce, ali za progresivni milje, to više nije bilo to!

I onda 1976. godine izlazi live album “Viva”. Jedan od največih albuma ikada snimljen na nekom koncertu.

S albumom “Viva” završava prva faza života grupe i počinje ona druga, okrenuta mainstream auditoriju.

Kako je u ovom osvrtu fokusirana progresivna nota kreativnog djelovanja, ostali albumi, koji su harali top listama jednostavno nisu krucijalni u ovom kontekstu.
Albumi koji su slijedili nakon, “Manifesto”, “Avalon” i “Flash+ Blood” su pored svoje komercijalne veličine donijeli malo na progresivnom polju.

Roxy Music se nikada nisu zvanično raspali. Par puta se (bez Briana Enoa) sastajala i imala kratke turneje. Jedan od reunion je zabilježen na fantastičnom DVD-u “Live in Apollo”. Izdanje je praznik za oči i uši.

Što na kraju reći o grupi Roxy Music?

U svojim počecima bili su avangarda koja je nagovijestila promjene u muzičkom izričaju. O kvaliteti muzike koju su stvarali je deplasirano govoriti, prva četiri albuma i “Viva” obavezni su dio bilo kakve ozbiljne audiofilske kolekcije.

O samim članovima isto tako – Ferry, Eno, Manzanera, McCay su reference kvalitete.

Nažalost danas se Roxy Music pamti po obradi Lennonove pjesme “Jealous Guy”, koja je ujedno i prvi singl kojim su zasjeli na prvo mjesto UK top liste singlica.

Roxy Music su djelovali u pomalo čudnim vrimenima. Ta vremena će se možda za 100-tinjak godina zvati “Drugom Renesansom”, jer toliko intelektualne slobode i sofisticiranosti u umjetničkom, u ovo slučaju, muzičkom izričaju danas nema ni u promilima.

U takvim okolnostima biti drugačiji je bilo uspjeh.

Roxy Music su to napravili!


Roxy Music – “The Thrill Of It All”

Roxy Music – “Love Is The Drug”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Roxy Music

Related Posts

Marin HrabarMarin Hrabar // 05.09.2018Pregledi: 222

Flash news

Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
Lindsey Buckingham je podvrgnut hitnoj operaciji na srcu. Pri tom su mu oštećene glasnice??, te je neizvjesno hoće li ikada moći više pjevati. Nisam kirurg, ali ipak mi nije jasno kako se mogu oštetiti glasnice za vrijeme operacije na srcu?
Nick Mason i njegov bend Saucerful Of Secrets ne staje. Upravo su objavili da su dodali brojne datume novih koncerata za najavljenu turneju po Americi i Europi. Nama najbliže, Italija!
CNN je objavio bombastičnu vijest!
Postavlja pitanje načina na koji je preminuo James Brown. Službeno je objavljeno da je preminuo od zatajenja srca u bolnici, 2006. godine. No, na vidjelo su isplivale neke druge činjenice i sumnja se u nasilnu smrt. Vjerojatno će policija preuzeti istragu od novinske kuće nakon saznanja do kojih su došli u svojoj istraživačkoj seriji.
David Gilmour ipak ne prodaje sve gitare. Ona najvrjednija ipak ostaje!
Opširnije uskoro!
Slash featuring Myles Kennedy & the Conspirators najavili sjevernoameričku turneju, kojom će promovirati svoj posljednji album “Living the Dream”.
U pripremi i film o životu i radu Princa Tame, Ozzy Osbournea!
Trenutno ima malo informacija, samo se zna da na zahtjev Sharon i Ozzyja glavnu ulogu neće igrati nitko poznat iz svijeta filma.
Greta Van Fleet najavili novi album još u ovoj godini!
U pripremi je novi dokumentarac o the Beatlesima. (tko zna koji po redu!). Režiser Peter Jackson raspolaže s 50 sati rijetkih snimaka benda. Za sada se ne zna ime filma kao ni datum lansiranja.
——————————
Rhys Marsh – “October After All”
Karfagen – “Echoes from Within Dragon Island”
The Wrong Object – “Into The Herd”
Shumaun – “One Day Closer to Yesterday”
Grand Tour – “Clocks That Tick (But Never Talk)”
——————————