Damir Halilić – Hal – Ovčice / 27. Siječnja-2018.

Praznik za uši!

Nakon pauze od desetak godina Damir Halilić – Hal se koncertom u Ovčicama vratio u Split.

Iako medijski potpuno u sjeni Hal svojom svirkom i kompozicijom puni prostore i na putu je da postane zvijezda.
U njegovom slučaju, s punim pokrićem.

Virtuoznost u spoju s skladateljskim talentom je proizvela jednog od najvećih gitarista na ovim prostorima i kojeg li zadovoljstva ovo reći, koji se ne srami ni bjelosvjetske konkurencije. Dapače, s njima radi i živi.

Vjerujem da nema smisla spominjati njegov odnos s Tommy Emanuelom, koji je pak na svoju stranu iskreno odao priznanje Halu uvrstivši njegove albume u svoj katalog.
Priča koja se ne viđa svaki dan!

 No, to su sve popratne senzacije koncerta kojeg ovaj put treba promatrati kroz jednu drugu prizmu. Naime Hal je izdao knjigu “Atlantis” i u biti koncert je bio promocija knjige.
E sad, kako se knjiga može promovirati muzikom?

Pa veoma lako, jer “Atlantis” i nije obična knjiga. Da, ima slova u njoj, ali i 2 DVD-a što je ipak smješta u neki drugi bibliotekarski kontekst.

Ukratko, knjiga punog naziva “ATLANTIS: Moć gitare / Guitar Power, Vol. 1” je raskošno opremljeno izdanje koja sadrži notne zapise deset Halovih skladbi, bogata je fotografijama, te su u nju smještena dva DVD-a na kojima su 20 autorskih kompozicija u formi video spotova, te naposljetku deset kompozicija s usporenim izvedbama.

Sve u svemu, jedno bogato izdanje koje bi trebalo privući svakog tko iole voli muziku.

Dakle, Hal je stao na pozornicu i koncert je počeo.

Knjiga se otvorila i zvuk je potekao prema publici. Osebujan u svirci i maštovit u melodijama i aranžmanima Hal pored svojih autorskih kompozicija koje su btw impresivne, (bar meni laiku!), isporučuje i
obrade kompozicija iz različitih muzičkih razdoblja, ponirući sve do početka prošlog stoljeća i Ragtimea kao hitu trenutka.

Kad se koncert u biti sagleda i kondenzira u tom kontekstu, onda nam je Hal pružio jedno lijepo muzičko putovanje od daleke povijesti preko boogiea, pa sve do danas, svojih kompozicija koje su (pre) bogate utjecajima Međimurja, Dalmacije.
Sublimirajući etno u svoj stil, Hal isporučuje zarazne melodije protkane suptilnim aranžmanima.

Svirajući fingerpicking stilom, Hal je svojom bravuroznošću u stanju pomalo zbuniti gledatelja, jer nerijetko se nađete u situaciju da tražite ima li tko još na pozornici iza njega?
Ali ne, on je sam i za divno čudo, ta samoća ne smeta nikome, čak dapače, nenametljivim najavama i fokusiranjem na samu muziku isporučuje nam ne samo ugodnu večer već i trenutke prepune emocija koje je utkao u kompozicije.

A te kompozicije, melodične, pune ritma i aranžerski bogate, svaka priča svoju zasebnu priču.

Malo je čudno da ovakav koncert u trajanju više od sata vremena ne zaziva trenutke intermezza ili predaha, već cijelom dužinom svog trajanja kontinuirano privlači pažnju svakim svojim segmentom. Bilo da se radi o majstorski izvedenim kompozicijama, bilo da se radi o prezentaciji dvominutnog clipa kao najavu dokumentarca “Črni Kastavac” ili pak da se radi o kratkim najavama od strane autora.

I kad je nakon nešto više od sata Hal najavio kraj koncerta i odsvirao “Buru“, „jadan“, nije ni slutio da je to početak, biseva. Odradio ih je tri, da bi koncert priveo kraju s „medleyemBeatlesa u kojem je „glavnu riječ“ vodila “Eleanor Rigby” i naposljetku s vječnom temom iz filma “Deliverance“, dakako u svom stilu.

Publika je bila na visini, bodrila umjetnika kad god je to trebalo, a i bila uporna i izmamila biseve. Iako, po starom dobrom običaju, bilo je i onih koji su tu zalutali i ništa lošeg u tome, da svojim glasnim čavrljanjem nisu ometali praćenje koncerta onima koji su ga htjeli pratiti.
No i to je očito postao dio folklora splitske sredine.

Bila je to večer koju je u Ovčicama trebalo doživjeti!

Hal je bez sumnje jedno od najvećih imena današnje scene u Hrvata. Činjenica da ga mainstream mediji ignoriraju, dovoljno govori o njima samima.
U stvari, žao mi je radi Hala, ali možda je i bolje tako, jer ne mogu zamisliti art orijentiranu i senzibilnu osobu kao što je on kako pliva u plitkim vodama naše medijske kaljuže.

Dubina mainstream anonimnosti je možda najbolje što mu se kod nas može dogoditi, na sreću svih koje muziku vole i žive je ili kao dio ili kao način života.

Ovim želim uputiti Halu novu pozivnicu, jer dobroga je uvijek premalo!


Damir Halilić – Hal – Ovčice / 27. Siječnja-2018.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci