No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

EYOT – QUASIMODO / 02. PROSINCA-2017.

Iznenađenje „par excellence“!

U pripremi za nastup benda kojeg baš i ne poznajem, obično ono što vidim i čujem na YouTubeu, otprilike odgovara onome što doživim na koncertu.
Kažem obično, jer u slučaju grupe Eyot, to baš i nije slučaj.

Očekivao sam, da, i nadao sam se da će se očekivanja ispuniti, ali, ono što nas je dočekalo i ispratilo iz Quasimoda, to ni u snu nisam očekivao.

Eyot su pokazali i dokazali da muzika u punoj esenci živi i diše, tu pokraj nas i u nama.

Pošto je priča fascinantna, trebao bih krenuti od početka, iako teško, jer i nakon prospavane noći, misli, impresije, su još uvijek zbrkane i prepune emocija.

Eyot (Niš) su po prvi puta gostovali u Splitu.

U zakazano vrijeme, po starom splitskom dobrom običaju, nije bilo nešto publike, te je koncert počeo nešto prije deset sati.
Svo zlo s time, jer …..

Eyot su izašli na pozornicu i KONCERT je počeo!
Da, koncert koji se piše velikim slovima i pamti dugo, dugo.

Eyot su nam donijeli dašak velikog, koji obitava samo na globalnoj sceni. Istovremeno i potvrdu da medijska veličina nema veze sa stvarnom veličinom.
Daleko razvikanija imena na svjetskoj sceni bi se komotno mogla pokriti pred ovom momcima. Ako kažem, (nije hereza!) da su me na trenutke podsjetili na Mahavishnu Orchestra u najboljim danima, onda većeg komplimenta ne mogu dati.
(Njihov ultimativni izričaj, bez obzira na žanr, postao je os oko koje se vrte sve reference u muzici, a posebno u fuziji.)

Eyot su zaslužili tu usporedbu, jer su svojim pristupom, angažmanom, ingenioznošću, ali prvenstveno talentom odletjeli nebu pod oblake.

Ne znam kako su došli do ovoga što imaju, jer teško je iz gotovog „proizvoda” izvući sloj po sloj esence, dio po dio, utjecaj po utjecaj, ali pokušat ću opisati nemoguće, a na vama je da nekako sebi u glavi nacrtate “što je pjesnik htio reći?

Dakle, podloga im je jazz, jazz koji se većinom vremena trajanja kompozicije gubi u derivatu kojeg zovemo jazz rock.
Opisati taj izričaj samo kao jazz rock je pak nepotpuno i samo djelomično točno, te svodi nešto kompleksno na jednoznačni opis.

Mogu nastavit?
Taj jazz rock je blendiran, e sad dolazimo do onog pravog, blendiran je s psihodelijom koja na momente prelazi u ambijentalni izričaj s dalekim, etno utjecajima.

Dakle, uzmite “muzički kalkulator” u ruke i računajte.
Jazz + Rock + psihodelija + ambijent = EYOT

Ali i ovo je samo dio priče ili bolje rečeno, samo uvod.
Ona glavna priča ide s pozornice, od toga kako je sve skupa posloženo, izvedeno i naposljetku kako je primljeno od publike.

Kad smo već krenuli s matematikom, onda nastavljam u istom tonu.

Kako je posloženo?

Nevjerojatna ingenioznost u kompozicijama, kojima je osnova bogatstvo i širina izričaja, postepena gradnja strukture iz takoreći, ničega, krešendo i „grand finale“ kojim rasturaju sva čula.

Kompozicije su “pop ljepljive” u melodijskoj strukturi i „tribal“ razorne u ritmici. Gradeći atmosferu izlaganja, slažu instrumente u free jazz formi, ostavljajući Slađana (gitara) da se “batrga” sa čuvanjem kostura i gradnjom pozadine. Piano, bubanj i bas gitara su „na nekoj drugoj strani“ i „prijete“ rušenju strukture kompozicije.
To se nikada nije dogodilo, jer je baš gitara u ulozi kohezivnog faktora i u „super glue“ maniri lijepi svaku pukotinu koja se eventualno ukazala.
Time je doduše dovedena u podređeni položaj, no to je koncept u ovom “piano oriented” izričaju. (na stranu da bih osobno volio da je Slađan odradio koji izlet u solo vode, ali ..)

U biti, kompleksnost kompozicije jest glavna osobina muzike ovog benda i s njom su se najviše približili jazzu.

Kako je izvedeno?

Dejan Ilijić (piano), Slađan Milenović (gitara), Miloš Vojvodić (bubnjevi) i Marko Stojiljković (bas) su muzičari do srži „upregnuti“ u svoj instrument.
(ovom prilikom sam se ipak otrgnuo iskušenju da o svakom ponaosob napišem par rečenica, jer bi me to odvelo daleko, o njima pojedinačno drugom prilikom)

Iako se vizualno čini da i nema baš komunikacije među njima na pozornici, nad bendom visi aura zajedništva i timskog rada.

Rasturajući pozornicu i sipajući lavine zvuka, prepunog emocija, nekog čudesnog, fluidnog agregatnog stanja, koji povremenim tantričkim ritmom plijeni publiku i njenu pažnju, Eyot ni u jednom trenutku ne posustaje, nema praznog hoda.

Od prvih, onih tihih nota, sve do završnog krešenda i klimaksa, s nevjerojatno istančanim osjećajem za ritam i njegovu izmjenu, bend u punoj emocionalnoj brzini privodi kompoziciju kraju. Drugim riječima, ovo je uvod za jedan opis kojeg dosada nikada nisam koristio.

Muzika ovog sastava ima MIRIS! (op. J.B.)

Da, dobro ste pročitali, kad neki zvuk ima svoj miris onda to znači da je jedinstven, bogat u svim segmentima i slojevima, spiritualan, maštovit i inspirativan.

Kako je primljeno od publike?

Publika je kasnila, to i nije novost, ali se tokom koncerta skupilo dovoljno ljudi da se Split ne treba sramiti.
Bio je ovo koncert emocija i razarajućeg zvuka, te je i publika u početku donekle ostala zatečena.

Kako je koncert odmicao, bilo je očito da je sve skupa leglo na svoje mjesto, te je i reakcija bila odgovarajuća.
Od kurtoaznog pljeska se prešlo na glasno odobravanje, da bi protokom koncerta to prešlo u skandiranje.

Kraj je obilježila scena koju u Splitu nisam odavna vidio, splitsku publiku je zapalio jazz rock!
Nevjerojatno, ali istinito!

Da sve ne bude u superlativnima pobrinuo se zvuk koji je dolazio s pozornice. Ne toliko velika primjedba, koliko mi je zasmetalo u kontekstu ovakvog i ovog koncerta.

Gitara i njen zvuk.
Pretiho su nam dolazili tonovi i na momente ju je piano u potpunosti pokrivao. Šteta, jer da je to bilo izbalansirano, onda bi koncert bio jedan od onih, „bez mane“.

No i pored toga, najveća ocjena ostaje i taj previd jednostavno nema toliku snagu da bi okrznuo auru velikog koncerta koji se odvijao pred našim očima.

Eyot su gostovali u Splitu i na kraju bisa su izrazili želju da ga ponovo posjete.

Ako ovo čita itko od organizatora u gradu pod Marjanom, moj im je savjet, kontaktirajte ove momke i vratite ih natrag što je prije moguće!


Eyot – Quasimodo / 02. Prosinca-2017.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 03.12.2017Pregledi: 3546

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana