No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

DISCIPLIN A KITSCHME – SPLIT, JUDINO DRVO / 19. TRAVNJA-2019.

“Disciplin A Kitschme daje ti krila!”

Kako prosječnom ljubitelju muzike objasniti što je to Disciplin A Kitschme?
Ukoliko pod pojmom “prosječnom ljubitelju muzike” podrazumijevamo koliko toliko poznavanje muzike i posjedovanje afiniteta prema alternativnim smjerovima, onda je odgovor identičan kao i kad ljubiteljima cajke, jer za drugo i ne znaju, niti razumiju, pokušate objasniti što to Koja & Co rade.
Dakle, odgovor je: nikako!

Drugim riječima, odlazak na koncert Disciplin A Kitschme je iskustvo na koje nije spreman nitko tko ga već prije toga nije iskusio!
Arsenal na pozornici u rukama junaka je: bas gitara, usna harmonika i bubanj!
I od prvih nota, da ali, niti je bas, bas, niti je usna harmonika, usna harmonika, niti je, bubanj, bubanj. Aj on je još najbliži predodžbi o klasičnom poimanju, ali samo uz dovoljno mašte.

Dakle, pisati o koncertu Disciplin A Kitschme s pozicije klasičnog rock pristupa je iluzorno, jer teško, ako ikako, se riječima može obuhvatiti magija muzike koja silazi s pozornice i udara u auditorij, koji za divno čudo, prihvaća sve bez ostatka. I ne samo to, jednostavnim refrenima uzvraća poziv s pozornice.

Ne jednom se u tijeku večeri Koja obratio publici da uskoči, i ona je bila spremna. Bilo je lijepo vidjeti, čuti, bilo da se time dokazuje kulturološka pripadnost, neka vrst zajedništva, bilo poznavanja materije.

Disciplin A Kitschme je priredila rijetko viđeni koncert na našim prostorima, poglavito jer im je zvuk i izričaj s one strane klasičnog u rocku i daleko bliži ne samo alternativnom, već gazi i po poljima avangarde.

Ubojitim tribalno stadionskim ritmovima “kolju” pozornicu do krešenda zaglušujuče “buke”, melem za uši željnih njene artikulacije.

Koja je svojim sviranjem basa već odavno rekao ono što je imao, neortodoksni pristup, na trenutke tretman basa kao solo gitare, priskrbio mu je auru ikone koja ga prati od eksplozije novog vala na ex-Yu prostorima. Protokom tolikih godina taj čovjek nije izgubio „grama“ od karizme. Možda je malo usporio na pozornici, ali samo fizički, jer „delivery is still same!“ , čista energija i jednostavni protestni stihovi.
Zaštitni znak Disciplin A Kitschme koji ni ovaj put nije ostao bez svog uskličnika.

Rifovi, ritmika, pa i solaže koje izvlači iz basa čine Koju jedinstvenim. Ne kažem da nema basista koji mogu tako svirati, daleko od toga, ali ono što poentiram jest, on je jedini koji tako svira.

Igorova usna harmonika s druge pak strane, pomalo je uvučena u pozadinu. Uglavnom iz jednog razloga, netko ipak mora krpiti šavove koje trgaju Koja i Rade. Ne rijetko igrala je ulogu „ritam sekcije“ i tek povremeno kretala u solo vode.

Namjerno, za kraj ostavljam spominjanje bubnjara Rade. Uvučen u pozadinu, većinom pokriven korpulentnom Kojinom sjenom, ovo skoro nevidljivo, pomalo nestvarno mitološko biće koje sjedi za bubnjevima isporučuje baražne odjeke s koža kao da ne postoji sutra.
Asocijacija na Animala (“Muppet Show”) nije slučajna, jer Rade obitava u nekim svojim oblacima u kojima vladaju samo breakovi, koji se nižu bez prestanaka i reda, stvarajući kakofoniju ritmova koji ipak, ukupno sumirajući, završavaju u „skladnoj aritmiji“ ritma i rifa kojeg isporučuju bas i harmonika.

Nevjerojatna količina adrenalina i energije benda ipak može jedan svoj veliki izvor zahvatiti njemu. U biti, ovo što i kako on radi je imperativ i svaki drugačiji pristup bi osudo izričaj na tavorenje u kvazi okuženju ili praznom pozerstvu.

Ovako, svi troje, bas gitara, usna harmonika i bubanj tvore „jedninu“ koja brutalno zadire u sve naše pore i prisiljava nas da joj se podredimo.

Ono stadionsko danas, pećinsko jučer, je bila i bit će snaga koja će uvijek pokretati pojedince, ali i mase. U tom kontekstu Disciplin A Kitschme je i pored godina iza sebe, danas veliki bend koji zaslužuje svu pažnju i svaka nota mu vrijedi zlata, pogotovo jer na koncertu i nije bilo normalno odsvirane note 🙂 .

Judino Drvo je još jednom pogodilo „u sridu” i pored već standardno dobrog zvuka, doveo nam vrhunski bend koji i pored toliko godina još uvijek izgara na pozornici.

Kad nije uspio izgorjeti do danas, neće ni ubuduće!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 20.04.2019Pregledi: 4658

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana