No Banner to display

Koncerti

Sixes – Split, Circus (Monty Python) / 14. Studenog-2019.
The Splitters + Not Jane – Split, Circus (Monty Python) / 16. Studenog-2019.
Sanctus Dominus – Split, Circus (Monty Python) / 19. Studenog-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 21. Studenog-2019.
Svemirko – Split, Judino Drvo / 22. Studenog-2019.
058 – Split, AHA / 22. Studenog-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Špurijus + Buža – Split, Circus (Monty Python) / 23. Studenog-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
058 – Split, Circus (Monty Python) / 28. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Flying Head – Split, Circus (Monty Python) / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Natali Dizdar – Split, Judino Drvo / 06. Prosinca-2019.
The Soulers – Split, Rock-O bar / 06. Prosinca-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
My Baby – Split, Judino Drvo / 15. Prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Jinjer – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Prosinca-2019.
The Soulers – Zadar, Guma bar / 26. Prosinca.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

DISCIPLIN A KITSCHME – SPLIT, JUDINO DRVO / 19. TRAVNJA-2019.

“Disciplin A Kitschme daje ti krila!”

Kako prosječnom ljubitelju muzike objasniti što je to Disciplin A Kitschme?
Ukoliko pod pojmom “prosječnom ljubitelju muzike” podrazumijevamo koliko toliko poznavanje muzike i posjedovanje afiniteta prema alternativnim smjerovima, onda je odgovor identičan kao i kad ljubiteljima cajke, jer za drugo i ne znaju, niti razumiju, pokušate objasniti što to Koja & Co rade.
Dakle, odgovor je: nikako!

Drugim riječima, odlazak na koncert Disciplin A Kitschme je iskustvo na koje nije spreman nitko tko ga već prije toga nije iskusio!
Arsenal na pozornici u rukama junaka je: bas gitara, usna harmonika i bubanj!
I od prvih nota, da ali, niti je bas, bas, niti je usna harmonika, usna harmonika, niti je, bubanj, bubanj. Aj on je još najbliži predodžbi o klasičnom poimanju, ali samo uz dovoljno mašte.

Dakle, pisati o koncertu Disciplin A Kitschme s pozicije klasičnog rock pristupa je iluzorno, jer teško, ako ikako, se riječima može obuhvatiti magija muzike koja silazi s pozornice i udara u auditorij, koji za divno čudo, prihvaća sve bez ostatka. I ne samo to, jednostavnim refrenima uzvraća poziv s pozornice.

Ne jednom se u tijeku večeri Koja obratio publici da uskoči, i ona je bila spremna. Bilo je lijepo vidjeti, čuti, bilo da se time dokazuje kulturološka pripadnost, neka vrst zajedništva, bilo poznavanja materije.

Disciplin A Kitschme je priredila rijetko viđeni koncert na našim prostorima, poglavito jer im je zvuk i izričaj s one strane klasičnog u rocku i daleko bliži ne samo alternativnom, već gazi i po poljima avangarde.

Ubojitim tribalno stadionskim ritmovima “kolju” pozornicu do krešenda zaglušujuče “buke”, melem za uši željnih njene artikulacije.

Koja je svojim sviranjem basa već odavno rekao ono što je imao, neortodoksni pristup, na trenutke tretman basa kao solo gitare, priskrbio mu je auru ikone koja ga prati od eksplozije novog vala na ex-Yu prostorima. Protokom tolikih godina taj čovjek nije izgubio „grama“ od karizme. Možda je malo usporio na pozornici, ali samo fizički, jer „delivery is still same!“ , čista energija i jednostavni protestni stihovi.
Zaštitni znak Disciplin A Kitschme koji ni ovaj put nije ostao bez svog uskličnika.

Rifovi, ritmika, pa i solaže koje izvlači iz basa čine Koju jedinstvenim. Ne kažem da nema basista koji mogu tako svirati, daleko od toga, ali ono što poentiram jest, on je jedini koji tako svira.

Igorova usna harmonika s druge pak strane, pomalo je uvučena u pozadinu. Uglavnom iz jednog razloga, netko ipak mora krpiti šavove koje trgaju Koja i Rade. Ne rijetko igrala je ulogu „ritam sekcije“ i tek povremeno kretala u solo vode.

Namjerno, za kraj ostavljam spominjanje bubnjara Rade. Uvučen u pozadinu, većinom pokriven korpulentnom Kojinom sjenom, ovo skoro nevidljivo, pomalo nestvarno mitološko biće koje sjedi za bubnjevima isporučuje baražne odjeke s koža kao da ne postoji sutra.
Asocijacija na Animala (“Muppet Show”) nije slučajna, jer Rade obitava u nekim svojim oblacima u kojima vladaju samo breakovi, koji se nižu bez prestanaka i reda, stvarajući kakofoniju ritmova koji ipak, ukupno sumirajući, završavaju u „skladnoj aritmiji“ ritma i rifa kojeg isporučuju bas i harmonika.

Nevjerojatna količina adrenalina i energije benda ipak može jedan svoj veliki izvor zahvatiti njemu. U biti, ovo što i kako on radi je imperativ i svaki drugačiji pristup bi osudo izričaj na tavorenje u kvazi okuženju ili praznom pozerstvu.

Ovako, svi troje, bas gitara, usna harmonika i bubanj tvore „jedninu“ koja brutalno zadire u sve naše pore i prisiljava nas da joj se podredimo.

Ono stadionsko danas, pećinsko jučer, je bila i bit će snaga koja će uvijek pokretati pojedince, ali i mase. U tom kontekstu Disciplin A Kitschme je i pored godina iza sebe, danas veliki bend koji zaslužuje svu pažnju i svaka nota mu vrijedi zlata, pogotovo jer na koncertu i nije bilo normalno odsvirane note 🙂 .

Judino Drvo je još jednom pogodilo „u sridu” i pored već standardno dobrog zvuka, doveo nam vrhunski bend koji i pored toliko godina još uvijek izgara na pozornici.

Kad nije uspio izgorjeti do danas, neće ni ubuduće!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 20.04.2019Pregledi: 5064

Flash news

Journey i the Pretenders najavili zajedničku turneju. Turneja počinje koncertom 15. Svibnja i završava 12. Rujna. Znajući statuse obaju grupa i činjenicu da je turneja samo po USA, vjerojatno će bi i dodavanja datuma.
Mark Lanegan najavio novi album “Straight Songs Of Sorrow”. Izlazak planiran za Travanj sljedeće godine!
Carlos Santana najavio novu turneju „Miraculous 2020 World Tour“. Kao što samo ime kaže, bit će to svjetska turneja, koja počinje sljedeće godine koncertima diljem Europe. Na turneji će se posebno osvrnuti na dva albuma koja su mu omeđila karijeru i ovih dana slave svoje godišnjice. Supernatural“, 20 godina od izlaska i „Abraxas“, koji ovih dana puni ravnih pola stoljeća.
Dave Mustaine (Megadeth) objavio da prodaje 150 gitara i priručnih uređaja iz svoje bogate zbirke.
Paul Barrere – R.I.P.!
Preminuo gitarista i vokal grupe Little Feat!
Pete Townshend je izjavio ono što se već naveliko zna, vrijeme muzike koja počiva na gitari je nepovratno iz nas. U dugom razgovoru s novinarima je i objasnio osnovni razlog. Ukratko, danas na YouTube servisu imate na stotine virtuoza koji su upotrebu gitare doveli i preko krajnjih granica i time je poistovjetili s violinom u klasičnoj muzici. Dakako, tim slijedom i sudbina je ista. Ukoliko se ništa drastično ne dogodi, Pete prognozira gašenje smjera s odlaskom velikih igrača s današnje scene.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Shaking Sensations – “How Are We To Fight The Blight?”
Odd Logic – “Last Watch of the Nightingale”
Horizon’s End – “Skeleton Keys”
Michele Conta – “Endless Nights”
Crocodile – “Howling Mad Black Music Under Hot Stars”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana