No Banner to display

Koncerti

The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Little Sisters – Split, Paradox / 18. Listopada-2019.
Visoki Napon – Split, Rock-O Bar / 18. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Šumski – Split, Circus (Monty Python) / 18. Listopada-2019.
Ultimatum – Split, Circus (Monty Python) / 19. Listopada-2019.
MILE KEKIN & Band – Split, BackBar PLAN B / 19. Listopada-2019.
Peter Smith & Hosters – Split, Circus (Monty Python) / 22. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Alive & Massimo Canfora – Split, Metal Klub EKS / 24. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 25. Listopada-2019.
Tajni Gaz (Balašević tribute) – Split, BackBar PLAN B / 25. Listopada-2019.
11th Croatian Blues Challenge – Zagreb, Hard Place / 25. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 26. Listopada-2019.
Hladno Pivo – Split, Studentski dom Kampus / 26. Listopada-2019.
Jufkamental – Split, Circus (Monty Python) / 31. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Osvrti, Vijesti

ZAšTO CD NEMA BUDUćNOST!?

i nema!

Mnoga su se koplja lomila i još se uvijek lome oko statusa CD nosača zvuka i njegove budućnosti.

Kad je svojevremeno bio lansiran, bio je proglašen za tehnološko čudo, što i jest bio u vrijeme dok je analogni signal i sve analogno carevalo industrijom zabave. Predstavljanje CD nosača zvuka se odvijalo uz fanfare i predviđanja u vječnu mladost.
Nije bilo rijetko naći panegirik CD-u kao „svetom gralu“ muzike koji će doprinijeti da se nosači zvuka ne samo uvuku u sve pore društva, već i eliminira najveći nedostatak vinila, osjetljivost na vanjske utjecaje.

Za razliku od vinila, po kojem igla „grebe“ po brazdama i time inducira slab signal koji se procesuira preko pojačala i šalje u zvučnike, CD radi na sasvim drugom principu. Laserski čitač ne dodiruje zapis na mediju i time se stvara pretpostavka za dugi životni vijek.
Činilo se da je to, to!

U tim glorificiranim počecima bilo je glasova koji su sramežljivo šaptali da ipak nije sve tako bajno. Posebno se to odnosilo na „frequency response“ koji je za razliku od vinila bio manji u najvišim, ali i najnižim frekvencijama. Malo je kog to tagiralo, jer svima je bilo primarno, može se svirati do besvijesti i nakon tisućitog puta, reprodukcija je kao prvi put.

CD playeri su cjenovno postali prihvatljivi širokim masama i pobjedonosni pohod CD medija je počeo. Od osamdesetih kad su ušli u „trku“ počeli su lagano, ali sigurno istiskivati vinil, da bi u devedesetima u potpunosti preuzeli primat u takvom obimu da je vinil bio pred „odumiranjem“.

No vinil se nekako održao, poglavito zahvaljujući ekskluzivitetu i, možda malo nevjerojatno zvuči, radi skupe opreme koja mu je trebala za reprodukciju. Apsurd koji je svoje postojanje našao u negaciji pristupačnosti je bio taj koji je održao vinil u ta, za njega, tmurna vremena. Kako se oprema za reprodukciju vinila nije masovno proizvodila, bila je veoma skupa i nedostupna. Posjedovanje basnoslovno skupe Hi-Fi linije je (opravdano) stvaralo osjećaj eksuziviteta na kojem su mnogi “pali”, kao pozeri ili kao stvarni ljubitelji muzike, to u ovom kontekstu nije bitno. Bitno je to da je vinil preživio najkritičnije razdoblje baš zahvaljujući tome.

Novo stoljeće kao i uvijek, nosi neke nove navike, razvoj tehnologije nosi svoje, pojavljuje se download, a potom streaming. Dok download u biti nikad nije zaživio u punom smislu, streaming je po samom lansiranju servisa za slušanje glazbe postao popularan, u toj mjeri da je danas nositelj cjelokupne glazbene industrije.

Logično je bilo da CD uzmakne, ali ipak nije bilo logično, ili pak jest, da CD doživi kolaps koji je trenutno na djelu. U posljednjih desetak godina prodaja CD medija se srozala na nivo da joj u nekim segmentima čak i vinil parira.
Bilo je to prije samo desetak godina nezamislivo.

Koji je tome razlog?

Ima ih nekoliko, ali glavni je u tome da je polako, ali sigurno počela prevladavati logika da ipak onih par desetaka decibela igra ulogu, kako u viskom, tako i niskom frekvencijskom spektru.

Drugo ne manje bitno, iako ne tehnološki orijentirano, jest sam ritual slušanja muzike. Za razliku od CD medija, vinil uvijek dolazi u omotu, često i s „bookletom“, koji je integralni dio sadržaja kojeg nosi (CD omoti su replike vinilnih, ali nemaju isto značenje).

Imati omot vinila u ruci i slušati ga predstavlja nenadoknadiv užitak, pomalo zaboravljen i sada ponovo otkriven. Dakle, vinil od CD medija otkida segment užitka slušanja i dakako, svi ljubitelji muzike koji to mogu, će posegnuti za vinilom. Pogotovo u ozračju novih, povoljnijih cijena uređaja kvalitete srednje klase za reprodukciju vinila.

S druge pak strane, streaming „kida“ drugi segment na kojem je CD carevao, mogućnost izbora samo jedne pjesme. Prednost CD medija nad vinilom je u tome bila apsolutna, mogli ste preskakati s jedne na drugu pjesmu bez bojazni od oštećenja, slušati samo jednu pjesmu s njega itd ,itd .. . Streaming je to brutalno preoteo, jer kao što je Steve Jobs rekao po lansiranju Apple Streaming Servisa, čemu kupovati cijeli album, ako želite poslušati samo jednu pjesmu.
Ova dalekosežna izjava je dakako bila pozitivna u svom kontekstu, iako veoma negativna u percepciji albuma kao kompaktne cjeline, ali to je druga tema.

Shodno tomu, svatko je umjesto da plati basnoslovni iznos za CD, da bi poslušao jednu ili par pjesama, mogao za malo para, poslušati samo jednu ili par njih preko streaminga. Rezultat nije izostao. Streaming je danas prevladavajući segment u industriji zabave.

Slabašni pokušaji revitalizacije CD medija su se pojavili nedavno, Pro-Ject je lansirao izuzetno kvalitetan CD player, ali dugoročno gledano, teško da će preokrenuti trend ukoliko se na tržištu ne dogode neki jači potres.
Isto tako, dugo najavljivani audio DVD nikako da ugleda svjetlo dana na masovnom tržištu. Tehnološki uvjeti s komercijalnim pristupom u ovom trenutku jednostavno blokiraju globalno lansiranje tog medija.

Sve to ne ide u prilog CD mediju i njegova prodaja i dalje pada logaritamskom progresijom. Gdje će se zaustaviti, teško je prognozirati, ali ono što je već sada vidljivo jest da CD nikad više neće zauzeti ono mjesto koji je imao na prelazu stoljeća, kao ni vinil u sedamdesetima. Toga moramo biti svjesni, jer ma koliko upirali u jedno ili drugo, tehnološki razvoj nosi svoje, kretanja tržišta svoje, ali i ukusi koji se formiraju nose svoje. (Doduše i ovom posljednjem bi se dalo debelo razglabati, o tom nekom drugom prilikom.)

CD je osuđen, samo što presuda još nije izvršena, agonija u kojoj se nalazi će se produbljivati do kritičnog trenutka kad će početi nestajati. To se neće dogoditi sutra, ni za godinu dana, ali ako se trendovi nastave, sljedeću dekadu bi mogli ispratit bez njega.

Streaming će i dalje rasti i nema na horizontu nikoga, ni ičega što može ugroziti njegovu supremaciju, jer nove generacije žele instant i odmah i kratko, a sve to streaming pruža za mali i prihvatljivi iznos novca.

Vinil će i dalje rasti, poglavito radi padanja cijena uređaja za njegovu reprodukciju, ali i on ima svoje limite i vjerojatno će ostati „izoliran“ u krugovima i pojedincima, “ljubiteljima muzike”. Hoće bi broj na globalom nivou rasti, vjerojatno, pitanje je samo kojim tempom.

I zato CD nema budućnosti!
Čuda se danas ne događaju, osim u Međugorju, možda mu je to izlaz!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 17.09.2019Pregledi: 481

Flash news

Objavljeni potencijalni stanari Kuće Slavnih (Rock & Roll Hall of Fame) za 2020-tu godinu. Prica se ponavlja, kupusara zvana raspored po žanrovima, bez fokusiranja na važnost i veličinu se nastavlja. Da ne duljim, imena, Judas Priest, Motörhead, Nine Inch Nails, Soudgarden, MC5, T. Rex, Thin Lizzy, Notorious B.I.G., Whitney Houston, Pat Benatar, Dave Matthews Bands, Depech Mode, the Doobie Brothers, Kraftwerk, Rufus Featuring Chaka Khan i Todd Rundgren.
Normalno, najvećih iz prog miljea opet nema. Postaje dosadno više pisati o tome.
Po drugi put je pulover kojeg je Kurt Cobain nosio na snimanju danas već legendarnog MTV Unplugged, na prodaju. Prvi put je kupljen za simboličnu sumu od pišljivih 137 000 dolara, a ovaj put se očekuje sitnica od 200 000 dolara. E da, pulover nikad nije opran, ..
Eagles najavili novu turneju sljedeće godine. Na njoj bi trebali izvoditi cijeli hit album „Hotel California“. Najava je stigla nakon tri rasprodana koncerta u Las Vegasu, gdje su nastupili u pratnji simfonijskog orkestra i zbora.
Ozzy Osbourne je ponovo odgodio dio turneje maštovitog naziva, “No More Tours 2”, koju je trebao odraditi po UK i Europi. Datumi u Svibnju sljedeće godine za američki kontinent ostaju isti. Ozzy se ne oporavlja od operacije kako je bilo predviđeno, te je ovaj korak bio neminovan.
Jimmy Page najavio izdavanje novog albuma „Catalyst“, ali samo s lirikom (spoken-word album). Liriku je napisala Scarlett Sabet, s kojom je Jimmy trenutno u vezi. O njegovom solo albumu koji se rađa već jedno dvadesetak godina, ni riječi!
Trakavica oko ujedinjenja i novog materijala grupe the Kinks se nastavlja. Ovaj put, po tko zna koji put, izgleda ozbiljno. Oba su brata Davies izjavila da rade na novom materijalu neslužbeno nazvanim “Project Kinks”
Aj da vidimo i to čudo!
Warren Haynes najavio novi album grupe Gov’t Mule.
Fleetwood Mac su napokon objavili da nastavljaju s turnejom koja je prekinuta radi bolesti Stevie Nicks. Objavljeni su novi datumi sa zaključno 16. Studenoga kad će s koncertom u Las Vegasu turneja završiti.
Metallica odgodila/otkazala već najavljenu turneju.
Razlog?
James Hetfield se mora vratiti na rehabilitaciju.
Mora bit da je gusto!
Kako bi obilježili pola stoljeća od izdavanja velikog albuma „the Decline and Fall of the British Empire“, (i usput odštancali lijepe škude!), grupa Kinks je najavila posebno izdanje koje će sadržavati do danas neobjavljenu pjesmu “The Future”, nastalu i snimljenu u vrijeme nastanka albuma.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Garcia Peoples – “One Step Behind”
Vision Divine – “When All The Heroes Are Dead”
Darío Mekler – “Retrofuturismos” EP
Fen – “The Dead Light”
Anthon Norwell Experiment – “Under My Dreams …Or My Skin”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana