No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Recenzije

GATUZO – “VAN KONTROLE“

Vapaj u tami!

Ne mogu tajiti, album “Van kontrole“ mi nije sjeo “na prvu”. Falilo mu je, falio mu je raison d’être. Djelovao je „iskomadan“, fragmentiran, ali to nije bio glavni uzrok.

Kompozicije su se nejednako utiskivale u memoriju, a ni tu nisu dijelile neka ravnopravna mjesta, ali ni to nije bio uzrok nemogućnosti definicije.

Sve je izvana posloženo po zanatu, kompozicijski su sve pjesme bile OK, ritmika izazovna, melodije onakve kakve izričaj zahtjeva, produkcija dobra, fino balansirana i minuciozna, ali nikako “ubrati” ono esencijalno, što je „pjesnik htio reći?“.
Nedostajao je glavni sastojak da bi ga se prigrlilo dušom i srcem, kako inače biva s odličnim i dakako, velikim albumima.

Sad je već nastupio inat. Kopalo me „to nešto“, priznajem. Umjesto da ga odbacim i krenem dalje u potragu za albumom o kojem bih pisao, podredio sam svoje želje instinktu. Da, instinktu, jer mi je kazivao da tu ima nešto“, ali da mi promiče ispred nosa.

Počelo je “mukotrpno“ kopanje po pjesmama, ne toliko duboko po svakoj poimenično, već kao fragmentu albuma.
Prvo se pitanje nametnulo u obliku: Da li je album mogao bez ove ili ove?
Drugo, kako pristupiti kompozicijama koje jesu stilski unutar nekih zajedničkih okvira, ali pak svaka za sebe strše, od stadionskih oda do intimnih ispovijesti.
I naposljetku ono najbitnije, koji je i gdje je zajednički nazivnik ove jednadžbe zvane „Van Kontrole“?

Album otvara nesporni hit favorit, “Ima Nešto”, kompozicija koja može pokrenuti masu u dvorani ili stadionu bilo koje veličine. Ne sumnjam da će baš ova pjesma postati himna Gatuza u budućnosti, jer u sebi sadržava sve što jednoj himni treba. (ekvivalent kompozicije „Teške Boje“, i Šiljo ponovo!). Od “krvničkog” rifa, ubojitog ritma i naposljetku, jednostavne, višeznačne lirike koja ne samo da ulazi u uho svakom, već je svatko može tumačiti na svoj način.
I onda, kad uleti pauza nakon ove pjesme, „šaltamo“ se na drugi kolosijek i tako do samog kraja, … .
Ovako ne ide, … !

Možda bi grupiranje kompozicija urodilo boljim plodom u razumjevaniju. Tako recimo da “Nosi Me Visoko” naslonimo na uvodnu “Ima Nešto” i dobijemo lijep niz različito ritmički poredanih, ali jednako impresivnih kompozicija. No, napraviti samo to i na taj način sagledati album, opet, „nije to, to!“. Fali mu koherentnost koja daje dojam kompaktnosti. Nemojmo smetnuti s uma, album jest cjelina, ma koliko se to danas rastezljivo tumačilo.

U biti, nakon svega, nikako odgonetnuti vezivo tkivo pomoću kojeg bi album kao cjelina ostao kao „jedan komad“, a ne zbir niza.

Tko traži, taj i nađe!
Možda je moglo i iz prve, ali ovaj put, nakon mnogobrojnih pokušaja, ipak se ukazalo svjetlo na kraju tunela (koje nije nadolazeći vlak!)

“Van kontrole“ je krik u praznini tmurne stvarnosti i tako sagledan, postaje ono što u biti jest. Lament današnjeg društva, rastrganog između nerealnih želja i neispunjenih mogućnosti. Slika društva koje kao na nekom usporenom filmu tone, urušava se samo u sebe i pri tom ponosno viče kako mu nikad nije bilo bolje.

“Van kontrole“ je vapaj izgubljene generacije, generacije bez budućnosti, generacije kojoj je ta budućnost uvjetovana učenjem drugog materinjeg jezika.

“Van kontrole“ je preslikana Azra u dvadeset i prvo stoljeće, „Štulićev krik“ novog stoljeća koji nestaje u magli talibanizacije, kriminala i korupcije cijelog društva.

Vrijeme ovog albuma tek dolazi, dobiti će na snazi onog trenutka kad se zasvijetli dno prema kojem kao društvo nezaustavljivo klizimo.


Gatuzo – “Ima nešto”

Gatuzo – “Pod Kontrolom”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 25.04.2019Pregledi: 919

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana