No Banner to display

Koncerti

M.O.R.T. – Zagreb, Vintage industrial bar / 19. Rujna-2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Recenzije

“IF I LEAVE HERE TOMORROW: A FILM ABOUT LYNYRD SKYNYRD”

Južnjačka legenda za vječnost!

Nakon bezbrojnih peripetija, napokon je lansiran biografski dokumentarni film od južnjačkim legendama, grupi Lynyrd Skynyrd.

Producenti su se susretali s velikim problemima, poglavito u „copyright“ sustavu, jer su ograničenja koja su nametale restrikcija upotrebe materijala čak dovodile film u pitanje. Sve se nekako sredilo, iako, odmah na početku mora se naglasiti, iako je film dobar, kako u edukativnom, tako i u faktografskom smislu, osjeća se manjak dokumentarnih snimaka iz prve faze života grupe, prije avionske nesreće.

Kad se ta činjenica stavi u kontekst samog filma, koji obrađuje život grupe i njegovih članova do avionske nesreće, dok period nakon nje samo spominje na kraju (što je nekako i fer s obzirom na kreativni život grupe!), onda se zaključak sam nameće.

No, sve ostalo je u granicama očekivanog, pa čak i naviše toga. Film donosi par do sada nepoznatih činjenica, bar ne širokim masama, kao i lijepo kronološki poslagan život grupe koja je stavljena ispred sudbina članova. Sam taj duh kad je grupa zajednica članova, a ne njihov zbroj, daje filmu auru autentičnosti.

Režiser Stephen Kijak je majstorski, s obzirom na raspoloživi materijal, obradio lidera grupe Ronnie Van Zanta. U cijelom filmu skoro da nema pristojne filmske minutaže ovog lidera, ali njegov duh je nad grupom cijelo vrijeme trajanja filma.
Lijepo i nadahnuto. Doduše, bilo bi daleko ljepše da su snimke bile tu, na raspolaganju, ali i ovako film kao cjelina funkcionira besprijekorno.

Pored objašnjenja kako je bend dobio ime, jedna od frapantnih činjenica je iznesena sa strane Al Koopera, producenta koji je uskočio za pultom nakon što je grupa snimala prvi album. Pomalo zbunjujuće, ali impresivno djeluje njegova izjava da je grupa po ulasku u studio imala do u tančine razrađene sve pjesme, te da im je studio u biti bio smo copy-paste onoga što je nastalo u baraci u močvari.

Ta je baraka u močvari, blizu Jacksonvillea, postala legendarna. Grupa je u njoj provodila mjesece i mjesece u kreaciji i brušenju budućih standarda, disciplinom koja se ne viđa u muzičkom okruženju. Svaki dan su počinjali točno u 7 i završavali kasno navečer, skoro bez stanke, i tako mjesecima.
No, film se bavi i onom drugom stranom, koja je u potpunoj suprotnosti slici koju su sami kreirali u kreativnom okuženju. Naime, manager je u svojoj putnoj torbi non-stop na turnejama imao 250 000 dolara u kešu, kako bi isplatio vlasnike hotela, kojeg bi demolirali, ili kako bi imao novac za jamčevinu, da izvuče članove iz zatvora i uputi ih prema pozornici.

I još mnogo toga, katkad bizarnog, katkad začuđujućeg, od primanja članova u grupu do svjetske slave.

U avionskoj nesreći, pored posade, ginu Ronnie Van Zant, Steve Gaines i Cassie Gaines, te je ostatak grupe odlučio jednostavno stati, jer bez preminulih članova, poglavito bez lokomotive benda, Ronniea, jednostavno nije imalo nikakvog smisla.

I tu se negdje završava film, u stvari, skoro završava, jer desetak godina nakon nesreće, Ronniev mlađi brat Johnny stasava i okuplja grupu za jedan nastup. Taj je nastup bio do te mjere uspješan, da su po povratku kući našli toliko poziva, da su njima mogli popuniti cijelu turneju.
Zašto ne!?

I priča se počela kotrljati sve do današnjih dana, kad smo svjedoci oproštajne turneje grupe Lynyrd Skynyrd koja je upravo u tijeku.

Topla preporuka svim ljubiteljima muzike sedamdesetih, a pogotovo južnjačkog rocka!


“If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd” / promo!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Lynyrd Skynyrd

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 03.06.2019Pregledi: 420

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana