No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Recenzije, Vijesti

“IF I LEAVE HERE TOMORROW: A FILM ABOUT LYNYRD SKYNYRD”

Južnjačka legenda za vječnost!

Nakon bezbrojnih peripetija, napokon je lansiran biografski dokumentarni film od južnjačkim legendama, grupi Lynyrd Skynyrd.

Producenti su se susretali s velikim problemima, poglavito u „copyright“ sustavu, jer su ograničenja koja su nametale restrikcija upotrebe materijala čak dovodile film u pitanje. Sve se nekako sredilo, iako, odmah na početku mora se naglasiti, iako je film dobar, kako u edukativnom, tako i u faktografskom smislu, osjeća se manjak dokumentarnih snimaka iz prve faze života grupe, prije avionske nesreće.

Kad se ta činjenica stavi u kontekst samog filma, koji obrađuje život grupe i njegovih članova do avionske nesreće, dok period nakon nje samo spominje na kraju (što je nekako i fer s obzirom na kreativni život grupe!), onda se zaključak sam nameće.

No, sve ostalo je u granicama očekivanog, pa čak i naviše toga. Film donosi par do sada nepoznatih činjenica, bar ne širokim masama, kao i lijepo kronološki poslagan život grupe koja je stavljena ispred sudbina članova. Sam taj duh kad je grupa zajednica članova, a ne njihov zbroj, daje filmu auru autentičnosti.

Režiser Stephen Kijak je majstorski, s obzirom na raspoloživi materijal, obradio lidera grupe Ronnie Van Zanta. U cijelom filmu skoro da nema pristojne filmske minutaže ovog lidera, ali njegov duh je nad grupom cijelo vrijeme trajanja filma.
Lijepo i nadahnuto. Doduše, bilo bi daleko ljepše da su snimke bile tu, na raspolaganju, ali i ovako film kao cjelina funkcionira besprijekorno.

Pored objašnjenja kako je bend dobio ime, jedna od frapantnih činjenica je iznesena sa strane Al Koopera, producenta koji je uskočio za pultom nakon što je grupa snimala prvi album. Pomalo zbunjujuće, ali impresivno djeluje njegova izjava da je grupa po ulasku u studio imala do u tančine razrađene sve pjesme, te da im je studio u biti bio smo copy-paste onoga što je nastalo u baraci u močvari.

Ta je baraka u močvari, blizu Jacksonvillea, postala legendarna. Grupa je u njoj provodila mjesece i mjesece u kreaciji i brušenju budućih standarda, disciplinom koja se ne viđa u muzičkom okruženju. Svaki dan su počinjali točno u 7 i završavali kasno navečer, skoro bez stanke, i tako mjesecima.
No, film se bavi i onom drugom stranom, koja je u potpunoj suprotnosti slici koju su sami kreirali u kreativnom okuženju. Naime, manager je u svojoj putnoj torbi non-stop na turnejama imao 250 000 dolara u kešu, kako bi isplatio vlasnike hotela, kojeg bi demolirali, ili kako bi imao novac za jamčevinu, da izvuče članove iz zatvora i uputi ih prema pozornici.

I još mnogo toga, katkad bizarnog, katkad začuđujućeg, od primanja članova u grupu do svjetske slave.

U avionskoj nesreći, pored posade, ginu Ronnie Van Zant, Steve Gaines i Cassie Gaines, te je ostatak grupe odlučio jednostavno stati, jer bez preminulih članova, poglavito bez lokomotive benda, Ronniea, jednostavno nije imalo nikakvog smisla.

I tu se negdje završava film, u stvari, skoro završava, jer desetak godina nakon nesreće, Ronniev mlađi brat Johnny stasava i okuplja grupu za jedan nastup. Taj je nastup bio do te mjere uspješan, da su po povratku kući našli toliko poziva, da su njima mogli popuniti cijelu turneju.
Zašto ne!?

I priča se počela kotrljati sve do današnjih dana, kad smo svjedoci oproštajne turneje grupe Lynyrd Skynyrd koja je upravo u tijeku.

Topla preporuka svim ljubiteljima muzike sedamdesetih, a pogotovo južnjačkog rocka!


“If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd” / promo!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Lynyrd Skynyrd

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 03.06.2019Pregledi: 323

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana