No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Recenzije

058 – “ŽICE OD SNA”

Americana s okusom popa!

058 su izdali album lani otprilike u ovo vrijeme. Protekla je godina dana od odluke, moram nešto napisati o njemu. I kao i sve u životu, htio ne htio, puno je toga došlo (nezasluženo?) ispred njega.

Ovaj mi je album ujedno poslužio kao inicijalna ideja o uvođenju Flash Recenzija, u biti kratkih, ali konciznih osvrta na albume, jer materijala je toliko da ritmom kojim recenzije izlaze nema ni teoretske šanse da se pokrije bar pristojan dio produkcije. O starijim, ali velikim i vrijednim izdanjima koji se moraju naći u arhivi, da i ne govorim.
Stoga, s moje strane, prva flash recenzija. (prvu je objavio Božidar!)

Americana i nije baš uvriježena na našim prostorima i tu u zraku već visi neobično pitanje. Esencijalno je lepršava, muzika, laka za slušanje (ne brkati s kreacijom i izvedbom!), idealna za nenavikle uši, ali i usputne prigode kad u medijskom i radnom prostru treba lansirati nešto lijepo i vedro.

Nažalost, ma koliko bila “prihvatljiva masama”, Americana u nas spada pod “underground”. Ne izričajem dakako, već svojim bivstovanjem i kvalitetom. Srozani kulturološki nivo društva se i te kako odrazio u muzici. No to je tako, teško da se išta može promjeni u tome, bar ne skoro.

Album “Žice od sna” je sazdan većinom od singlica koje su mu prethodile. U nemogućnosti da se pokrene album kao projekt, većina umjetnika na našim prostorima gazi tom stazom. Korak po korak, singlica po singlica do albuma.

Sastavljen je od devet pjesma i sve su manje više izrazito pjevne i hitoidne, idealne za radijsko emitiranje. Doduše, neke jesu bile popularne u vrijeme izlaska, vrtjele su se po radio stanicama, no ovaj album kao cjelina ipak zaslužuje više od toga. Eto, nakon godine dana, skoro ga nema u tragovima, a šteta, jer Americana s ovakvim pop senzibilitetom jednostavno ne stari.

Deplasirano je lamentirati, ali da je kojim slučajem ovaj album izdan u Americi, uz dakako prikladnu medijsku kampanju, otvorio bi grupi vrata koncertnih dvorana, ali i otvorenih festivala na kontinentu. Jer sve su kompozicije odreda priča za sebe i žive u svom nekom okuženju.

To je lijepo, no uvijek postoji ono, ali … . Problem ovakvih pjesama, a pogotovo ovog nivoa kvalitete i “prijemčivosti” je tu tome da vam ne izlaze iz glave. Dovoljno je par puta poslušati album, da se u podsvijesti sve raspodjele, zauzmu svoj prostor i počnu svoj život van “stvarnog života”.

Uhvatiti se pjevušenja neke od melodija u tijeku dana je skoro pa normalno i time se dokazuje da je album “Žice od sna” dobar album, kako u svom žanru tako i muzički uopće.

PS – ima li netko savjet kako ih izbiti iz glave?


058 – “Nova Priča”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 12.05.2019Pregledi: 1217

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana