No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

TOM JONES – DUBROVNIK, 01. SRPNJA -2019.

S aurom pred katedralom!

Dubrovnik ove godine slavi 70. obljetnicu Dubrovačkih ljetnih igara pa je netom prije otvaranja festivala organiziran spektakl ispred Dubrovačke katedrale, koncert velikog Tom Jonesa.

Iako se radi o poklonu Gradu, samo je 1000 sretnika moglo doći do ulaznica. Stradun je jedinstvena pozornica, kao i cijeli Grad, ali poseban ambijent mu daju njegovi stanovnici koji dobiju priliku gledati ovakve poslastice bukvalno sa svog kauča (želim vjerovati da na prozorima nisam vidjela strance…).

Ovakvi događaji dodatno paraliziraju ionako zakrčen grad, ali nastup na ovakvim lokacijama mora biti veliki doživljaj i za same izvođače. Tako ne znam u kojem još gradu Tom Jones može izvesti “Burning hell” ispred katedrale?
A upravo je s ovom teškom pjesmom započeo koncert.

Nažalost slikavanje je bilo dozvoljeno samo novinarima, samo tijekom prve tri pjesme, s točno određenog mjesta… što će vas uskratiti za vizualni dojam cijelog koncerta ali to ćemo probati nadoknaditi detaljnijim prolazom kroz set listu. A u set listi nije bilo nikakvih odstupanja u odnosu na dosadašnje koncerte s turneje.

Jones je bio pričljiv između točaka, uvodeći nas s kratkim anegdotama u svaku novu numeru. Tako nije propustio spomenuti svoje prijatelje iz 50-tih i 60-tih, čije covere izvodi, a koji su često poznatiji od originala. (Elvis Presley – “Run on for a long time”, Chuck Berry – “Memphis Tennessee”, Little Willy John – “Take my Love”, Randy Newman – “Mama told me not to come”,.. ).

Nije baš zahvalno početi nabrajati, jer ubrzo shvatiš da velika većina pjesama koje svi vezujemo uz Tom Jonesa i njegov baršunasti glas zapravo nije njegova… U šarolikosti žanrova i ogromnog vremenskog perioda koji Jones svojom izvedbom pokriva, na mene su najupečatljiviji dojam ostavile pjesme s gospel prizvukom i tematikom. Ti momenti kada pod svjetlosnim efektima Jones bukvalno zrači; crnim odijelom, sijedom kosom, plavim očima i provokativnim pokretima priziva nešto demonsko; a glasom i tekstom naprosto ljudski plače pred vratima božje kuće; su momenti koji tjeraju suze na oči. (“Burning hell”, “Did trouble me”, “What is the soul of the man” i “Tower of Songs” ).

Unatoč godinama, zadovoljstvo je bilo poslušati i pogledati i žešći repertoar, jer je vrlo lako shvatiti zašto je Tom Jones oduvijek bio mezimac žena.
Iako je dubrovačka publika uvijek za par stupnjeva pothlađena, stari mačak s novim kukom 🙂  je ipak uspio zagrijati atmosferu za plesni bis uz “Kiss” i “Strange Things”.

Sve u svemu, moćna set lista. Probajte ne zapjevušit 90% naslova dok ih budete čitali. Tom Jones je velikan i čast mi je bilo poslušati ga u svom gradu.

Davno je prešišao 67, a ne pada mu na pamet još ići u mirovinu 🙂 !

Autor: Ines Miljan Popović
Foto: Nebojša Miljan Popović / MLP-U

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Related Posts

Ines Miljan PopovićInes Miljan Popović // 02.07.2019Pregledi: 392

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana