No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

3RD THRILL BLUES FESTIVAL – TRILJ / 05, SRPNJA-2019.

I. dan!

Blues At School

Blues At School je otvorio treći po redu blues festival u Trilju.

Već tradicionalni Thrill Blues Festival, je kao i do sada, najprije ugostio najmlađe, na kojima ionako sve ovo ostaje i oni će jednog dana biti ti koji će uvoditi nove naraštaje u tajne muzike ponikle na Delti Mississippija.

Ruku na srce, način na koji je sve skupa prezentirano je komotno moglo ugostiti i znatno starije ljubitelje muzike. Hrepa je u svom stilu objasnio djeci pred sobom, kako je počela svirka koja je prerasla u blues, najprije na gitari, potom na bubnjevima, te naposljetku na usnoj harmonici, te kako se sve skupa našlo zajedno.

I na kraju, kad se blues premjestio u potrazi za auditorijem u veće, bučne centre, kako je električna gitara pridonijela da se forma revitalizira i iz prezrene pređe u pomodnu. Tome su dakako kumovali klinci s Otoka, koji su kao Marabunta (smrtonosna najezda mrava i skakavaca) u invazionom pohodu porobili ne samo tu istu Ameriku, već i cijeli svijet.

Na pozornici su Hrepi pravili društvo Lorenzo i Ismaila, a na pojedinim točkama na bubnjevima se pojavljivao i Bruno iz Ozona.

Sve u svemu, i pored pridjeva „dječji“ kod ovog događaja, bilo je tu interesantnih stvari za sve generacije.

Festival je otvoren, mladi su vjerujem upili bar nešto od ponuđenog, a ostatak slijedi.

Blues izložba fotografija

U Muzej Triljskog kraja je postavljena izložba fotografija koje su nastale na prijašnjim blues festivalima u Trilju. Na zidovima su se našli najimpresivniji radovi koji su uspjeli uhvatiti trenutak i ovjekovječiti ga za vječnost.
Dakako, uz fotografije u muzeju je i stalna postava, eksponati koji govore jezik prošlosti triljskog kraja.
Izložba će biti otvorena za cijelo vrijeme trajanja festivala.

Tijekom dana dio izložbe je prebačen u kino, gdje se odvijala glavna aktivnost prvog djela festivala, te se lijepo uklopila u koncept koji je ponuđen.

Promocija knjige „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“

I Trilj je stigao Siniša Škarica, koji je predstavio svoju knjigu „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“ .
Ovo je druga knjiga iz najavljene trilogije koja se bavi poviješću domaće glazbe, ali i Jugotona kao nositelja diskografskog djela ovog segmenta kulture. Druga knjiga, „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave“, se bavi muzičkim događajima koji su se zbili sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Nakon uvodnih riječi koje je iznio Hrvoje Horvat, bilo je interesantno iz prve ruke čuti neke manje znane činjenice, ali i evocirati uspomene na zlatno doba vinila, kad šesterocifrena tiraža nekog albuma i nije bila neko veliko iznenađenje.

Jugoton je bio predvodnik u tom miljeu, na početku kao jedini igrač, potom je dobio konkurenciju, PGB iz Beograda, pa su onda stizali drugi, … . No, ono što se mora zapamtiti iz Škaricinog izlaganja jest impozantna brojka od 12 milijuna albuma godišnje koji su u to zlatno doba bili prodavani na našem tržištu, samo pod tiketom Jugotona!

To i još mnogo toga se nalazi unutar korica ove vrijedne knjige, ili drugim riječima kazano, štivo za sve koje interesira muzika i pozadina zbivanja tog doba.

Neposredno nakon promocije knjige, skoro pa integralno s njome, prikazan je novi spot za pjesmu “Keep The Blues Alive”, koju su ovogodišnji hrvatski putnici na International Blues Challenge u Memphisu snimili u slavnom Ardent studiju.

Welcome Jam

Kruna prvog dana festivala se zbila u obliku Welcome Jama.
Zamisao organizatora je bila da se preko Facebooka prijave svi koji bi željeli svirati i koncept je urodio lijepim plodom.

Jam su otvorili Fire Rats s Hendrixovom „Red House“, a nastavilo se, …. . Nastavilo se do sitnih sati, dok su se na pozornici izmjenjivale grupe, kombinacije, tražilo se bubnjara u gledalištu, tražilo se gitaristu, ali i pored te stalne potrage, pozornica je uvijek bila puna.
Bilo je trenutaka kad sve skupa i nije ličilo na klasični jam, više kao dobro uvježbanu improvizaciju, iako je i te kako jasno da su akteri po prvi puta zajedno na pozrnici.

Prostor kina je bio dobro popunjen, vani gdje se muzika još uvijek dobro čula, još puniji i da ne duljim, svi uvjeti za pravu blues rock večer su bili ispunjeni.


Ako se po jutru dan poznaje, ovaj će festival, iako ima samo dva iza sebe, biti do sada najbolji, kako kvalitativno, tako i po odličnoj, opuštenoj atmosferi koja vlada njime.

Slijedi drugi dan, kad će na velikoj pozornici prodefilirati desetak grupa i time definitivno smjestiti ovaj festival na kartu neizostavnih staništa u krstarenju otvorenim festivalima diljem Hrvatske!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 05.07.2019Pregledi: 2128

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana