No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

RAMMSTEIN – ROSTOCK, OSTSEESTADION /16. LIPNJA-2019.

Mirakul u Rostocku!

Prije samog osvrta koncerta mali uvod.

Naime po objavi da Rammstein prvi put u karijeri kreće na stadionsku turneju i puštanja u prodaju karata za istu, događa se nešto nevjerovano. Karte za cjelokupnu turneju su rasprodane za cca 2 sata. Dodavani su datumi koncerata međutim događa se isto. Karte su razgrabljene u rekordnom roku.

Posve razumljivo za Njemačku. Tu su Rammstein, nacionalni ponos u rangu Mercedes -Benca, ali u ostatku Europe?
Odgovor slijedi na kraju osvrta. Inače samo napomena, u Njemačkoj postoji Rammstein pivo, Rammstein parfem, fan shop u Berlinu, …., Rammstein je u Njemačkoj hiper uspješna kompanija.

Cilj mi je bio nabaviti kartu za Rostock. Malo je poznato ali svi članovi grupe Rammstein su iz okolice Rostocka. Po nekom osobnom iskustvu, najbolje se uvijek ostavlja za doma. (Odgovor kako sam došao do karte također na kraju osvrta!)

Sada da počnemo o koncertu.

Koncert se odražavao 16.09.2019 na Osteestadionu u Rostoku kapaciteta 30 000 osoba. Ulaskom na stadion ostao sam zaprepašten veličinom pozornice. Prostirala se kompletnom širinom stadiona uključujući i atletsku stazu. Visina je prelazila 50 metara. S nje su visili grozdovi o četiri sistema zvučnika, dva na lijevoj, dva na desnoj strani, te centralni par zvučnika koji je dominirao centralnim djelom pozornice. Po sredini stadiona su bila postavljena također dva tornja sa zvučnicima koji su također bili visoki cca 50 metara, više nego impresivno.
Daleko najveća pozornica koju sam vidio do sada na koncertima, a bio sam na mnogo njih … .

Stadion je bio krcat kao šipak. Sve-generacijska solidarnost je bila evidentna. Također obilježja Rammsteina su bila na 90% posjetilaca.
Atmosfera fantastična …
Čekalo se i …

U 20:30 je počelo!
Eksplozija! Vatra! Šok!
Sve oči uprte u pozornicu. Till Linderman izlazi u preuređenoj uniformi Moamera al-Gadafija. za ovu priliku napravljenoj od zmijske kože. Klavijaturist Lorenz nosi zlatno odijelo, … . Ekscentrično do bola…

U trenutku smo ja i 30 000 sretnika lansirani u Rammstein svemir.
Zvuk! Zvuk!
To je nešto neopisivo. Zvuk bio bolji nego u mom Hi-Fi sistemu, kristalno čist, basa toliko da sam ga dobro osjećao u stomaku. Glasnoća na ivici fizičke boli, ali tako opojna da nas je svih uzdigla do masovne euforije.
Od Prvog takta do kraja koncerta publika i Rammstein su bili jedno tijelo.

Koliko je bilo vrhunaca koncerta?
Ni jedan, cijeli koncert je bio vrhunac!

Naprimjer pjesma “LINKS” (“Lijevo”), Till Linderman pjeva: ”Können Herzen singen, kann ein Herz zerspringen?“, dok cijeli stadion u refrenu pjeva: „Da schlägt es links. Links, zwo, drei, vier.“
Ujedno cijela bina, a i stadion su u crvenoj boji. Tekst i izvedba su euforični, politički i veoma dirljivi.
I više nego jasni kojoj strani publika i sastav pripadaju.
Lijevoj!!!

Na samoj pozornici dominiraju članovi banda i čudesna rasvjeta. Nema ekrana, video zidova. Samo jedno diskretno projekcijsko platno koje pokazuje članove benda manje više u crno-bijelim tonovima i ponekad publiku. Sam prikaz na projekcijskom platnu ima retro štih koji odskače od futurističke pozornice.

U svakom slučaju ne odvraća pažnju od zbivanja na sceni i muzičkog izražaja koji se u valovima prelijevaju u publiku.

Pri izvođenju pjesme “Deutschland” nije bilo čovjeka na stadionu koji nije stajao na nogama i digao obje ruke. Bacači plamena i plamene fontane uljepšavaju nebo nad Rostockom.
Svi mi na stadionu smo uhvaćeni blagoslovom trenutka i uživamo u njemu.

Odjednom šok, tišina!
Iznenada usred publike na rezervnoj minimalističkoj pozornici pojavljuje se Rammstein i Linderman kaže „Wir sind zu Hause“.
Da, oni su kod kuće!
Cijeli stadion pjeva “Angel” s Rammsteinom.

Povratak na centralnu pozornicu je u gumenim čamcima na rukama publike.

Završni dio s pjesmom “Pusy”, orgazmički je dio jedne predivne večeri. Na falusu ogromnih proporcija Linderman jaše I posipa ogromnu količinu pjene (sperme) uz zborno pjevanje cijelog stadion “You have pusy, I have dick….. “

Još nije kraj!
Sve završava s fantastičnom “Rammstein I” uz novi ciklus pirotehnike. Zvuk je pri kraju koncerta imao još koji KW više, ali vjerujte, to nikome nije smetalo, dapače!

Na kraju Rammstein se simbolično velikim dizalom vine u zvijezde. I nakon 2;30 minuta, ja kao i 30 000 ostalih sretnika spuštamo se iz Rammstein svemira nazad u stvarnost.

Odgovor na pitanje s početka teksta, zašto su karte za ovu turneju razgrabljene?
Rammstein je trenutno definitivno najbolji live band na svijetu. Ne pokušavajte me razuvjeriti. Nagledao sam se koncerata i koncerata. Od koncerta 2007 godine Genesisa u Rimu mislio sam da nema bolje.
Ima!
To je scenski nastup njemačkih genijalaca RAMMSTEINA!

Drugo pitanje postavljeno na početku osvrta, kako sam došao do karte?
To mogu zahvaliti mom prijatelju do kraja života, Christph Jonas Tolzinu! Christph je zasluzan što sam pozvan na BBQ kod Lindermana!

Još nešto sam za kraj.
Rammstein je pokrenuo rat protiv legalnog šverca karata. Naime na crnoj burzi karte su imale vrijednost višu od 1000E (Viaggo).Rammstein je to spriječio personaliziranjem svake kupljene ulaznice. Usput Viaggo je završio na sud pod optužbom za šverc karata. (Podaci su dostupni na zvaničnom satu Rammsteina.)

I za kraj što reći?
Povlačim svu svoju rezerviranost koju sam izrazio u kratkom osvrtu na zadnji album Rammsteina. Sve nove pjesme dobile su nov život na pozornici s minimalnim preinakama.

Rammstein se voli ili ne voli, poslije viđenog, ja ih OBOŽAVAM!!!!!!

Nochmals vielen Dank Jonas!!!!

Autor: Marin Hrabar

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

Related Posts

Marin HrabarMarin Hrabar // 18.06.2019Pregledi: 384

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana