No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti

DAVID GILMOUR, … GITARE, … TRENUTAK, VRIJEME, …

Ne baš obična prodaja!

David Gilmour je ponudio sve svoje gitare (osim jedne!) onima koji imaju dovoljno da ih kupe. Kolekcionari, od kojim mnogo nemaju baš neke veze s muzikom, su se sjatili na aukciju.

Sav prihod je otišao u dobrotvorne svrhe i time je David stekao nepodijeljene simpatije svih redom. Imao ih je i prije, ali ovako masovno i medijski popraćeno, nikada.

Kao što se očekivalo, gitare su „ubrale“ veliki novac, ukupno 21 490 750 dolara, od kojih je (ponovo) prema očekivanju, najveću cijenu postigao ‘Black Strat’ Fender Stratocaster, s cijenom od vrtoglavih 3 900 000 dolara. Ovo je ujedno i rekord kojeg će teško, itko, ikada oboriti, dakako, osim njega samoga ako/kad se ponovo nađe na prodaju.

Ono što je ipak prošlo ispod radara medijske pomame jest trenutak u kojem se odvijala prodaja, ali i sam kontekst vremena i muzike koju predstavlja arsenal ponuđenih gitara. Nije tajna da su sve gitare bile dio povijesti koja se pisala u studiju, ali i pozornicama diljem svijeta, kad su na svjetlo dana izlazila remek djela moderne muzike ili nezaboravni koncerti.

Rock je iznikao kao dio kontrakture šezdesetih godina i u buntu borbi protiv establišmenta, evolucijski sam postaje ono protiv čega se borio, establišment!

Nakon pola stoljeća, krug se zatvara i ova je aukcija dio tog procesa koji pored okoštavanja rocka kakvog smo nekada poznavali i voljeli, na vidan način donosi sliku i status pokreta kojeg zauzima danas.

Kad su se prije pola stoljeća Stradivarijeve violine prodavale za milijune dolara, rockeri su s prezirom odmahivali rukom u kojoj su držali komad šperploče na kojoj su nataknuli vrat s pragovima i u tijelu ugradili magnete. Te prve gitare koje su bile većinom ručno rađene po podrumima i garažama su imale ulogu ovna koji je treskom otvorio vrata rocku i pri tom pomeo sve što mu se našlo na putu, pogotovo ono što je bilo iza njih.

Prva su izdanja privukla mase, a time i diskografske kuće koje odreda pokušavaju kapitalizirati na ugovorima koje su imali u ruci, s kojima su umjetnicima ostavljali mrvice, dok su sebi grabili lavovski dio. No, iz tih divljih vremena su se rodila najveća djela muzike prošlog stoljeća, jer je s pokretom nastupio proces najveće demokratizacije koje je muzička scena poznavala od svojeg nastanka još u pećinama. Svatko, ali doslovno svatko je mogao uzeti u ruke gitaru, bubanj, bas .. , i privući bar auditorij iz svoje ulice.
Oni smjeliji su „pucali“ na gradske limite, dok su oni talentirani probijali sve granice i osvojili cijelu zemaljsku kuglu.

Bio je to proces kojeg je na počecima pratila revolucija unutar socijalnih, ali i političkih granica, revolucija koja je de facto prije okončala nego je dignuta.
No, ovo je neka druga priča!

Dolaskom novog stoljeća krug se počinje polako zatvarati, nekadašnje veličine skoro da ne postoje, rijetki su aktivni, ali industrija treba svjež novac i počinje bezobzirna eksplantacija nostalgije. Po „dnu kace se grebu“ demoi, alternativne snimke, dodaju se ponovno izdanim albumima, kreiraju se box setovi.
Kako bi se privuklo nove kupce, remasteriraju se remasterirane snimke koje su remasterirane od remasteriranih originala koji su remasterirani od analognih remasteriranih izvora, .… .

Ukratko, reciklaža je dobila olovni zamašnjak i nema teorije da će uskoro prestati. Novac u igri je još uvijek velik, ulozi nikakvi, dobit ogromna.

Aukcije instrumenata na kojim su svirale nekadašnje veličine su isto tako aktualne, ali David Gilmour je svojom akcijom postavio novi standard i nema sumnje, veoma skoro će i ostali slijediti njegov korak. Onog trenutka kad posljednji komad „vrijednog“ instrumenta promjeni vlasnika, bit će to završni čin procesa koji je u pola stoljeća i kusur godina napravio svoj puni krug.

Muzika će u međuvremenu krenuti nekim drugim smjerom, tokovima koji su nam strani ili bliski, ovisi o spremnosti kojom smo voljni prihvatiti promjene u ukusima i ponašanju masa. Ono što se može sa sigurnošću prognozirati jest da novog booma skoro neće biti, underground će se, po uzoru na jazz, još više zakopati u samozatajnost izričaja i egzistirat će u oazama, koje će rijeko tko van njih razumjeti.

Masovna produkcija će podilazili masovnom ukusu (ili neukusu), te će se prevladavajući trendovi razvijati i kreirati u laboratoriju diskografskih kompanija, lansirati kao nešto novo, potrebno svakom, do sljedećeg potrebnog i novog …

Crno?
Ne baš, otvorite prozor, sunce i dalje sije!
Dakle, odgovor je: stvarnost!

Eto, to je kontekst u kojem je David Gilmour napravio veliko dobro djelo i poklonio veliku sumu novca za sprečavanje globalnog zagrijavanja. Ironija cijelog događaja i jest u tome da je borba na oba fronta, muzičkog i ekološkog, unaprijed izgubljena i to ih veže.
Jedan je pao pod pritiskom i diktatom multinacionalnih diskografskih i medijskih kuća, a drugi na zdravom razumu.
U čemu u biti nema nikakve razlike!

PS – jedina gitara koja nije bila na aukciji, a poznato je da je u posjedu Davida Gilmoura jest ’55 Fender “Workmate” Esquire, pogodite zašto je nije prodao?


aukcija ‘Black Strat’ Fender Stratocastera

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 26.06.2019Pregledi: 589

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana