No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

“DREAM OF LIFE” / FOXY HEAD (LOVESTOCK FEST) – KAšTEL LUKšIć / 14. LIPNJA-2019.

Druga večer!

 

Senka Bulić – “Dream of Life”

Depresivni “noir” u sparno večer!

Drugu večer Lovestock Festivala je otvorila Senka Bulić sa svojom predstavom “Dream of Life”.

Priča je to o mladoj i buntovnoj Patti Smith, koja je u svojoj autobiografiji na pomalo brutalan način opisala svoj život u mladim danima, nakon dolaska u New York iz rodnog New Jerseyja.
O ovoj predstavi je već bilo riječi na ovom portalu, te se ne bih ponavljao, jer sve možete naći ovdje!

Ono što je bitno poentirati jest “životnost” priče i predstave kao cjeline, jer iako je knjiga izdana prije skoro desetljeće, a Senka je s predstavom na pozornici dugi niz godina, cjelina i kompaktnost izvedbe je ostala netaknuta. Očito da će se ovaj “komad” svrstati u razred onih “pogledati/odslušati jednom godišnje”.

Senka je u predstavi na svom nivou i gledajući je drugi put u istoj ulozi očito da ne ide ispod nekih vrijednosnih granica prezentacije i u biti, ta spontanost koju je možda učila na početku života ovog komada, sada prelazi u prirodno stanje stvari. Naracija teče nekim svojim kompaktnim tokom, iako se sastoji od fragmenata koju donosi knjiga kao cjelina. Dakako, namjerno, jer ići na prezentaciju cijele knjige u ovakvom obliku bi odnijelo par sati i ne bi imalo baš previše smisla.
Ovako, Senka poentira na najbitnije i time zaokružuje cjelinu “prečacima koji štede vrijeme”, a esencijalno sadržaj ništa ne gubi.

Drugi je dio predstave posvećen muzičkom nastupu mlade Patti, i dakako, garniran je kompozicijama s debut album “Horses”, da bi sve skupa završilo s “Because the Night”.

Senka je ponovo iznenadila svojom izvedbom, a prateći bend je besprijekorno odradio svoj dio zadatka. Sve u svemu, ma koliko možda obično izgledalo, bila je to iznimna predstava, o iznimnoj osobi iz art miljea u izvedbi iznimnih umjetnika.
Dovoljno da dugi pljesak zasluženo propara sparnu dvoranu Doma Kulture.

Foxy Head

Udarac „drito” u glavu!

Drugi dio večeri su “uzeli” Sarajlije Foxy Head. Moram odmah na početku priznati da sam bio skeptičan, jer “još jedan cover band” mi nije ulijevao optimizam, osim kakvu takvu pratnju krigli pive. Ono malo informacija preko YouTubea nije odavalo neku veliku predstavu, ali, nikad se ne zna, jer kako kaže Forrest Gump: „Life was like a box of chocolates, …. “.

I dogodilo se baš to, da je iz kutije bombona iskočio najslađi i najukusniji. Drugi riječima, da, Foxy Head su i pored nekako nemaštovitog imena, (vjerojatno kombinacija „Foxy Lady“ i „Machine Head“) prvim notama skrenuli poglede na pozornicu. Jest da su cover band i izvode standarde šezdesetih/sedamdesetih, poglavito iz blues/rock/heavy miljea, ali gospodo draga, način na koji ih izvode se jednostavno treba čuti.
Kao prvo, s dvije gitare moćno šetaju rifovima kompozicija, veoma rijeko ulazeći u rutinirane ritam/solo pasaže, iako čak original to zahtjeva. Ovim želim reći, Foxy Head izvodi kompozicije na svoj način. Poprilično u nekoj vrsti copy/paste maniri, ali svakoj dodajući jedan “gram svog olova“, koji katkad manje, katkad više čak mijenja boju originala i to u korist teških nota.

Prekrasne izvedbe teškaša prošlog stoljeća, po nekoj memoriji, ipak predvode dvije kompozicije (vjerojatno ih je bilo više, ali teško ih je upamtili nakon dva sata prašenja!). Prva koja je oborila jest “Fire and Water”, grupe Free, koja je, hm, ajmo malo u herezu, koja je zvučala boje nego original. Druga, nevjerojatna obrada “Purple Haze” od Hendrixa, koja je dobila sasvim novu težinu, a da pri tom nije izgubila ni grama originala.

O ovom bi se koncertu moglo još poprilično toga dobroga napisati, jer bio je to jedno od najvećih iznenađenja ove vrste u posljednje vrijeme i dokaz da se ipak može obraditi staro i da to zvuči suludo dobro, moderno i moćno.

Nažalost, u nekom obrnutom proporcionalnom omjeru onog što je dolazilo s pozornice, stajao je broj posjetitelja pred pozornicom, da bi pred kraj koncerta ostala šačica, što nije spriječilo bend da isporuči tonu pozitivne energije.

Sve u svemu, Foxy Head je bend koje se ide ponovo slušati i gledati, jer majstori svojih instrumenata ni u jednom trenutku ne izlijeću s ego tripovima, ali isto tako slijepo ne slijede originale ma koliko bili striktno omeđeni formom.


Druga je večer festivala završila i donijela pregršt prekrasnih trenutaka i sadržaj kojeg se ne može baš tako lako pronaći u okolini. Stoga i jest pomalo čudna skromna posjeta, pogotovo koncertu Foxy Head. Senka Bulić je uspjela sakupiti pristojan broj duša ispred sebe, dok Foxy Heads nisu bili te sreće.

Ili bolje rečeno, svi vi koji niste bili, a ovo čitate, niste bili te sreće!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 15.06.2019Pregledi: 4314

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana