No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Osvrti, Vijesti

DAJ MI TOG IVANIšEVIćA!

Riječ, dvije ..

Potajno priželjkivano, ali ipak, iznenađenje je tu, osvrt na koncert Bare i Majki na Šalati se probio na prvo mjesto čitanosti od kako je MLP-U portala!

Osobno mi je drago da se to baš „dogodilo“ ovom osvrtu i ovom koncertu. Iz nekoliko razloga.
Prvi je u tome što je Bare ikona naše scene i ma koliko ga mediji ignorirali ili kad je u fokusu, poentirali na njegovo (ne)prihvatljivo razmišljanje ili izjave, Bare se profilirao na sceni, ali i u javnosti kao jedan od lučonoša scene i ikona rocka.
Svoj je status zacementirao posljednjim albumom „Nuspojave“ i teško da itko može osporiti veličinu i značaj ovog albuma. Pogotovo u kontekstu vremena, kad treba imati muda izdati album s kompozicijama dužine trajanja duže od tri minuta. O sadržaju je sve rečeno, recenziju istog možete naći ovdje!.

Pored čestitke svima koji su pridonijeli da osvrt na koncert bude najčitaniji u povijesti portala, drugi razlog za ovaj tekst leži u pristupu pisanju ovog, ali i mnogih drugih tekstova na portalu.

Mislim da je najveća greška koju se može napraviti pri pisanju ne shvatiti trenutak i ne smjestiti ga u pravilan kontekst. Pogreška na ovim prvim koracima, vuče za sobom sljedeće i sljedeće, do točke kad konotacija i predznak u potpunosti odudaraju od onog rezultata koji bi izašao da su koraci napravljeni „kako treba“.

Dakle, da ne „pilam“ dalje, poanta je tome da se u tekstu o Bari treba naglasiti ako on NE zaboravi tekst, treba se naglasiti ako se NE svađa s publikom (do neke mjere!), treba naglasiti ako NE pomiješa cijele pjesme u izvedbi i zato javno okrivi, recimo bubnjara koji s time nema veze 🙂 , treba naglasiti ako Bare NE napravi ni jedan eksces na koncertu, … !

Sve su to fragmenti koji su postali dio folklora na Barinim koncertima i fokusirati se na njima (ukoliko nisu dovedeni do ekstrema, što se ponekad i događa!) znači preskočiti ono najbitnije. Uostalom, ne treba uopće dolaziti na njegov koncert da bi se to poentiralo, to se zna na samom ulazu.

Ono o čemu se piše kad je Bare u pitanju, to je aura i sama bit rock događaja koji u nekom, naoko logičnom, ali u stvarnosti, kaotičnom redoslijedu privodi koncert prema kraju, iako u njemu nema nikakve (pa ni efektne) završnice.

To je Bare!

Bare je još nešto, lucidna individua koja svojim iskričavim ispadima jednostavno mora oduševiti. Da, gospodo draga, ajde pronađite i jednog našeg izvođača, pa i šire koji će na bačenu i izgubljenu tenisku lopticu reći publici, „Daj mi tog Ivaniševića“ i pri tom ostati mrtav hladan kad je ispuca natrag u publiku ili nađite mi i jednog koji će od publike žicati vatru za cigaretu , … .

Ukratko, koncert Bare, kao uostalom i sve u životu, se mora smjestiti u njegov kontekst i tako ga valorizirati. Bare se ne može gledati istim očima i ocjenjivati istim parametrima kao recimo Bruce Springsteen, i tu svaka priča završava!

Stoga, još jednom veliko hvala svima koji su pridonijeli da Bare i Majke iskoče na prvo mjesto čitanosti MLP-U portala, i još jednom fala Bari što postoji.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 05.06.2019Pregledi: 1452

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana