No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Osvrti, Vijesti

DAJ MI TOG IVANIšEVIćA!

Riječ, dvije ..

Potajno priželjkivano, ali ipak, iznenađenje je tu, osvrt na koncert Bare i Majki na Šalati se probio na prvo mjesto čitanosti od kako je MLP-U portala!

Osobno mi je drago da se to baš „dogodilo“ ovom osvrtu i ovom koncertu. Iz nekoliko razloga.
Prvi je u tome što je Bare ikona naše scene i ma koliko ga mediji ignorirali ili kad je u fokusu, poentirali na njegovo (ne)prihvatljivo razmišljanje ili izjave, Bare se profilirao na sceni, ali i u javnosti kao jedan od lučonoša scene i ikona rocka.
Svoj je status zacementirao posljednjim albumom „Nuspojave“ i teško da itko može osporiti veličinu i značaj ovog albuma. Pogotovo u kontekstu vremena, kad treba imati muda izdati album s kompozicijama dužine trajanja duže od tri minuta. O sadržaju je sve rečeno, recenziju istog možete naći ovdje!.

Pored čestitke svima koji su pridonijeli da osvrt na koncert bude najčitaniji u povijesti portala, drugi razlog za ovaj tekst leži u pristupu pisanju ovog, ali i mnogih drugih tekstova na portalu.

Mislim da je najveća greška koju se može napraviti pri pisanju ne shvatiti trenutak i ne smjestiti ga u pravilan kontekst. Pogreška na ovim prvim koracima, vuče za sobom sljedeće i sljedeće, do točke kad konotacija i predznak u potpunosti odudaraju od onog rezultata koji bi izašao da su koraci napravljeni „kako treba“.

Dakle, da ne „pilam“ dalje, poanta je tome da se u tekstu o Bari treba naglasiti ako on NE zaboravi tekst, treba se naglasiti ako se NE svađa s publikom (do neke mjere!), treba naglasiti ako NE pomiješa cijele pjesme u izvedbi i zato javno okrivi, recimo bubnjara koji s time nema veze 🙂 , treba naglasiti ako Bare NE napravi ni jedan eksces na koncertu, … !

Sve su to fragmenti koji su postali dio folklora na Barinim koncertima i fokusirati se na njima (ukoliko nisu dovedeni do ekstrema, što se ponekad i događa!) znači preskočiti ono najbitnije. Uostalom, ne treba uopće dolaziti na njegov koncert da bi se to poentiralo, to se zna na samom ulazu.

Ono o čemu se piše kad je Bare u pitanju, to je aura i sama bit rock događaja koji u nekom, naoko logičnom, ali u stvarnosti, kaotičnom redoslijedu privodi koncert prema kraju, iako u njemu nema nikakve (pa ni efektne) završnice.

To je Bare!

Bare je još nešto, lucidna individua koja svojim iskričavim ispadima jednostavno mora oduševiti. Da, gospodo draga, ajde pronađite i jednog našeg izvođača, pa i šire koji će na bačenu i izgubljenu tenisku lopticu reći publici, „Daj mi tog Ivaniševića“ i pri tom ostati mrtav hladan kad je ispuca natrag u publiku ili nađite mi i jednog koji će od publike žicati vatru za cigaretu , … .

Ukratko, koncert Bare, kao uostalom i sve u životu, se mora smjestiti u njegov kontekst i tako ga valorizirati. Bare se ne može gledati istim očima i ocjenjivati istim parametrima kao recimo Bruce Springsteen, i tu svaka priča završava!

Stoga, još jednom veliko hvala svima koji su pridonijeli da Bare i Majke iskoče na prvo mjesto čitanosti MLP-U portala, i još jednom fala Bari što postoji.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 05.06.2019Pregledi: 1371

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana