No Banner to display

Koncerti

Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

ABOP (LOVESTOCK FEST) – KAšTEL LUKšIć / 13. LIPNJA-2019.

Eklektička elektronika s opojnim mirisom!

Lovestock Fest je otvorio svoja vrata!

Pored prigodnih kulturno umjetničkih predstava, prvu je večer obilježio nastup grupe ABOP ( After je bolji od partya).

Iako su „naše gore list”, teško da bi ih se može smjestiti u bilo koje zemljopisno okruženje osim onog jednog, univerzalnog.

Core muzike im je elektronika i tu su obilato u ovom stoljeću, no ono što rade i kako rade, to ipak nadilazi okvire klasičnog poimanja žanra u kojem, prividno, obitavaju.
To je bilo najvidljivije među prisutnima, kad su mnogi čekali onaj klasični ritam tehno-a da razgibaju nožne mišiće, ali kad bi došao, nije baš puno trajao. Drugim riječima, ABOP je i pored plesne strukture izričaja, ipak na sasvim drugoj strani i to je veoma, veoma ugodna spoznaja.

Bend je sastavljen od petorice individua, koji pak dišu zajedno, iako ne i u istom “ritmu”. A taj ritam je glavni adut, ne toliko on sam već način na koji je isporučen. Naime, bend se dosjetio veoma originalnom rješenju “kako imati dva bubnjara na jednom bubnju”. Tako bubnjari dijele zajednički bas bubanj (svaki sa svoje strane), dok je ostatak arsenala individualan.
Nije stoga ni čudo da su postavljeni po sredini pozornice, jer iako možda ne glavni, ali ipak su najbitniji u ukupnoj muzičkoj slici.

Muzika benda je garnirana sekvencama koje se prelijevaju jedna u drugu i u ovisnosti o trenutku, bubnjari zajedno “tribalno lupaju” kao jedan, da bi na prvim sinkopama počela “rasutračina”, svaki na svoju stranu u breakovima.
Bili su to najbolji, veoma moćni trenuci koncerta.

Iako ovako napisano izgleda kakofonično, sve je skupa lijepo posloženo, pogotovo kad se sav taj manijakalni ritam položi na podlogu koju kreiraju klavijature, samplovi i razorni bas.

Slušajući ih, mnogo se bendova iz prošlosti pojavljuje na površini zvanoj asocijacija, tako da je i deplasirano navoditi bilo kojeg. No, ono što se mora navesti je činjenica da je ABOP svoj izričaj povukao iz dalekih sedamdesetih, obogatio ga današnjim okusom, ali i prošetao pokraj Karepovca tehno i trance zvuka, ne pokupivši pri tom smrad deponija.

Zvuk je bio popraćen decentnim, ali izrazito efektnim light show-om. Kako je bend uglavnom bio skoro u mraku, jednostavnim svjetlosnim snopovima u različitim bojama se podcrtavao i pojačavao zvučni efekt.

Iako je bend svirao pun koncert, teško se na kraju bilo oteti dojmu “zar već”, a to dovoljno govori o tome što je dolazilo s pozornice.

Sam ambijent (Kulturni Dom) u kojem je koncert održan je sljedeće ugodno iznenađenje. Bina dotjerana na viskom klupskom nivou, zvuk dobar, a i sam prostor odiše atmosferom kluba i šteta je da se u njemu ne organiziraju stalni koncerti, šteta, …

Publike nije bilo previše, da, bilo je znatiželjnika i namjernika, ali one prave, koja je došla radi koncerta je bila rijetka. Još jednom šteta, jer za ABOP se isplatilo potegnuti ne samo iz Splita.

ABOP je trebalo pogledati, upad je bio besplatan, bilo dobrih ćevapa i kobasica, piće i hrana po veoma prihvatljivim cijenama, ….

Prva je večer Lovestock Festivala iza nas, veliki prst gore ovom bendu koji ju je otvorio, prst gore organizatoru koji ih je doveo i … , to je to !

Slijedi druga večer.
Ako je prva bila uvod, onda je prisustvo na drugoj, MUST!

Vidimo se!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 14.06.2019Pregledi: 1791

Flash news

Alice Cooper najavio izlazak EP-a, „Breadcrumbs“, na kojem će biti šest kompozicija. Interesantno je da će se na izdanju naći cover u spomen pionira garažnog rocka MC5, “Sister Anne”. Izlazak EP-a, 13. Rujna.
Ronnie Wood (the Rolling Stones) najavio početak snimanja solo albuma. Istovremeno je za Listopad najavo i dokumentarac koji će se prikazati po izlasku albuma.
Zvijezde nisu naklonjen organizaciji velikog festivala Woodstock 50. Posljednja vijest kaže da je i treći podnesak za lokaciju odbijen od strane lokanih vlasti Vernona u državi New York.
Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Edison’s Children -“The Disturbance Fields”
François Bréant – “La Nuit Des Lapins Géants”
Bryan Beller – “Scenes From The Flood”
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana