No Banner to display

Koncerti

The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Little Sisters – Split, Paradox / 18. Listopada-2019.
Visoki Napon – Split, Rock-O Bar / 18. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Šumski – Split, Circus (Monty Python) / 18. Listopada-2019.
Ultimatum – Split, Circus (Monty Python) / 19. Listopada-2019.
MILE KEKIN & Band – Split, BackBar PLAN B / 19. Listopada-2019.
Peter Smith & Hosters – Split, Circus (Monty Python) / 22. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Alive & Massimo Canfora – Split, Metal Klub EKS / 24. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 25. Listopada-2019.
Tajni Gaz (Balašević tribute) – Split, BackBar PLAN B / 25. Listopada-2019.
11th Croatian Blues Challenge – Zagreb, Hard Place / 25. Listopada-2019.
Atheist Rap – Split, Circus (Monty Python) / 26. Listopada-2019.
Hladno Pivo – Split, Studentski dom Kampus / 26. Listopada-2019.
Jufkamental – Split, Circus (Monty Python) / 31. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Dreamers – Split, BackBar PLAN B / 22. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
M.O.R.T. – Split, Spaladium Backstage / 30. Studenog-2019.
Neno Belan & Fiumens – Split, BackBar PLAN B / 30. Studenoga-2019.
Flashback (Bajaga Tribute) – Split, BackBar PLAN B / 06. Prosinca-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
The Souler – Split, Dreamer Bar / 13. Prosinca-2019.
Urban & 4 – Split, BackBar PLAN B / 14. Prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Dreamers (Bijelo Dugme tribute) – Split, BackBar PLAN B / 20. Prosinca-2019.
Pavel – Split, BackBar PLAN B / 28. Prosinca-2019.
Apocalyptica – Zagreb, Tvornica Kulture / 20. Siječnja-2020.
Celine Dion – Zagreb, Arena / 05. Lipnja-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Lokalna scena, Osvrti

BARE & MAJKE – ZAGREB, ŠALATA / 01. LIPNJA-2019.

Nuspojava “Nuspojave”

Svako „i“ ima svoju točku, svaki logičan početak ima svoj još logičniji kraj, svaka faza ima svoju završnicu, pa tako i ciklus života koji je počeo s albumom „Nuspojave“.
Govorim dakako o Goranu Bari i Majkama i koncertu kojeg je održao na Šalati.

Nakon izlaska albuma „Nuspojave“, Bare je s Majkama prokrstario balkanski „kontinent“ i pri tom pobrao sve što je mogao. Koncerti su bili manje, više dobro primljeni, iako ne i svaki dobar. Pogotovo u svjetlu ukazanja na Zenti, kad je koncert jednostavno bio, „nije to bilo to!“.

I pored toga, aura albuma, a i samog benda na čelu s Barom nije bljedila, te je završnica promocije albuma na Šalati dočekana s velikim nestrpljenjem. Medijska priprema je bila prilagođena samom Bari i u potpunosti je „odradila“ svoj zadatak, Šalata je bila dupkom puna publike željne dobrog rocka i zabave. Atmosferu je podgrijavala najava orkestra od 25 članova, koja je trebala s novim aranžmanima udahnuti novu boju već ustaljenim standardima grupe.

Došao je taj dugo očekivani dan, publiku koja je nahrupila na koncert nije omela ni činjenica o nekoj važnoj utakmici, kao ni nestabilno vrijeme. Pod parolom NNNI, koncert je počeo s nešto dužim akademskim zakašnjenjem i krenulo se, 110 na sat.

Kao što se i očekivalo, koncert je otvoren s „Ljubav Krvari“, s albuma „Nuspojave“, da bi se nastavilo s „Krvarim od dosade”, te „Skarabej Go-Go“ i “Zašto”, ali ne i sa „Sinoć Je Dobri Anđeo Pao“, koja je bila na set listi. Bare je u posljednji trenutak odlučio krenuti drugim smjerom, ali pogađate, to ni malo nije naštetilo atmosferi na koncertu.

I ovdje moram stati, jer gledajući ovaj, ali i mnoge koncerte prije toga koje je Bare održao s Majkama, moram poentirati na jednoj veoma uočljivoj činjenici, koja svoje korijene vjerojatno vuče iz nekih meni nepoznatih izvora. Naime, publika je bila željna i „žedna“ divljeg Bareta, Bareta koji svojim moćnim stihovima i moćnom pozadinom u obliku Majki rastura pozornicu, a u gledalištu sije „tarapanu“.
I kad god bi se dogodilo da je na najboljem putu da gledalište eksplodira, Bare bi smirivao situaciju i vraćao koncert u mirnije okružje. Teško je nekom sa strane shvatiti da se već uhvaćeni golub u ruci tako olako pušta natrag, ali i to je Bare, a možda i njegova esencijalna veličina, neiskorištavanje jeftinih trikova u trenucima koji mu mogu donijeti „masne“ bodove.

Kad je „ispucao“ dio kompozicija s novog albuma, Bare je koncert kanalizirao na određenu retrospektivu dosadašnjeg rada. Dakako, najviše su ovacija pobrali standardi, u kojima je publika ravnopravno sudjelovala u izvođenju, a u nekima je imala i glavu rolu.

Kao i Bare, koji je bio na nekom svom vrhuncu, i Majke su se pokazale kao podmazan i dobro „ugođen“ stroj koji je u stanju isporučiti doslovno sve što se od njih traži. S dvije gitare, klavijaturama, i ritam sekcijom koju imaju, Majke su u svakom trenutku „ugađale“ šefu koji je bio ispred njih.

Iako karikirano, pred kraj koncerta je Bare kritizirao, ni krivog ni dužnog Alena na bubnjevima, radi, … nemam pojma čega. Bilo je to simpatično i spontano. I ta spontanost je Bari dala auru na koncertu, kao i mnogo puta do sada. Ali ovaj put ta spontanost nije prelazila granice dobrog ukusa.

Koncept koncerta je bio veoma složen i iziskivao je višemjesečne pripreme svih aktera u ovom projektu. Bare je sa sobom na pozornicu doveo orkestar od 25 članova, koji je u velikom broju kompozicija svojim aranžmanima lijepo podcrtavao muzičku sliku Majki, punio rupe koje bend svojim arsenalom nije mogao, ali i u nekim slučajevima dao kompoziciji dodatnu snagu.
Sve u svemu, orkestralni dio bi se „kritički“ mogao sažeti pod geslom, pola kompozicija je dobilo orkestralno ruho koje im nije bitno promijenilo esencijalnu percepciju, a druga polovina je i te kako osjetila novu „obleku“. U tom kontekstu, ako se ne varam po pitanju imena, najviše je odskočila „Grešnik“, koja je u ovoj verziji za stepenicu odskočila od originala.
Lijepo!

U tijeku koncerta se dogodio jedan, ajmo ga nazvati, scarry/veličanstveni trenutak. Kad je Bare najavio pjesmu „Depresija“, počela je kišica. Nije nikoga omela, dapače, dala je poantu trenutku koji je dolazio s pozornice. Posljednjim notama „Depresije“, kišica je prestala.
Simptomatično?
Odgovorite sami!

No, sve doživljeno na koncertu ne bi bilo moguće bez vrhunske produkcije koja je koncertu dala pečat velikog.
Najprije da se osvrnem na decibele, rak ranu mnogih koncerata na otvorenom. Na sredini partera bili su decentno jaki, ne preglasni, ali daleko od toga da ste mogli razgovarati. Približavanjem pozornici jačina se dakako pojačavala i pred pozornicom je bila veoma, veoma pristojna, čak i po Swans mjerilima“. Kvaliteta je bila isto na visini. Iako je na pozornici bilo bezbroj mikrofona, što prevedeno znači, noćna mora mix pultu, sve je dolazio do publike razgovjetno i čisto. Čak je Barin vokal bio razgovijetan, što se moramo priznati, rijetko događa.

Ono što je je najbitnije na ovakvim koncertima, a ovaj je to imao u obilnim količinama, jest izrazita dinamika produkcije, kad se balans instrumenta u ovisnosti o trenutku, mijenja u korist jednog ili drugog instrumenta ili vokala. Ili drugim rječnikom izraženo, „perpetual change“ je jedina konstanta produkcije!

Ugođaju su pridonijela i tri ogromna panela na dnu pozornice na kojima su se bez prestanaka vrtjeli clipovi, katkad kao podrška događajima na sceni, katkad s direktnim snimkama s pozornice.

Light show je bio u lancu produkcije „najslabija karika“. Vjerujem namjerno, jer asketski pristup igri svjetla je pridonio fokusiranju i spriječio disperziju interesa publike s bitnoga.
Ukratko, produkcija koncerta je bila na najvećoj mogućoj razini i Bare s te strane može biti apsolutno zadovoljan.

Ono s čime može biti još zadovoljniji, jest opći, generalni utisak na koncert nakon prospavane noći. Obično se prve senzacije smire nakon par sati sna i realna slika koncerta ispliva u nekoj konačnoj verziji koja ostaje u memoriji.
Ovaj put prva impresija i njen trajni memorijski nasljednik imaju između sebe znak jednakosti.
Prst gore!

Bare i Majke su iza sebe ostavili jednu fazu kreativnog naboja, ovjekovječen u albumu „Nuspojave“ i kulminacijom promocije koncertom na Šalati.

Vrijeme je da se krene na neku drugu, evolucija zove!

Daleko lakše napisati nego realizirati, znam, ali zato i postoji samo jedan Bare i Majke!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 02.06.2019Pregledi: 10511

Flash news

Objavljeni potencijalni stanari Kuće Slavnih (Rock & Roll Hall of Fame) za 2020-tu godinu. Prica se ponavlja, kupusara zvana raspored po žanrovima, bez fokusiranja na važnost i veličinu se nastavlja. Da ne duljim, imena, Judas Priest, Motörhead, Nine Inch Nails, Soudgarden, MC5, T. Rex, Thin Lizzy, Notorious B.I.G., Whitney Houston, Pat Benatar, Dave Matthews Bands, Depech Mode, the Doobie Brothers, Kraftwerk, Rufus Featuring Chaka Khan i Todd Rundgren.
Normalno, najvećih iz prog miljea opet nema. Postaje dosadno više pisati o tome.
Po drugi put je pulover kojeg je Kurt Cobain nosio na snimanju danas već legendarnog MTV Unplugged, na prodaju. Prvi put je kupljen za simboličnu sumu od pišljivih 137 000 dolara, a ovaj put se očekuje sitnica od 200 000 dolara. E da, pulover nikad nije opran, ..
Eagles najavili novu turneju sljedeće godine. Na njoj bi trebali izvoditi cijeli hit album „Hotel California“. Najava je stigla nakon tri rasprodana koncerta u Las Vegasu, gdje su nastupili u pratnji simfonijskog orkestra i zbora.
Ozzy Osbourne je ponovo odgodio dio turneje maštovitog naziva, “No More Tours 2”, koju je trebao odraditi po UK i Europi. Datumi u Svibnju sljedeće godine za američki kontinent ostaju isti. Ozzy se ne oporavlja od operacije kako je bilo predviđeno, te je ovaj korak bio neminovan.
Jimmy Page najavio izdavanje novog albuma „Catalyst“, ali samo s lirikom (spoken-word album). Liriku je napisala Scarlett Sabet, s kojom je Jimmy trenutno u vezi. O njegovom solo albumu koji se rađa već jedno dvadesetak godina, ni riječi!
Trakavica oko ujedinjenja i novog materijala grupe the Kinks se nastavlja. Ovaj put, po tko zna koji put, izgleda ozbiljno. Oba su brata Davies izjavila da rade na novom materijalu neslužbeno nazvanim “Project Kinks”
Aj da vidimo i to čudo!
Warren Haynes najavio novi album grupe Gov’t Mule.
Fleetwood Mac su napokon objavili da nastavljaju s turnejom koja je prekinuta radi bolesti Stevie Nicks. Objavljeni su novi datumi sa zaključno 16. Studenoga kad će s koncertom u Las Vegasu turneja završiti.
Metallica odgodila/otkazala već najavljenu turneju.
Razlog?
James Hetfield se mora vratiti na rehabilitaciju.
Mora bit da je gusto!
Kako bi obilježili pola stoljeća od izdavanja velikog albuma „the Decline and Fall of the British Empire“, (i usput odštancali lijepe škude!), grupa Kinks je najavila posebno izdanje koje će sadržavati do danas neobjavljenu pjesmu “The Future”, nastalu i snimljenu u vrijeme nastanka albuma.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Garcia Peoples – “One Step Behind”
Vision Divine – “When All The Heroes Are Dead”
Darío Mekler – “Retrofuturismos” EP
Fen – “The Dead Light”
Anthon Norwell Experiment – “Under My Dreams …Or My Skin”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana