No Banner to display

Koncerti

Mark Knopfler – Slovenia, Stožice / 29.Lipnja-2019.
King Crimson – Njemačka, Berlin / 29. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Tom Jones – Dubrovnik, 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
Fibra Fest 2019 – Split, Ljetno kino Bačvice / 05. Srpnja-2019.
3rd Thrill Blues Festival – Trilj, Gradski Park / 05.-06. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Michael Kiwanuka – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
Diana Krall – Opatija, Ljetna pozornica / 16. Srpnja-2019.
Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Lokalna scena, Osvrti

BARE & MAJKE – ZAGREB, ŠALATA / 01. LIPNJA-2019.

Nuspojava “Nuspojave”

Svako „i“ ima svoju točku, svaki logičan početak ima svoj još logičniji kraj, svaka faza ima svoju završnicu, pa tako i ciklus života koji je počeo s albumom „Nuspojave“.
Govorim dakako o Goranu Bari i Majkama i koncertu kojeg je održao na Šalati.

Nakon izlaska albuma „Nuspojave“, Bare je s Majkama prokrstario balkanski „kontinent“ i pri tom pobrao sve što je mogao. Koncerti su bili manje, više dobro primljeni, iako ne i svaki dobar. Pogotovo u svjetlu ukazanja na Zenti, kad je koncert jednostavno bio, „nije to bilo to!“.

I pored toga, aura albuma, a i samog benda na čelu s Barom nije bljedila, te je završnica promocije albuma na Šalati dočekana s velikim nestrpljenjem. Medijska priprema je bila prilagođena samom Bari i u potpunosti je „odradila“ svoj zadatak, Šalata je bila dupkom puna publike željne dobrog rocka i zabave. Atmosferu je podgrijavala najava orkestra od 25 članova, koja je trebala s novim aranžmanima udahnuti novu boju već ustaljenim standardima grupe.

Došao je taj dugo očekivani dan, publiku koja je nahrupila na koncert nije omela ni činjenica o nekoj važnoj utakmici, kao ni nestabilno vrijeme. Pod parolom NNNI, koncert je počeo s nešto dužim akademskim zakašnjenjem i krenulo se, 110 na sat.

Kao što se i očekivalo, koncert je otvoren s „Ljubav Krvari“, s albuma „Nuspojave“, da bi se nastavilo s „Krvarim od dosade”, te „Skarabej Go-Go“ i “Zašto”, ali ne i sa „Sinoć Je Dobri Anđeo Pao“, koja je bila na set listi. Bare je u posljednji trenutak odlučio krenuti drugim smjerom, ali pogađate, to ni malo nije naštetilo atmosferi na koncertu.

I ovdje moram stati, jer gledajući ovaj, ali i mnoge koncerte prije toga koje je Bare održao s Majkama, moram poentirati na jednoj veoma uočljivoj činjenici, koja svoje korijene vjerojatno vuče iz nekih meni nepoznatih izvora. Naime, publika je bila željna i „žedna“ divljeg Bareta, Bareta koji svojim moćnim stihovima i moćnom pozadinom u obliku Majki rastura pozornicu, a u gledalištu sije „tarapanu“.
I kad god bi se dogodilo da je na najboljem putu da gledalište eksplodira, Bare bi smirivao situaciju i vraćao koncert u mirnije okružje. Teško je nekom sa strane shvatiti da se već uhvaćeni golub u ruci tako olako pušta natrag, ali i to je Bare, a možda i njegova esencijalna veličina, neiskorištavanje jeftinih trikova u trenucima koji mu mogu donijeti „masne“ bodove.

Kad je „ispucao“ dio kompozicija s novog albuma, Bare je koncert kanalizirao na određenu retrospektivu dosadašnjeg rada. Dakako, najviše su ovacija pobrali standardi, u kojima je publika ravnopravno sudjelovala u izvođenju, a u nekima je imala i glavu rolu.

Kao i Bare, koji je bio na nekom svom vrhuncu, i Majke su se pokazale kao podmazan i dobro „ugođen“ stroj koji je u stanju isporučiti doslovno sve što se od njih traži. S dvije gitare, klavijaturama, i ritam sekcijom koju imaju, Majke su u svakom trenutku „ugađale“ šefu koji je bio ispred njih.

Iako karikirano, pred kraj koncerta je Bare kritizirao, ni krivog ni dužnog Alena na bubnjevima, radi, … nemam pojma čega. Bilo je to simpatično i spontano. I ta spontanost je Bari dala auru na koncertu, kao i mnogo puta do sada. Ali ovaj put ta spontanost nije prelazila granice dobrog ukusa.

Koncept koncerta je bio veoma složen i iziskivao je višemjesečne pripreme svih aktera u ovom projektu. Bare je sa sobom na pozornicu doveo orkestar od 25 članova, koji je u velikom broju kompozicija svojim aranžmanima lijepo podcrtavao muzičku sliku Majki, punio rupe koje bend svojim arsenalom nije mogao, ali i u nekim slučajevima dao kompoziciji dodatnu snagu.
Sve u svemu, orkestralni dio bi se „kritički“ mogao sažeti pod geslom, pola kompozicija je dobilo orkestralno ruho koje im nije bitno promijenilo esencijalnu percepciju, a druga polovina je i te kako osjetila novu „obleku“. U tom kontekstu, ako se ne varam po pitanju imena, najviše je odskočila „Grešnik“, koja je u ovoj verziji za stepenicu odskočila od originala.
Lijepo!

U tijeku koncerta se dogodio jedan, ajmo ga nazvati, scarry/veličanstveni trenutak. Kad je Bare najavio pjesmu „Depresija“, počela je kišica. Nije nikoga omela, dapače, dala je poantu trenutku koji je dolazio s pozornice. Posljednjim notama „Depresije“, kišica je prestala.
Simptomatično?
Odgovorite sami!

No, sve doživljeno na koncertu ne bi bilo moguće bez vrhunske produkcije koja je koncertu dala pečat velikog.
Najprije da se osvrnem na decibele, rak ranu mnogih koncerata na otvorenom. Na sredini partera bili su decentno jaki, ne preglasni, ali daleko od toga da ste mogli razgovarati. Približavanjem pozornici jačina se dakako pojačavala i pred pozornicom je bila veoma, veoma pristojna, čak i po Swans mjerilima“. Kvaliteta je bila isto na visini. Iako je na pozornici bilo bezbroj mikrofona, što prevedeno znači, noćna mora mix pultu, sve je dolazio do publike razgovjetno i čisto. Čak je Barin vokal bio razgovijetan, što se moramo priznati, rijetko događa.

Ono što je je najbitnije na ovakvim koncertima, a ovaj je to imao u obilnim količinama, jest izrazita dinamika produkcije, kad se balans instrumenta u ovisnosti o trenutku, mijenja u korist jednog ili drugog instrumenta ili vokala. Ili drugim rječnikom izraženo, „perpetual change“ je jedina konstanta produkcije!

Ugođaju su pridonijela i tri ogromna panela na dnu pozornice na kojima su se bez prestanaka vrtjeli clipovi, katkad kao podrška događajima na sceni, katkad s direktnim snimkama s pozornice.

Light show je bio u lancu produkcije „najslabija karika“. Vjerujem namjerno, jer asketski pristup igri svjetla je pridonio fokusiranju i spriječio disperziju interesa publike s bitnoga.
Ukratko, produkcija koncerta je bila na najvećoj mogućoj razini i Bare s te strane može biti apsolutno zadovoljan.

Ono s čime može biti još zadovoljniji, jest opći, generalni utisak na koncert nakon prospavane noći. Obično se prve senzacije smire nakon par sati sna i realna slika koncerta ispliva u nekoj konačnoj verziji koja ostaje u memoriji.
Ovaj put prva impresija i njen trajni memorijski nasljednik imaju između sebe znak jednakosti.
Prst gore!

Bare i Majke su iza sebe ostavili jednu fazu kreativnog naboja, ovjekovječen u albumu „Nuspojave“ i kulminacijom promocije koncertom na Šalati.

Vrijeme je da se krene na neku drugu, evolucija zove!

Daleko lakše napisati nego realizirati, znam, ali zato i postoji samo jedan Bare i Majke!

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 02.06.2019Pregledi: 10083

Flash news

Još jedna trakavica vezana uz ime Led Zeppelin se nastavlja. Omot petog albuma „Houses of the Holy“, koji je 1974. godine dobio Grammyja kao najbolji omot albuma te godine, je zabranjen na Facebooku, jer krši uvjete korištenja mreže!? Sam se Facebook oglasio da rade na problemu (ma što to značilo!).
Dakle, nekada najbolji omot, danas zabranjen!
Koja vremena!
The Rolling Stones održali prvi koncert dugo očekivane turneje koja je bila odgođena zbog operacije Mick Jaggera. Koncert je održan na Soldier Field stadionu u Chicagu.
Boz Scaggs odgodio početak najavljene turneje.
Razlog, zdravlje.
David Gilmour rasprodao sve svoje gitare (osim jedne!). Dakako, najveću cijenu je „uhvatila“ …, zna se! Kako su svi svjetski magazini donijeli detaljne cifre za koje su gitare otišle, malo mi je glupo sve skupa ponavljati. Samo to, da je cijeli prihod otišao u dobrotvorne svrhe.
Koji beg!
Bruce Springsteen je do sada prodao 40 000 primjeraka svog novog albuma „Western Stars“. Brojka za današnje pojmove dovoljna da gurne albume prema vrhovima top lista. Nekada, … , nekada je isto gurala album prema vrhovima top lista, ali lokalnih novina…
Guns N’ Roses objavili prve datume nastavka beskonačne turneje „Not In This Lifetime Tour“. Prvi koncert je najavljen (i rasprodan!), za 25. Rujna u Charlotteu.
Sestre Wilson napokon zakopale ratnu sjekiru i Heart kreće na turneju.
Zakazan prvi koncert holograma Roy Orbisona i Buddy Hollyja. “Rock ‘N’ Roll Dream Tour” starta 19. Rujna u San Franciscu, a za sada, završava koncertom u Torontu, 20. Studenoga.
Nije dobro!
Dave Mustaine obolio od raka grla!
Sudska trakavica zvana “Stairway to Heaven” se nastavlja. Led Zeppelin su nedavno bili pozvani pred sud kad im je saopćeno da se konačna presuda o plagijatu neće donijeti, već da će se u Rujnu nastavit ročišta. Ovaj put pred porotom u kojoj će se naći 11 porotnika.
Voljeli je ili ne, Celine Dion je postavila nesvakidašnji rekord. U proteklih 16 godina nastupanja u Las Vegasu (preminuli suprug je bio vlasnik kockarnice u kojoj je nastupala!), zaradila je ni manje, ni više nego, 681 milijun dolara!!
U povodu lansiranja novog albuma grupe The Who, Roger Daltrey je u javnost izašao s izjavom da je materijal na albumu najbolji još od legendarnog albuma “Quadrophenia”.
Živi bili, …
——————————
Tides From Nebula – “From Voodoo to Zen”
Fog Light – “New Element”
Mathukey – “Familiar Daydreams”
HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) – “Parallel Life”
Alarmist – “Sequesterer”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana