No Banner to display

Koncerti

Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Ča-val – Zagreb, Bogaloo / 11. Listopada-2019.
Brkovi – Split, Spaladium backstage / 12. Listopada-2019.
The Fogsellers – Šibenik, tvrđava “Barone” / 16. Listopada-2019.
Zabranjeno pušenje – Split, Gripe / 18. Listopada-2019.
Lucky Chops – Split, Judino Drvo / 23. Listopada-2019.
Parni Valjak – Split, Spaladium Arena / 02. Studenoga-2019.
Dopethrone – Zagreb, Močvara / 04. Studenoga-2019.
Annihilator – Zagreb, Bogaloo / 10. Studenoga-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.
At The Gates – Zagreb, Tvornica kulture / 12. prosinca-2019.
My Baby – Zagreb, Tvornica kulture / 14. prosinca-2019.
Lista koncerata se osvježava svaki dan!

Osvrti

ROCK ‘N’ WATERS

Paradigma jednog pogleda/pokreta

Prije neki dan Roger Waters je snimljen u New York metrou. Nije to bila promotivna snimka, ni snimka koja bi zavrijedila iole veću pažnju od svake druge sličnog sadržaja (Keanu Reeves je redovan u „cijevi“), da nije poruke koju je odaslala, dakako, onom tko je želi primiti i protumačiti (na svoj način).

Kao i par milijuna individua, Waters je taj dan koristio metro i vjerojatno je kao i svi ostali, na nekoj stanici izašao i produžio svojim putem (ma gdje išao).

Slike koje su iza njega ostale ispričale su priču, ne od tisuću riječi, već od tisuću misli koje su se stale rojiti glavom nakon nekog vremena.

Nekada mega popularna zvijezda, koja još uvijek puni stadione, sjedi u potpunoj anonimnosti i čeka da dođe njegova stanica. Vidno umoran, Waters bulji u prazno, dok pored njega nezainteresirano prolaze drugi putnici.

Paradigma se sama nameće.
Roger Waters je oličenje i ikona rocka prošlog, ali i ovog stoljeća. Svojim je radom u matičnoj grupi Pink Floyd zarobio main stream naturivši mu progresivni izričaj kao rješenje u traženju konačnog. Bilo je plodno i trajalo je, neko vrijeme.

Danas, sve je to prošlost koja postoji u glavama suvremenika (kojih je sve manje!), u specijaliziranim magazinima i dakako, prašnjavim policama. Umor, letargija i besperspektivnost se čita u Watersovim očima dok sjedi sam, čak i bez tjelesnih čuvara, jer nikoga više i ne interesira van arena. Kao i njegova muzika ili pak sam rock kao pokret.

Povlačeći paralelu na kojoj je na jednoj strani rock kojeg poznajemo i slike koje su nastale u metrou, jasno se nadzire znak jednakosti statusa unutrašnjeg stanja.

Jer Roger Waters jest rock, posljednji Mohikanac, Don Quixote kojeg je čak i Sancho Panza napustio!

Mislili mi što hoćemo, prenemagali do neba, pa i dalje, ali tako je. Odmaknite se samo par metara od svoje zone poznavanja muzike i zapitajte prvog srednjoškolca tko je Roger Waters i što je napravio, odgovor će vas preneraziti.
Kakav je status nekadašnjih veličina koje su prestale s radom još u prošlom stoljeću, ne treba ni razglabati.

Ne znam tko je napravio ove fotografije, ali tko god da jest, zadužio je zajednicu za jednu vječnu fotografiju koja u sebi zrcali paradigmu i današnju agoniju cijelog pokreta koji je obilježio prošlo stoljeće.

Nema puno fotografija ovakve simbolike i značenja, možda desetak, a i bolje da je tako, jer one nam na pomalo ružan, ali veoma direktan način govore istinu koju često ne želimo prihvatiti, ni priznati.

„Tapet“ i pokrivanje s njime nikada u povijesti nije donijelo nikakav rezultat, kao ni zabadanje glave u pijesak.

Nemojmo se zavaravati, onih par lastavica ne čine proljeće, a sigurno neće donijeti ljeto. Budućnost muzike kakvu smo poznavali i poznajemo, je sve samo ne blistava, ma koliko šutjeli o tome.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 09.06.2019Pregledi: 1212

Flash news

Ric Ocasek – R.I.P.!
Preminuo suosnivač, kompozitor i vokal grupe Cars.
Tool je sa svojim novim albumom “Fear Inoculum”, svrgnuo Tailor Swift s trona Billboard. Po samom objavljivanju album je u prvom danu prodan u, za danas, nevjerojatnom broju od 270 000 primjeraka. Album je isto tako na top listama diljem svijeta, i to na samom vrhu, među prvih pet (Njemačka, Holandija, Irska, Italija i Finska), dok je u Australiji zasjeo na prvo mjesto.
“That’s What It’s All About”
Svaka pjesma koja se u bilo kojem obliku pojavila na ovogodišnjoj MTV fešti, bilježi povećanje prodaje u prosjeku od 74%!
Istovremeno, boost u streamingu u industriji je zabilježio povećanje od 17% !
Bon Jovi objavio da radi na novom albumu, „Bon Jovi: 2020.“. Ne navodi se ni približan datum izdanja, samo da će se lansirati negdje sljedeće godine. (kako i sam naslov sugerira!)
Neil Young napokon objavio ime novog albuma kojeg će snimiti s pratećom grupom Crazy Horse. „Colorado“ će biti prvo studijsko izdanje ove formacije još od davne 2012. godine, kad su izdali album „Psychedelic Pill“. Paralelno s izdanjem albuma, bit će lansiran i dokumentarac o nastanku albuma, „Mountaintop Sessions“.
Priča o relikvijama se nastavlja. Ovaj je put u glavnoj ulozi Les Paul koju je Duane Allman koristio na snimanju antologijskog albuma “Layla“. Ova je gitara ujedno i postala sinonim za prvu fazu života grupe, prije nego je Duane poginuo u prometnoj nesreći. Postignuta cijena, prava sitnica, 1.25 milijuna dolara!
Jedna od najatraktivnijih koncertnih atrakcija današnjice, Foo Fighters, su najavili novi album u sljedećoj godini.
Biografija Stevie Ray Vaughana, „Texas Flood: The Inside Story of“, je postala best seller u Americi.
Zdravko Širola – Cajo – R.I.P.!
Preminuo bivši član Atomskog skloništa u kojem je svirao bubnjeve od 1981. do 1987. godine.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
Eloy – “The Vision, The Sword & The Pyre (Part II)”
Flying Colors – “Third Degree”
Forest Field – “Seasons”
Uneven Structure – “Paragon”
Moron Police – “A Boat on the Sea”
Astrosaur – “Obscuroscope”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana