Talking Heads – “Fear of Music”

Kolovoz – 1979.

New wave band Talking Heads izdaje treći studijski album “Fear of Music”.

Album predstavlja krunu kreativnog opusa benda.

Pored nadahnutog i skoro pa vanserijskog materijala s kojim je grupa ušla u studio, statusu albuma je debelo pridonio mag za mix pultom, siva eminencija prog muzike prošlog stoljeća, Brian Eno.

Pod njegovom dirigentskom palicom David Byrne je uspio materijalizirati sve ideje koje je stvorio u glavi i štoviše, uspjelo mu je na vinil prenijeti atmosferu kaotičnog vremena i besciljnog lutanja.

Album je po izlasku pobudio nesvakidašnji interes, te je krenuo na pohod top listama. Kreatorima je donio status novovalnih zvijezda s art predznakom. Ovo posljednje je u biti najvažnije, jer art će se nakon ovog albuma uvući u izričaj kojeg će njegovati David Byrne, kako na albumima matične grupe, tako i na solo izdanjima, pa i u muzici koju je pisao za balet.

S albuma “Fear of Music” su skinute tri singlice, “Life During Wartime”, “I Zimbra” i “Cities”, od kojih je prva postala veliki MTV hit. (vjerujem da ne treba posebno naglašavat da je ljubav Talking Headsa i MTV-a donijela sočne plodove!).


Talking Heads – “Life During Wartime”

Sama legislativa albuma je neupitana, iako se s nekim ocjenama baš i ne bih složio. Kao i uvijek, kad se gazi poljem osobnom izbora i ukusa, onda pravila baš i ne vrijede. (nekoliko magazina tog doba proglasilo “Fear of Music” za najbolji album koji je ikada izdan!?)

Teško, ali ono s čime se mogu složiti jest da je “Fear of Music” najbolji album grupe, mogu se složiti s tvrdnjom da je “Fear of Music” jedan od najboljih albuma koji je ikada izdan i pogotovo jedan od najvećih dekade u kojoj je izašao. Proglašavati ga najboljim uopće, je ipak malo pretjerano.

Bilo kako bilo, album “Fear of Music” je dio muzičke povijesti i kamen temeljac daljnjeg rada grupe, ali i više samog Davida Byrnea, koji će se nakon raspuštanja grupe otisnuti u solo vode u kojima uspješno pliva.


Talking Heads – “Fear of Music” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci