No Banner to display

Koncerti

Split Blues Festival – Split, Zvončac / 18. Srpnja – 20. Srpnja-2019.
King Crimson – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.
Parni Valjak – Trogir, Kula Kamelengo / 24. Srpnja-2019.
Jezerski Woodstock – Jezera / 25. Srpnja-2019.
Zoran Predin pjeva Arsena – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 28. Srpnja-2019.
Anna Oxa – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 30. Srpnja-2019.
Kula Kula festival – Trogir, Kula Kamerlengo / 01. – 03. Kolovoza-2019.
Fuliranje – Tisno, The Garden Resort / 01.-04. Kolovoza-2019.
Nox Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 02. Kolovoza-2019.
6. SuperUho Festival – Primošten / 02. – 04. Kolovoza-2019.
Membrain Festival 2019 – Šibenik, Martinska / 08-11 Kolovoza-2019
Matej Meštrović & Južnočeška filharmonija – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 14. Kolovoza-2019.
Blast Fest 2019.- Šibenik, Martinska / 16. Kolovoza-2019.
Pirovac Blues Festival – Pirovac / 19. – 21. Kolovoza-2019.
The Stranglers – Šibenik, Tvrđava sv. Mihovila / 21. Kolovoza-2019.
Evo Ruke – Split, Đardin / 28. Lipnja – 08. Rujna – 2019.
Black Midi – Zagreb, Močvara / 02. Listopad-2019.
Godspeed You! Black Emperor – Zagreb, Tvornica kulture / 22. Studenoga-2019.
Mark Lanegan Band – Zagreb, Tvornica Kulture / 26. Studenog-2019.

Vremeplov

YES – “90125”

Studeni – 1983.

yes-90125

Progresivna grupa Yes izdaje jedanaesti album “90125”.

Kao i kod svih velikih grupa i njihovih ostvarenja tako i iza ovoga stoji jedna specifična priča. Usudio bih se reći, posebna.

Dakle, grupa Yes izdaje svoj deseti album “Drama” i kreće na svjetsku turneju, s fokusom na Ameriku.

Zašto baš Ameriku, nije tajna?
Yes na tom kontinentu ima kultni status progresivne grupe koja je punila stadione i privlačila i do stotine tisuća na svojim koncertima.

Po završetku “Drama” turneje se dogodilo ono što su svi očekivali. Akumulatori su se ispraznili, inspiracija presušila, odnosi unutar grupe zategli i preostalo je samo jedno, Yes je prestao postojat!

Ne želeći sjediti skršenih ruku i grickati ušteđevinu do kraja života, basista Chris Squire i bubnjar Alan White oformljavaju novi sastav, daju mu ime Cinema.

Kao gitaristu uzimaju Trevor Rabina, dok je na orguljama originalni član prve inkarnacije grupe Yes, Tony Kaye.

yes

Iako je grupa krenula drugim pravcem od onog kojim je koračala matična grupa Yes, u studiju se na divno čudo rodila kemija. Uz to, skoro pa slučajno, u isti studio je nabasao i Jon Anderson, koji je snimao u susjednom studiju svoj solo projekt. Neobavezno druženje je preraslo u jam session, a jam session u novu suradnju.

Materijal snimljen tih dana jest odražavao novo usmjerenje, komercijalnije usmjereni pop-rock, ali je ipak kvalitetom zaslužio ono što je uslijedilo. Cinema se pretvara u Yes i nova inkarnacija legendarnog sastava izlazi na scenu.

Snimke nastale su materijalizirane kao album pod imenom “90125” (što je u biti kataloški broj albuma u arhivi matične diskografske kuće!).

S albuma se skidaju četiri singlice, od kojih “Owner of a Lonely Heart” dolazi na top liste i ima „tešku rotaciju“ na MTV-u.

Sam album postaje najkomercijalnije izdanje ionako komercijalne progresivne grupe. Samo u Americi se prodaje u monstruoznoj tiraži od tri milijuna kopija.

yes_vol2Sve je ovo okinulo zanimanje za već pomalo zaboravljenu grupu i Yes ponovo odlaze preko Velike Bare.

Turneja je protekla u trijumfu, iako je jedan zagriženi fan i kritičar tih dana na kraju osvrta na koncert napisao “goddamn commercial cloud shadow it“.

Ova rečenica sve objašnjava, jer Yes jest svojim zaokretom pridobio mlade fanove i probio se do mainstream medija u Americi, ali, kao i uvijek, žrtvovana je ona progresivna komponenta koja je uostalom grupu napravila velikom u prethodnom desetljeću.

Nemam namjeru lamentirati nad hudom sudbinom i prodanim dušama. Nekome, pogotovo mlađima, ova verzija grupe Yes je daleko prihvatljivija od one stare, onima drugima obrnuto. No i u jednom i drugom slučaju govorimo o visokokvalitetnom izričaju, tako da ih je bespredmetno uspoređivati, kao uostalom kruške i jabuke.

I za sam kraj, kompozicija “Cinema”, u trajanju od nešto više od dvije minute je proglašena za najbolji instrumental godine i pobrala je „Grammy Award“. Nažalost, “Cinema” je samo uvod u kompoziciju “Time” koja u svojoj originalnoj verziji traje dvadeset minuta i nikada nije objavljena.

Šteta!


Yes – “Owner of a Lonely Heart”

Yes – “Cinema”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Yes

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 23.11.2018Pregledi: 903

Flash news

Nije trebalo dugo čekati, kolekcija gitara Walter Beckera, kompozitora, gitariste i jednog od osnivača grupe Steely Dan, ide na aukciju. Armadu predvodi 1957 Fender Duo-Sonic, s kojom je snimio antologijski album „Aja“.
Aukcija je zakazana za Listopad.
Blue Oyster Cult najavili novi album za sljedeću godinu. Bit će to prvo izdanje ove velike grupe nakon albuma „Curse Of The Hidden Mirror“, koji je izdan daleke 2001. godine.
Nekoliko mjeseci nakon što je Allman Brothers Band izdao album „Brothers and Sisters“, Gregg Allman je lansirao debut solo album „Laid Back“. Vijest je vezana za njega, matična kuća je objavila re-izdanje albuma u svim formatima. Datum izlaska 30. Kolovoza.
Woostock 50 opet pred zidom!
Vlasti Vernona u državi New York su uskratile dozvolu organizatoru za održavanje festivala i time ponovo doveli u pitanje cijeli projekt.
Bruce Springsteen ne ide na promo turneju nakon izlaska albuma „Western Stars“. Umjesto toga je snimio film koji uskoro ulazi u distribuciju.
Roger Waters najavio film “Us + Them” , snimljen na posljednjoj, istoimenoj turneji. Premjera je zakazana za 02. Listopada.
Farm AId 2019 objavio konačni line-up. Više informacija uskoro!
Rammstein najavili stadionsku turneju diljem Europe u sljedećoj godini. Očito da je trenutna turneja između ostalog poslužila i za “sondiranje terena”, te se izjava temelji na dosadašnjem uspjehu turneje. Objavljena je i lista zemalja u kojima će se održati koncerti, Njemačka, Austrija, Poljska, Holandija, Belgija, Norveška, Švedska, i Sjeverna Irska. UK je ostavljen za kraj i svi detalji će biti naknadno objavljeni.
Matična kuća davno upokojene grupe The Velvet Underground najavila izdanje vinyl box seta, koji će se sastojati isključivo od snimaka nastalih na nizu koncerata iz 1969. godine, koji su održani u San Franciscu.
The B-52’s nastavljaju s turnejom na kojoj slave 40 godina rada. Novi koncerti će se protegnuti diljem desetak zemalja i dakako, po sjevernoameričkom kontinentu.
Debbie Harry najavila izdavanje memoara ove jeseni.
——————————
Nova prog / underground izdanja:
The Bob Lazar Story – “Vanquisher”
We Lost The Sea – “Triumph & Disaster”
Lazleitt – “Perpetually Under Idle Grounds”
The Messthetics – “Anthropocosmic Nest”
IQ – “Resistance”
——————————
Copyright ©2019 Music LP Underground®, Sva prava pridržana