No Banner to display

Koncerti

BLUES Weekend – Split, Judino drvo / 22 & 23. Veljače-2019.
Petar Punk – Split, Circus (Monty Python) / 23. Veljače-2019.
Afterfire – K.Stari, Red Lion / 23. Veljače-2018.
Harpoon Blues/Blues Weekend – Split, Judino Drvo / 23. Veljače-2019.
Feredon – Split, Circus (Monty Python) / 28. Veljače-2019.
Vojko V – Split, Quasimodo / 01. Ožujka-2019.
Chiapas (Rage Against The Machine Tribute) – Split, Circus (Monty Python) / 02. Ožujka-2019.
Cloud 68 – Zagreb, Močvara / 03. Ožujka-2019.
Barbara Munjas (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 07. Ožujka-2019.
Rambo Amadeus – Split, Judino Drvo / 07. Ožujka-2019.
Mind Zoo (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 08. Ožujka-2019.
Kensington Lima (FIDO fest) – Split, Circus (Monty Python) / 09. Ožujka-2019.
Screaming Females – Zagreb, Močvara / 09. Ožujka-2019.
White Lies – Zagreb, Tvornica kulture / 10. Ožujka- 2019.
Let 3 & El Combo – Split, Judino drvo / 15. Ožujka-2019.
Mortal Kombat – Split, Circus (Monty Python) / 21. Ožujka-2019.
Jon Spencer – Zagreb, Vintage Industrial / 22. Ožujka-2019.
Queen Show – Split, Spaladium Arena / 02. Travnja-2019.
Treetop Flyers – Šibenik, Azimut / 09. Travnja-2019.
Kultur Shock – Šibenik, Kulturaljka / 20. Travnja-2019.
Built To Spill – Zagreb, Močvara / 23. Svibnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 12. Lipnja-2019.
King Crismon – Njemačka, Frankfurt / 13. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 18. Lipnja-2019.
Foo Fighters – Pula, Arena / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 19. Lipnja-2019.
King Crimson – London, Royal Albert Hall / 20. Lipnja-2019.
Flogging Molly – Zagreb, Tvornica kulture / 01. Srpnja-2019.
Whitesnake – Zagreb, Šalata / 03. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Verona / 08. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Torino / 10. Srpnja-2019.
Regius Festival – Šibenik, Martinska / 12.& 13. Srpnja-2019.
King Crismon – Italija, Perugia / 18. Srpnja-2019.
17. SARS festival – Sinj / 19. – 21. Srpnja-2019.

Vremeplov

PUBLIC IMAGE LTD – “METAL BOX”

Studeni – 1979.

Nije bila tajna da su Sex Pistols sačinjavali članovi koji sa svirkom baš i nisu imali velikih dodirnih točaka. Tako je bilo i s pjevanjem, dakako, po nekim uhodanim standardima tog doba.

Potaknuvši revoluciju punka i svega što ga je okruživalo, Sex Pistols su krenuli prema arhivama i prašnjavim policama, dok je John Lydon (a.k.a. Johnny Rotten) pak krenuo u nekom drugom smjeru. Malo je tko očekivao iole smisleno djelovanje ovog čovjeka i u biti ništa nije naslućivalo ono što će doći.

Želeći krenuti nekim drugim, izazovnijim putem, koji bi bio još više “anti-rock”, John Lydon osniva bend Public Image Ltd i s njima ulazi u studio.
Rezultat je bio neočekivan. Na svjetlo dana izlazi album “Public Image: First Issue”, koji nedvosmisleno ukazuje na to da je John Lyndon i te kako ozbiljan u svom naumu.

Iako nije baš dočekan s oduševljenjem, pogotovo na drugoj strani Atlantika, (čak je djelomično nasnimljen kako bi lakše leglo u uho prosječnom Amerikancu i potom sve skupa otkazano!?), to prvo izdanje grupe je poslužilo kao fantastičan uvod u ono najglavnije, dolazak nasljednika.

A on je došao u formi duplog albuma “Metal Box”, koji je u kasnijem jednostavnijem re-izdanju nazvan „Second Edition”.
Razlog preinaci “omota” je jednostavan. Originalni album je izašao u metalnom pakovanju, i kad je album uzjahao na komercijalnom tržištu, postalo je preskupo štampati velike količine takvih omota te se posegnulo za jednostavnijim i jeftinijim rješenjem. Kako bi održali integritet originala, na zahtjev grupe, album je preimenovan.

Bilo kao bilo, omot da ili ne, sadržaj je ono zbog čega se o albumu danas priča, jer album je remek djelo svog vremena i što je još važnije utemeljitelj i svjetionik post punka koji je u sebi sublimirao toliko toga da se i dan danas otkriva u svojoj ingenioznosti i proročanskom bivstovanju.

Bizarno u ovoj priči je to što je na albumu sudjelovala cijela armija glazbenika, samo je osnivač John Lydon bio stalni član. Isto tako, kompozicije su se snimale na bezbrojnim lokacijama, katkad smo fragmenti, koji su se kasnije spajali ili nadosnimavali. Ukratko, sam tijek nastanka albuma je garantirao katastrofalni rezultat ili obrnuto.
Dogodilo se ovo drugo!

Danas se album “Metal Box” (“Second Edition”) s pravom smatra jednim od najvažnijih albuma u muzici prošlog stoljeća uopće, a svojim je avangardnim “štihom” sebi priskrbio nepodijeljene simpatije svih progresivnih krugova.

Sve je to bio opravdani razlog da se album u godini izlaska rangira na drugo mjesto na listi “Albums of the Year”. Istovremeno je singlica “Death Disco” te iste godine u anketi NME, zauzela #11 mjesto najboljih kompozicija godine.

Rolling Stone magazin ga smješta na svoju vječnu listu “500 Greatest Albums of All Time” i to a #469. mjesto, dok ga istovremeno smješta na #76. mjesto naj album osamdesetih.
I lista se nastavlja u nedogled.

Ovom je albumu samo nebo granica!


Public Image Ltd – “Death Disco (Swan Lake)”

Public Image Ltd.- “Memories”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


Kupite album grupe Public Image Ltd.

Related Posts

Jerko JakšićJerko Jakšić // 19.11.2018Pregledi: 137

Flash news

Peter Tork – R.I.P.!
Preminuo basista i vokal grupe Monkees.
Ozzy otkazao i koncerte po Australiji, Novom Zelandu i Japanu!
Kofi Burbridge – R.I.P.!
Preminuo klavijaturist i flautist Tedeschi Trucks Banda. Kofi je već neko vrijeme bolovao i nije krenuo s grupom na turneju koja je u tijeku.
Alan Parsons najavio novi album i turneju. “The Secret” će izaći 24. Travnja. Na njemu će gostovati Lou Gramm, originalni pjevač grupe Foreigner. Parsons je inače u svijet muzike ušao kao tonac Beatlesa i Pink Floyda.
Paul Rodgers najavio novi album matične grupe Bad Company. Bit će to prvo izdanje nakon kvarat stoljeća. Na albumu vjerojatno neće sudjelovati Mick Ralphs, koji je već duže vrijeme bolestan i preživio je srčani udar. No, Paul je jaka autorska ličnost i vjerojatno će sam iznijeti teret novog izdanja.
Paul McCartney izdaje prošireno izdanje albuma “Egypt Station”. Album je zauzeo prva mjesta top lista i time postao prvi #1 album ovog umjetnika nakon nekoliko desetljeća. “Egypt Station: Traveller’s Edition” izlazi 10. Svibnja i sadržavat će tri nove pjesme koje se nisu našle na originalnom izdanju. (“Frank Sinatra’s Party”, “Sixty Second Street” i proširena verzija pjesma “Who Cares”).
I Slash je potvrdio novi album Guns N’ Rosesa. Sada je već izgledno, jer u medije su se svi izredali s tom izjavom. Po običaju, nikakvih detalja nema, jer očito je da je medijska kampanja počela.
Jedna od najvećih otvorenih festivala Mountain Jam potvrdio da se seli s legendarne lokacije na novu, (Bethel Woods). Ove godine veliku feštu predvode Willie Nelson, Gov’t Mule, Avett Brothers, JRAD, ..
——————————
On The Raw – “Climbing The Air”
Cosmograf – “Mind Over Depth”
O.R.k. – “Ramagehead”
Mortanius – “Till Death Do Us Part”
Grice – “one thousand birds”
——————————